MTK: „Amíg a kövér nő énekel, nincs vége az operának”

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.05.05. 12:37
null
Kuttor Attila (balra) már megnyugodhat, a Mezőkövesd benn maradt az NB I-ben, ellenben az MTK-i irányító Lucsánszky Tamásnak még lesz miért izgulnia (Fotó: Dömötör Csaba)
A labdarúgó NB I 31. fordulóját követően az FTC–Újpest derbi mestermérlegével már jelentkeztünk, most lássuk, hogy a többi meccs után hogyan értékeltek a szakvezetők.

 

DVTK–MOL VIDI 2–1

FERNANDO FERNÁNDEZ, a DVTK vezetőedzője

– A fehérváriak elleni, majd egy évvel ezelőtti győzelem a bentmaradást jelentette. Mire lehet elég a mostani siker?
– Egyelőre arra, hogy életben tartsa a reményeinket. Hatalmas elismerés jár ezért a játékosoknak, hiszen nagyon jó erőből álló Vidit vertek meg tudatos, fegyelmezett futballal, de azért ezúttal a szerencse is velünk volt.

– Mennyire voltak bekalkulálva a taktikába a távoli lövések?

– Florent Hasani és Márkvárt Dávid sem ma talált először messziről az ellenfél kapujába. Ezen a meccsen teljesen mindegy volt, hogyan születik a győztes találat, tőlem akár a kapusunk, Antal Botond is rúghatott volna gólt – az a fontos, hogy legyőztük a Vidit.

– Két forduló van hátra. Mit gondol, kiharcolhatják a bennmaradást?

– A sorsunk a saját kezünkben maradt, aminek azért örülhetünk, mert reményt ad a hajrára. Sőt, ha a következő meccsen nyerünk a Honvéd ellen, az eredmények alakulásának köszönhetően egy fordulóval a bajnokság vége előtt megmenekülhetünk.

MARKO NIKOLICS, a Mol Vidi vezetőedzője

– Szinte tapintható a két csapat közötti tudásbeli különbség, mégsem a jobbik együttes nyert. Miért?
– Mert az elején ajándékoztunk egy gólt a hazaiaknak, s bár a második félidei játékunkban már nem találtam kivetnivalót, mert kombinatívan, veszélyesen futballoztunk, az újabb távoli lövés a vesztünket okozta. Tulajdonképpen két lövésből két gólt szerzett az ellenfél.

– Láthattuk, Stopira és Elek Ákos nem tudta pótolni a hiányzó Juhász Rolandot és Viníciust.
– Kényszerűségből futballoztak belső védőként, hiszen Juhász Rolandnak egy vírus támadta meg a szemét, Vinícius pedig eltiltás miatt nem futballozhatott. Hiba lenne azonban a vereséget a nyakukba varrni, a helyzeteink megvoltak, sajnos kimaradtak.

– Úgy tűnt, mintha takarékoskodtak volna az erejükkel.
– Rosszul látta, a két említett labdarúgón kívül Huszti Szabolcs és Marko Scsepovics sem teljesen egészséges, ezért az elején csak a kispadon kaptak helyet. Még egyszer hangsúlyozom, a hozzáállásra nem lehet panaszom.

PUSKÁS AKADÉMIA–BP. HONVÉD 2–2

KOMJÁTI ANDRÁS, a Puskás Akadémia vezetőedzője:

– Két góllal vezettek, mégsem nyertek – milyen lelkiállapotban van?
– Nem vagyok boldog... És nemcsak a mi mérkőzésünk miatt, hanem azért sem, mert az összes többi eredmény a mi szempontunkból kedvezőtlenül alakult. Ezúttal az első félidőben jól futballoztunk, egészen addig, amíg a Honvéd nem szerzett gólt, és érezni lehetett, hogy ez zavart okozott nálunk. Ez pedig döntően kihatott a mérkőzés alakulására.

– Megajándékozták az ellenfelet egy góllal, de rögtön jött a szünet, amikor lehetett volna rendezni a sorokat.

– A probléma az volt, hogy sokkal mélyebben védekeztünk, mint korábban, hagytuk kibontakozni az ellenfelet, nem mentünk bele a párharcokba úgy, mint az első félidőben, emiatt lett egészen más a játék képe. Ugyanakkor így is volt két-három lehetőségünk, hogy megszerezzük a harmadik gólt, ám sajnos nem sikerült.

– Mire lehet elég ez az egy pont?

– Természetesen azért dolgozunk, hogy elérjük a célunkat, nyilvánvalóan jobb lett volna, három pontot szerezni ezen a mérkőzésen, főleg kettő nulla után. Az utolsó pillanatig küzdeni kell, mert nagyon szoros a mezőny, éppen ezért bosszantó, hogy ilyen előny után csak döntetlent tudtunk elérni.

SUPKA ATTILA, a Bp. Honvéd vezetőedzője:

– Egy ideig úgy tűnt, ebből sima vereség lesz!
– Nem vitás, hogy nagyon rossz felfogásban kezdtük a mérkőzést, nem volt tempója a futballunknak, több egyéni hiba akadályozta a játékunkat, így egyértelműen váltanunk kellett a szünetben.

– Két játékosát is lehozta az első félidőt követően. Ez önkritika, hogy nem volt jó a kezdőcsapat összeállítása?
– Annak is lehet nevezni, de csaknem ugyanez a csapat győzte le a Ferencvárost. Most azonban Eke Uzoma nem játszott jól, a tizenegyes előtt rossz döntéseket hozott, a védekező középpályás pedig ugyan jól szűrt, de a támadójátékhoz sokkal többet kellett volna azon a poszton nyújtani, ezért módosítottunk. Ez meg is látszott a játékunkon, a második félidőben már a mi akaratunk érvényesült, és ha néhány nagy helyzetben a játékosok a csapat érdekeit nézik nyerhettünk is volna.

– Ez érdekes: kinek az érdekeit nézték a játékosai?
– Nos, ebbe inkább ne menjünk bele... Több olyan ziccerünk volt, amelynél az egyszerű passz után a társ az üres kapuval került volna szembe, s akkor, maradjunk abban, hogy rossz döntéseket hoztak a labdarúgók. Kétgólos hátrányból felálltunk, vagyis az egyik szemünk nevet, de megnyerhettük volna ezt a mérkőzést, ezért a másik szemünk sír, bosszúsak vagyunk, hogy nem szereztük meg a győzelmet.

MTK–MEZŐKÖVESD 0–1

LUCSÁNSZKY TAMÁS, az MTK vezetőedzője

– Megint nem volt átütőerő a csapatában.
– Az első félidőben jól kezdtünk, de a kapu előtt határozatlanok és körülményes voltunk. Nem tudtunk betalálni, a kapott gól után görcsössé is vált a játékunk. Próbáltuk erőltetni a támadásokat, váltogattuk a hadrendeket is, de erőfeszítéseink megint nem értek pontot.

– Ez volt sorozatban az ötödik veresége a csapatnak, amely a kiesés szélére sodródott. Hogyan lehet kimászni ebből a gödörből?
– Továbbra is optimista vagyok, mást nem is tehetek. Valóban gödörben vagyunk, a pontelőnyünk elfogyott, de még mindig a saját kezünkben a sorsunk. Visszafelé nem tudok és nem is érdemes nézegetni, arra koncentrálunk, hogy a következő két mérkőzésünket megnyerjük, és akkor benn maradunk. Ahogyan az amerikai mondás tartja: amíg a kövér nő énekel, nincs vége az operának.

– Sok szurkoló a távozását követelte a lefújáskor.
– Olyan nincs, hogy én kiszálljak, az nekem nem lehetőség. Keményen dolgozunk, a játékosok és én is. Most nem jönnek az eredmények, ezt tudomásul kell venni sajnos. De nem fogok megfutamodni.

KUTTOR ATTILA, a Mezőkövesd vezetőedzője

– Matematikailag is biztossá vált a bennmaradásuk, elérték a célt.
– Így van, nagyon örülünk neki. Győzelmünk megérdemelt, jól futballoztunk.

– Ilyen forgatókönyvet képzelt el a meccs előtt: az elején megfogják az MTK akcióit, aztán egyre több ellentámadás után szép lassan átveszik a mérkőzés irányítását?
– Nagyjából, de azért az első öt percben is volt két nagy lehetőségünk a gólszerzésre, nem bántam volna, ha már akkor előnyt szerzünk. A gólunk után nagyot változott a játék képe, folyamatosan lelki és mezőnyfölénybe kerültünk. A fölényünk a helyzetek számában is megmutatkozott. Csak azt sajnálhatjuk, hogy nem tudtuk hamarabb lezárni a meccset egy újabb góllal.

– Közvetlenül a gól előtt be akarta küldeni Iszlai Bencét, de meggondolta magát. Elárulja, mi lett volna a váltás célja, és miért nem volt rá szükség mégsem?
– Biztonságosabbá akartam tenni a játékunkat, úgy ítéltem meg, Bence segíthet ebben, de aztán úgy láttam, az a védekezési formáció, amely a pályán van, még működőképes. Talán akkor is így döntöttem volna, ha nincs a gól.

DVSC–KISVÁRDA 1–3

HERCZEG ANDRÁS, a DVSC vezetőedzője:

– Miért nem sikerült megtartani az előnyüket?
– Rosszul kezeltük a helyzetet, amikor pedig egyenlített a Kisvárda, megzavarodtunk. Minden vélt vagy valós sérelem után menni kell tovább, mi nem ezt tettük. Az érzelmek néha elragadták a játékosokat, és ez – úgy tűnik – kissé rányomta a bélyegét is a produkciónkra. Az összpontosítással nem volt minden rendben.

– Tompábbnak tűnt a DVSC. Mi lehetett az oka?
– Sajnos a kettős terhelés megviselte a csapatot. Korábban hetekig játszottunk a Magyar Kupa-meccsek után pihent csapatok ellen, most azonban valóban tompán futballoztunk, nem tudtunk sok helyzetet kialakítani. Azt láttam, hogy akartak a futballisták, de a görcsösség miatt ezúttal nem sikerült minden úgy, ahogy elterveztük.

– Két egyéni hiba után fordított a Kisvárda.
– Nem örülök neki, de ilyen a futball. Az viszont egyértelmű, hogy amikor ekkora tétért játszik egy csapat, nem férnek bele ilyen hibák.

DAJKA LÁSZLÓ, a Kisvárda vezetőedzője

– Miben volt jobb a csapata a Lokinál?
– Nagyon szervezettek voltunk, próbáltuk betartani, amit megbeszéltünk. Tudtuk, hogy a Debrecen jó passzban van, s mindent elkövet a bronzérem megszerzéséért, azonban arra építettük, hogy nekünk lehetőleg hideg fejjel kell kivárni a kínálkozó lehetőségeket.

– Az első félidőt követően a hazaiak vezettek, aztán a másodikban sikerült fordítaniuk. Mi történt az öltözőben?
– Annyira akartak nyerni a srácok, hogy éreztem feszültséget, meg kellett nyugtatni a csapatot. Ez sikerült, mindenki megértette, van még negyvenöt perc, és ez a fegyelmezettség vezetett bennünket sikerre.

– Mit gondol, hány pontot kell szerezniük a bennmaradáshoz?
– Hatot. Két nagyon nehéz meccsünk van hátra, s szeretnénk, ha nem az utolsó hazai találkozón dőlne el minden. A lényeg, hogy a saját kezünkben van a sorsunk.

HALADÁS–PAKS 1–1

HORVÁTH FERENC, a Haladás vezetőedzője

– Fájó lehet így pontot veszíteni...
– Az első játékrészben jól játszottunk, kézben tartottuk a meccset, a Paks csak elvétve jelent meg a térfelünkön. A szünet után kiegyensúlyozottabb lett a találkozó, majd megszereztük a vezetést, utána viszont ellenfelünk sok szabadrúgást rúghatott a tizenhatosunk környékéről. Csalódtam a futballban, azt hittem, van romantikája, ám csak drámája van.

– Mit érzett, amikor látta, hogy Remili Mohamed lövése után a kapuban köt ki a labda?
– Nem egyszerű erről beszélni. Matematikai esélyünk van még a bennmaradásra, sok volt ebben a mérkőzésben, a magunk mögött hagyott sorozatban. Amikor láttam, hogy gól lett a szögletből, olyan érzésem volt, mintha kitépték volna a szívemet.

– A szurkolók értékelték a játékosok erőfeszítéseit, de öt pont a hátrány. Van még remény, vagy csoda kellene a bennmaradáshoz?
– Az is csoda volt, hogy idáig eljutottunk. Nem adjuk fel! Bár öt pontot két meccsen nehéz ledolgozni, tisztességesen küzdünk mindkét mérkőzésen.

CSERTŐI AURÉL, a Paks vezetőedzője

– Nem mindennapi körülmények között mentett pontot a csapata.
– Sajnos mindkét együttes az életéért küzd, a Haladásnak talán ez a mérkőzés volt az utolsó szalmaszál. Pontatlanul futballoztunk az első játékrészben, a hazaiak gólja ébresztett fel bennünket, onnantól nyomás alatt tartottuk őket.

– Szombaton egy pontot szerzett a Paks, de mit gondol, valójában egy pontot ér Remili Mohamed szögletből szerzett gólja?
– Egyszerű matematika ez. Ha a jövő héten legyőzzük hazai pályán a Kisvárdát, bent maradunk.

– Jövő szombaton élet-halál harc lesz a Kisvárda elleni kilencven perc?
– A magyar futballt elnézve már annak is örülhetünk, hogy a saját kezünkben van még a sorsunk.

AZ FTC–ÚJPEST (2–1) MECCS ÉRTÉKELÉSEI ITT OLVASHATÓK!

NB I, 2018–2019, 31. FORDULÓ
MÁJUS 4., SZOMBATHELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐNÉZŐSZÁM
Puskás Akadémia–Bp. Honvéd 2–2Felcsút,
Pancho Aréna
Solymosi Péter
1941
Haladás–Paksi FC 1–1
Szombathely,
Haladás Stadion
Berke Balázs
4246
MTK Budapest–Mezőkövesd 0–1
Budapest,
Új Hidegkuti Nándor Stadion
Iványi Zoltán
1622
Diósgyőri VTK–Mol Vidi 2–1
Miskolc,
DVTK Stadion
Vad II István
3226
Debreceni VSC–Kisvárda 1–3Debrecen,
Nagyerdei Stadion
Bogár Gergő3500
Ferencváros–Újpest FC 2–1
Budapest,
Groupama Aréna
Andó-Szabó Sándor
20 057
TABELLA •GÓLLÖVŐLISTA
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC3122 4 569–25+4470
2. Mol Vidi FC3117 6 848–34+1457
3. Debreceni VSC3113 9 939–36 +348
4. Újpest FC311212 738–24+1448
5. Budapest Honvéd3112 91038–33 +545
6. Mezőkövesd Zsóry FC3111 81243–38 +541
7. Puskás Akadémia FC3110 61534–44–1036
8. Paksi FC31 8121131–42–1136
9. Kisvárda31 9 81434–46–1235
10. MTK Budapest3110 41739–48 –934
11. Diósgyőri VTK31 9 71529–53–2434
12. Szombathelyi Haladás31 8 51830–49–1929

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik