NB I: megszületett a Mol Vidi első győzelme és a Kisvárda első veresége

SOMOGYI ZSOLTSOMOGYI ZSOLT
Vágólapra másolva!
2018.07.21. 20:05
null
Juhász Rolandék könnyed győzelemnek örülhettek (Fotó: Szabó Miklós)
A bajnoki címvédő négygólos, fölényes győzelmet aratott a vártnál sokkal gyengébb produkcióval kirukkoló újonc Kisvárda ellen a labdarúgó NB I új idényének első fordulójában.


LABDARÚGÓ NB I
1. FORDULÓ

Mol Vidi FC–Kisvárda 4–0 (Lazovics 15., M. Scsepovics 35., Juhász R. 44., Sz. Scsepovics 91.)
Felcsút, Pancho Aréna, 1744 néző. V: Bognár T.

A MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉT IDE KATTINTVA OLVASHATJA!

Nem könnyű az újonc élete...

Ezt lehetett leolvasni Kondás Elemér arcáról. A Kisvárda szakvezetője öt éve még a DVSC kispadján a veretlenül megnyert bajnoki címet ünnepelhette, de az régen volt: két esztendő telt el, mióta legutóbb élvonalbeli meccsre készíthette fel csapatát. És ha már a Kisvárda szóba került: a brazil és ukrán játékosokkal megerősített együttes már azelőtt jelentős ellenérzéseket váltott ki a semleges szurkolókból, hogy egyáltalán pályára lépett volna az első osztályban. Más kérdés, hogy a bajnok Mol Vidi FC kezdőcsapatában sem volt sokkal több magyar, mint a várdaiaknál...

Ami biztos: a fehérváriak kezdő tizenegye három helyen is megváltozott a keddi Bajnokok Ligája-selejtezőn látotthoz képest, bekerült Tamás Krisztián, Varga József, illetve Kovács István, és a szerkezet is módosult némileg.

Amíg a vendégek három védővel és öt középpályással stabil mezőnyjátékra törekedtek, a házigazda négy védővel, négy középpályással és két csatárral indított úgy, hogy Kovács István gyakran a jobbszélső helyére nyomult előre, négy–három–hármasra váltva a Vidi formációját.

Ez is jelezte, hogy Marko Nikolics csapata irányítani akart, és nem kellett sokat várni arra, hogy a mérkőzés menete a fehérváriak kedve szerint alakuljon. Alig telt el tíz perc, amikor Bognár Tamás játékvezető tizenegyest ítélt a Vidinek, és kiállította a szabálytalankodó Vári Barnabást (egy magyart...) – a tizenegyest magunk is jogosnak ítéltük, de a kiállítással vitatkoznánk: szerintünk nem volt egyértelmű gólhelyzet, ám Bognár Tamás vállalta a súlyos döntést, és a hátralévő nyolcvan percre emberhátrányba kényszerült a Kisvárda.

Abban a pillanatban tudni lehetett: ezt az újoncnál lényegesen erősebb csapatok is nehezen viselnék el a Vidi ellen... Még úgy is, hogy Marko Scsepovics tizenegyesét a brazil kapus, Felipe védte, ám a létszámfölényt hamar kihasználták a hazaiak, Danko Lazovics vezetést szerzett a bajnoknak.

A „Várkerti Vitézek” drapéria mögé felsorakozott mintegy ötven szurkoló továbbra is kitartóan buzdította az NB II-ből felkerülő vendégegyüttest, amely fegyelmezetten, a labdát megbecsülve próbált érvényesülni. Ugyanakkor a Vidi megnyugodott az előnytől, a labdát gyorsan járatva próbálta fárasztani ellenfelét, és a félidő végére el is döntötte a meccset.

Előbb Marko Scsepovics javította a büntetőnél elkövetett hibáját, majd egy különleges góllal növelte az előnyét a bajnok. Történt, hogy a kapu mögött melegítő vendégjátékosok közül a pályáról kiguruló labdába beleért Gosztonyi András, a kisvárdaiak tartalékja, aki egyébként 2011-ben tagja volt az akkori Videoton bajnokcsapatának, és mert a játékvezető szerint a labda még nem hagyta el a játékteret, a cserejátékos sárga lapot, a házigazda szabadrúgást kapott. A szegény embert pedig az ág is húzza: Marko Scsepovics góljánál a labda nem sokkal, de áthaladt teljes terjedelmével a gólvonalon, a rendkívüli módon kiharcolt szabadrúgás után pedig Juhász Roland talált a kapuba: három–nulla.

Nehéz az újonc élete – még csak negyvenöt perce volt az NB I-ben a Kisvárda, de már pontosan érezte ezt. A második félidőben a vendégszurkolók kitartóan buzdították övéiket, míg a hazaiak csendben követték az eseményeket.

Jelentős előnye és a létszámfölény tudatában a Vidi nem kapkodott, a Kisvárda meg nem volt elég erős ahhoz, hogy komolyan veszélyeztesse a házigazda kapuját. Marko Nikolics a szerdai, Ludogorec elleni Bajnokok Ligája-selejtezőre gondolva le is vitte meghatározó játékosai közül Marko Scsepovicsot, Danko Lazovicsot és Anel Hadzicot.

Noha a Vidi már nem törte össze magát, hogy újabb gólokat szerezzen, időnként odaért a várdai kapu elé, ám Felipe, a brazil kapus (aki 2010-ben öt alkalommal is védte a portugál Braga kapuját a Bajnokok Ligája főtábláján) nagyszerűen védett, több bravúrt is bemutatott, arról nem ő tehetett, hogy a hajrában kapott még egyet.

NB I, 2018–2019, 1. FORDULÓ
JÚLIUS 21., SZOMBAT
HELYSZÍN
JÁTÉKVEZETŐ
NÉZŐSZÁM
Puskás Akadémia–Debreceni VSC 0–1Felcsút,Pancho ArénaVad II István931
Mol Vidi FC–Kisvárda 4–0
Felcsút,Pancho ArénaBognár Tamás
1744
Mezőkövesd–Paks 3–1
Mezőkövesd, Városi StadionErdős József
1977
Bp. Honvéd–Haladás 3–2
Budapest, Bozsik József Stadion
Berke Balázs
1670
JÚLIUS 22., VASÁRNAP


17.30: Ferencváros–Diósgyőri VTK (Tv: M4 Sport)Budapest, Groupama Aréna
Andó-Szabó Sándor
19.30: Újpest–MTK Budapest (Tv: M4 Sport)Budapest,Szusza Ferenc StadionKassai Viktor
TABELLA •GÓLLÖVŐLISTA
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik