NB I: amikor San Franciscóig reptették a Vasast, hogy hírverésből verje el a Fulhamet

Munkatársunktól MunkatársunktólMunkatársunktól Munkatársunktól
Vágólapra másolva!
2020.04.26. 11:36
null
A Vasas, amely 100 órát utazott, hogy az Egyesült Államokban megverhesse a Fulhamet (Fotó: MTI)
A koronavírus-járvány leállította a sportvilágot, s ilyenkor jóval nagyobb teret kap a nosztalgia, és a visszaemlékezés. Ezúttal 1967-be ugrunk vissza, a mérkőzés a Vasas–Fulham összecsapás. Egy barátságos mérkőzés, amelynek nem sok sort szentelt a magyar sportsajtó 1967-ben. Ez volt San Franciscóban az ottani stadion avatómérkőzése. Ha viszont hozzátesszük, hogy a Vasas-játékosok egy megnyert válogatott meccs és egy szintén győztes NB I-es találkozó között „ugrottak ki" az amerikai városba, mindjárt érdekesebb az Origo által bemutatott sztori.

 

Az 1966-os angliai labdarúgó-világbajnokság volt az első olyan Mundial, amelyet az Egyesült Államokban élőben közvetítettek a tévék. (Ha valaki látta ott a liverpooli magyar-brazilt nem kellett sokáig gondolkodnia, miért a Vasast kérjék fel a San Franciscóban felépített stadion avatójára. Ahogy Mathesz Imre, Mészöly Kálmán és Farkas János ott játszott, az a Farkas-gól, amelyet mintha zsinóron húztak volna Gilmar hálójába, szóval, nem volt mese.)

A vb végén az amerikai üzletemberek osztottak, szoroztak és arra jutottak, hogy a futballt (a soccert) érdemes lenne elkezdeni népszerűsíteni az országban. Ehhez az kellett, hogy a világ akkori legjobb csapatait bemutató mérkőzésekre magukhoz édesgessék. 1966 őszén a brazil Santos (Pelé csapata) és a portugál Benfica játszott ilyen bemutató meccset New Yorkban.Mindkét együttesnek 20-20 ezer dollárt adtak, miközben Pelé és Eusebio egymás ellen játszott. 45 ezer néző látta mindezt.

Azt nem állítjuk, hogy valamennyien értették, mi zajlott a pályán, de ez mindegy is volt. A nagy közönségsiker azt eredményezte, hogy újabb és újabb klubok érkeztek a tengerentúlra. Közben az amerikai bajnokság is elindult és volt olyan bajnoki meccs, amelyet 35 ezer néző tekintett meg. Így jött létre Oaklandban a helyi üzletemberek által szervezett stadionavató a Vasas és a Fulham együttese között.

Sokat nyomott azonban a latba, hogy a Vasas egészen elképesztő játékkal nyerte meg az 1967-es Hexagonal Kupát Santiagóban. Ott olyan együttesek indultak, mint a Colo-Colo, a Penarol és a Santos. Az első meccs végeredményét sokan el sem akarták hinni: Vasas–Colo-Colo 9–3. A Pelével felálló Santos ellen – 85 ezer néző előtt – 2–2 lett a végeredmény, a Vasas 0–2-ről egyenlített. Végül az angyalföldi együttes lett a torna győztese, a gólkirály meg Farkas János.

A nem mindennapos 100 órás utazás naplóját – a Vasas ment, játszott és jött is vissza postafordultával – archív felvételekkel illusztrálva az Origón olvashatja el, ha ide kattint!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik