NB I: Kaposváron nincs pénz állandóan fertőtleníteni

CSERHÁTI ANDRÁSCSERHÁTI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2020.04.09. 10:44
null
Bizonytalan a jövője, de Waltner Róbert nem ajánlgatja magát, inkább arra vár, hogy játékosai újra közösen edzhessenek (Fotó: Meder István)
A Paksi FC-nél, a ZTE-nél és a Kaposvári Rákóczinál egyénileg készülnek a folytatásra – a beszélgetések során szóba került a szűrés lehetősége, az utánpótlás helyzete és a jövőtervezés.

 

A sorozat a végére ért – az utóbbi három napban sorra vettük az együtteseket, hol milyen stratégiát folytatnak a koronavírus-járvány idején. Továbbra is egyénileg edzenek a futballisták? Vagy kisebb, néhány fős csoportokban készülnek az esetleges folytatásra? Zárásként megnéztük, mi a helyzet Pakson, Zalaegerszegen és Kaposváron.

„Továbbra is egyénileg készülnek a srácok – mondta lapunknak Haraszti Zsolt, a Paksi FC ügyvezetője. – A futballisták a következő két hétre is megkapták az edzéstervet, nem vagyok híve annak, hogy csoportosan eddzenek. Amíg nincs meg a lehetőségünk a tökéletes szűrésre, nincs miről beszélni.”

Kérdés persze, ilyen körülmények között miként lehet készülni az átigazolási időszakra.

„Egyelőre a vágy kategóriájába tartozik, hogy folytatódik a bajnokság, s ha igen, mikor. Elismerem ugyanakkor, hogy már van olyan futballista, akivel megegyeztünk, s nálunk folytatja, de nem tudjuk, hogy például meddig tart az átigazolási időszak, s mi lesz azokkal a labdarúgókkal, akiknek június harmincadikán lejár a megállapodásuk. Rengeteg a kérdőjel, nem tudunk mást tenni, mint kivárni.”

Zalaegerszegen is egyénileg edzenek a játékosok, de lehet, változik a helyzet.

„Lehet, a jövő héten kisebb csoportokban folytatjuk a munkát, természetesen megfelelő óvintézkedések mellett – mondta lapunknak Sallói István, a ZTE FC sportigazgatója. – Már többször terveztük, hogy ne egyénileg készüljenek a játékosok, de a kialakult helyzet miatt ezt rendre el kellett tolnunk. Persze ha fennmarad vagy súlyosbodik a járványhelyzet, a futballisták nyilván továbbra is egyedül edzenek. Jelenleg azon dolgozunk, hogy van-e lehetőség tesztelésre, s ha igen, mennyibe kerülne. Csak akkor tartunk csoportos edzést, ha nem kockázatos.”

A sportigazgató szerint a jövőtervezés is körülményes.

„Senki sem tudja, változik-e a központi bevételek összege, s ha igen, milyen mértékben. Mi lesz a szponzorokkal és az önkormányzattal? Továbbra is tudnak segíteni? És az egyik legfontosabb kérdés az utánpótlás: a tíz kiemelt akadémia állami finanszírozású, a többi viszont leginkább taotámogatásokból él. Ha ez megszűnik, hogyan pótoljuk a kieső pénzt? Visszajön az az idő, hogy az utánpótlásedzők mellékállásban, kevés pénzért végzik majd a munkájukat? A szülőknek ebben az esetben sokkal magasabb tagdíjat kellene fizetniük, már ha vállalják. Senki sem tud semmi biztosat mondani, úgyhogy ezekkel a kérdésekkel érdemben nem tudtunk foglalkozni.”

A sereghajtó Kaposvári Rákóczinál a másik két együtteshez hasonlóan egyénileg gyakorolnak.

„Én örülnék a legjobban, ha végre együtt, közösen edzenénk, de erre egyelőre nincs reális esély – mondta megkeresésünkre Waltner Róbert, a Rákóczi FC edzője. – Persze én is olvasom a híreket, látom, hogy több helyen külföldön is edzenek kisebb csoportokban, de fokozott egészségügyi óvintézkedések mellett. Nekünk erre nincs lehetőségünk és pénzünk. Mindent fertőtlenítenek az edzés előtt és utána, sajnos mi ezt nem tudjuk megtenni .”

Waltner Róbert szerződése lejár június 30-án, így ő is kérdésekkel a fejében tervezheti a jövőt.

„Velem egyelőre a tulajdonos és az ügyvezető sem beszélt, én pedig nem olyan edző vagyok, aki bekopogtat az ajtón, hogy megkérdezze, mi a helyzet. Játékoskoromban is engem kerestek meg a klubok, nem én őket, ez most sem változott. Nekem persze van elképzelésem, de senkinek sem ajánlgatom magam – meglátjuk, mit hoz a jövő.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik