Ugye, mi jó barátok vagyunk? – a Honvéd szakmai stábját erősítő Dajka László és a csatár Davide Lanzafame köszönti egymást (Fotó: Balogh Dávid /Budapesti Honvéd FC)

 

FERENCVÁROS

Hétfő reggel koronavírus-teszteléssel indult a ferencvárosi labdarúgók, illetve a szakmai stáb tagjainak napja. Pánics Gergely csapatorvos a fradi.hu-n beszélt a részletekről.

„A csapatedzések előtt koronavírus-szűrést végeztünk, amely az orrgaratból, torokból vett mintákból és vérvizsgálatból állt. Próbáljuk a német protokollt követni. Megfelelő óvintézkedéseket hoztunk, amelyek a távolságtartást, az öltözőhasználatot és a frissítő italok használatát is érintik. A szűrések heti rendszerességgel folytatódnak.”

Hajnal Tamás, a klub sportmenedzsere elmondta:

„Hétfőn tesztelések voltak, keddtől átállunk a rendes, csapatos edzésekre. A mostani tesztek megmutatják, ki negatív és ki az, aki esetleg már átesett a víruson. Ha valaki pozitív, elég a játékost elkülöníteni – tudtuk meg az orvosi stábból. Mostantól még jobban kell figyelnünk az egészségügyi előírásokra, hiszen még közelebb kerülnek a játékosok egymáshoz, több lesz a közvetlen kapcsolat. A futballistákra jelentős terhelés vár, szeretnénk intenzíven kihasználni ezt az időszakot, a célunk továbbra is az, hogy megőrizzük első helyünket a tabellán.”

Parádés mozdulat: Dibusz Dénes, a Ferencváros kapusa a levegőben úszva kaparintja meg a labdát (Fotó: fradi.hu)

 

 
Óda a sporthoz – Thury Gábor jegyzete
Döntött az MLSZ: május 30-án ismét teljes forduló az NB I-ben
Az NB I-ben és a kupában meccsenként ötöt lehet cserélni

MOL FEHÉRVÁR

„Otthon öltözünk edzésszerelésbe, autóval mentünk a pályára, a gyakorláson vékony gumikesztyűt viselt az összes kerettag – mondta el lapunknak a fehérváriak első közös edzése után Kovácsik Ádám, az Fehérvár kapusa. – Nem optimális helyzet, hogy az öltözőt vagy éppen a konditermet egyelőre nem használhatjuk, s noha ez rávezetésnek nyilván jó, három hét múlva bajnokit kell játszani, és nem tudni, mikor lehet a régi, bejáratott szabályokat visszaállítani. Nagyon élveztem a hétfői edzésmunkát, és bár amikor egyedül készültem otthon, minden gyakorlatot becsülettel elvégeztem, aláírtam volna, ha előzetesen azt mondják, ilyen állapotban térek vissza. Örülök, hogy folytatódhat a bajnokság, de vannak bennem kérdőjelek: mi van például akkor, ha egy csapatban tízen koronavírusosak lesznek?”

MEZŐKÖVESD

Mintha bajnoki hetet kezdtek volna Mezőkövesden: a szokásos felméréssel indult a hétfő, majd szabadtéri erősítéssel és labdás, koordinációs feladatokkal folytatódott. A tréning végén egymás elleni játék következett, a labdarúgók felszabadultan vettek részt a gyakorláson. Mivel a klubnál már április 7-től kiscsoportos edzéseket tartottak, a játékosállomány erőnléti állapota megengedi, hogy ne az „alapozás”, sokkal inkább a taktikai elemek elsajátítása kerüljön előtérbe már az e heti edzéseken is. A gárdánál továbbra is mindent megtesznek a fertőzés elkerülését célzó tisztaság fenntartásáért, a futballisták többek között magukra mosnak.

Hamarosan Mezőkövesden is tétmérkőzést rendezhetnek (Fotó: mezokovesdzsory.hu)

PUSKÁS AKADÉMIA

Hétfőn tartotta meg a járványhelyzet óta első közös edzését a felcsúti együttes.

„Jó tempóban zajlott az első edzés, mert a leállás óta egy napot sem pihentek a játékosok, becsületesen végezték az otthoni edzéseket – mondta a Puskás Akadémia honlapjának Hornyák Zsolt vezetőedző. – Igyekszünk betartani az előírásokat, az edzések után tartjuk a másfél méteres távolságot, viseljük a maszkot, minden hetet teszteléssel kezdünk. Mivel nem tétlenkedtünk a leállás idején, olyan, mintha hathetes téli alapozás után lennénk. Jó erőben és formában vagyunk, két-három hét alatt felkészültek leszünk a bajnoki folytatásra.”

DIÓSGYŐR

A Feczkó Tamás vezette szakmai stáb két és fél órán keresztül dolgoztatta meg a DVTK játékosait.

„Az edzés első negyvenöt perce szabad levegőn végzett konditermi program volt – mondta lapunknak Iszlai Bence, a miskolciak középpályása. – Megizzadtunk, pedig még nem is értünk labdához… Ezt követően már a taktikával is foglalkoztunk, többek között a labdakihozatalt gyakoroltuk, továbbá erő- és állóképesség-fejlesztő gyakorlatok szerepeltek a programban. Mivel másfél hónap kimaradt az ilyen jellegű edzésekből, elfáradtunk a végére, de nincs megállás, a terv szerint kedden két edzésünk lesz, muszáj készen állnunk a szerda-szombat ritmusra.”

Mirko Ivanovszki, a diósgyőriek északmacedón csatára szép mozdulattal lőtt a kapuba (Fotó:dvtk.eu)

HONVÉD

A legszigorúbb egészségügyi protokoll betartásával kezdte az edzéseket hétfő délelőtt a Honvéd. A játékosok közül a sérült Banó-Szabó Bence, illetve az érettségiző Irimiás Gergő, László Dávid kettős hiányzott, ott volt viszont a társak között az NB I gólkirály-jelöltje, a mesterlövészek listáját 11 találattal vezető Davide Lanzafame.

„Ezt megelőzően másfél hónappal ezelőtt találkoztunk legutóbb, nehéz volt ilyen hosszú időt otthon, a csapat nélkül tölteni – mondta lapunknak a másfél órás edzés után az olasz támadó. – Boldog vagyok, hogy újra együtt lehettem a társakkal, az edzőkkel, és nekivághattunk a munkának. Mindenki tudja, a labdarúgónak rendszeres edzésre, folyamatosan gyakorlásra van szüksége a jó teljesítményhez, nekünk másfél hónap kimaradt. Most viszont újra pályán lehetünk, itt a lehetőség, hogy a bajnokság folytatására a lehető legjobb állapotba kerüljünk.”

Pisont István, a Honvéd ideiglenes vezetőedzője is szigorú ellenőrzésen esett át (Fotó: Balogh Dávid /Budapesti Honvéd FC)

KISVÁRDA

A március közepe utáni első csapatedzésre érkező kisvárdai játékosokat frizurájuk miatt nehéz volt felismerni. Kevéssé szakmai szempontok alapján két csoportra oszthattuk a legkeletibb NB I-es csapat futballistáit: azokra, akiknek a hajuk a karantén idején nem látott ollót, illetve azokra, akik otthon próbálkoztak hajszobrászattal.

„Én az utóbbiak közé tartozom, a feleségem nyírta meg a hajam – vallotta be Lucas, a 31. életévét szerdán betöltő csapatkapitány. – Korábban többet bíbelődtem a hajammal, ma már nem tartom olyan fontosnak, talán azért, mert egyre kevesebb van belőle.”

A brazil-magyar játékos elárulta, jó érzés volt, hogy újra együtt edzhettek, az öltözői légkör azonban hiányzik, oda ugyanis még nem mehettek be, mindenki odahaza öltözött, és edzésszerelésben érkezett a gyakorlásra.

Obinna Nwobodo nagyon odatette magát
az újpesti csapat hétfői edzésén (Fotó: Újpest FC)

DEBRECEN

Immár másfél hete edzenek kis csoportokban a Loki játékosai, hétfőtől viszont újra együtt tréningezhet az egész csapat, amely továbbra is betart minden egészségügyi és biztonsági előírást. Vitelki Zoltán vezetőedző a klub honlapjának elmondta:

„Az otthon elvégzett munkának sokkal jobb eredménye lett, mint amire számítottunk. Semmi jelét sem látom fásultságnak, a labdarúgók motiváltak és nagy intenzitással edzenek. Várjuk, hogy folytatódjon a bajnokság, bár ezzel kapcsolatban bennem is vannak kérdőjelek. Jelenleg nem látni tisztán, hogyan tudjuk zökkenőmentesen lejátszani a hátralévő meccseket, de természetesen azon vagyunk, hogy a lehető legjobb formában legyünk.”

ÚJPEST FC

A csapat ráhangolódó, testi kontaktot nélkülöző edzésen vett részt. A lila-fehérek ezen a héten napi egy tréninggel készülnek a bajnokság folytatására. Noha Nebojsa Vignjevics vezetőedző hétfői számunkban elmondta, azok, akik bármilyen okból veszélyben érzik magukat vagy hozzátartozóikat, egyéni edzésterv alapján készülve otthon maradhatnak, de a lehetőséggel egyetlen játékos sem élt, teljes létszámmal zajlott az első gyakorlás.

PAKS

„Az elmúlt heti kiscsoportos edzések után hétfőn már a teljes keret együtt gyakorolhatott, és bár ez örömteli, az egész csak akkor ér valamit, ha mindenki egészséges marad – mondta érdeklődésünkre Bertus Lajos, a paksiak középpályása. – Otthon öltözünk, a labdát is otthonról hozzuk, megpróbáljuk maradéktalanul betartani az egészségügyi előírásokat. Úgy készülünk, hogy május végén folytatjuk a bajnokságot. Amikor kirobbant a járvány, és láttuk, miként terjed a vírus, még azt is elképzelhetőnek tartottam, hogy ennél is hosszabb kihagyás vár ránk. A zárt kapus meccseknek nem örülök, hiszen egy futballistának rengeteget számít, ha a lelátóról hallja a reakciót, de nem tehetünk mást, alkalmazkodunk a helyzethez.”

A paksi Kecskés Tamás bűvészmutatványa: megállította a labdát a levegőben (Fotó: Paksi FC)

ZALAEGERSZEG

A bajnokság márciusi felfüggesztését követően a ZTE FC-nél hétfő kora este tartották meg az első közös edzést.

„Valójában negyedik hete edzünk, igaz, eddig kiscsoportos foglalkozásokkal – kezdte lapunknak Bobál Dávid, a csapat belső védője. – Újdonság volt tehát, hogy az egyéni gyakorlatok mellett labdatartás is szerepelt a feladatok között, sőt az edzés végén még játék is volt. A ritmusban benne voltunk, de a közös tréning más, én már nagyon vártam, és lényegében erőnléti edzéseket végzünk, mint a felkészülések elején. Persze korábban megbeszéltük, hogy a pályán mit tehetünk és mit nem.”

A kiscsoportos edzések idején Bőle Lukács és az asztmás Barczi Dávid egyaránt külön gyakorolt, de hétfőtől mind a ketten csatlakoztak a keret többi tagjához. A héten péntekig, jövő héttől szombatig egy-egy edzés szerepel a kék-fehérek programjában, s a vezetőség keresi a zárt kapus tesztmérkőzések megrendezésének lehetőségét.

KAPOSVÁR

Kaposváron nem felhőtlen az öröm a közös edzések újraindítása miatt.

„Sok csapattársamnak van családja, ők érthetően aggódnak gyermekeik vagy idős szüleik egészségéért – mondta lapunknak Nagy Richárd, a Rákóczi szélsője. – Valójában nem értem, miért kellett elkezdeni a közös edzéseket, miután az elmúlt hat hétben rendre azt lehetett hallani, hogy maradjunk otthon, erre edzőket és játékosokat is edzésekre kényszerítenek. Most akkor mi a fontosabb? A futball vagy az egészség? Ettől függetlenül mindenki részt vett az első közös edzésen, amely csaknem kétórás volt, jól megdolgoztattak az edzők a hosszabb szünet után. Azért fáradtságról szó sincs, mert az egyéni edzéstervekben szerepelt olyan futóprogram, amelyet felkészülés idején szoktunk teljesíteni. Átöltözve érkeztünk a pályára, a kezdőkörben találkoztunk, s rövid eligazítást követően már el is kezdtük.”

A korábbi sérüléséből felépülő Bíró Dominik és Bonnyai Márk egyelőre a fizioterapeutával készül a folytatásra.

Az összeállítást készítette: Babják Bence, Bodnár Tibor, Bodnár Zalán, Borbola Bence, Borsos László, Tősér Norbert, Zombori András

NŐHET A SÉRÜLÉSVESZÉLY
– Mennyire növekszik a sérülésveszély a teljes létszámú edzések elkezdésével?
– Ilyen hosszú kihagyás korábban a nyári és a téli szünetek idején sem volt, ezért a legtöbb klubhoz hasonlóan a Diósgyőrnél is folyamatosan figyeltük a csapatot, és kidolgoztuk a prevenciós programot – válaszolta dr. Szabó Zsolt, a DVTK orvosigazgatója. – Az úgynevezett kontaktsérüléseket nehéz megelőzni, de a megfelelő egyéni programmal a nem fizikai kontaktusból adódó sérülések hatvan százaléka kiküszöbölhető. A játékosokat igyekeztünk felkészíteni a speciális terheléssel járó tréningekre, a fokozatosságnak pedig óriási szerepe van. A bajnokság újraindítása és az esetleges szerda-szombat ritmus viszont kihívás elé állítja a klubokat, mert itthon talán csak a Ferencváros és a Mol Fehérvár tudja, hogyan kell felkészülni arra, ha háromnaponta muszáj csúcsteljesítményt nyújtani. Ez a meccsritmus mindenesetre jelentősen megnöveli a sérülések kockázatát.
– A normál tréningek kezdetével változik-e valami az eddigi protokollban, illetve van-e bármi, amire fokozottan kell ügyelni a következő időszakban?
– Mivel arra nincs lehetőség, hogy az összes tesztelt játékost és stábtagot hetekig teljesen elzárják a külvilágtól, a folyamatos ellenőrzés és a megfelelő higiéniás intézkedések betartása lehet a megoldás. Kerülni kell a buszos utazásokat, használni kell a maszkokat, a kilincseket és az egyéb felületeket folyamatosan fertőtleníteni szükséges, és a személyzettel is a minimumra kell csökkenteni az érintkezést. Heti két alkalommal érdemes tesztelni a játékosokat, ezzel elejét vehetjük a súlyosabb problémáknak.
– Orvosként egyetért a labdarúgóedzések újrakezdésével?
– Azt már tudjuk, hogy az egészséges, fiatal versenysportolókra kevésbé veszélyes a vírus, a szabad levegőn végzett fizikai munka pedig az egyik legjobb erősítője az immunrendszernek. Mivel már van annyi tudásunk, hogy náluk hatékonyan küzdjünk a vírus terjedése ellen, indokoltnak tartom, hogy engedélyezték az edzések újrakezdését.

26. FORDULÓ
Bp. Honvéd–Debreceni VSC
Kisvárda–Újpest FC
Paksi FC–Mol Fehérvár FC
Diósgyőri VTK–Mezőkövesd
Kaposvár–ZTE FC
Puskás Akadémia–Ferencváros

AZ NB I ÁLLÁSA – INNEN FOLYTATJÁK
  1. Ferencvárosi TC 23 16 5   2 44–19 +25 53
  2. Mol Fehérvár FC 25 15 5   5 47–23 +24 50
  3. Mezőkövesd Zsóry FC 25 13 6   6 37–21 +16 45
  4. Puskás Akadémia FC 25 10 9   6 39–31   +8 39
  5. Diósgyőri VTK 25 11 4 10 35–33   +2 37
  6. Budapest Honvéd 25   9 7   9 25–32   –7 34
  7. Kisvárda 25   9 4 12 35–36   –1 31
  8. Debreceni VSC 24   9 3 12 36–44   –8 30
  9. Újpest FC 24   8 5 11 31–37   –6 29
10. Paksi FC 25   8 4 13 30–42 –12 28
11. Zalaegerszegi TE FC 25   7 7 11 34–37   –3 28
12. Kaposvári Rákóczi FC 25   3 1 21 19–57 –38 10

Az 1. fordulóból a Ferencváros–Debrecen, a 20. fordulóból az Újpest–Ferencváros találkozót halasztották el.