NB I: Szakály a hét embere, a Fradi légiósa szerezte a hét gólját

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.12.04. 18:07
null
Ezúttal a Ferencváros légiósa voltak eredményesebbek (Fotó: Dömötör Csaba)
Az NB I 18. fordulójának mérkőzései is bővelkedtek emlékezetes történésekben, hiszen nemcsak csodaszép gólokat, hanem óriási kihagyott ziccereket és nagy mentéseket is láthattunk a pályán, ahogy az élvonalbeli csapatok vezetőedzőinek a nyilatkozatai között is akadnak mosolyogtató mondatok. A fordulókat követő szokásos visszatekintőnk fókuszában ezúttal a Ferencváros–Videoton csúcsrangadó áll, de futunk egy kört Újpesten is, rövid kitekintést teszünk Debrecenben, valamint külön foglalkozunk Szakály Péterrel és Szabó Jánossal is.

A HÉT MÉRKŐZÉSE

A 18. forduló utolsó mérkőzését kísérte talán a legnagyobb várakozás, ami érthető is, hiszen bajnoki éllovas látogatott az őt közvetlenül üldöző második helyezett otthonába, avagy a Ferencváros fogadta a Videotont. A zöld-fehérek szombaton a forduló leglátogatottabb mérkőzésén 9384 néző előtt 3–1-re legyőzték a székesfehérváriakat, amire napra pontosan két évvel korábban volt legutóbb példa – 2015. december 2-án a Ferencváros 1–0-ra nyert a Videoton ellen Radó András góljával.

A mostani vereséggel véget ért a Videoton nyolcas veretlenségi sorozata – az idénycsúcsot a Ferencváros és a DVSC tartja 9-9 találkozóval. Ezúttal csak légiósok találtak a kapuba, a Ferencváros részéről a nyáron igazolt Sztefan Szpirovszki és Joseph Paintsil – az ő góljáról még lesz szó –, valamint Amadou Moutari, míg a Videotonból Danko Lazovics volt eredményes.

A zöld-fehér légiósok remek gólszerző formát mutatnak, hiszen immár három bajnoki óta nem volt magyar góllövője a Ferencvárosnak. Legutóbb egy hónapja, a 15. fordulóban, a DVSC elleni mérkőzésen szerzett magyar játékos gólt az FTC színeiben: Priskin Tamás ollózva vette be a debreceniek kapuját a 60. percben.

Azóta a Paks ellen Paintsil és Moutari volt eredményes – ez a találkozó abból a szempontból történelminek bizonyult, hogy a zöld-fehéreknél először ért el egy bajnoki mérkőzésen gólt két afrikai születésű labdarúgó is. Ezt követte a Haladás ellen elveszített találkozó, amelyen Miha Blazic szerezte a Fradi gólját, és végül a Vidi elleni bajnoki, amelyen ismét betalált a IX. kerületiek két afrikai légiósa, valamint a macedón bajnokságban az előző szezon legjobbjának választott Szpirovszki.

A Ferencváros legutóbbi hat bajnoki gólját tehát egyaránt légiós szerezte, ám a zöld-fehérek történetében egyik széria sem a leghosszabb. A 2010–2011-es szezon őszén, a 3. fordulóban a Honvédtól elszenvedett 3–1-es vereséggel végződő mérkőzésen Kulcsár Dávid révén szépítettek a zöld-fehérek, majd a 4. fordulóban éppen a Videoton ellen elkezdődött a légiósok gólözöne: a fehérváriak elleni 1–1 során Andrezinho, majd a Győr elleni 3–0-s győzelem során a duplázó Marek Heinz és André Schembri szerezték a ferencvárosi gólokat, aztán jött az Újpesttől elszenvedett 0–6, ami után a légiósok folytatták a gólgyártást – pontosabban csak Schembri. A máltai csatár előbb a Siófoktól elszenvedett 2–1-es vereség, majd a Vasas elleni 3–1-es győzelem során jegyezte a Ferencváros góljait.

A szűk másfél hónapig tartó, 9 gólos, hatmeccses sorozatot Andrezinho zárta le az MTK elleni mérkőzés 7. percében, a 3–0-ra megnyert mérkőzésen Sütő László öngólja után Csizmadia Csaba volt a Ferencváros újabb magyar gólszerzője.

Ami pedig a Videoton hasonló szériáját illeti: a fehérváriak légióskontingense a jelen szezon 13. és 16. fordulója között 11 gólt termelt. Juhász Roland Puskás Akadémia elleni találata után Ezekiel Henty állította be a 2–0-s végeredményt, az Újpest elleni 2–2 során megint Henty volt eredményes, majd Anel Hadzic is betalált. A Mezőkövesd elleni 4–0-ból Lazovics két góllal vette ki a részét, és Henty mellett még Marko Scsepovics is feliratkozott a góllövők közé. A sorozat lezárása a DVSC elleni bajnokin érkezett el, amikor Scsepovics triplája és Loic Nego gólja után Géresi Krisztián találata szakította meg a szériát.

Érdemes egyébként megjegyezni, hogy ugyan a Videoton szerezte eddig a legtöbb gólt az NB I-ben – 41-et a 18 forduló alatt –, ebből mindössze 7 gólt jegyeznek a magyar játékosok: Pátkai négy találata mellett Juhász Roland, Fejes András és Géresi Krisztián volt eredményes egy-egy alkalommal. Ez azt jelenti, hogy a Videoton góljainak mindössze 17 százalékát szerezték magyar játékosok. Ugyanez az FTC-nél: a 36 gólból 22-t szereztek magyar labdarúgók, ami 61 százalékos mutató.

A HÉT GÓLJA

A Ferencváros ghánai támadó középpályása, Joseph Paintsil eddig 11 mérkőzésen szerepelt a magyar élvonalban, és6 találata már önmagában is megsüvegelendő teljesítmény, ha pedig figyelembe vesszük, hogy többnyire emlékezetesen nagy gólokat szerez, külön elismerést érdemel.

Bár az elismerés jogosságában feltehetően most nem feltétlenül ért velünk egyet Fiola Attila, a Videoton válogatott jobbhátvédje, akit háromszor is kicselezve ültetett hintába Paintsil, mielőtt pazar mozdulattal a kapu bal oldalába nyesett volna.



A HÉT JÁTÉKOSA

Nagy verseny volt a hét játékosa címért, és végül a paksi Szabó János lett a titulus birtokosa. A paksiak hátvédje volt a Vasas ellen 3–1-re megnyert bajnoki legjobbja: a háromszoros válogatott balbekk pályafutása során először szerzett két gólt bajnoki mérkőzésen.

A 28 éves védő remek formában van ebben az idényben, hiszen ezzel a duplájával az idénycsúcsát is megdöntötte. Eddigi rekordját az előző kiírásban szerzett három bajnoki gólja jelentette, míg a Vasas elleni duplával már négynél jár. A 2009-es U20-as világbajnokságon bronzérmet szerző magyar válogatott alapembere volt Szabó, aki féléves siófoki kölcsönidőszakot leszámítva egész karrierjét a Paksnál töltötte.

Az InStat statisztikai elemzőrendszer teljesítményindexe alapján is Szabó volt a forduló legjobbja, 328 pontot kapott a teljesítményére, és még egy mutatóban élen zárt: 7 kísérletéből 6 alkalommal sikeresen cselezett (az InStat-adatok újra elérhetők az MLSZ megújult honlapján).

A HÉT FORMÁJA

Ide az Újpestet és Novothny Somát megosztva tettük. A lila-fehérek 2–0-s hátrányból felállva mentettek meg egy pontot a Balmazújváros ellen – mindkét góljukat Novothny szerezte büntetőből –, és immár öt bajnoki mérkőzésből álló veretlenségi szériát építettek, amely a jelenlegi leghosszabb az élvonalban. A lila-fehérek legutóbb a Ferencváros elleni októberi derbin szenvedtek vereséget az NB I-ben, azóta a Videoton elleni 2–2 után legyőzték a Vasast, a Honvédot és a DVTK-t, és most ismét 2–2-re végeztek (a Balmaz ellen). Nebojsa Vignjevics csapatának sok összetevőre volt szüksége ahhoz, hogy 0–2-ről felállva egy pontot megtartson az újoncot fogadva, ilyen például Kálnoki-Kis Dávid mentése a második félidő elején – lásd lejjebb –, valamint Novothny Soma, aki az Újpest javára megítélt mindkét büntetőt gólra váltotta.

Novothny ezzel már 10 bajnoki gólnál jár a szezonban, amivel egyrészt megjavította 8 gólos egyéni csúcsát, másrészt Újpesten az elmúlt 10 évben nem túli gyakori tettet hajtott végre. Legutóbb öt idénnyel ezelőtt fordult ugyanis elő, hogy magyar játékos egy idényben legalább tíz bajnoki gólt szerezzen az Újpest színeiben. A 2012–2013-as bajnokságot Kabát Péter 13 góllal, házi gólkirályként zárta, s a manapság inkább a dzsungelben vitézkedő volt válogatott támadó a 2009–2010-es idényben 14 gólig jutott, egy évvel korábban pedig 16 gólt termelt. Az elmúlt tíz évben Kabáton kívül még egy magyar játékos került tíz gól fölé az Újpestből: Tisza Tibor 15-ig hatolt a 2007–2008-as idényben.

Ahogyan csapata, úgy Novothny is kiváló formában van, a legutóbbi három bajnokiján öt gólt vágott az eddigi 66 NB I-es bajnokiján 22 gólt szerző támadó.

A HÉT EMBERE

A hét játékosa címről éppen csak lemaradó Szakály Pétert választottuk a hét emberének. A Puskás Akadémia hatszoros válogatott középpályása ugyanis kereken 300. alkalommal szerepelt az NB I-ben a Haladás ellen. Ünneplésként hatalmas bombagólt ragasztott Király Gábor kapujának jobb felső sarkába a mérkőzés 3. percében, s ha nincs Paintsil szenzációs találata, akkor ez a lövés lett volna a hét gólja. Szakálynak a lefújást követően aztán már nem sok oka volt ünnepelni, hiszen csapata 3–1-re kikapott a Haladástól.

Szakály még a 2004–2005-ös szezonban mutatkozott be az NB I-ben: egy Fehérvár elleni mérkőzésen kapott egyetlen percet csereként beállva Prukner László vezetőedzőtől. Az első góljára a 4. mérkőzéséig kellett várnia: a 2005–2006-os évad első fordulójában a Pécs otthonában, egy perccel azt követően, hogy csereként beszállt, rögtön szépített, és beállította a 2–1-es végeredményt.

Hősünk 2008 januárjában hagyta ott a Rákóczit, és igazolt a DVSC-hez, amelyben pályafutása legnagyobb sikereit érte el: négyszer ünnepelhetett bajnoki aranyérmet és kétszer kupagyőzelmet a Lokival, mielőtt idén januárban az NB II-es Puskás Akadémiához igazolt volna, amellyel aztán pályafutása első másodosztályú bajnoki címét szerezte meg.

A HÉT MENTÉSE

Az újpesti Kálnoki-Kis Dávid mutatta be a hét mentését a Balmazújváros elleni találkozó 55. percében – néhány perccel azt követően, hogy a lila-fehérek kapusa, Filip Pajovics csúnyán benézte Rácz Ferenc szögletzászlótól belőtt szabadrúgását. Itt jegyeznénk meg, hogy a szerb kapus ott sem feltétlenül volt a helyzet magaslatán, amikor Sigér beadását Vajda Sándor elé ütötte, de a visszafutó Kálnoki-Kis megmentette attól, hogy újabb kapott gól a lelkén száradjon.

A HÉT KIHAGYOTT HELYZETE

Kétség sem férhet hozzá, hogy a hét kihagyott helyzetét a Honvéd brazil légiósa, a brazil Danilo neve mellé jegyezhetjük fel. A 31 éves csatár a DVSC ellen a debreceniek 1–0-s vezetésénél, a 82. percben Lukács Dániel beadása után két méterről helyezett az üresen tátongó kapu jobb alsó sarka mellé. Nem túlzás állítani, hogy nemcsak a hét, hanem az ősz, de talán az év legnagyobb ziccerét is hagyta ki.

NB I, 2017–2018, 18. FORDULÓ
DECEMBER 2., SZOMBAT
HELYSZÍN
JÁTÉKVEZETŐ
NÉZŐSZÁM
DVSC–Honvéd 1–0
Debrecen, Nagyerdei StadionKassai Viktor
2521
Paks–Vasas 3–1
Paks, Városi Stadion
Solymosi Péter
842
Újpest–Balmazújváros 2–2
Budapest, Szusza Ferenc StadionErdős József
zárt kapuk mögött
Mezőkövesd–DVTK 0–0
Mezőkövesd, Városi StadionSzabó Zsolt
3254
PAFC–Haladás 1–3
Felcsút, Pancho ArénaVad II István712
FTC–Videoton 3–1 Budapest, Groupama ArénaIványi Zoltán
9384
TABELLA •NYÁRI ÁTIGAZOLÁSOK
AZ ÁLLÁS
1. Videoton FC 18 11 5 2 41–21 +20 38
2. Ferencvárosi TC 18 11 5 2 36–17 +19 38
3. Debreceni VSC 18 9 4 5 32–20 +12 31
4. Újpest FC 18 6 8 4 25–23 +2 26
5. Budapest Honvéd 18 7 4 7 30–30 0 25
6. Paksi FC 18 6 6 6 27–29 –2 24
7. Diósgyőri VTK 18 6 4 8 29–28 +1 22
8. Vasas FC 18 6 3 9 24–35 –11 21
9. Puskás Akadémia FC 18 5 5 8 24–30 –6 20
10. Balmazújváros 18 4 6 8 24–28 –4 18
11. Szombathelyi Haladás 18 5 2 11 18–33 –15 17
12. Mezőkövesd Zsóry FC 18 3 6 9 20–36 –16 15
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik