NB I: Bérrel, verítékkel – NS-körkérdés a fizetésekről

Vágólapra másolva!
2020.04.04. 09:58
null
Lehet, hogy Böde Dániel (jobbra) és a többi paksi játékos fizetésére is kihat a járványhelyzet (Fotó: Török Attila)
Megkérdeztük a labdarúgó NB I tizenkét egyesületét, milyen hatással van a fizetésekre a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzet.

 

A koronavírus-járvány miatt korábban felfüggesztett európai bajnokságok közül a belga – ahogyan arról lapunk már beszámolt – aligha folytatódik, és a jelenlegi állás tekinthető végeredménynek. Hogy az NB I újraindulhat-e, s ha igen, mikor, egyelőre nem tudni. Mindenesetre a holt időszakban is dolgoznak a honi egyesületek, és óhatatlanul előtérbe kerül a játékosok, alkalmazottak bérezése. Íme, a 12 első osztályú klub álláspontja!

FERENCVÁROS
A harmincszoros magyar bajnok Ferencvárosnál egyelőre nem kívánnak megszólalni a vezetők, az FTC Sajtó a következő közleményt juttatta el nekünk: „A koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzetben az FTC minden előírást betart. Ugyanakkor a helyzet napról napra változik, ezt a klub figyelemmel kíséri, és ennek megfelelő döntéseket kíván hozni. A konkrét kérdésekben, ahogyan más esetekben is, a klub álláspontja először a hivatalos kommunikációs felületünkön, a fradi.hu oldalon jelenik meg. Türelmét és megértését előre is megköszönjük!”

Nyilvánvaló, a listavezető zöld-fehéreknél is napi szinten foglalkoznak a kialakult helyzettel, hiszen a bajnokság szüneteltetése aligha jött jól nekik.

MOL FEHÉRVÁR
Megkeresésünkre Gressó Gergely, a székesfehérvári klub sajtófőnöke elmondta, egyelőre nincs mit bejelenteni, s ha a kialakult helyzet miatt változásokra került sor, arról az egyesület hivatalos honlapján ad tájékoztatást a vezérkar.

MEZŐKÖVESD
„Nem is azt mondanám, hogy napi kapcsolatban vagyok Tállai András elnök úrral és Kuttor Attila vezetőedzővel, annál ugyanis jóval gyakrabban beszélünk egymással: azon vagyunk, hogy optimalizáljuk a kialakult helyzetet – mondta megkeresésünkre Tóth László, a mezőkövesdiek szakmai igazgatója. – A márciusi bérét a keret valamennyi tagja hiánytalanul megkapja, ugyanakkor látni kell, a jelenlegi állapot a klubokat, gazdasági társaságokat különböző megszorításokra kényszeríti. A labdarúgók nagyon jó munkát végeztek az elmúlt egy-két évben, amikor válságban volt a klub, össze tudtunk fogni – most is így lesz. Olyan közös álláspontra, egységes teherviselésre törekszünk, amely nem lesz fájdalmas, de hogy ez pontosan mit jelent, az a klub belügye.”

PUSKÁS AKADÉMIA
A felcsúti klub nem kívánt nyilatkozni a témában, de előrebocsátotta, ha érdemi döntés születik, akár a bércsökkentésről, akár a jelenlegi állapot megtartásáról, azt mindenképpen nyilvánosságra hozza. Addig is a játékosok folytatják az egyéni edzéseket, s nem csupán a magyar labdarúgók, hanem a légiósok is, hiszen valamennyien Magyarországon tartózkodnak.

DIÓSGYŐR
Sántha Gergely, a DVTK ügyvezetője még kedd este bejelentette a klub döntését: eszerint a játékosok, a szakmai stáb és a menedzsment tagjai április elsejétől harminc százalékkal kevesebb fizetést kapnak, míg a többi munkavállaló bére jövedelme függvényében sávosan, kisebb mértékben csökken.

„A klub nem csupán a labdarúgócsapatból áll, hanem több egységből, mint például média-, marketing-, egészségügyi- és gazdasági osztály, sportakadémia – jelezte csütörtöki lapszámunkban Benczés Miklós, a Diósgyőri VTK sportigazgatója. – A jövőbeni sikeres működést figyelembe véve vetődött fel a bércsökkentés gondolata, amelyet a klub menedzsmentje egyhangúlag elfogadott.”

A szakmai stáb tagjai, illetve a kerettagok körében sem jelentett problémát a harmincszázalékos fizetéscsökkentés.

BUDAPEST HONVÉD
Kispesten annyiban bonyolultabb a helyzet, hogy a távozó vezetőedző, Giuseppe Sannino helyére egyelőre keresik a megfelelő utódot, a szakmai stáb vezetője így értelemszerűen nem tud beleszólni a keret tagjait érintő bércsökkentésbe. A Honvéd sajtóosztályától azt a tájékoztatást kaptuk, hogy egyelőre nem kívánnak erről a témáról bővebben nyilatkozni, elemzik a kialakult helyzetet, és amint bármilyen döntés születik, arról a klub tájékoztat bennünket. A kispesti egyesület elöljárói is elemzik a járványügyi helyzetet, információnk szerint az élvonalbeli klubok vezetői kapcsolatban állnak egymással, gyakran cserélnek információt.

KISVÁRDA
Mint arról lapunk beszámolt a héten, Gheorghe Grozavval és Iasmin Latovlevici-csel szerződést bontott a kisvárdai klub, mert mindkét labdarúgó engedély nélkül hagyta el a várost. A vezetőség megbeszélést folytatott a többi játékossal, és abban maradtak, mivel a szponzori és a jogdíjakból származó bevételek fedezik a béreket, egyelőre nem terveznek szerződésmódosítást. Továbbra is egyéni edzéstervek alapján készülnek a csapattagok, az elvégzett munkát a stáb értékelő csoportja elemzi.

DEBRECEN
„Jelenleg nem tudok érdemi információval szolgálni – mondta megkeresésünkre Róka Géza, a DVSC cégvezetője. – Sok mindent kell mérlegelnünk, többek között azt is, miként alakul az anyagi helyzetünk, milyen bevételekre számíthatunk, ám ez egyelőre a klub belső ügye.”

 

 

ÚJPEST
A lila-fehéreknél a legtöbb NB I-es klubhoz hasonlóan kivárásra játszanak. Berta Csaba ügyvezető igazgató lapunk kérdésére elmondta:

„Miután napról napra változik a helyzet, egyelőre kivárunk. Nem beszéltünk még a játékosokkal, és a jelenlegi helyzet szerint nem is tervezünk bércsökkentést. Ennek több oka van. Egyfelől nem tudjuk, mi lesz a bajnokság sorsa, folytatjuk-e vagy sem. Ha igen, meglehetősen visszás lenne, ha olyan futballistákkal szeretnénk sikereket elérni, akiknek a fizetését most megkurtítjuk. A költségvetésünket érintő néhány kérdésben már léptünk, minimalizáltuk a kiadásainkat. Azért sem szeretnénk a bérekhez hozzányúlni, mert Újpesten nincsenek földtől elrugaszkodott fizetések.”

PAKS
„Figyeljük a fejleményeket, amelyek egyes kluboknál történtek, történnek, mi azonban kivárunk – reagált lapunk megkeresésére Haraszti Zsolt, a paksiak ügyvezetője. – Senki sem tudja megmondani, hogy a járvány miatt meddig szünetel a bajnokság, mit hozhat a folytatás, és bár a márciusi bérüket a labdarúgók teljes egészében megkapták, nem zárható ki, hogy mi is rákényszerülünk bizonyos döntések meghozatalára.”

 

ZALAEGERSZEG
A kék-fehéreknél nincs változás a hét elején vázolt állásponthoz képest, miután a vezetőség továbbra sem tárgyalt róla, nem került napirendre az esetleges megszorítás.

„A hét elején terveztük, hogy néhány napon belül tárgyalunk a tulajdonossal és a játékosokkal, de egyelőre ezen a téren nem történt változás” – mondta lapunknak Sallói István, a ZTE FC sportigazgatója, aki azonban már korábban jelezte, mivel a gazdasági mutatók egyre aggasztóbbak, hamarosan fontos döntést kell meghozniuk. Mindemellett az egyik támogató már valamennyi szponzorációs gépjárművét visszahívta, vagyis nem lenne meglepetés, ha jövő héten változásokat jelentene be az egyesület.

KAPOSVÁR
„Egyelőre kivárunk, de szeretnénk belső ügyként kezelni, hogy ebben a kérdésben milyen döntést hozunk – tájékoztatta a Nemzeti Sportot Takács Róbert, a kaposváriak ügyvezetője. – Nyilvánvaló, a kluboknak nem egyformák a lehetőségeik, a Mol Fehérvárnál, a Ferencvárosnál vagy a Puskás Akadémiánál másképpen csapódik le a jelenlegi helyzet, mint mondjuk nálunk. Hogy mikorra alakíthatjuk ki az álláspontunkat, nem tudom megmondani, maradjunk annyiban, hogy még áprilisban.”

Az összeállítást készítette: Borbola Bence, Tősér Norbert, Vajda György, Zombori András

AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC23165244–19+2553
2. Mol Fehérvár FC25155547–23+2450
3. Mezőkövesd Zsóry FC25136637–21+1645
4. Puskás Akadémia FC25109639–31+839
5. Diósgyőri VTK251141035–33+237
6. Budapest Honvéd2597925–32–734
7. Kisvárda25941235–36–131
8. Debreceni VSC24931236–44–830
9. Újpest FC24851131–37–629
10. Paksi FC25841330–42–1228
11. Zalaegerszegi TE FC25771134–37–328
12. Kaposvári Rákóczi FC25312119–57–3810

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik