NB I: Nem könnyű ez... – Bódog magára maradt egy hotelben

Vágólapra másolva!
2020.03.31. 12:08
null
Bódog Tamás a családtól távol is megőrizte optimizmusát (Fotó Meder István)
Bódog Tamás, a Kisvárda labdarúgócsapatának vezetőedzője a koronavírus-járvány miatti korlátozások következtében már nem tudott elutazni Németországba, hiányzik neki a családja, a kongó konditeremben tartja karban magát.

 

Akár a Ragyogás című filmben.

Ha valaki nem ismeri: Jack Nicholson nagyszerű alakítást nyújtott a Stephen King regényéből készült horrorklasszikusban, a színész szerepe szerint egy télire kiürült szálloda gondnoka lesz.

Az üres hotel most Bódog Tamásnak is ismerős: átmenetileg itt rendezkedett be, és ott ragadt, amikor a vírus átírta a hétköznapok forgatókönyvét. A vendégek távoztak, az alkalmazottakra sincs szükség, így az edző szinte mindennap egyedül van.

„Senkinek sem egyszerű helyzet ez – mondta a Nemzeti Sportnak Bódog Tamás. – Február ötödikén érkeztem, és az volt a terv, hogy a válogatott mérkőzése miatti bajnoki szünetben játszunk egy felkészülési mérkőzést a Debrecennel, azután elutazom Németországba a családomhoz. A feleségem ott él, a gyerekeim ott járnak iskolába, vagyis most, ugyebár, ők sem járnak... Épp az utazásom előtti napokban változott meg a helyzet. Nem könnyű ez... Ha tudnám, hogy pontosan hány nap, hét, hónap múlva láthatom őket, akkor könnyebb lenne talán, bármilyen hosszú az idő, ha közben lehet dolgozni, de a bizonytalanság miatt nehéz ezt feldolgozni. Nyilván beszélünk sokat, de azért az mégsem ugyanaz, egyedül vagyok itt, a szállodában.”

Amíg mozogni lehet, a szükséges élelmiszert be tudja szerezni a vezetőedző, és amikor kerestük, éppen a klub konditermében edzett, hogy fizikailag, amennyire lehet, rendben tartsa magát.

És a játékosok?

„Ahogy a többi klubnál, nálunk is megkapta mindenki az egyéni edzéstervet – mondta a Kisvárda vezetőedzője. – Folyamatosan tartjuk a kapcsolatot, van közös csevegőcsoportunk is, talán ilyenkor még nagyobb szükség van arra, hogy a futballista érezze, odafigyelünk rá, fontos a klub számára. Főleg a légiósok esetében igaz ez, akik nem mehettek haza. Gyorsan világossá vált, hogy a járvány terjedését miként lehet lassítani, ráadásul kiszámíthatatlanul változik a helyzet: ha az ukrán vagy román játékosunkat át is engedik a határon, mikor jöhet vissza?! Profik, meg kellett érteniük, hogy most nem okos döntés ide-oda utazgatni, és azért a többségnek itt a családja, a feleségükkel, gyerekeikkel együtt vannak – emiatt kicsit irigylem is őket –, úgy azért könnyebb elviselni a bezártságot.”

A futballról így kevesebb szó esik, pedig ha van csapat, amelynek rosszkor jött a bajnokság felfüggesztése, az a Kisvárda: a Bp. Honvéd ellen Budapesten aratott 5–1-es győzelem egyértelműen jelezte, Bódog Tamással jó irányba indult el a kiesés elől menekülő együttes.

„Nézők nélkül rendezték azt a mérkőzést, ami már elvesz a siker értékéből – mondta erre a vezetőedző. – Kár azon merengeni, hogy az Újpest elleni hazai meccsünkön mi lehettünk volna az esélyesek, a kispestiek elleni győzelem után önbizalommal telve léphettünk volna pályára. Mást jelent ma már a győzelem: a vírust, a betegséget kell legyőzni, elkerülni, az egészség megőrzése a legfontosabb. És reménykedünk, hogy mielőbb visszatér az élet a rendes kerékvágásba: addig lehet a meccseket visszanézni, elemezni, edzéstervet készíteni, az M4 Sport csatornán a kétezer-tizenhatos Eb eseményeit feleleveníteni – persze, jó lenne újra a pályán lenni, dolgozni, meccsre készülni.”

Bódog Tamás elmondta még: jófajta szabolcsi pálinkával köszöntötték a Honvéd legyőzése után, már csak a szervezet fertőtlenítése miatt is javasolt naponta egyszer tölteni egy pohárral.

Sohasem volt aktuálisabb: egészségünkre!

SZAKÁCSOK FŐSZEREPBEN
Bódog Tamás lánya, Gréta élelmezéstudományt tanul. A szakember elmondta, korábbi mainzi csapattársa, edzője, Jürgen Klopp révén a lánya kapcsolatba került a BL-címvédő Liverpool étkezési vezetőjével. A klub-vb megnyerése óta a világ legjobbjának számító egyesületnél minden játékosnak külön étrendet készítenek: nem ugyanaz az étel, nem ugyanaz a mennyiség kell mondjuk Virgil van Dijknek, mint Sadio Manénak – ami segít az egyiknek, árthat a másiknak. Az alapos vizsgálat után személyre szabott menüt készítenek a futballistáknak. Sok helyen már az is nagy szó, ha az edzés után két- vagy háromféle ételből választanak a játékosok, de Liverpoolban túlléptek ezen. A klub a korábban megszokottakhoz képest ezért sokkal több szakácsot alkalmaz, olyan sokféle különböző étel elkészítése szükséges, elmúlt az idő, amikor mindenki ugyanazt ette.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik