NB I: 3 FTC-, 2-2 ZTE- és Fehérvár-játékos az ősz álomcsapatában

CSERHÁTI ANDRÁS, TŐSÉR NORBERTCSERHÁTI ANDRÁS, TŐSÉR NORBERT
Vágólapra másolva!
2019.12.19. 10:54
Szokásunkhoz híven elkészítettük posztonkénti rangsorunkat, amelynek eredményeként kialakult az első 16 forduló tizenegye.

 

A Nemzeti Sport elkészítette a 2019–2020-as első osztályú bajnokság őszi szezonjának játékosrangsorát a munkatársaink által adott osztályzatok alapján. A nullától tízig adható érdemjegyek átlaga határozza meg a sorrendet, azzal a kitétellel, hogy a pályán töltött minimális játékidő miatt kapott vagy a próbára nem tett kapusoknak adott nullás osztályzatok nem számítanak be. A bajnokság eddig lejátszott 16 fordulójában 275 labdarúgó lépett pályára, hattal kevesebb, mint egy évvel korábban. A listára csak 144 futballista kerülhetett fel, mégpedig azok, akik a mérkőzések felénél eggyel többször, vagyis legalább kilenc – illetve az áprilisra halasztott Ferencváros–Debrecen mérkőzés miatt e két csapat játékosai legalább nyolc – bajnokin értékelhető teljesítményt nyújtottak. Pontazonosság esetén a több értékelhető teljesítmény rangsorolt.

A ferencvárosiak kapusa, Dibusz Dénes dicséretes teljesítményt nyújtott az ősszel, bravúros védéseivel sokat segített együttesének (Fotó: MTI)
A ferencvárosiak kapusa, Dibusz Dénes dicséretes teljesítményt nyújtott az ősszel, bravúros védéseivel sokat segített együttesének (Fotó: MTI)

Ha nem láttuk volna a végeredményt, akkor is tíz újságíróból tíz rávágta volna, ki végzett az első helyen az ősszel: Dibusz Dénes! Nyugodtan írhatjuk, a zöld-fehérek kapusa élete formájában teljesít, s ennek köze lehet Gróf Dávid érkezéséhez is. A Kispestről a Fradihoz szerződő játékos ösztönzőleg hat(hat)ott a 29 éves kapusra, ugyanis úgy tűnt, amíg nem volt igazi riválisa, belekényelmesedett a helyzetbe: tudta, kis túlzással bármi történhet, akkor is ő áll a kapuban. Sokkal jobban teljesített Dibusz Dénes, mint az előző idényben, erre bizonyíték, hogy egy évvel ezelőtt ilyenkor az ötödik helyen állt a rangsorunkban 5.700-es átlaggal. A mezőnyből ki kell emelni Demjén Patrikot is, aki 21 esztendősen első idényét tölti az NB I-ben, ennek ellenére kifejezetten meggyőző, magabiztos teljesítménnyel rukkolt ki hétről hétre. A ZTE FC 22 gólt kapott az ősszel, ez főleg a tehetség teljesítményének köszönhető.

KAPUSOK
1. Dibusz Dénes (Ferencváros)6.667 (9)
2. Kovácsik Ádám (Mol Fehérvár)6.222 (9)
3. Szappanos Péter (Mezőkövesd)6.200(10)
4. Nagy Sándor (Debrecen)6.125 (8)
5. Demjén Patrik (ZTE FC)6.071(14)
6. Hegedüs Lajos (Puskás Akadémia)5.923(13)
7. Braniszlav Danilovics (Diósgyőr)5.727(11)
8. Luiz Felipe Ventura dos Santos (Kisvárda Master Good)5.667 (9)
9. Holczer Ádám (Paks)5.333 (9)
10. Pogacsics Krisztián (Kaposvár)5.167(12)

A sérülések miatt Loic Nego rendszerint egy sorral hátrébb húzódott, s leginkább újra a védelem jobb oldalán találta magát – mindkét poszton helytállt. Bár a fehérváriak magukhoz képest halványabb őszt tudhatnak maguk mögött, Nego rendre jó futballt mutatott be. Lovrencsics Gergő egy évvel ezelőtt ilyenkor még az első helyen állt, most egy pozícióval hátrébb csúszott – ősszel nagy terhelést kapott, így a Fradi Európa-liga-mérkőzésein és a válogatott összecsapásain néha úgy tűnt, hogy a 31 éves futballista gyorsasága nem mindig elegendő az európai porondon. Holtversenyben a második Eperjesi Gábor, a mezőkövesdiek futballistája alapemberré vált csapatában. Érdekes Eke Uzoma helyzete, a kispestiek játékosa ballábas, de mivel Patrick Ikenne-King sérülés miatt kidőlt a sorból, átkerült a jobb oldalra.

JOBB OLDALI VÉDŐK
1. (17.)Loic Nego (Mol Fehérvár)5.688(16)
2. (35.)Lovrencsics Gergő (Ferencváros)5.556(9)
Eperjesi Gábor (Mezőkövesd)5.556(9)
4. (45.)Osváth Attila (Paks)5.500(14)
5. (53.)Botka Endre (Ferencváros)5.444(9)

Elképesztő akaraterőről tanúbizonyságot téve tért vissza térdműtétjei után Batik Bence, akire nemrég még legyintettek, mondván, már sosem lesz NB I-es játékos, de a védő másképp gondolta. Már az előző idényben stabilan játszott a Honvédban (egy évvel ezelőtt ilyenkor a 12. helyen állt rangsorunkban 5.400-es átlaggal), de az igazi áttörés ebben a szezonban történt, magabiztosan játszik hétről hétre, a fejjátéka kiemelkedő, a levegőben gyakorlatilag verhetetlen. A kispesti védő egyértelműen főszerepet játszott abban, hogy a Honvéd öt bajnokit kapott gól nélkül játszott le. A rangsor utolsó helyén Devecseri Szilárd végzett – az újonc ZTE FC védője a Kaposvár elleni (4–0) idegenbeli bajnokin parádés gólt szerzett, de többször is gyengén teljesített. A zalaegerszegiek labdarúgójának átlagát lényegesen lerontotta, hogy a Diósgyőr (0–1) és a Kisvárda (3–3) elleni mérkőzésen is kapott egy-egy piros lapot.

 

NS-SOROZAT
Lapunk pénteki számában 12 részes sorozatot indítunk, amelyben egy-egy NB I-es csapat őszi teljesítményét vesszük górcső alá. Az összeállításban helyet kap elemzés, vélemény, valamint statisztika is – ezek segítségével igyekszünk rávilágítani, mi állhat az adott együttes őszi szereplése hátterében.

Nem véletlenül hívta meg Marco Rossi szövetségi kapitány Nagy Zsoltot a válogatottba. A felcsútiak hátvédje jól, magabiztosan és kellő agresszivitással futballozott az ősszel. Egyelőre úgy tűnik, hogy a Ferencváros jót húzott Eldar Civic szerződtetésével, a 23 éves bosnyák határozottan, jelentősebb hiba nélkül játszott, s a támadások segítésére is maradt energiája. Vadnai Dániel dobogós helyezése nem új keletű, hiszen egy éve ilyenkor az első helyen állt, kissé jobb átlaggal (5.667).

BAL OLDALI VÉDŐK
1. (27.)Nagy Zsolt (Puskás Akadémia)5.583(12)
2. (51.)Eldar Civic (Ferencváros)5.455(11)
3. (53.)Vadnai Dániel (Mezőkövesd)5.444(9)
4. (66.)Hangya Szilveszter (Mol Fehérvár)5.364(11)
5. (71.)Ferenczi János (Debrecen)5.333(15)

Márkvárt Dávid tavaly nyáron szerződött Diósgyőrbe, s amióta távozott Felcsútról, kifejezetten jól játszik, a DVTK-gépezet egyik, ha nem a legfontosabb láncszeme. Aligha a véletlen műve, hogy a 25 éves, háromszoros válogatott labdarúgóval a héten szerződést hosszabbított a klub. A második helyen záró Berecz Zsombor is remek döntést hozott, amikor elhagyta a Mol Fehérvárt, amelynél nem számított rá Marko Nikolics (egykori) vezetőedző, s csak percek vagy a lelátó jutott neki. Kuttor Attila vezetőedző viszont bízik benne Mezőkövesden, s ezt Berecz remek játékkal hálálja meg. A képzeletbeli dobogó harmadik fokán álló Gazdag Dániel remek őszt tudhat maga mögött: a kispesti bemutatkozhatott a válogatottban szeptember 5-én Montenegró ellen (1–2), majd két hónappal később olyan gólt szerzett, amelyet még évekig mutatnak. A Honvéd Felcsúton lépett pályára (2–1), s hihetetlen támadás végén talált be – nem lenne nagy meglepetés, ha Puskás-díjra jelölnék érte.

KÖZÉPSŐ KÖZÉPPÁLYÁSOK
1. (5.)Márkvárt Dávid (Diósgyőr)5.857(14)
2. (9.)Berecz Zsombor (Mezőkövesd)5.800(15)
3. (12.)Gazdag Dániel (Bp. Honvéd)5.800(10)
4. (14.)Lucas Marcolini Bertucci (Kisvárda Master Good)5.750(16)
5. (27.)Nagy Gergő (Bp. Honvéd)5.583(12)

 

Szoros volt a versenyfutás a jobb oldali szélsőknél, elvégre csak 46 ezred a különbség az első négy helyezett között. A legnagyobb meglepetés a kaposvári Nagy Richárd negyedik helyezése, de valójában többnyire csapata legjobb labdarúgója volt. Az 5. fordulóban a Rákóczi idegenben (1–0) a Debrecent, a hetedikben otthon a Diósgyőrt (2–0) győzte le, s kapott egyaránt 7-es osztályzatot, miként egy héttel később, a Paks elleni idegenbeli vereségnél (1–2) is, illetve 8-as osztályzatot kapott az utolsó őszi, Debrecen elleni hazai (4–1) győzelemnél. Az élen a kiesés ellen küzdő ZTE játékosa,Stieber Zoltán végzett, aki leginkább szervezőmunkájával és támadásvezetésével tűnt ki az ősszel. A jó egyéni szerepléshez szüksége lesz a tapasztalatára, mert Zubkov és Henty is csak 13 ezreddel maradt el tőle.

JOBB OLDALI SZÉLSŐK
1. (6.)Stieber Zoltán (ZTE FC)5.846(13)
2. (7.)Olekszandr Zubkov (Ferencváros)5.833(12)
Ezekiel Henty (Puskás Akadémia)5.833(12)
4. (9.)Nagy Richárd (Kaposvár)5.800(15)
5. (22.)Varga Roland (Ferencváros)5.667(9)

A teljes mezőnyt tekintve a legkevésbé sem meglepő Isael da Silva Barbosa első helye a támadó középpályásoknál. A brazil légiós sérüléssel bajlódott az idény elején, aztán egy szerencsétlen összecsapást követően súlyos sérülést okozott Vági Andrásnak, a Diósgyőr hátvédjének, ezért az MLSZ fegyelmi bizottsága három bajnokira eltiltotta. Októbertől azonban – az Európa-liga-szerepés mellett – kizárólag a bajnokságra és a teljesítményére összpontosíthatott, s a ZTE FC (3–2) és a Kaposvár (3–2) elleni mérkőzéseken tudósítóinktól egyaránt 8-as érdemjegyet kapott. Mindemellett a Mol Fehérvár (2–1) és a Debrecen (6–1) elleni idegenbeli győzelmeknél két 7-es osztályzattal javította átlagát. Dicséretes Cseri Tamás második helyezése, bár a Mezőkövesd labdarúgója az ősszel a középpálya valamennyi részén futballozott, így szerzett négy gólt, továbbá három gólpasszal is segítette csapatát.

TÁMADÓ KÖZÉPPÁLYÁSOK
1. (3.)Isael da Silva Barbosa (Ferencváros)6.000(10)
2. (4.)Cseri Tamás (Mezőkövesd)5.938(16)
3. (13.)Kovács István (Mol Fehérvár)5.786(14)
4. (14.)Josip Knezevic (Puskás Akadémia)5.750(16)
5. (25.)Zsótér Donát (Újpest)5.615(13)

Tokmac Nguenszintén a Ferencváros vezéregyénisége volt az ősszel, öt bajnoki góljával – Zubkovval együtt – a keret legeredményesebb labdarúgója. Legjobb mérkőzését a 12. fordulóban a Debrecen idegenbeli legyőzésénél (6–1) játszotta, kétszer is betalált. Tudósítónk 8-as osztályzatot adott a szélsőnek, de a ZTE FC elleni idegenbeli (2–1) bajnokin is kiemelkedőt nyújtott, s a 92. percben győztes gólt szerzett. Ugyancsak a 7-es érdemjegyet kapta a 6. fordulóban Pakson (4–0), a 13. fordulóban a ZTE FC elleni hazai bajnokin (3–2), illetve egy héttel később a Kaposváron (3–2) mutatott teljesítményéért. Csupán egy tizeddel előzte meg Gyurcsó Ádámot, aki – Stieber Zoltánhoz hasonlóan – külföldről tért haza. A Puskás Akadémia 18-szoros válogatott támadója csapata 26 góljából hetet vállalt magára, s csak a Bp. Honvéd ellen (1–2) szerzett egy gólt, további hat gólját három mérkőzésen érte el, vagyis a Debrecen (2–1) és a Mol Fehérvár (3–1) elleni idegenbeli, valamint a Paks elleni (4–2) hazai bajnokin is duplázott.

BAL OLDALI SZÉLSŐK
1. (1.)Tokmac Chol Nguen (Ferencváros)6.182(11)
2. (2.)Gyurcsó Ádám (Puskás Akadémia)6.083(12)
3. (17.)Radó András (ZTE FC)5.688(16)
4. (31.)Csiki Norbert (Kaposvár)5.571(14)
5. (78.)Pekár László (Mezőkövesd)5.308(13)

 

Meglepetés az első és az utolsó helyen! A ZTE FC támadója, Bobál Gergely mintha megtáltosodott volna az ősszel, pályafutása során eddig nem volt eredményes az élvonalban, Zalaegerszegen azonban ötször is betalált, sőt szombaton a Puskás Akadémia ellen győztes gólt szerzett (1–0), de a Mezőkövesd elleni gólja is pontot ért (1–1), míg a Mol Fehérvár elleni döntetlennél (3–3) az első félidőben duplázott, amivel a kék-fehérek 2–0-ra vezettek. Lehet kritizálni gyorsasága és testfelépítése miatt, de öt góljával – Radó Andrással együtt – egyelőre a keret legeredményesebb játékosa. A góllövőlistát 8 találattal vezető Feczesin Róbert holtversenyben a 3. helyen végzett. Ugyancsak meglepetés, hogy Böde Dániel a 16., utolsó helyen végzett, a teljes rangsort tekintve pedig a 120. helyről várja a tavaszi szezont. A Ferencváros után a nyáron visszatért Paksra, ahol a csapat helyezését tekintve is kijelenthető, nem a fővárosi zöld-fehérekhez hasonló a csapattársak tudása, az együttes sem játszik olyan támadó futballt, mint a Fradi, így a csatárnak nehezebb gólt szereznie. A 25-szörös válogatott támadó háromszor így is betalált.

KÖZÉPSŐ TÁMADÓK
1. (16.)Bobál Gergely (ZTE FC)5.727(11)
2. (17.)Gheorghe Grozav (Kisvárda Master Good)5.688(16)
3. (20.)Davide Lanzafame (Bp. Honvéd)5.667(12)

Feczesin Róbert (Újpest)5.667(12)
5. (23.)Amadou Moutari (Bp. Honvéd)5.636(11)
Magyarázat: A játékos neve előtt zárójelben az abszolút rangsorban elfoglalt helyezése, mögötte a csapata, illetve az osztályzatok átlaga szerepel, míg az utolsó oszlopban az értékelhető pályára lépéseket tüntettük fel. Vastag betűvel a különböző felnőttválogatottakban valaha is szereplő játékosokat jelöltük.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik