NB I: Tizennégy év után jövök haza, óriási változás lesz ez – Stieber Zoltán

SOMOGYI ZSOLTSOMOGYI ZSOLT
Vágólapra másolva!
2019.08.23. 11:50
null
Stieber Zoltán izgatottan várja az új kihívást (Fotó: ZTE FC)
Tizennégy év légióskodás után tért haza a 26-szoros válogatott Stieber Zoltán, akitől rengeteget várnak a ZTE-nél, a pályán és az öltözőben is vezéregyéniségnek kell lennie.

 

STIEBER ZOLTÁN

Született: 1988. október 16., Sárvár
Posztja: támadó
Válogatottsága/gólja: 26/3
Klubjai profi játékosként: Aston Villa (angol, 2007–2009), Yeovil Town (angol, kölcsönben, 2007–2008), Koblenz (német, 2009–2010), Aachen (német, 2010–2011), Mainz (német, 2011–2012), Greuther Fürth (német, 2012–2014), Hamburg (német, 2014–2016), Nürnberg (német, kölcsönben, 2016), Kaiserslautern (német, 2016–2017), D. C. United (egyesült államokbeli, 2017–2019), Zalaegerszeg (2019–)

– Miért éppen Zalaegerszeg?
– Nem tagadom, több lehetőségem is volt – mondta lapunknak a 26-szoros válogatott, harminc-esztendős Stieber Zoltán, aki az NB I-es újonc Zalaegerszeg játékosa lett. – Amikor világossá vált, és erről a Nemzeti Sportban is beszéltem korábban, hogy el akarok jönni Washingtonból, a D. C. Unitedból, néhány klub megkeresett. Európából és más kontinensről is volt érdeklődés, de nekem nagyon fontos volt, hogy Zalaegerszegen nagyon erősen bíznak bennem, mindvégig éreztem, hogy engem akarnak, rám van szükségük. Nagyon sokat várnak tőlem, a pályán és az öltözőben is meghatározó személyiségként tekintenek rám, és ez nagy kihívás. Tizennégy év után jövök haza, nekem is óriási változás lesz ez, az NB I-ben sohasem futballoztam, és magam is kíváncsi vagyok rá, mire leszek képes ebben a közegben.

HOSSZÚ KÜLFÖLDI ÉVEK

Stieber Zoltán 1988-ban született Sárváron, édesapja, Stieber József a Haladás játékosa is volt. Az ETO, a Goldball és az Újpest gyerekfocistája ifistaként került Angliába az Aston Villához, majd már felnőttként Németországban folytatta karrierjét, a Koblenz, az Aachen, a Mainz, a Fürth, a Hamburg, a Nürnberg és a Kaiserslautern színeiben összesen ötven élvonalbeli bajnokin lépett pályára és hat gólt szerzett. A Bundesliga 2.-ben 129 bajnokin 26-szor talált a kapuba. 2017 óta a washingtoni D. C. Unitedben 44 MLS-bajnokin hatszor volt eredményes, 26 válogatott meccsén három gólt ért el.

– A kétezertizenhatos Európa-bajnokságon az osztrákoknak lőtt gólja óta különösen sokan szeretik. Nem gondolja, hogy az újonc mezében, a kiesés ellen hadakozva megváltozhat a megítélése?
– Minden klubváltásban van rizikó, de azt hiszem, minden lehetséges érvet és ellenérvet végigvettem az előző hetekben. Az is eszembe jutott, hogy ez a lépés sokaknak meglepő lesz. Igaz, máshol jobban kereshettem volna, de a washingtoni mellőzés után olyan csapatra volt szükségem, amelynél valóban bíznak bennem, sokat játszhatok, számítanak rám, vannak szakmai feladatok, és ennek nagyon megfelel a ZTE. Nagy múltú klub, amely szeretne megragadni az élvonalban, és hiszem, hogy ebben a segítségére lehetek. Tudom, milyen sokan szeretik a csapatot, hatalmas szurkolói bázis van mögötte.

– Milyen fizikai állapotban van?
– Edzettem, de azért oda kell figyelnem magamra, túl hirtelen sem szabad beugranom, azt gondolom, a válogatott meccs miatti szünetet követően már közel leszek az ideális állapothoz.

– Apropó, mi a helyzet a válogatottsággal?
– Az egyik legfontosabb kérdés. Voltam már Marco Rossi szövetségi kapitány keretének tagja, és igen, az a célom, hogy újra visszakerüljek. Ehhez játékba kell lendülnöm – erre jó esélyt ad a ZTE –, és ha jó formában, gólokkal, gólpasszokkal tudok a csapat hasznára lenni, akkor... Úgy éreztem, az Egyesült Államok időnként túl messze van, emiatt is szerettem volna közelebb kerülni, de azt is megtanultam, csak folyamatos jó teljesítménnyel lehet a nemzeti csapatba bekerülni. Tele vagyok tenni akarással, motivációval, alig várom, hogy újra a pályán lehessek.

Ő A PROFI FUTBALLISTA!

Sallói István, a ZTE FC sportigazgatója elmondta, 2004-ben az akkor tizenhat éves Stieber Zoltánnak próbált meg segíteni Angliába szerződni.

„Kapcsolatban maradtunk, jól ismerem Zolit – mondta a korábbi remek középpályás, sportigazgató. – Ő a profi futballista megtestesítője, a hozzáállása példaértékű, tapasztalatával és játéktudásával sokat segíthet az újjáalakuló, formálódó egerszegi futballnak. Sokkal jobb eredményeket érdemelnek a nézők, mint amilyeneket az előző nyolc évben kaptak a csapattól, és ebben Zolinak is jelentős szerepe lehet. Jól mutatja a klub, a tulajdonos ambícióját, hogy ilyen minőségű játékost sikerült megszerezni. Sokat dolgoztunk a szerződtetésén, vártunk rá, kitartottunk mellette. Érzékeltük, hogy időközben a szurkolók körében volt némi türelmetlenség, de úgy véltük, van, akiért megéri kitartónak lenni. Elégedettek és büszkék vagyunk, hogy elhoztuk őt Zalaegerszegre.”

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik