NB I: „nem” az oroszoknak; 2 millió eurós csatár a Vidiben?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.02.12. 11:30
null
Andrés Vombergar (Fotó: Slovenske Novice)
Szlovéniai médiainformációk szerint nem zárható ki, hogy Andrés Vombergar, az Olimpija Ljubljana szlovén-argentin támadója napokon belül a Mol Vidi FC-be igazol. Klubja eladná, kérőből több is akad – a legjobb ajánlatot Oroszországból tették –, de a 24 éves labdarúgó válogat.

 

Andrés Vombergar Argentínában született 1994-ben, felmenői a második világháború után vándoroltak ki Szlovéniából a dél-amerikai országba.

Vombergar Argentínában kezdett el futballozni, 2017-ben igazolt a ljubljanai Olimpijába, amellyel tavaly bajnok és kupagyőztes lett. A 2018–19-es bajnoki kiírásban eddig tíz gólig jutott, és a takarékoskodni kényszerülő Olimpija nem titkolja: van kereslet a játékos iránt, szívesen el is adnák, de az ügy bonyolult.

A siOL.net nevű szlovén portál értesülése szerint a bécsi Rapid és a francia Nantes is érdeklődött iránta, de már csak két ajánlat aktuális: az orosz élvonal 14. helyén álló Ufa – és a magyar bajnoki címvédő Mol Vidi (ahogyan a szlovénok írják: Videoton) verseng érte.

A szlovén portál úgy tudja, a magyar bajnokcsapat kétmillió eurót kínált a csatárért, annyit, amennyit az orosz klub, ám mindent figyelembe véve az ufai ajánlat a kedvezőbb – csakhogy Vombergarnak nagyon nincs ínyére az oroszországi igazolás.

„Bár már huszonnégy éves, bizonyos szempontból olyan, mint egy gyerek. Az apjára hallgat ahelyett, hogy felismerné a saját érdekeit – idézi a siOL.net Milan Mandaricot, a neves szerb-amerikai üzletembert, a ljubljanai klub tulajdonosát „Egy bizarr ok, amiért az Olimpija dollármilliókról maradhat le” című cikkében. – A Videoton és az Ufa is akarja, ő azonban nem kíván Oroszországba menni. Mégpedig azért nem, mert a családjának rossz emlékei vannak a kommunistákról, akik annak idején megkeserítették a szlovénok életét. Az argentínai szlovén kolónia súlyos sérelmeket őriz, de számomra hihetetlen, hogy ebben az esetben ez befolyásolja őt. Évi négyszázezer eurót kereshetne az orosz klubnál, akarja az elnök, az edző, a sportigazgató, semmiben sem szenvedne hiányt, kapná a bónuszokat, mégsem akar menni. Bojan Jokic, az Ufa szlovén védője is igyekezett megnyugtatni őt, hogy nagy szeretettel fogadják majd, de nem, őt elijeszti a kommunizmus.”

Arra nem vállalkozik a cikk, hogy megjósolja: az oroszországi szál végleges elvágása esetén milyenek a Vidi esélyei a csatár megszerzésére, viszont a szerző utal arra, hogy a magyar játékospiac csütörtökig még nyitva van.

„Sokat kapott az Olimpijától: bajnok lett velünk, eljutott a szlovén válogatottba, ideje, hogy most ő is adjon valamit. Ha nálunk marad, az is jó, hiszen remek futballistáról van szó, ám szerintem eljött az ideje, hogy a következő lépcsőfokra lépjen” – terelgette a váltás felé a nemrégiben a szlovén B-válogatottban már bemutatkozó csatárt Fabijan Komljenovic, korábbi horvát válogatott labdarúgó, a ljubljanai klubtulajdonos tanácsadója.

A szlovén bajnokság őszi szezonját kilencpontos hátránnyal a második helyen befejező Olimpija pillanatnyilag Törökországban edzőtáborozik, ám Vombergar nincs a csapattal, Ljubljanában lábadozik egy betegségből.

Az NB I tavaszi rajtját felvezető elemzésünkben megállapítottuk: 2016-ban fordult elő legutóbb, ami most, vagyis hogy a Vidi a tavaszi szezonra készülve nem szerződtetett légióst – ezt figyelembe véve nem lenne meglepetés, ha Vombergar Fehérváron kötne ki.

Marko Nikolics, a Vidi szakvezetője korábban volt az Olimpija vezetőedzője, de Vombergar akkor még nem játszott a csapatban.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik