NB I: „A magyar játékosok irreálisan felértékelődtek”

Vágólapra másolva!
2017.07.28. 12:17
Szima Gábor, a Debrecen labdarúgócsapatának elnöke néhány héttel ezelőtt egy interjúban kitért a hazánkban futballozó magyar és külföldi játékosok jócskán megnövekedő fizetési igényeire. Most Tiba István, az NB I-ben újoncként szereplő balmazújvárosi csapat klubelnöke is hasonlóan vélekedett a Debrecen Televízió Köz-ügy című műsorában.


„Amíg egy játékos néhány évvel ezelőtt megkeresett havonta nyolcszázezer forintot, ma már ugyanaz a futballista kétmillió fölötti összeget remél – nyilatkozta nemrég Szima Gábor a haon.hu-nak. – Egy külföldi labdarúgó egy-két évvel ezelőtt négyezer eurót kért, napjainkban ugyanabból a csapatból jövő játékos, aki lehet, hogy nem is játszott annyit, mint amennyit a volt társa, mégis tízezer eurós igénnyel áll elő.”
„Amíg egy játékos néhány évvel ezelőtt megkeresett havonta nyolcszázezer forintot, ma már ugyanaz a futballista kétmillió fölötti összeget remél – nyilatkozta nemrég Szima Gábor a haon.hu-nak. – Egy külföldi labdarúgó egy-két évvel ezelőtt négyezer eurót kért, napjainkban ugyanabból a csapatból jövő játékos, aki lehet, hogy nem is játszott annyit, mint amennyit a volt társa, mégis tízezer eurós igénnyel áll elő.”

Tiba István, az újonc Balmazújváros klubelnöke is hasonlóan vélekedik, szerinte is irreálisan felértékelődtek magyar játékosok.

„Egyetértek Szima Gáborral, hogy tényleg irreális az az összeg, amiket ma a magyar játékosok elkérnek azért, hogy futballozzanak – mondta a Tiba. Ez azért fájó, mert az elmúlt időszakban megtapasztalhattuk, hogy sok olyan külföldi játékos érkezett Magyarországra, aki jobb színvonalat képvisel, mint a magyarok. Az MLSZ érthető okból ezt igyekszik korlátozni, ennek megfelelően támogatja a klubokat. Ez jó dolog lenne, csak azt eredményezte, hogy a magyar játékosok irreálisan felértékelődtek, ráadásul maga után vonta, hogy már a külföldi sem jön el annyi pénzért, amennyiért két évvel ezelőtt eljött volna. Azt mondja, hogy ha jó néhány klub megengedheti magának, hogy ilyen sok pénzt fizet magyar játékosoknak, akkor ő is többet kér…”

A klubelnök adáson kívül a dehir.hu-nak elmondta, hogy olyan játékos, akinek már van NB I-es múltja, minimum havi kétmillió forintos fizetést kér. A Balmazújváros emiatt nincs könnyű helyzetben az igazolások terén, ráadásul a klub évi, nagyjából 550 millió forintos költségvetése a legutolsó az élvonalban, sőt, Tiba szerint az NB II-ben is van legalább hat-hét olyan gárda, amely ennél több pénzből gazdálkodhat.

„Tisztességgel végig kell játszani a bajnokságot, a játékosoknak meg kell tenni mindent a mérkőzéseken, hogy emelt fővel jöhessenek le a pályáról, s meglátjuk, hogy ez mire lesz elég… Nem célunk az, hogy tönkretegyük a futballt Balmazújvárosban, nem akarunk csődbe menni – szögezte le elveit Tiba, majd az előző, feljutást érő szezonra is utalt. – Bizonyítottuk, hogy ha van akaraterő, az felül tudja írni, hogy nincs annyi pénz. Ez jó példa más városoknak is. Én azt mondom, hogy nem minden a sok pénz. Annyi nyilván kell, amiből a feltételeket meg lehet teremteni, de attól egy játékos nem lesz jobb, hogy tízszer annyi a fizetése.”

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A BALMAZÚJVÁROSNÁL
Érkezők:
Nemanja Andrics (szerb, Újpest), Bacsana Arabuli (grúz, Dinamo Tbiliszi – Grúzia, szabadon igazolhatóként), Ante Batarelo (horvát, NK Solin – Horvátország, szabadon igazolhatóként), Bokros Tibor (Debreceni VSC, kölcsön után végleg), Jurij Habovda (ukrán, szabadon igazolható, legutóbb Ruh Vinniki – Ukrajna), Haris Attila (Ferencváros, legutóbb kölcsönben Soroksár), Pogacsics Krisztián (Puskás Akadémia, szabadon igazolhatóként), Póti Krisztián (Soproni VSE), Rácz Ferenc (Mezőkövesd, a tavasszal kölcsönben ETO FC Győr), Eke Uzoma (nigériai, Berliner AK ’07 – Németország, szabadon igazolhatóként)
Kölcsönbe érkezők:
Kölcsönből visszatérők: Viscsák György (Tiszaújváros)
Az utánpótlásból felkerültek:
Kiszemeltek: Jasmin Bogdanovic (bosnyák, HSK Zrinjski Mostar – Bosznia-Hercegovina, szabadon igazolható)
Távozók: Bakos Bence (Kaposvári Rákóczi), Farkas Balázs (MTK Budapest), Gazsi Tamás (Szolnoki MÁV, kölcsön után végleg), Hadházi Dávid (szabadon igazolható), Kapacina Kevin (Mosonmagyaróvár), Kiss László (szabadon igazolható), Németh Ádám (Dorog), Papp Ferenc (Szeged 2011), Pintér Norbert (Szolnoki MÁV, kölcsön után végleg)
Kölcsönbe távozók:
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz: Balogh Krisztián (Debreceni VSC), Heffler Norbert (Mezőkövesd)
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk:
Viscsák György

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik