A Puskás Akadémia kétgólos hátrányból állt fel, mégis kikapott Pakson

Vágólapra másolva!
2018.08.25. 19:20
null
Hiába állt fel a Puskás Akadémia kétgólos hátrányból, a Paks ünnepelhetett győzelmet (Fotó: Makovics Kornél)
Izgalmakban és fordulatokban gazdag mérkőzésen a Paks 3–2-re legyőzte a Puskás Akadémiát a labdarúgó NB I 6. fordulójának szombati mérkőzésén, ezzel megszerezte első győzelmét a bajnokságban.

 

LABDARÚGÓ NB I
6. FORDULÓ
Paks–Puskás Akadémia 3–2 (Hahn 14., 92., Hegedűs J. 52. – öngól, ill. Arabuli 76., Latifi 81.)
Paks, Városi Stadion, 600 néző. Vezette: Farkas Á.
Kiállítva: Lenzsér (Paks, 80.)

A MÉRKŐZÉS ONLINE TUDÓSÍTÁSÁT IDE KATTINTVA OLVASHATJA!

Ez nem kezdődött jól. Az orvosi vizsgálatok kiderítették, hogy Simon Ádám, a Paksi FC középpályása a következő hetekben biztosan hiányzik, sérülése ugyanis nem javult, és a jövő hét elején műtéti beavatkozásra lesz szükség. Nem ő volt az egyetlen hiányzó a házigazdánál: a korábbi csapatkapitány, Gévay Zsolt a kispadra került, és a másik oldalon is jó néhány személyi változás jelezte: az öt mérkőzés óta tartó nyeretlenség, ugyanúgy, mint Pakson, Felcsúton sem maradhatott következmények nélkül. A Puskás Akadémia kapujából már korábban kikerült Hegedüs Lajos, s most Balogh Balázs is csak a kispadon kapott helyet, de ott ült mellette Molnár Gábor, valamint Szakály Péter is.

Épp idetartozik, hogy a vendégeknél először lehetett kezdő NB I-es mérkőzésen Bokros Szilárd: a ballábas középpályás 2000 márciusában született, 18 éves, és mert a Haladástól nyáron megszerzett Kiss Tamás is ott volt a kezdőben, sokkal inkább tűnt akadémiai csapatnak a felcsúti együttes, mint légiósok seregének.

A két vezetőedző, Csertői Aurél és Benczés Miklós egymástól néhány lépésre, a pályától egy méterre követte az eseményeket, mindketten folyamatosan biztatták vagy épp korholták övéiket. A feszültség tapintható volt, hiszen egyik csapat sem tudott nyerni még ebben az idényben, és ez már a hatodik forduló volt, vagyis mindkét csapat úgy lépett pályára: most muszáj győzni!

Nagy lendülettel kezdtek a felek, látszott, hogy a labdát megbecsülve, a földön tartva próbálnak építkezni. Majd a házigazda viszonylag hamar vezetést szerzett. A gól nem volt előzmény nélküli, hiszen a Paks korábban többször is próbált Szabó János vonal mellett előrepasszolt labdája után a bal szélen a felcsúti védelem mögé kerülni (talán azt akarták kihasználni, hogy a tapasztalt belső védő, Jonathan Heris jó játékos, de talán a jobbhátvéd pozíciója nem a legmegfelelőbb neki), és az sem volt meglepő, hogy Bertus Lajos beadására Hahn János érkezett (1–0). A tolnaiak támadója egy héttel korábban a Groupama Arénában is gólt fejelt, és biztosak vagyunk abban, erről a felcsútiak is értesültek, mégis hagyták, hogy őrizetlenül érkezzen a kapu elé.

A felcsútiak láthatóan összekapták magukat: megpróbálták egyre többet birtokolni a labdát, a játék a félidő közepén jobbára a hazaiak térfelére terelődött, de a paksiak szervezetten védekeztek, így ígéretes helyzet nem alakult ki Nagy Gergely kapuja előtt – Radó András veszélyes helyről elvégzett szabadrúgásánál pedig a sorfal mentett.

Nem sokkal a szünet előtt különös balszerencse érte a paksiakat, mert Szabó Jánost és Kulcsár Dávidot is le kellett cserélni sérülés miatt.

Csertői Aurél azonnal reagált: Lenzsér Bence lett a jobb-, Vági András a balhátvéd, Gévay Zsolt pedig elfoglalta jól megszokott helyét. Még a szünet előtt kihasználhatta volna a Puskás Akadémia a hazai védelem átmeneti ziláltságát, de az élesen kapu elé lőtt labdáról lemaradtak a vendégek, így a szünetben a tolnaiak rendezhették a soraikat. Ez annyira jól sikerült, hogy a második félidő elején gyorsan megduplázták az előnyüket, és érdemes kiemelni: a csereként beálló Vági András bátran tört előre, jó ütemű passzával Bertus Lajos már az alapvonalig jutott, jóllehet a gólhoz jókora szerencse kellett – a beadás után Jonathan Heris és Hegedűs János is beleért a labdába, úgy került a felcsúti kapuba (öngól, 2–0). Az azonban aligha lehetett véletlen, hogy a Paks másodszor szerzett úgy gólt, hogy a bal oldali oldalvonal közelében jutott el egészen az alapvonalig, ott verte meg a vendégvédelmet.

Nem sokkal később Kiss Tamás szépíthetett volna, ám okosan ellőtt labdáját a kapufa hárította. Ha ekkor 2–1-re módosul az eredmény, talán más lett volna a folytatás… Kétgólos hátránya miatt egyre feljebb kellett merészkedniük a vendégeknek, ez pedig jókora szabad területeket nyitott meg a paksiak előtt. Egy, a középpályán megszerzett labdát követően azonnal kiugratták Hahn Jánost, aki egyedül törhetett kapura, de mellé gurított.

Nem volt rossz a meccs, mindkét csapat nagy akarattal harcolt a pozíciókért. A paksi szurkolók bosszankodtak, de arra talán nem gondoltak, hogy később nagyon hiányzik, hogy a ziccerből nem lett gól: előbb két cserejátékos összjátéka végén, Bacsana Arabuli góljának köszönhetően szépített a Puskás Akadémia (2–1), majd jött a váratlan fordulat. Lenzsér Bencét kiállította a játékvezető, vagyis a négy védőből a harmadik emberét vesztette el Csertői Aurél, és az emberelőnyt azonnal kihasználták a látogatók. A Trnavából átigazolt Ján Vlasko második gólpasszát követően Liridon Latifi egyenlített (2–2).

Fordulatos, érdekes mérkőzés volt, a végén pedig jött a csattanó: Nagy Gergely kirúgása után Hahn János a kapuba pörgette a labdát Danilovics fölött (3–2), így a Paks emberhátrányban is kiharcolta a győzelmet.

A MÉRKŐZÉS ONLINE TUDÓSÍTÁSÁT IDE KATTINTVA OLVASHATJA!

NB I, 2018–2019, 6. FORDULÓ
AUGUSZTUS 25., SZOMBATHELYSZÍN
JÁTÉKVEZETŐNÉZŐSZÁM
Bp. Honvéd–Debreceni VSC 3–0Budapest, Új Hidegkuti Nándor StadionBognár Tamás
1765
Kisvárda–Diósgyőri VTK 1–1
Kisvárda, Várkerti Sporttelep Szőts Gergely
2137
Paksi FC–Puskás Akadémia FC 3–2
Paks, Városi Stadion
Farkas Ádám
600
Mezőkövesd Zsóry–Ferencváros 0–1
Mezőkövesd, Városi StadionIványi Zoltán
4015
Szombathelyi Haladás–MTK 1–2
Szombathely, Haladás Stadion
Karakó Ferenc
4117
A Mol Vidi FC–Újpest FC mérkőzést elhalasztották.
TABELLA •GÓLLÖVŐLISTA
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 6 5 1 15–4 +11 16
2. Budapest Honvéd 6 5 1 12–5 +7 15
3. MTK Budapest 6 4 1 1 11–9 +2 13
4. Debreceni VSC 6 2 3 1 8–8 0 9
5. Mol Vidi FC 4 2 2 9–2 +7 8
6. Újpest FC 5 1 3 1 5–6 –1 6
7. Paksi FC 6 1 3 2 7–9 –2 6
8. Mezőkövesd Zsóry FC 5 1 2 2 5–5 0 5
9. Diósgyőri VTK 6 1 2 3 5–10 –5 5
10. Szombathelyi Haladás 6 1 1 4 8–12 –4 4
11. Puskás Akadémia FC 6 2 4 7–11 –4 2
12. Kisvárda 6 2 4 2–13 –11 2
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik