Kihagyott 11-es a 102. percben, a PAFC legyőzte a Vidit!

NAGY ZSOLT, HATÁR DÁVID (tudósítás)NAGY ZSOLT, HATÁR DÁVID (tudósítás)
Vágólapra másolva!
2018.09.15. 16:47
null
Kovácsik Ádám súlyosnak tűnő sérülést szenvedett a Vidi első El-meccse előtt (Fotó: Koncz György)
A labdarúgó NB I 8. fordulójában a Puskás Akadémia hazai pályán 2–1-re legyőzte a címvédő Mol Vidi FC-t, így megszerezte szezonbeli első győzelmét. A székesfehérvári együttes a 102. (!) percben tizenegyesből egyenlíthetett volna, Marko Scsepovics büntetőjét azonban védte Braniszlav Danilovics. Marko Nikolics csapata így vereséggel hangolt a fehérorosz BATE Boriszov elleni Európa-liga-meccsre, ráadásul könnyen lehet, hogy hosszabb távra elveszítette az első számú kapusát, Kovácsik Ádámot.

 

LABDARÚGÓ NB I
8. FORDULÓ

Puskás Akadémia FC–Mol Vidi FC 2–1 (Knezevic 39. – 11-esből, Bryan de Jesús 85., ill. M. Scsepovics 24. – 11-esből)
Felcsút, Pancho Aréna, 1728 néző. V: Szőts

A MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉT IDE KATTINTVA OLVASHATJA EL!

Kívánni sem lehet futballra alkalmasabb időjárást annál, mint ami Felcsúton a Puskás Akadémiát és a Mol Vidit fogadta. Kellemes meleg, enyhe szél, egész pályát betöltő árnyék, és ha ehhez hozzávesszük a kiváló minőségű gyepet, akkor csakugyan minden feltétel adva volt ahhoz, hogy remek mérkőzést játsszanak egymással a felek.

A találkozó esélyesének a székesfehérváriak számítottak. Az OTP Bank Liga 2018–2019-es szezonjában még nem szenvedtek vereséget, bejutottak az Európa-liga csoportkörébe, ráadásul jó ideje már ők is hazai pályaként tekintenek a Pancho Arénára. A Puskás Akadémia ezzel szemben idénybeli hét mérkőzésén öt vereség mellett csak két döntetlent tudott felmutatni, s kicsi volt az esély arra, hogy éppen a címvédő ellen kezdené meg a felzárkózást.

A felcsútiak taktikája a fő a biztonság elvére épült, öt védővel álltak fel, akik közül a két szélső támadásnál előrehúzódott, hogy segítsen megbontani a Vidi védelmét. Az elképzelés nem volt rossz, gyakorlatban azonban nem különösebben működött, a széleken elenyésző veszélyt jelentett a Puskás Akadémia. A középpályán viszont jól szűrte a vendégtámadásokat, s ebben nagy szerepe volt a Viditől nemrég távozó Varga Józsefnek. A tapasztalt középpályás első tétmérkőzésén egyből a kezdőcsapatban kapott helyet. Futballján érezhető volt a bizonyítási vágy, igyekezett minél többet játékban lenni, ha kellett, még a saját kapusához is hátrament elkérni a labdát.

Az iramra nem lehetett panasz, miként a helyzetek számára sem. A hazaiaknál Kiss Tamás, a vendégeknél Kovács István játszott különösen aktívan, előbbi lövésekkel, utóbbi szép cselekkel és remek szólókkal tűnt ki a mezőnyből. A Vidi fölénye némileg váratlanul érett góllá: Jonathan Heris a tizenhatoson belül csak szabálytalanul tudta megállítani Marko Scsepovicsot, aki magabiztosan váltotta gólra a megítélt büntetőt. 0–1

A gól megnyugtatta a Vidit, egyetlen figyelmetlenség elegendő volt azonban ahhoz, hogy a székesfehérváriak minden elképzelése köddé váljon. Kovácsik Ádám rosszul mozdult ki Varga József felívelésre, összeütközött védőjével, Víniciusszal, aki mentési kísérlete közben fejen találta a lepattanóra érkező, a labdát kapufára fejelő Bacsana Arabulit. A játékvezető ismét jogosan mutatott a büntetőpontra, Josip Knezevic pedig Marko Scsepovicshoz hasonlóan nem hibázott. 1–1

Az egyenlítés váratlanul paprikássá tette az addig nyugodt mederben csordogáló összecsapást: Juhász Roland egy apró szabálytalanságot követően úgy összeakaszkodott Arabulival, hogy a játékvezető csak egy-egy sárga lappal tudta őket szétválasztani. A Puskás Akadémia részben ennek, részben a fejbe rúgás miatt le is cserélte támadóját, aki helyett a második félidőre az ecuadori Bryan de Jesús kapta meg a lehetőséget. De nem csak ő mutatkozott be. A Vidi szakvezetője, Marko Nikolics az 56. percben pályára küldte a legutóbb szerződtetett Georgi Milanovot. A két cserejátékos közül utóbbi futballozott jobban, néhány perccel a beállását követően akár gólt is szerezhetett volna, de Braniszlav Danilovics hatalmas bravúrral lécre ütötte a labdát.

A találkozó továbbra is jó tempóban folyt, a Vidi támadásait rendszeresen megtörték a Puskás Akadémia ellenakciói, főként Kiss Tamás volt elemében. A fiatal támadó gyorsasága többször problémát okozott a székesfehérváriak védelmének, a 73. percben azonban nem helyzet, hanem sérülés miatt állt a játék. Egy felcsúti támadás során Kovácsik Ádám olyan szerencsétlenül csúszott össze Dejan Trajkovskival, hogy a kapust percekig tartó ápolás után hordágyon kellett levinni, agyrázkódást szenvedett.

A Nemzeti Sport információja szerint a fehérváriak első számú kapusa agyrázkódást szenvedett, így kórházba kellett szállítani.

A mérkőzés hajrájához közeledve a Vidi egyre idegesebb lett, támadásait nem tudta végigvinni, a megszerzett labdákból pedig a hazaiak sorra vezették veszélyes ellentámadásaikat. Ziccer ziccert követett, és amíg Benedik Mioc lövését még védte a cserekapus Tomás Tujvel, Bryan de Jesús lövése ellen már tehetetlen volt. 2–1

Bryan de Jesús gólja

A java a végére maradt: a Vidi a 99. percben büntetőhöz jutott, de – a 102. (!) percben – Danilovics ezúttal megfogta Marko Scsepovics lövését, így a Puskás Akadémia 2–1-re nyert, s a címvédő Mol Vidi ellen megszerezte szezonbeli első győzelmét.

A lefújást követően elszabadultak az indulatok, a felcsútiak kispadja előtt számos játékos „egymásnak szaladt” (a hazaiak edzője, Benczés Miklós a földre került, miközben megpróbálta visszafogni Scsepovicsot), a biztonsági szolgálat emberei vették elejét a csetepaténak. Ezután többen is beszaladtak az öltözőfolyosóra, de hogy ott mi történt, már nem tudni…

A kihagyott tizenegyes és a lefújás utáni balhé

A MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉT IDE KATTINTVA OLVASHATJA EL!

AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 8 6 2 18–6 +12 20
2. Budapest Honvéd 8 5 1 2 12–6 +6 16
3. MTK Budapest 8 4 1 3 11–13 –2 13
4. Mezőkövesd Zsóry FC 7 3 2 2 11–7 +4 11
5. Paksi FC 8 2 4 2 10–9 +1 10
6. Újpest FC 7 2 4 1 6–6 0 10
7. Debreceni VSC 8 2 4 2 9–10 –1 10
8. Mol Vidi FC 6 2 3 1 12–6 +6 9
9. Kisvárda 8 2 2 4 7–14 –7 8
10. Diósgyőri VTK 8 1 3 4 7–14 –7 6
11. Puskás Akadémia FC 8 1 2 5 9–14 –5 5
12. Szombathelyi Haladás 8 1 2 5 10–17 –7 5
NB I, 2018–2019, 8. FORDULÓ
SZEPTEMBER 15., SZOMBATHELYSZÍN
JÁTÉKVEZETŐ
NÉZŐSZÁM
Újpest–Debrecen 1–0
Budapest, Szusza Ferenc StadionFarkas Ádám
2595
Puskás Akadémia–Mol Vidi 2–1
Felcsút, Pancho ArénaSzőts Gergely
1728
Mezőkövesd Zsóry–Diósgyőr 4–2Mezőkövesd, Városi StadionBerke Balázs
2600
Paksi FC–MTK Budapest 3–0 Paks, Városi Stadion Iványi Zoltán
864
Kisvárda–Haladás 4–1 Kisvárda, Várkerti Sporttelep Németh Ádám
1983
Bp. Honvéd–Ferencváros 0–1
Budapest, Új Hidegkuti Nándor StadionErdős József
3579
TABELLA •GÓLLÖVŐLISTA

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik