Grozav villanása elég volt a győzelemhez a Kisvárdának

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2019.08.03. 19:20
null
Böde Dánielre nagyon figyeltek a várdaiak (Fotó: Koncz György)
A Kisvárda egyetlen góllal három pontot szerzett odahaza a Böde Dániellel felálló Paks ellen a labdarúgó NB I nyitó fordulójában. A Paks 2014 óta nem nyert az idénynyitón.

 

LABDARÚGÓ NB I
1. FORDULÓ
Kisvárda–Paks 1–0 (Grozav 78.)

Kisvárda, Várkerti Sporttelep, 2128 néző. Vezette: Bogár Gergő

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKA ITT!

Miként mutatkoznak be az új vezetőedzők? Hogyan tér vissza Paksra hét év után Böde Dániel? A nyári Felipe-hiszti után ki védi a kisvárdai kaput? Számtalan izgalmas kérdésre vártunk választ a mérkőzésen.

A kezdésig egyre már meg is kaptuk: ahogy azt sokan jövendölték – hiába a nagy összeborulás –, nyilvánvaló nevelési célzattal (no meg elképzelhető, hogy erőnléti gondokkal is küzd) a kisvárdai keretbe sem került be az előző bajnokság legjobb kapusa, a brazil Luiz Felipe. Az újdonsült vezetőedző, Miriuta László a kapuban a 34 éves Mihai Mincának szavazott bizalmat, aki másodszor védhetett a magyar élvonalban.

A vendégeket természetesen Böde Dániel visszatérése hozta leginkább lázba, a szektorukban feltűnt az a legendás molinó is, amely az elmúlt hét évben a ferencvárosi stadionban volt kifeszítve minden mérkőzésen: „13 Böde pápa lőj gólt!”.

A Paks nyáron kinevezett szakvezetője, Tomiszlav Szivics csatárkettőssel kísérletezett, Böde Dániel párjaként Hahn János támadta a hazaiak kapuját. A 4–4–2-es felállással szemben a Kisvárda kitartott a 4–2–3–1-es hadrend mellett, amelyben a csúcsék szerepét is egy új játékos, Tischler Patrik töltötte be az előző idény házi gólkirálya, a Győrbe szerződő Horváth Zoltán utódjaként a poszton. A Kisvárda balszélsőjeként pedig bemutatkozott az NB I-ben a 18 esztendős Kovácsréti Márk, aki a hetvenes-nyolcvanas évek legendás Fradi-játékosának, Ebedli Zoltánnak az unokája.

Sokan várták, hogy az előző idényben abszolút élvonalbeli újoncként négy vereséggel kezdő Kisvárda ezúttal jóval határozottabb rajtot vesz a bajnokságban. Nos, a hazaiak az első három percben máris két sárga lappal jelezték, hogy immár nem ijednek meg a legfelsőbb osztályban. Igaz, újabb két perc elteltével a paksiak is begyűjtöttek egy lapot – meglepően harcosan kezdődött a találkozó.

Az első percek játéka alapján az volt az ember érzése, hogy itt két, a nyári szünet alatt tétmeccsekre igencsak kiéhezett csapat találkozik, amelyek egymás szemét is kikaparják a győzelemért – de aztán szépen elcsitultak a kedélyek, látványosan visszaesett a vehemencia, a játéktempó pedig meg sem nőtt annyira, hogy megemelje a vérnyomást. Kevés helyzet alakult ki, mindenekelőtt azért, mert mindkét oldalon nagyon sok volt a pontatlan passz. Nemhogy az utolsó passzokat rontották el a csapatok, ami gyakran előfordul az idény elején, már az azt megelőzőeket is, így rendkívül kevés veszély fenyegette a kapukat az első negyvenöt percben. A játékrész legemlékezetesebb futballpillanata az volt, amikor a hetedik percben a paksi lécen csattant a labda, de ez sem tudta felülmúlni a mérkőzés kezdőrúgását, amelyet az idei balatonfüredi Anna-bál szépe, a 23 éves kisvárdai Purgel Réka végzett el tűzpiros ruhácskájában.

A második félidő elején aztán gólt is kiálthattak a hazai szurkolók – ám túl korán, mert Bogár Gergő játékvezető les miatt érvénytelenítette a találatot. Talán igaza is volt, de a kapuba fejelő Teodorosz Beriosz homloka legfeljebb másfél centivel lehetett előrébb, mint a védőké. Maradjunk annyiban: a Craiova–Honvéd meccs északír játékvezetője húszezer román előtt vélhetően nem merte volna észrevenni azt a másfél centit...

Nem mondhatjuk, hogy nem igyekeztek a csapatok, de olyan sok volt az egyéni hiba, hogy igazán szép támadások nem is épültek fel, az esetlegesség volt az úr. Mindkét csapat csak nyomokban emlékeztetett előző idénybeli önmagára, minden jel szerint a csapatok még alakulóban vannak új vezetőedzőjük keze alatt.

Az összképen azonban nagyot javított, hogy mintegy tíz perccel a vége előtt szép gólt láthattunk: Anton Kravcsenko és Gheorghe Grozav gyönyörű kényszerítője után utóbbi talált a bal alsó sarokba. 1–0

A mérkőzés különös módon ért véget: a ráadás utolsó másodperceiben Hahn János visszagurításába kézzel ért bele Kravcsenko a tizenhatoson belül, egy másodperccel később megszólalt a játékvezető sípja, a paksiak azt hitték, büntetőt ítélt, de kiderült, hogy a mérkőzést fújta le.

Hiába reklamáltak a vendégek, a Kisvárda győzött, és ahogy jósoltuk is: ezúttal már az első fordulóban több pontot gyűjtött, mint tavaly az első hat körben összesen.

NB I, 2019–2020, 1. FORDULÓ
AUGUSZTUS 3., SZOMBATHELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
NÉZŐSZÁM
Kisvárda Master Good–Paksi FC 1–0
Kisvárda, Várkerti SporttelepBogár Gergő
2128
Mezőkövesd Zsóry FC–Zalaegerszegi TE 1–0
Mezőkövesd, Városi Stadion
Erdős József 2245
Újpest FC–Puskás Akadémia FC 1–3
Budapest, Illovszky Rudolf Stadion
Vad II István
2707
AUGUSZTUS 4., VASÁRNAP
Diósgyőri VTK–Bp. Honvéd 2–1Miskolc, DVTK StadionBognár Tamás
6139
Mol Fehérvár FC–Kaposvári Rákóczi FC 4–2
Székesfehérvár, Mol Aréna Sóstó
Solymosi Péter
2881
A Ferencvárosi TC–Debreceni VSC mérkőzést későbbre halasztották
TABELLA •GÓLLÖVŐLISTA

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik