NB I: bombák földjén – óriási gólok születtek a 3. fordulóban

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2020.09.01. 10:04
null
A Nemzeti Sportnál Cseri Tamás találata lett a forduló gólja (Fotó: Tumbász Hédi)
Egyik ámulatból a másikba estünk a hétvégén, hiszen óriási gólok születtek a magyar élvonalbeli labdarúgó-bajnokság 3. fordulójában.

Ha most a közösségi médiában oly divatos áltudományos fejtegetésbe bocsátkoznánk, megmagyaráznánk, hogy a koronavírus forradalmi hatással volt a labdarúgás fejlődésére, mert az ajánlott távolságtartás jegyében a szófogadó, szabálykövető futballisták elkezdtek messziről tüzelni, felismerve, hogy nem csak az ötösön belülről – ahol a legsűrűbben repkednek a vírusok – szabad gólt szerezni. Ennek jegyében óriási gólok születtek a hétvégén.

Komolyra fordítva a szót: erről nyilván szó sincs, viszont ebben a fordulóban valósággal elkényeztettek bennünket távoli bomba gólokkal a labdarúgók. Azon túl, hogy már Pierre-Emerick Aubameyang is óriási gólt lőtt az Arsenal–Liverpool angol Szuperkupa-mérkőzésen, az NB I hétvégi játéknapjain is mereszthettük a szemünket.

A szombati Paks–Mezőkövesd meccsen mindjárt az első félidőben két „dugóval” jelentkezett a vendégcsapat: előbb a 17. percben szöglet után visszafejelt labdát vágott be 20 méterről, állítgatás nélkül a jobb felső sarokba Berecz Zsombor, majd a 37. percben Cseri Tamás pókhálózta ki a jobb ficakot 25 méterről, a jobbösszekötő helyéről, ballal.

Cseri Tamás gólja

„Gondoltam, lövésből születik a gól, örülök, hogy ilyen jól találtam el a labdát” – mondta a találkozó után az M4 Sportnak nyilatkozva a mezőkövesdi támadó. A Nemzeti Sportnál Cseri Tamás találata lett a forduló gólja, de ezúttal túlkínálat volt nagy gólokból.

Merthogy vasárnap újabb négy sistergős bombának lehetett tapsolni. A Budafok–Mol Fehérvár mérkőzés 58. percében, 0–1-es állásnál Skribek Alen lőtte el 23 méterről a szabadrúgás után kifejelt labdát, ami egy pattanás után kikötött a kapu jobb oldalában. Aztán a ferencvárosi Eldar Civic szállt be Zalaegerszegen a forduló góljáért zajló külön harcba: jobb oldali Fradi-támadás végén 17 méterről, a jobbösszekötő helyéről ballal lőtt a jobb felső sarokba. A gól szépségét és különlegességét éppen az adta meg, hogy az ezúttal kényszerből a jobb oldalon szerepet kapó balhátvéd amolyan tükörszélső módjára csavart ballal a kapuba.

Skribek Alen gólja

Eldar Civic gólja

És még nem volt vége, mert vasárnap este következett a Puskás Akadémia–Újpest összecsapás, amely újabb két nagy góllal örvendeztette meg a szurkolókat – elsősorban a hazai drukkereket persze. Előbb az első felnőttmérkőzésén pályára lépő, felcsúti Komáromi György tette le névjegyét egy gyönyörű, 17 méteres ballábas csavarással a jobb felső sarokba, majd a 49. percben, 1–1-es állásnál érkezett Szolnoki Roland egy rövid felszabadítás után, és úgy lőtt 25 méterről, jobb rüszttel a kapu bal felső sarkába, mintha zsinóron húzták volna a labdát.

Komáromi György gólja

Szolnoki Roland gólja

És ha mindehhez hozzávesszük az előző fordulóból Zsóri Dániel nagy szabadrúgásgólját az Újpest–Budafok meccsen, Sigér Dávid mesteri átlövésgólját a szerdai Celtic–Ferencváros Bajnokok Ligája-selejtezőn vagy azt, hogy a mostani fordulóban milyen klasszis gólt ért el Molnár Gábor, a Diósgyőr játékosa az MTK ellen – ami ugyan nem távoli löket volt, parádés labdalevétel után akrobatikus mozdulattal talált a kapuba – nos, nem panaszkodhatunk a látványra. Nem is igazán tudunk visszaemlékezni olyan fordulóra az elmúlt évekből, amikor ilyen jó termés lett volna nagy gólokból, ennek a hat találatnak bármelyike esélyes lenne bármelyik fordulóban a legszebbnek járó elismerésre.

Molnár Gábor gólja

SZAVAZÁS

Ön szerint ki szerezte a 3. forduló legszebb gólját?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A korábbi évtizedekben persze gyakrabban előfordultak a bajnokságban hatalmas gólok, a maga idejében Várady Béla, Tóth András, Détári Lajos vagy éppen Lipcsei Péter nem sokat vacakolt, ha lőni lehetett 25-30 méterről. Ma már ez ritkaságszámba megy, de mint látható, időnként átszakadnak a gátak. És még az sem zárható ki, hogy gyakrabban láthatunk ilyet.

Taktikai törvényszerűségeket persze erőltetett lenne magyarázatul felhozni a jelenségre, tény ugyanakkor, hogy napjainkban a védelmek egyre jobban tömörülnek, a tizenhatoson belüli és körüli passzolgatás sok pepecseléssel jár és nagy hibaszázalékot eredményez, így nem ördögtől való elképzelés mind többször próbálkozni távolról (néhány éve az NBA-ben, az észak-amerikai profi kosárlabda-ligában is lezajlott egy ilyen forradalom a hárompontos dobások előtérbe helyezésével).

Valójában a távoli átlövés olyan játékelem, amelyhez nem kell kivételes adottság, viszont sok gyakorlással fejleszthető. Igaz, például Cseri Tamás és Komáromi György góljában sem az erő dominált, hanem a finesz, az ilyen mozdulatsor már részben taníthatatlan – ezért is külön öröm, hogy ilyeneket láthatunk magyar játékosoktól magyar pályán.

BODNÁR ZALÁN

Sztavrosz Cukalasz mind a két csapat kapuját bevette (Fotó: Tumbász Hédi)
Sztavrosz Cukalasz mind a két csapat kapuját bevette (Fotó: Tumbász Hédi)

A FORDULÓ „DUPLÁZÓJA” – SZTAVROSZ CUKALASZ

Volt már ilyen. Sztavrosz Cukalasz 2019. február 23-án csapata mezőkövesdi mérkőzésén előbb az ellenfél, majd a saját kapuját is bevette. Akkor is vezetett már 2–0-ra a Várda, majd a görög középpályás öngóljával 2–2 lett a vége. Vasárnap a Honvéd ellen is betalált, csapata már 2–0-ra vezetett, majd jött az öngólja, amivel 2–1-re alakult az állás.

„Abban a pillanatban nekem is beugrott az a szituáció, de reméltem, ezúttal nem járunk úgy, mint másfél éve Mezőkövesden – mondta a kisvárdaiak vasárnapi első góljának szerzője. – Ez már csak azért sem fordulhatott elő, mert uraltuk a meccset, igaz, az egygólos vezetés sohasem életbiztosítás. Nyugodtabb folytatás várt volna ránk, ha az első félidőben értékesítjük a helyzeteinket, és három-négy gólos előnnyel vonulunk pihenőre.”

A Honvéd–Kisvárda mérkőzés összefoglalója

Volt már ilyen is. Az idén február 22-én a Diósgyőr elleni meccsen Fernando Viana átadásából lépett ki, és a kapust is kicselezve lőtt a kapuba – éppen úgy, ahogyan azt vasárnap a Hidegkuti Nándor Stadionban tette. Mellékesen a DVTK elleni meccs is 2–0-s várdai vezetés után lett 2–2.

„ Ebből is látszik, tudatos akcióról van szó, amit korábban és most is sokat gyakorolunk – hívta fel a figyelmet a hasonlóságra Sztavrosz Cukalasz. – Ha a center kihúzódik a szélre, a helyére kell beindulnom, hogy megjátszható legyek. Így volt ez a DVTK ellen, és vasárnap a Honvédnak lőtt gólom alkalmával is. Ezúttal élesebb volt a szög, de sikerült kiszorított helyzetből a kapuba találnom. Jól jött ez a győzelem, helyrebillent az önbizalmunk a Budafok elleni nyitó fordulós vereséget követően. Mivel ezen a héten csak a mi elmaradt mérkőzésünket pótolják, ha pénteken nyerünk a Puskás Akadémia ellen, az a helyzet áll elő, hogy egy hétig biztosan mi vezetjük a tabellát.”

Na, ilyen még nem volt Kisvárdán!

B. T.

Komáromi György parádés gólt lőtt az Újpestnek (Fotó: Micheller Szilvia)
Komáromi György parádés gólt lőtt az Újpestnek (Fotó: Micheller Szilvia)

A FORDULÓ BEMUTATKOZÁSA – KOMÁROMI GYÖRGY

Parádés góllal tette emlékezetessé első NB I-es fellépését Komáromi György az Újpestet legyőző Puskás Akadémiában.

Arjen Robben sem csinálhatta volna jobban. A holland válogatott korábbi klasszisa rengeteg emlékezetes gólt szerzett pályafutása során, már-már a védjegyének számított, amikor a jobb szélről indulva befelé cselezve teremtett lövőhelyzetet magának, majd ballal kilőtte a kapu jobb sarkát. Hiába tudta mindenki, mire készül a 96-szoros válogatott klasszis, a védők (és a kapus) kajálták a megoldásait – vasárnap Komáromi Györgynek, a Puskás Akadémia 18 esztendős korosztályos válogatott játékosának Újpestnek lőtt gólja a holland legenda megmozdulását idézte.

„Nem akármilyen hét van mögöttem, hiszen az Európa-ligában és a bajnokságban is bemutatkozhattam: még most is nehezen hiszem el, hogy ez mind velem történt meg – mondta lapunknak Komáromi György, aki csütörtökön fél órát futballozott a Hammarby (0–3) otthonában, vasárnap meg első NB I-es meccsén parádés lövéssel szerzett vezetést az Újpest (3–2) ellen. – Amikor vezetőedzőnk, Hornyák Zsolt a hétvégi bajnokit megelőző utolsó edzésen azt mondta, úgy készüljek, valószínűleg kezdek, elsőként a szüleimet hívtam fel. Boldogok voltak, nekem meg az volt a fejemben, bizonyítani akarom, nem véletlenül kezdek. Talán mondanom sem kell, az élvonalban teljesen más a játék, mint az NB III-ban, tudtam egy egyezni, élveztem a mérkőzés minden pillanatát. Hogy miként emlékezem a gólomra? Nagy Zsolttól kaptam remek átadást, Dzenan Burekovic lemaradt rólam, Csongvai Áron pedig behátrált, gondoltam, ellövöm a labdát. Korábban sokszor néztem Arjen Robben játékát, próbáltam tőle tanulni – érdekes, de az ismerőseim közül többen állították, az én specialitásom is lehet a holland klasszisra jellemző megoldás. A találkozó után nagy volt a boldogság, és amikor Szolnoki Roland és Spandler Csaba azt mondta, büszke rám, nos, az megérintette a szívemet. Természetesen bíztam benne, hogy ebben az idényben bemutatkozhatok az NB I-ben, ám nem gondoltam volna, ez már a csapat első bajnokiján bekövetkezik. Pénteken a Kisvárda elleni elmaradt meccsünket pótoljuk, azon leszek, hogy ha lehetőséget kapok, ismét éljek vele.”

Z. A.

A forduló képe: Komáromi György és öt csapattársa az Újpest ellen mutatkozott be az NB I-ben (Fotó: Micheller Szilvia)
A forduló képe: Komáromi György és öt csapattársa az Újpest ellen mutatkozott be az NB I-ben (Fotó: Micheller Szilvia)

A FORDULÓ FORDULÓPONTJA

A ZTE tizenegyest hibázott, ami végzetesnek bizonyult: a Ferencváros tíz emberrel is három pontot szerzett ellene.

Alakulhatott volna másképpen is a ZTE FC–Ferencváros (1–2) bajnoki, ha...

„Kétségtelen, hogy ha sikerül értékesítenünk a tizenegyest a harminckettedik percben, nyilván teljesen más lett volna a meccs képe – mondta lapunknak Demjén Patrik, a zalaegerszegiek 22 éves kapusa. – Ráadásul ekkor a vendégek védőjét, Botka Endrét kiállította a játékvezető, de nem tudtuk kihasználni az emberelőnyt, sőt a ferencvárosiak kétgólos előnyre tettek szert. Csalódottak vagyunk, mert bár erős csapattól szenvedtünk vereséget, a játék képe alapján szerezhettünk volna legalább egy pontot.”

A ZTE–FTC mérkőzés összefoglalója

Zalaegerszegen új csapat épül, Márton Gábor helyett Boér Gábor érkezett a kispadra a nyáron, s meghatározó futballisták sora távozott.

„Erős csapatokkal kezdtünk, az előző idény három legjobbjával játszottunk, a Fehérvárral és a Mezőkövesddel ikszeltünk, a Fraditól meg kikaptunk. Jó úton járunk, de kell még egy kis idő, hogy igazán jó csapattá váljunk – az MTK elleni jövő heti bajnokin megszereznénk az első győzelmünket, fontos, hogy elinduljunk felfelé a tabellán.”

CS. A.

Nikolics Nemanja csereként beállva segített csapatán (Fotó: molfehervarfc.hu)
Nikolics Nemanja csereként beállva segített csapatán (Fotó: molfehervarfc.hu)

A FORDULÓ CSERÉJE – NIKOLICS NEMANJA

A Budafok ellen csereként beállva gólt szerző Nikolics Nemanja bizonyította, hasznára lehet a válogatottnak.

Mindössze hét percre volt szüksége Nikolics Nemanjának, hogy csereként beállva segítsen csapatán, és góljával voltaképpen eldöntse a három pont sorsát a Mol Fehérvár javára (4–1). Fejese után már nem sok esélye maradt az erőlködő Budafoki MTE-nek a pontszerzésre. A magyar válogatottba 2018 tavasza után visszatérő 32 esztendős csatár elkapta a fonalat, három bajnokin három gólt szerzett.

„Mondhatjuk, hogy válogatott formában vagyok, s ha hozzávesszük a csütörtöki Európa-liga-mérkőzésünket, négy meccs, négy gól a mutatóm – mondta lapunknak a vasárnapi bajnoki után . – Vezetőedzőnk, Márton Gábor nem kért tőlem mást, mint ami a csatártól elvárható: találjak be. Örülök az elmúlt hetekben nyújtott teljesítményemnek, ám még csak az idény elején járunk, nekem meg egész évben ilyen formában kell játszanom.”

A Budafok–Mol Fehérvár mérkőzés összefoglalója

A magával szemben jelentős elvárásokat megfogalmazó támadó a beszélgetés után sietve, jókedvűen távozott, hogy a válogatottba meghívást kapó csapattársaival, Kovácsik Ádámmal, Fiola Attilával, Bolla Bendegúzzal és Pátkai Mátéval a telki edzőközpont felé vegye az irányt.

„Szimpatikus csapat ellen arattunk fontos győzelmet – folytatta Nikolics Nemanja. – Örülök, hogy jól játszva győztünk, helyzeteket teremtettünk, négy gólt szereztünk idegenben. Pozitív az összkép, bár volt egy rövid periódusa a mérkőzésnek, amikor nem uraltuk a játékot, valamint az első félidőben hamarabb le kellett volna zárnunk a találkozót. Ha visszanézzük az előző három meccsünket, rengeteg lehetőséget elpuskáztunk. Az első két bajnokin döntetlenre végeztünk, pedig rászolgáltunk volna a jobb eredményre. Nem változtattunk különösebben semmin, ám mostanra feljavult a helyzetkihasználásunk. Ismét ráerőltettük az akaratunkat az ellenfelünkre, pedig borzasztó nehéz százhúsz perces kupapárharcon voltunk túl. Frissíteni kellett a csapaton, s bebizonyosodott, bárki is kezdjen, stabilitást ad az együttesnek. Tudjuk jól, nem szerezhetünk mindig ennyi gólt, de szeretnénk az összes meccsünket uralni.”

B. O. L.

A forduló válogatottja – NAGYÍTÁSHOZ KATTINTSON A KÉPRE!
A forduló válogatottja – NAGYÍTÁSHOZ KATTINTSON A KÉPRE!
NB I, 2020–2021, 3. FORDULÓ
AUGUSZTUS 28., PÉNTEKHELYSZÍNNÉZŐSZÁMJÁTÉKVEZETŐ
DVTK–MTK Budapest 1–1 Miskolc, DVTK Stadion4353Berke Balázs
AUGUSZTUS 29., SZOMBAT
Paks–Mezőkövesd 1–2 Paks, Városi Stadion1398Káprály Mihály
AUGUSZTUS 30., VASÁRNAP
Budafok–Mol Fehérvár 1–4 Budapest, Budafoki MTE Sporttelep2000Antal Péter
ZTE–Ferencváros 1–2 Zalaegerszeg, ZTE Aréna8429Pintér Csaba
Puskás Akadémia–Újpest FC 3–2Felcsút, Pancho Aréna700Karakó Ferenc
Budapest Honvéd–Kisvárda 1–2 Budapest,Új Hidegkuti Nándor Stadion2183Farkas Ádám
Az NB I állása és a góllövőlista itt!
AZ ÁLLÁS
1. Mol Fehérvár 3 1 2 8–5 +3 5
2. MTK Budapest 3 1 2 5–3 +2 5
3. Ferencvárosi TC 2 1 1 3–2 +1 4
3. Diósgyőri VTK 2 1 1 3–2 +1 4
5. Újpest FC 3 1 1 1 5–5 0 4
6. Mezőkövesd 3 1 1 1 4–4 0 4
7. Budafoki MTE 3 1 1 1 4–6 –2 4
8. Puskás Akadémia 1 1 3–2 +1 3
9. Kisvárda 2 1 1 3–3 0 3
10. Zalaegerszegi TE 3 2 1 5–6 –1 2
11. Paksi FC 3 1 2 3–5 –2 1
12. Budapest Honvéd 2 2 2–5 –3 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik