NB I: Mezőkövesden újra kell építeni a csapatot

VAJDA GYÖRGYVAJDA GYÖRGY
Vágólapra másolva!
2020.07.11. 08:07
null
A remekül játszó Zivzivadzét (jobbra) nehéz lesz pótolni Mezőkövesden (Fotó: Földi Imre)
Mezőkövesden, az NB I legutóbbi idényének meglepetéscsapatánál továbbra is abban hisznek, hogy a Budu Zivzivadze-kaliberű légiósokkal lehet előrelépni. Kulcsjátékosok távoztak, és a maradók iránt is van érdeklődés.

Év elején ünnepelte alapításának 45. évfordulóját Mezőkövesd város élvonalban szereplő labdarúgócsapata, s a bajnoki idény során kitettek magukért a játékosok is, hiszen minden idők legjobb eredményével tisztelegtek az évforduló előtt. A bajnokságban a 4. helyen végzett az együttes, a Magyar Kupában a döntőig menetelt, azaz nem rugaszkodtak el a valóságtól, amikor már a nemzetközi szereplésről álmodoztak a vezetők. Az Európa-liga-részvételből végül nem lett semmi, így a pluszbevételek is elmaradnak, ám ennél nagyobb baj, hogy a koronavírus-járvány miatt a főtámogató Zsóry fürdő, valamint a város is kevesebb pénzt fordíthat a sportra.

Most tehát az újratervezés időszakát éli a klub, s egyre inkább látható, hogy a támogatói bevételek kiesését a játékosok eladásából próbálják pótolni. Immár tény, a csapat egyik legértékesebb labdarúgójának tartott Budu Zivzivadze a Mol Fehérvárnál folytatja, Pekár Lászlót eladták az NB II-es Vasasnak, Sajbán Mátét a Paksi FC-nek, testvérét, Miklóst a Budaörsnek, s hamarosan „piacra dobhatják” a szerződéssel rendelkező Szappanos Péter kapust, a védő Szeles Tamást, a középpályás Vajda Sándort, s ha a szükség úgy kívánja, az MLSZ által az év játékosának választott Cseri Tamást is.

A játékosok árából befolyó összeg szerény számítások szerint is megközelítheti a félmilliárd forintot. Persze a klub irányítói nemcsak bevételekkel próbálják pénzügyi egyensúlyban tartani a Mezőkövesd Zsóryt, a kiadások csökkentésével is: korábban megszorításokat vezettek be az utánpótláscsapatoknál, és az apparátus létszámát is csökkentették, illetve átalakították.

Megkeresésünkre Tóth László sportigazgató elmondta, nagy a kereslet a mezőkövesdi játékosok iránt a jó bajnoki és remek kupaszereplésnek köszönhetően.

„Mostanság a velünk kapcsolatos hírek a játékosok eladásáról szólnak – mondta Tóth László.Ám sokan elfelejtik, hogy az eladásokat befektetések előzték meg, hiszen végleg megszereztük Berecz Zsombort és Dino Besirovicot is. Viszont szeretnénk mielőbb tisztán látni, hogy anyagi szempontból mekkora lesz a mozgásterünk, mert az eladásuk után a vétel következik, s azon vagyunk mi is, mint szerte a világban mindegyik futballklub, hogy viszonylag olcsón megszerezhető, ám a csapat szempontjából értékes labdarúgóra találjunk, s aztán – mint Budu Zivzivadze esetében is – haszonnal adjuk tovább, hogy a befolyó összegből új játékosokat vegyünk. Miközben a csapat egyelőre pihen, az elnökünkkel, Tállai Andrással, valamint Kuttor Attila vezetőedzővel és a szakmai stáb tagjaival azon dolgozunk, hogy tovább építsük a csapatot.”

Hogy nem a levegőbe beszél Tóth László, arra bizonyság, hogy korábban olyan keretet állítottak össze, amelyben minden posztra két jó képességű futballista jutott, és sokkal gyengébb a következő idényben sem lesz a Mezőkövesd. Habár Jagodics Márkot nem említette a sportigazgató, a szombathelyi védő Mezőkövesden folytatja.

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A MEZŐKÖVESD ZSÓRYNÁL
Érkezők:Berecz Zsombor (Mol Fehérvár – kölcsön után végleg),Dino Besirovic (bosnyák, Hajduk Split – Horvátország, kölcsön után végleg), Jagodics Márk (Haladás)
Kölcsönbe érkezők:

Kölcsönből visszatérők: Földi Botond
(Dorog, ?), Matija Katanec (horvát, ZTE FC, ?), Novák Csanád (Szolnoki MÁV FC, ?), Tóth Máté (Szeged-Csanád GA, ?), Varjas Zoltán (szlovákiai, FC Komarno – Szlovákia)
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek:
Kiszemeltek:
Távozók: Budu Zivzivadze (grúz, Mol Fehérvár), Oláh Bálint (Budafok – kölcsön után végleg), Pekár László (Vasas FC), Sajbán Máté (Paks – kölcsön után végleg), Sajbán Miklós (Budaörs – kölcsön után végleg)
Kölcsönbe távozók:

Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz:Silye Erik (Ferencváros, onnan Vasas FC)
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk:

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik