NB I: csatár lett a hörcsögből – interjú Torghelle Sándorral

ZOMBORI ANDRÁSZOMBORI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2019.03.07. 11:51
null
Egy biztos, Torghelle nem a kapusok kedvenc támadója (Fotó: Török Attila)
Nem fog rajta az idő: a 42-szeres válogatott csatár 19 évvel ezelőtt mutatkozott be az NB I-ben, és pályára léphet a Ferencváros elleni örökrangadón.

 

– Március harmadika emlékezetes dátum a pályafutásában.
– Igen, ez így van, hiszen vasárnap volt tizenkilenc éve, hogy először pályára léptem az élvonalban – mondta az MTK Budapest 36 éves csatára (abban a kiírában egyébként az első osztály neve nem NB I, hanem PNB, azaz Professzionális Nemzeti Bajnokság volt). – Mondjuk az eredményre már nem lehetek büszke, hiszen hazai pályán négy-nullára kikaptunk a Vasastól, de az angyalföldieknek akkor nagyon jó csapatuk volt, ráadásul így is egy álom vált valóra azzal, hogy élvonalbeli labdarúgó lettem annál a klubnál, amelyben nevelkedtem.

TORGHELLE SÁNDOR
Született: 1982. május 5., Budapest
Posztja: csatár
Válogatottság/gól: 42/11
Klubcsapatai: Budapest Honvéd (2000–2003), Marcali (2001–2002, ketős játékengedéllyel), MTK Budapest (2003–2004), Crystal Palace (angol, 2004–2006), Panathinaikosz (görög, 2005–2006, kölcsönben), PAOK (görög, 2006–2007), Carl Zeiss Jena (német, 2007–2008), Augsburg (német, 2008–2010), Fortuna Düsseldorf (német, 2010–2011), Budapest Honvéd (2011), Videoton (2012–2013), MTK Budapest (2014–)

– Volt előzménye, hogy a tizennyolcadik születésnapja előtt megkapja a lehetőséget a Honvédban?
– Előtte már többször edzettem az első kerettel, kétszer a kispadra is leülhettem. Aztán Reszeli Soós István vezetőedző és segítője, Kovács Kálmán szólt, hogy a téli felkészülést az első csapattal kezdem el. Több előkészületi meccsen lehetőséget kaptam, gólokat szereztem, így a Vasas elleni bajnokira nemcsak a meccskeretbe kerültem be, hanem csereként be is állhattam. Nincs ebben túlzás, a világ legboldogabb embere voltam. Gondoljon bele: gyerekként Pisont István, Illés Béla, Halmai Gábor, Orosz Ferenc, Tóth Mihály vagy éppen Plókai Attila futballján nőttem fel, példaképek voltak, és később megadatott, hogy együtt játszhattam velük.

– Egyébként mit gondol, a mostani mezőnyből mennyien mondhatják el magukról, hogy tizenkilenc évvel a bemutatkozásuk után még mindig az NB I-ben futballoznak?
– Halmosi Péter és Király Gábor neve ugrik be így elsőre.

– Egyetlen labdarúgót hagyott ki a felsorolásból, nagyszerű bal lába van, és a Ferencváros keretéhez tartozik.
– Csak nem Leandro? Tényleg, ő is nagyon korán bemutatkozott az első osztályban.

– Halkan jegyzem meg, egyik legjobb barátja, Juhász Roland sem sokkal később, pontosan 2000. május huszadikán mutatkozott be az NB I-ben.
– Rolinak szüksége volt rá, hogy lásson játszani, utána lett egy kis önbizalma, és nem sokkal később aztán megkapta a lehetőséget.

MOTIVÁLJA A TÉTMECCS
Torghelle Sándor a légiósévei után, 2011 őszén tért vissza az NB I-be, és a Videoton, majd az MTK színeiben ez ideig tizenhárom mérkőzésen lépett pályára a Ferencváros ellen. A fehérvári együttessel háromból háromszor nyert, s 2013. április 28-án a Puskás Ferenc Stadionban ő szerezte a meccs egyetlen gólját. Az MTK Budapest játékosaként negatív a mérlege (három győzelem, két döntetlen, öt vereség), ugyanakkor tíz bajnokin ötször is betalált, ráadásul a góljai kivétel nélkül fontosak voltak: háromszor győzelmet, kétszer döntetlent értek.

– Az önre jellemző mentalitásnak mekkora szerepe lehet abban, hogy csaknem két évtizede ilyen szinten tud futballozni?
– Kis túlzással szinte mindent ennek köszönhetek. Persze ez nagyon összetett, a megfelelő családi háttér elengedhetetlen, de az edzők is sokat tehetnek hozzá egy-egy labdarúgó pályafutásához. Annak idején sokszor játszottam nálam idősebb gyerekekkel, és nagyon idegesített, amikor ellöktek játék közben. Amolyan kis hörcsögként nekimentem a nagyobbaknak, mert azzal azért tisztában voltam és vagyok, csak a technikai tudásommal nem tudtam volna kiemelkedni. Pölöskei Gábor említette, amikor vagy húsz évvel ezelőtt a Honvéd ifi érkezett az MTK-hoz, csak nézte, ahogy a védők jobbra-balra repülnek a párharcok után. Kérdezte, ki az a szőke támadó a vendégeknél? Na, az voltam én.

– Szombaton örökrangadó, amelynek tagadhatatlanul a listavezető Ferencváros az esélyese.
– A Fradinak „hosszú” a kerete, minőségi játékosok ülnek még a kispadján is. Meglehetősen kellemes probléma egy edzőnek, ha azon kell gondolkodnia, Böde Dániel, Davide Lanzafame vagy Mikalaj Szihnyevics kezdjen-e támadóként. Nekünk vannak sérültjeink is, nem tudunk úgy felállni, ahogy szeretnénk, de az örökrangadón bármi megtörténhet. Hazai pályán sajnos a reméltnél gyengébben szerepelünk, a szakmai stábbal már beszéltünk erről, és azon vagyunk, hogy változtassunk rajta. A tavasszal öt bajnokin csak négy pontot szereztünk, a Ferencváros elleni siker óriási lökést adhatna a folytatásra.

– Nincs olyan érzése, hogy elrepült ez a tizenkilenc esztendő?
– Amikor tizenhét évesen a Honvéd első csapatához kerültem, az egyik idősebb futballista azt mondta, meglátom, pillanatok alatt vége lesz a sportkarriernek. Csak néztem, miről beszél, nem tudtam ugyanis elképzelni, hogy durván húsz év csak úgy elrepüljön. Ám ha most visszatekintek, igaza volt. Amikor volt valami problémám, valóban lassabban teltek a napok, a jó viszont gyorsan elszállt – nekem szerencsére a pozitív élményből jutott több.

– Lesz húszéves jubileum?
– A nyáron lejár a szerződésem, de szeretnék meg egy évet játszani.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik