Remek hangulat, telt ház, Fradi-siker a derbin

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2019.05.04. 19:15
A már bajnok Ferencváros remek hangulatú derbin 2–1-re legyőzte odahaza az Újpestet a labdarúgó NB I 31. fordulójának záró mérkőzésén. 
GALÉRIÁNKAT A KÉPRE KATTINTVA TEKINTHETIK MEG!
GALÉRIÁNKAT A KÉPRE KATTINTVA TEKINTHETIK MEG!

 

NB I
31. FORDULÓ

Ferencváros–Újpest FC 2–1 (Varga R. 22., Lanzafame 49., ill. Nagy D. 37.)
Budapest, Groupama Arena, 20 057 néző. Vezette: Andó-Szabó

ONLINE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

A derbi ezúttal is igazolta, miért számít Magyarországon kiemelt mérkőzésnek a Ferencváros és az Újpest összecsapása. A stadion környékén kora délutántól megbénult az autóforgalom, gépkocsik helyett lovas rendőrök, zöld és lila mezes drukkerek, és megszámlálhatatlan rohamrendőr sétálgatott az aréna környékén fel és alá. Időrendi sorrendben foglaltuk össze, mi is történt a derbi napján.

17.10 Több száz újpesti drukker kezdett ekkor gyülekezni a Groupama Arénához legközelebb eső bevásárlóközpont hátsó parkolójában. Rendhagyó módon a rendőrség ezúttal engedélyezte a vendégdrukkerek számára a stadionhoz való felvonulást, s az újpesti ultrák éltek is a lehetőséggel. A parkolótól a stadionig tucatnyi lovas rendőr, és több mint száz rohamrendőr kísérte őket, a séta útvonalát pedig kiürítették, egyetlen autó sem parkolhatott, nehogy a szurkolók kárt tegyenek egyik-másik járgányban. A vendégszektorba az összes, azaz 1257 jegyet eladták, a vonuláson nagyjából nyolcszázan vettek részt.

17.57 Begördült a Ferencváros busza a Groupama Arénához. A sofőr melletti ideiglenes széken Lipcsei Gábor masszőr üldögélt, Szerhij Rebrov kényelmesen elhelyezkedve néhány sorral hátrébb foglalt helyet. A játékosok zöld melegítőjükben szálltak le a buszról, huszonöt ferencvárosi szurkoló a rácson keresztül integetett, kiabált, Böde Dániel és a többiek mosoly kíséretében intettek vissza, majd eltűntek az öltözőfolyón, és elkezdték a ráhangolást a derbire. Eközben jött a hír, hogy a stadiontól egy távolabb lévő utcában verekedés volt.

18.42 Az óriáskivetítőn Hajnal Tamás a zöld-fehérek sportmenedzsere nem mindennapi átigazolási hírt közölt: a csapat egyik legjobbja, Ivan Petrjak váratlanul bejelentette, kölcsönszerződése lejárta után a Mol Vidinél folytatja. A lelátókon ekkor már nagyjából tizenötezren üldögéltek, Hajnal Tamás a digitális adásban arról beszélt, hogyan történhetett ez meg, az Üllői úton példátlan esetnek nevezett átigazolás: „Tiszta lelkiismerettel mondhatom, mindenben megegyeztünk a Sahtar Doneckkel, a játékosnak is nagyon jó ajánlatot tettünk, talán még az észszerű határon is túlmentünk. Csakhogy a Vidi túllépte ezt a határt… Sajnálom, hogy a játékos ezt nem velünk közölte elsőként, és más forrásokból kellett erről értesülnünk, ráadásul éppen a derbi előtt. El kell ismerni, számunkra ez rendkívül szomorú történet, hiszen kemény és hosszú tárgyalássorozat után megegyeztünk az ukrán együttes vezetőivel, Ivan Petrjak mégsem minket választott.” Mire az együttes kiért a stadionba, az öltözőben Ivan Petrjak szekrényén lévő 34-es mezszám már ragasztószalaggal keresztül volt húzva.

19.25 A bemelegítés után megérkeztek a csapatok a pályára. Az egész stadiont betöltő koreográfia várta a ferencvárosi futballistákat, a játékoskijáróval szemközti lelátórészen három hatalmas aranycsillag jelent meg, s a fanatikusok a klub megalakulásának tiszteletére százhúszas számot ábrázoló molinódarabokat emeltek a magasba. Európában sok helyen megirigyelnék ezt a hangulatot. Felhangzott a „Bajnokcsapat, bajnokcsapat!” rigmus, válaszként az újpesti drukkerek lila és fehér füstbombákat gyújtottak, a látképet néhány görögtűz is színesítette.

19.30
Kezdetét vette a mérkőzés. Azon már meg sem lepődtünk, hogy Nebojsa Vignjevics ismét váratlant húzott, bekerült a csapatba Simon Krisztián, aki az idényben egyszer sem volt még a kezdőcsapat tagja, igaz, idénybeli egy gólját éppen a februári, 1–1-gyel végződő Megyeri úti derbin szerezte – csereként beállva. A két vezetőedző, Szerhij Rebrov és Nebojsa Vignjevics is „állójegyet” vásárolt a mérkőzésre, a kezdőrúgás pillanatától az oldalvonal mellett toporogtak.

19.51 Több mint tizennyolcezer ferencvárosi szurkoló kezdett ütemesen ugrálni a lelátókon. Davide Lanzafame sarokkal visszatett labdája gólt ért, a hazaiak Varga Roland távoli lövésével megszerezték a vezetést. Addig kiegyenlített játék folyt a pályán, a túloldalon Zsótér Donát és Nagy Dániel is közel járt a gólszerzéshez, mégis a Fradi szerezte meg a vezetést. A füstbombáktól ködbe borult a pálya, a két kapus, az ellentétes oldalon lévő két tizenhatoson belül tartózkodó Dibusz Dénes és Filip Pajovics biztosan nem látta egymást.

20.08 Nem Dibusz Dénesen múlott… A kapus többször is nagyot védett, ám Nagy Dániel fejesénél már tehetetlen volt. Az újpestiek nem zavarodtak meg a hazai góltól, olykor ügyesen járatták a labdát, a gól előtt Rácz Barnabás is alaposan megdolgoztatta a ferencvárosi védelmet. Az egyenlítés után az eső is alaposan rákezdett, a játékosok így bőrig ázva indultak az öltözőbe.

20.38A kisebb kerületben szilveszterkor nincs ennyi tűzijáték… Miután Davide Lanzafame megszerezte idénybeli 15. gólját, újra vezetett a Fradi. A gólörömre volt idő bőven, hiszen a pályára ereszkedő füstfelhő miatt a játékot is félbe kellett szakítani, Andó-Szabó Sándor játékvezető hosszas várakozás után döntött a folytatás mellett, az újpestiek persze, hogy ekkor gyújtottak be újabb harminc görögtüzet.

21.03Hatalmas hangzavar volt a lelátón, mintha újabb gólt lőtt volna a Fradi. A tapsvihart ezúttal Szerhij Rebrov húzásának szólt, hiszen intett a kapu mögött melegítő Böde Dánielnek: irány a pálya! A Ferencváros addigra Varga Roland révén rövidre zárhatta volna a derbit, ám a szélső kétszer is száz százalékos ziccert rontott, majd a brazil Isael rontott közelről – a kispadnál nem véletlenül fogta mindenki a fejét. Izgalmas, lendületes volt a mérkőzés, a harmadik helyre pályázó lilák próbáltak támadni, hátha összejön az egyenlítés, amivel ismét a dobogó harmadik fokán találnák magukat.

21.29Véget ért a derbi! A játékosok jócskán túlóráztak (tizenegy percet), hiszen a játék félbeszakítása, a sérülések miatt többször is állt a játék. Nem ez volt minden idők legjobb derbije, de a gólokra, helyzetekre, szép megmozdulásokra, legfőképpen a hangulatra nem lehetett panasz. A feszültség is érezhető volt, a vége előtt a két csapat játékosai egymásnak ugrottak, a feleket a bíróknak kellett szétválasztania. A lefújást követően az esőben felállva ünnepelt a hazai publikum: a Ferencváros bajnokként legyőzte az ősi rivális Újpestet – kell ennél több a IX. kerületben?!

ONLINE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

Nincs szerencséje a Groupama Arénában az Újpestnek a „videobíróért kiáltó”, kényes helyzeteknél. Emlékezhetünk hogy a 2016-os Magyar Kupa-döntőt olyan, szöglet után szerzett góllal vesztették el a lila-fehérek 1–0-ra, amely előtt nem Fradi-sarokrúgást, hanem újpesti kirúgást kellett volna ítélnie a játékvezetőnek (sem a partjelző, sem az alapvonali asszisztens nem vette észre ezt…). Most pedig olyan góllal kaptak ki az FTC-től, amely előtt két nagy hibát is elkövetett a játékvezetői csapat: az ominózus szituációban nem a Fradinak járt volna szabadrúgás, hanem az Újpestnek (mert Gorriarán szabálytalankodott Onovóval szemben), majd Lanzafame lesről talált a kapuba…

NB I, 2018–2019, 31. FORDULÓ
MÁJUS 4., SZOMBATHELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐNÉZŐSZÁM
Puskás Akadémia–Bp. Honvéd 2–2Felcsút,
Pancho Aréna
Solymosi Péter
1941
Haladás–Paksi FC 1–1
Szombathely,
Haladás Stadion
Berke Balázs
4246
MTK Budapest–Mezőkövesd 0–1
Budapest,
Új Hidegkuti Nándor Stadion
Iványi Zoltán
1622
Diósgyőri VTK–Mol Vidi 2–1
Miskolc,
DVTK Stadion
Vad II István
3226
Debreceni VSC–Kisvárda 1–3Debrecen,
Nagyerdei Stadion
Bogár Gergő3500
Ferencváros–Újpest FC 2–1
Budapest,
Groupama Aréna
Andó-Szabó Sándor
20 057
TABELLA •GÓLLÖVŐLISTA

AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC3122 4 569–25+4470
2. Mol Vidi FC3117 6 848–34+1457
3. Debreceni VSC3113 9 939–36 +348
4. Újpest FC311212 738–24+1448
5. Budapest Honvéd3112 91038–33 +545
6. Mezőkövesd Zsóry FC3111 81243–38 +541
7. Puskás Akadémia FC3110 61534–44–1036
8. Paksi FC31 8121131–42–1136
9. Kisvárda31 9 81434–46–1235
10. MTK Budapest3110 41739–48 –934
11. Diósgyőri VTK31 9 71529–53–2434
12. Szombathelyi Haladás31 8 51830–49–1929
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik