Történelmi győzelmet aratott a Mezőkövesd

Vágólapra másolva!
2013.08.10. 16:33
null
A kecskemétiek nem bírtak a Mezőkövesddel (Fotó: Korponai Tamás)
A labdarúgó NB I 3. fordulójában az eddig még gólt sem szerző Mezőkövesd-Zsóry 6–2-re győzött a KTE-Phoenix Mecano otthonában. A találkozón (amelyen az újonc 3–0-ra is vezetett) két tizenegyesgól született, valamint hárman – a hazaiaknál Póti Krisztián és Patvaros Zsolt, a vendégeknél Hegedűs Csaba – idő előtt mehettek zuhanyozni.

Az eddig százszázalékos Kecskemét a nulla pontos és még gólt sem szerző Mezőkövesdet fogadja. Mi az országos egyes, ha nem ez? Ehhez képest 27 perc után már 0–3 állt az eredményjelzőn. Pedig az elején a hazaiak domináltak: Rajczi Péternek volt egy ígéretes csúsztatása, majd Szántai Levente bravúrjára volt szükség, hogy az egyedül kilépő támadó ne szerezzen vezetést és Leo lövése is csak kevéssel kerülte el a kaput.

A vendégek első kapura lövési kísérletét Dobos Attila jegyezhette a 12. percben, ám ezután varázsütésre beindultak a vendégek. Egy perccel később Bognár István bal oldali, szabadrúgásába csúsztatott bele Szalai Vilmos, s a labda a kapu bal oldalában kötött ki. (0–1)

Újabb hét perc elteltével megint egy Bognár-szabadrúgás okozott gondot: a kapu jobb oldalába tartó labdát Antal bravúrral tolta a kapufára, de a kipattanó Gévay Zsolt elé került, akinek 10 méteres lövését Póti Krisztián csak kézzel tudta kiütni a kapuból. Farkas Ádám játékvezető nem habozott: kiállította a vétkest és büntetőt ítélt, amelyet Melczer Vilmos értékesített. (0–2)

A 27. percben aztán megint Bognár: ezúttal Balajti Ádámot ugratta ki remek ütemben a 16-oson belül a jobb oldalon, aki eltolta a labdát a kilépő Antal mellett is, majd éles szögből, három méterről, jobbal a kapu közepébe gurított. (0–3)

Bekő Balázs gyorsan cserélt is kettőt, s ettől stabilabbá is vált az emberhátrányban játszó hazai gárda, sőt a 42. percben sikerült is a szépítés, miután Szalai a 16-oson belül buktatta Rajczi Pétert, s a 11-est a sértett értékesítette. (1–3)

Ezzel azonban még nem volt vége az első félidő gólzáporának, mert a hosszabbításban újabb vendéggól született: Melczer passzolt vissza a bal oldalon, az alapvonalról Bognár elé, aki az átvétel után jobbal, kilenc méterről a kapu jobb alsó sarkába lőtt. (1–4)

A szünetben a harmadik cseréjüket is kihasználták a hazaiak, s az 56. percben éppen egy cserejátékos, Pekár László szabadrúgása után a másik csere, Koszó Balázs kozmetikázta az eredményt. (2–4)

A vendégek azonban nem álltak vissza: előbb Bognár gólba tartó lövését blokkolta testtel Dejan Karan, majd Antal védte bravúrral Gévay fejesét. Aztán mindezek megkoronázásaként a 69. percben Petneházi Márk ugratta ki remek ütemben George Menougongot, aki az átvétellel elfektette Koszót, majd kicselezte Karant is, s nyolc méterről, ballal a kapu bal alsó sarkába lőtt. (2–5)

Ezután a gólparádé kártyacsatává fajult, mert a 73. percben a hazaiaktól Patvaros Zsolt, nyolc perccel később pedig a vendégektől Hegedűs Csaba kapott pirosat. A 88. percben aztán jött a csattanó: Menougong ugratta ki a cserecsatár Olasz Dénest, aki a kapust is kicselezte, majd jobbal az üres kapuba gurított. (2–6) A vendégek így történelmük első élvonalbeli győzelmét szerezték meg.

EDZŐI ÉRTÉKELÉSEK A SPORT TELEVÍZIÓ KAMERÁJA ELŐTT
Bekő Balázs (a Kecskemét vezetőedzője):
– Nagyon rosszul néz ki ez a vereség, helyretettük magunkat. Eddig szívvel és ésszel futballoztunk, ma a szív talán megvolt, de az ész hiányzott. Ész nélkül nagyon régen láttam csapatot játszani, az első kiállításnál semmi sem indokolta, hogy a játékosom kézzel avatkozzon játékba. Jól kezdtünk, miénk volt az első ziccer, de nem sikerült értékesítenünk, utána pedig egy vicc kategóriába tartozó pontrúgásból kaptunk gólt. Az ember nem szívesen törődik bele, hogy elúszik egy meccs, próbál tenni valamit, hogy vissza lehessen jönni. Mi 1–3-nál és 2–4-nél is visszakapaszkodtunk, de utána olyan gólokat kaptunk, amelyek nem függtek attól, hogy emberelőnyben vagy emberhátrányban játszunk. Próbáltunk úgy cserélni, hogy mozgékonyabbá váljunk, többet bírjunk a középpályán, hellyel-közzel ez be is jött, de a második kiállítás után teljesen kipukkadtunk, de ezen nem is csodálkozom.
Véber György (a Mezőkövesd vezetőedzője): – Az első két meccsünkön nem volt sok helyzetünk, a mai mérkőzés érdekesen alakult, a kiállítások és az emberelőnyünk még beszédtéma tárgya lesz. De egyenlő létszámnál kerültünk előnybe, és harcoltunk ki tizenegyest. Nyilvánvalóan nagy esélyt kaptunk azzal, hogy emberfórba kerültünk, amit a csapat viszonylag jól használt ki, ettől függetlenül nagyon sok hibát követtünk el. Viszont szereztünk hat gólt, az első fordulóban a nagynevű bajnokcsapat, a Debrecen rúgott hetet és attól zengett a sajtó. Én most mértékletes vagyok, mert több volt ebben a meccsben, de megvannak az első góljaink, az első győzelmünk, és ez nagyon fontos csapatunk életében. Boldog vagyok, és örülök, hogy a csapat is az lehet. Nem könnyű újoncként három idegenbeli mérkőzéssel kezdeni, de a két vereség után sem adtuk fel az elveinket, próbáltunk ugyanúgy dolgozni, és ezek után sem fogjuk azt hinni, hogy akárhova megyünk, hat gólt fogunk szerezni. Remélem, a játékosok most már elhiszik, hogy mire képesek. Én a mérkőzés közben folyamatosan a hibákról beszéltem, a dicséretet majd később megkapják, de több volt ebben a mérkőzésben. Azért ne legyünk elégedetlenek, mert a mezőkövesdi futball első NB I-es sikerét arattuk, és ennek örülni kell.

NB I
3. FORDULÓ

KTE-Phoenix Mecano–Mezőkövesd 2–6 (Rajczi 42. – 11-esből, Koszó 56., ill. Szalai V. 13., Melczer 20. – 11-esből, Balajti 27., Bognár 45+2, Menougong 69., Olasz 88.)
SZÖVEGES TUDÓSÍTÁS
JEGYZŐKÖNYV
TABELLA

AZ ÁLLÁS
1. MVM Paks 3 3 8–3 +5 9
2. Lombard Pápa FC 3 2 1 3–1 +2 7
3. DVSC-Teva 2 2 8–1 +7 6
4. Videoton FC 2 2 4–0 +4 6
5. Ferencváros 3 2 1 4–4 0 6
6. Kecskeméti TE 3 2 1 7–8 –1 6
7. MTK Budapest 3 1 1 1 5–3 +2 4
8. Haladás 3 1 1 1 3–4 –1 4
9. Mezőkövesd 3 1 2 6–6 0 3
10. Újpest FC 2 1 1 3–3 0 3
11. Diósgyőri VTK 2 2 3–3 0 2
12. Győri ETO 3 2 1 4–5 –1 2
13. Puskás Akadémia FC 3 1 2 3–7 –4 1
14. Pécsi MFC 2 2 2–4 –2 0
15. Budapest Honvéd 2 2 1–4 –3 0
16. Kaposvári Rákóczi 3 3 2–10 –8 0
NB I, 3. FORDULÓ – PROGRAM, JÁTÉKVEZETŐK
Időpont Mérkőzés (Tv)
Játékvezető
Augusztus 9., péntek
19.00 MTK Budapest–Haladás 0–1 Kassai Viktor
Augusztus 10., szombat
16.30 KTE-Phoenix Mecano–Mezőkövesd-Zsóry 2–6 Farkas Ádám
19.00 Lombard Pápa–Kaposvári Rákóczi 1–0
Becséri Dániel
19.00 MVM Paks–Puskás Akadémia FC 4–1 Solymosi Péter
21.00 Győri ETO–Ferencváros 1–2 Andó-Szabó Sándor
Augusztus 11., vasárnap
16.30 Debreceni VSC-Teva–Diósgyőri VTK 4–0
Szabó Zsolt
18.30 Videoton–Pécsi MFC 5–1
Bognár Tamás
20.30 Újpest–Bp. Honvéd 1–1
Vad II István
TABELLAGÓLLÖVŐLISTA, JÁTÉKOSSTATISZTIKÁKMENETRENDEREDMÉNYEK
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik