Piros lap, két tizenegyes, mesterhármas – az MTK ellen nyert először a Paks

ZOMBORI ANDRÁS (összefogaló), VÉGH JÁNOS (percről percre)ZOMBORI ANDRÁS (összefogaló), VÉGH JÁNOS (percről percre)
Vágólapra másolva!
2020.09.26. 14:35
A mérkőzés jelentős részét emberelőnyben lejátszó Paksi FC hazai pályán 4–0-s győzelmet aratott az MTK Budapest ellen a labdarúgó NB I 5. fordulójában.
Az MTK súlyos vereségbe futott bele Pakson (Fotó: Meder István)
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!
Az MTK súlyos vereségbe futott bele Pakson (Fotó: Meder István) A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!

LABDARÚGÓ NB I
5. FORDULÓ

Paks–MTK 4–0 (Hahn 32. – 11-esből, 57. – 11-esből, 80., Szakály D. 52.)
Paks, Városi Stadion, 1398 néző. Vezette: Erdős József

ÉLŐ SZÖVEGES TUDÓSÍTÁSUNKAT ITT OLVASHATJA EL!

2004. november 28.: Ferencváros–Honvéd 4–0. Adva van a kérdés, miért hozzuk fel ezt a majd' tizenhat évvel ezelőtti mérkőzést a Paks–MTK bajnoki kapcsán. Nos, nem másért, mint hogy a paksiak kedden kinevezett vezetőedzője, Bognár György akkor irányított legutóbb NB I-es együttest – a kispestit. Téved, aki azt gondolja, hogy az 58 éves szakembernek az azóta eltelt mintegy másfél évtizedben nem volt élvonalbeli ajánlata (például a paksiak is többször keresték), de mindig nemet mondott, és ebben az időszakban javarészt a másodosztályban dolgozott.

Mivel a Paksi FC nem úgy kezdte az idényt, ahogy azt a klubnál remélték, edzőváltásra szánták el magukat (Osztermájer Gábor a folytatásban a klub utánpótlásában vállal szerepet), így Bognár György az MTK ellen térhetett vissza az első osztályba, amelyben annak idején NB I-es és válogatott futballista lett. Helyzetét nem könnyítette meg, hogy a koronavírus alaposan „belenyúlt” együttese idényébe, így arra nem számíthatott, hogy játékosai szétfutják fővárosi ellenfelüket. Persze, a szakember az adott körülmények között is megpróbálta a saját képére formálni csapatát: Hegedüs Lajost állította a kapuba, előtte pedig öt embert vezényelt a védősorba, a bal oldalt ugyanakkor nem Szabó János, hanem az eredetileg jobbhátvéd Kulcsár Dávid zárta le.

Ebben a helyzetben nyilván nem várható el, hogy egy megtépázott gárda magasan támadjon le – ahhoz több közös edzés, jobb erőállapot szükséges. A Paks ettől függetlenül próbálta már a labdakihozatalnál megzavarni ellenfelét. Ennek is betudható, hogy az előző fordulóban a bajnoki veretlenségét elveszítő MTK (3–0-s vereség a ZTE ellen) láthatóan nem talált fogást a házigazdán, többek között azért sem, mert a két szélső, Gera Dániel és Schön Szabolcs alig kapott használható labdát.

A játékrész hajrájában Hahn János egy erőszakos elfutás után büntetőt harcolt ki – ráadásul a játékvezető a szabálytalankodó Baki Ákost kiállította –, és mivel a sértett magabiztos ítélet-végrehajtónak bizonyult, a Paks került előnybe. Michael Borisnak nyilván reagálnia kellett a létszámhátrányra, a támadó Bíró Bence helyett védőt, Tiago Ferreirát küldte pályára, a portugál az első meccsét játszotta az NB I-ben. A szünetben Bognár György váratlant húzott, Kulcsár Dávidot hozta le és Szakály Dénest küldte be, ebben az összetételben Bertus Lajosnak kellett védekeznie a bal oldalvonal mellett.

1–0

A folytatásban két veszélyes támadással kezdett a Paks, hogy aztán néhány pillanattal később Szakály Dénes megduplázza csapata előnyét, majd a Sajbán Máté által kiharcolt büntetőből Hahn János újra betaláljon. Több mint fél óra volt ekkor még hátra, ám nem vállalt nagy kockázatot, aki azt mondta, a legfontosabb kérdések eldőltek. Milan Mijatovics bravúrjára volt szükség ahhoz, hogy Gévay Zsolt fejese után a Paks ne növelje az előnyét, majd egy ellentámadás végén Gera Dániel a lécre fejelte a labdát, jelezve, alakulata hátrányban sem adja fel a küzdelmet. Tíz perccel a vége előtt Mezei Szabolcs szabadrúgásánál Hegedüs Lajosnak kellett nagyot védenie, aztán a szemfüles Hahn János minden vitás kérdést lezárt Milan Mijatovics hibája után (a kék-fehérek kapusa nem először várt túlzottan sokáig a labda előrerúgásával...).

2–0

3–0

4–0

Bognár György tehát ismét négygólos meccsen ült élvonalbeli kispadon – csakhogy csapata ezúttal nem kapta, hanem szerezte azokat. A szakvezető nagyszerű győzelemmel mutatkozott be a Paksi FC kispadján, az MTK Budapestnek Baki Ákos kiállítása után tulajdonképpen nem volt esélye a pontszerzésre.

Az MTK azt gondolta, meg leszünk törve a vírushelyzetünk miatt – Hahn

A BAJNOKSÁG ÁLLÁSA
1. Puskás Akadémia 4 3 1 8–5 +3 9
2. Mol Fehérvár 4 2 2 11–6 +5 8
3. Zalaegerszegi TE 5 2 2 1 11–7 +4 8
4. Ferencvárosi TC 3 2 1 8–2 +6 7
5. Mezőkövesd 5 2 1 2 5–5 0 7
6. Kisvárda 4 2 2 7–8 –1 6
7. MTK Budapest 5 1 2 2 5–10 –5 5
8. Újpest FC 4 1 1 2 7–9 –2 4
9. Paksi FC 5 1 1 3 7–10 –3 4
10. Diósgyőri VTK 4 1 1 2 6–9 –3 4
11. Budafoki MTE 4 1 1 2 4–7 –3 4
12. Budapest Honvéd 3 1 2 6–7 –1 3
NB I, 2020–2021, 5. FORDULÓ
SZEPTEMBER 25., PÉNTEKHELYSZÍNNÉZŐSZÁM
JÁTÉKVEZETŐ
Puskás Akadémia–Mezőkövesd 1–0
Felcsút, Pancho Aréna782
Bogár Gergő
SZEPTEMBER 26., SZOMBAT
Paks–MTK 4–0 Paks, Városi Stadion1398
Erdős József
ZTE–DVTK 3–1
Zalaegerszeg, ZTE Aréna2825
Antal Péter
SZEPTEMBER 27., VASÁRNAP
18.00: Honvéd–Újpest (Tv: M4 Sport)
Budapest,Új Hidegkuti Nándor StadionSolymosi Péter
JANUÁR 27., SZERDA
17.00: Budafok–FerencvárosBudapest, Budafoki MTE Sporttelep
17.00 Kisvárda–Mol FehérvárKisvárda, Várkerti Stadion
Az NB I állása és a góllövőlista itt!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik