NB I: „Olyan esemény befolyásolta a meccset, amelyre nem lehettünk hatással”

Z. A., T. N., B. Z., V. Gy.Z. A., T. N., B. Z., V. Gy.
Vágólapra másolva!
2019.12.15. 10:42
null
Iványi Zoltán ítélete jelentősen befolyásolta a Puskás Akadémia és a ZTE összecsapását (Fotó: Micheller Szilvia)
A labdarúgó NB I 16. fordulójának mestermérlegei.

 

KISVÁRDA–MOL FEHÉRVÁR 0–2

Dajka László, a Kisvárda vezetőedzője:

– Az első játékrészben remekül játszott csapata, mégis pont nélkül maradt.
– Magam is úgy érzem, hogy a kétgólos vereség ellenére egészen jól futballoztunk. Lüktetett a játék, azonban az öngól megfogott bennünket. Próbáltunk cserékkel változtatni, de egy figyelmetlenség miatt gyorsan újabb gólt kaptunk. Küzdöttünk, de a játékunkba sok hiba csúszott.

– Nem aggasztja, hogy két fordulóval ezelőtt a csapat még kilenc ponttal előzte meg a tizenegyedik helyen álló Zalaegerszeget és a tizedik Paksot, most viszont már csak hárommal?
– Eddig is hangoztattam, a hárompontos rendszerben nem lehet hátradőlni. Kétszer veszítettünk, az említett csapatok kétszer nyertek, így aztán jelentősen csökkent velük szemben az előnyünk.

– Játékban, pontszámban ott tart a Kisvárda, ahol szeretné?
– Szerettünk volna két-három ponttal többet szerezni, ugyanakkor játékban egy-egy félidőt leszámítva nem teljesítettünk rosszul, lépegetünk előre. A folytatásban azért is kell dolgoznunk, hogy ne csak felépítsük a támadásainkat, hanem gólokat is szerezzünk.

Joan Carrillo, a Mol Fehérvár FC vezetőedzője:

– Megdolgoztak a győzelemért, nem érdemtelenül szereztek három pontot.
– Úgy álltunk a mérkőzéshez, hogy mindenképpen nyernünk kell. Még időre van szükség, hogy úgy játsszon a csapat, ahogy szeretném, a labdarúgóknak önbizalomra van szükségük, ahhoz viszont győzelmek kellenek. Fontos volt, hogy három ponttal menjünk a szünetre.

– Össze sem lehet hasonlítani a most látott és az előző heti Fehérvárt. Min kellett változtatnia?
– Az első lépés a fejlődéshez, hogy mindenki magabiztos legyen. A csapatunkkal szemben mindig a győzelem az elvárás, ilyen imázst kell mutatni, ezért volt fontos, hogy nyerjünk a jól játszó Kisvárda ellen. A szünetben sok munka vár ránk, a taktikai finomítások a csapat javát szolgálhatják.

– Mit gondol, miért van ekkora különbség a csapat hazai és idegenbeli szereplése között?
– Kicsit „átalakítjuk” a fejeket, hogy mindig mindenki az adott mérkőzésre koncentráljon. Nem az a lényeg, hogy otthon vagy idegenben szerepelünk-e. Ismerem a labdarúgókat, tudom, megvan bennük a képesség, hogy így játsszanak és nyerjenek. Ugyanakkor tény, a hazai mérlegünkön javítani kell.

 

PUSKÁS AKADÉMIA–ZTE FC 0–1

Hornyák Zsolt, a Puskás Akadémia vezetőedzője:

– Meglehetősen ingerült volt a mérkőzés alatt.
– Inkább szomorú vagyok, elsősorban a vereség miatt, illetve hogy olyan esemény befolyásolta a mérkőzést, amelyre nem lehettünk hatással. Elkeserít, hogy nem a játékosok a futballmérkőzés főszereplői. Többször visszanéztem a kiállítás előtti szabálytalanságot, s talán még sárga lapot sem ért Kamen Hadzsiev megmozdulása.

– Mennyiben befolyásolta a taktikát a piros lap?
– Labdabirtoklásban semmiképpen, inkább a középpályáról hiányoltam erőteljesebb teljesítményt, Josip Knezevic kicsit visszahúzódott, így a támadóink kevesebb támogatást kaptak, illetve a gyorsaságot is hiányoltam és a helyzetkihasználást, mert tíz emberrel is dolgoztunk ki helyzeteket, csak éppen kimaradtak. Az pozitívum, hogy ebben a szituációban is volt tartása a csapatnak.

– Egyenlő létszámnál Szolnoki Roland jobb oldali támadót játszott. Mi volt a terve a csapatkapitánnyal?
– Valójában kényszerűségből és óvatosságból futballozott előrébb, ugyanis Radics Mártont éreztem bizonytalannak és visszafogottnak, ezért őt inkább a jobb oldali védő pozíciójába irányítottam át. Szolnoki Roland korábban is bizonyította, hogy képes szinte bármely poszton jól futballozni.

Dobos Barna, a Zalaegerszeg vezetőedzője:

– Az ősz végére csak összejött egy idegenbeli bravúrgyőzelem.
– Szükségünk volt erre a sikerre, amelyet elsősorban a támadózónában kialakított helyzeteknek köszönhetünk, bár amikor a kiállítás történt, épp védekezésből építkeztünk.

– Jogos volt?
– Egyértelműen, de nyilván az ellenfél nem így gondolja. Valójában inkább a csapatommal foglalkoznék, mert sokat dolgoztunk az ősszel, hogy bizonyítsuk, megálljuk a helyünket az élvonalban.

– Emberelőnyben mintha óvatosabban futballoztak volna. Miért?
– A Puskás Akadémia játékosállománya erős, ehhez mérten kellett a taktikát kidolgoznunk, s ezen a kiállítás sem változtatott. Ugyanakkor további gólokkal lezárhattuk volna a mérkőzést, de a kontratámadásaink végén a helyzetek kimaradtak. Fontos volt továbbá, hogy végre kapott gól nélkül játsszunk le egy mérkőzést, ehhez a hajrában védekező típusú játékosokat küldtem pályára.

 

PAKS–MEZŐKÖVESD 1–0

Osztermájer Gábor, a Paksi FC megbízott vezetőedzője:

– Keményen és eredményesen küzdött csapata.
– Nagyon-nagyon jó ellenféllel szemben sikerült három pontot szereznünk, ez boldoggá tesz minket. Nemcsak erre a meccsre mondom ezt, hanem az előzőre is, hiszen egymás után megvertük a bajnokság második és harmadik helyén álló csapatát, gólt sem kapva.

– Simon Ádám megint megsérült, hogy már az első félidőben lecserélte?
– Igen, sajnos, ő kérte a cserét. Szerencsére a helyére beálló Papp Kristóf a meccs egyik legjobbja volt. Simon Ádámnak van most három hete, hogy felépüljön, bízunk benne, hogy nem nagy a baj.

– Amikor a klubvezetőség a vezetőedzői állásról dönt, jó érv lesz ön mellett a Mol Fehérvár és a Mezőkövesd legyőzése. Számít arra, hogy véglegesítik?
– Majdnem annyi pontot gyűjtöttünk ezen az öt bajnokin, mint a Szivics-éra tizenegy meccsén. A két említett csapat legyőzése mellett a Magyar Kupában is a legjobb tizenhat közé jutottunk. A nehezén talán túl van a csapat, sikerült szépen búcsúztatni az őszt, de játékban sokkal többet kell mutatnunk a tavasszal. Ebben a csapatban több van, a középmezőnyben volna a helye. A kérdésre válaszolva: hétfőn az utánpótláscsapatnak tartok edzést.

Kuttor Attila, a Mezőkövesd Zsóry vezetőedzője:

– Bizonyára nem így szerette volna búcsúztatni az őszt.
– Hasonló meccsünk volt, mint az előző: nagyon jól futballoztunk, mégis kikaptunk. Megdicsértem a játékosaimat, mondtam nekik, büszke vagyok rájuk, mert ilyen futballt tudtak mutatni. Tettük a dolgunkat becsülettel, de úgy látszik, nekünk ez a sors volt megírva, hogy ezeket az utolsó őszi meccseket elveszítsük.

– Szándékosan ironikus a kérdés: elúszóban van a bajnoki cím?
– Tényleg nem foglalkozunk ezzel, élvezzük és örülünk neki, hogy a dobogón telelünk, büszkék lehetünk magunkra. De nem elégszünk meg azzal, amit eddig elértünk, és azon dolgozunk, hogy meg is nyerjük az ilyen mérkőzéseket, ha már ilyen szépen játszunk.

– Alig több mint két évvel ezelőtt ezen a pályán mutatkozott be az akkor a kiesés ellen harcoló Mezőkövesd kispadján. Gondolta volna, hogy két évvel később dobogós csapatot irányít itt?
– Számszerűleg ezt talán senki sem gondolta volna, én sem, de végig abban hittem, hogy amit képviselünk, helyes, és jó úton járunk. Egyelőre ide jutottunk el ezen az úton, örülünk neki, de minden meccsen szeretnénk tovább fejlődni.

 

KAPOSVÁRI RÁKÓCZI–DVSC 4–1

Disztl László, a Kaposvári Rákóczi vezetőedzője:

– Legjobb és legeredményesebb játékát nyújtotta az idényben a Kaposvár. Minek köszönhető ez a remek siker?
– Elsősorban annak, hogy a nehéz, mély talaj ellenére a játékosok megpróbáltak futballozni. Tökéletesen végrehajtották a taktikát, hiszen azt terveztük, hogy zárt, fegyelmezett védekezésből minél gyorsabban forduljunk át támadásba. Igazság szerint már az első félidőben is eldőlhetett volna a három pont sorsa.

– Ezúttal a már-már szokásos egyéni hibák is elmaradtak.
– Így igaz, egyetlen játékosunk sem követett el taktikai vagy technikai hibát. Tulajdonképpen számos kiemelkedő teljesítményt láthattunk, és most az eredmény nagyszerű, önfeledt játékkal párosult. El kell ismerni, az idény legjobb futballját produkálta a csapat.

– A védelem tengelyében egy huszonegy éves fiatalember futballozott, aki eddig alig jutott szóhoz. Nem tartották kockázatosnak Szabó Alex szerepeltetését?
– Egyáltalán nem, hiszen remek fizikai adottságokkal megáldott játékosról van szó, aki ezen a meccsen is bizonyította, hogy helye van a pályán.

Herczeg András, a Debreceni VSC vezetőedzője:

– Visszavágásra készültek az augusztusi vereségért, mégis ismét kikaptak. Mit gondol, miért maradtak alul kétszer is az újonccal szemben?
– Nekem is csalódás az eredmény, s mert nyerni szerettünk volna, kezdettől fogva támadólag léptünk fel. Ám az első kapott gól előtt rosszul helyezkedtünk, míg a második balszerencsés körülmények között született.

– Ettől még azért nem kellett volna kikapni.
– Mi is így gondoljuk, ezért a második félidőben nagyobb erőket mozgósítottunk, s bár veszélyesen támadtunk, számos helyzetet kidolgoztunk, mégis hiba csúszott a védekezésünkbe. Ennek lett a következménye a harmadik hazai gól, ugyanis nem voltunk eléggé határozottak hátul.

– Viszont jól cserélt, hiszen Adeniji, majd Kinyik Ákos is lendületet vitt a csapat támadójátékába.
– Valóban nagy erőket mozgósítottunk a második félidőben, három-nulla után jött is a szépítés, aztán volt egy hatalmas helyzete Haruna Garbának. Ha az bemegy, másképpen alakulhatott volna az eredmény. Így viszont hiába tettünk meg mindent, nem sikerült a visszavágás.

A Bp. Honvéd–Újpest (0–0) edzői értékelését itt tekintheti meg!

NB I, 2019–2020, 16. FORDULÓ
DECEMBER 14., SZOMBAT
HELYSZÍN
JÁTÉKVEZETŐNÉZŐSZÁM
Paks–Mezőkövesd 1–0
Paks, Városi StadionPintér Csaba
1110
Kisvárda–Mol Fehérvár 0–2 Kisvárda, Várkerti StadionBerke Balázs
2350
Puskás Akadémia–ZTE 0–1
Felcsút, Pancho Aréna
Iványi Zoltán1018
Kaposvári Rákóczi–DVSC 4–1

Kaposvár, Rákóczi Stadion

Bognár Tamás
1169
Budapest Honvéd–Újpest FC 0–0
Budapest, Új Hidegkuti Nándor StadionSolymosi Péter
2937
DECEMBER 15., VASÁRNAP
18.00: DVTK–Ferencváros (Tv: M4 Sport)
Miskolc, DVTK StadionFarkas Ádám
TABELLA •GÓLLÖVŐLISTA
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 14 10 3 1 28–14 +14 33
2. Mol Fehérvár FC 16 10 2 4 31–17 +14 32
3. Mezőkövesd Zsóry FC 16 8 4 4 20–13 +7 28
4. Puskás Akadémia FC 16 7 4 5 26–20 +6 25
5. Újpest FC 16 7 3 6 23–22 +1 24
6. Budapest Honvéd 16 7 3 6 19–20 –1 24
7. Kisvárda 16 6 2 8 18–22 –4 20
8. Debreceni VSC 15 6 1 8 25–30 –5 19
9. Diósgyőri VTK 15 6 1 8 16–23 –7 19
10. Paksi FC 16 5 2 9 20–29 –9 17
11. Zalaegerszegi TE FC 16 4 5 7 23–22 +1 17
12. Kaposvári Rákóczi FC 16 3 13 15–32 –17 9

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik