Mol Fehérvár: többször fent, többször lent – évértékelés

PIETSCH TIBORPIETSCH TIBOR
Vágólapra másolva!
2019.12.21. 10:31
null
Marko Nikolics elég sok problémával szembesült szezon közben a fehérváriaknál, és november végén megvált tőle a klub vezérkara (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)
Szokták mondani, egyszer fent, másszor lent. Nos, a Mol Fehérvár FC az elmúlt fél évben többször volt fent – és többször lent... NS-értékelés, 2. rész.

 

Változatos őszi szezon van a piros-kékek mögött, annyi szent. A tétmeccsek sorát július 11-én, a Zeta Golubovci elleni Európa-liga-selejtezővel nyitotta az – akkor még – Marko Nikolics vezette csapat, és a Montenegróban elért 5–1-es győzelem azt sugallta, Juhász Rolandék szép hónapok elé néznek. Hogy a visszavágón szerény 0–0-t értek el, mondhatni, belefért, bár amint az a végeredményből is kiderülhet, a játék minősége hagyott kívánnivalót maga után. Egy körrel és egy héttel később jött a Vaduz, a Vidinek be kellett érnie szerény 1–0-val – jóllehet a lefújást követően még maguk a liechtensteiniek sem gondolták komolyan, hogy innen van visszaút.

NS-ÉRTÉKELÉS: MOL FEHÉRVÁR – A NAGYÍTÁSÉRT KATT A KÉPRE!
NS-ÉRTÉKELÉS: MOL FEHÉRVÁR – A NAGYÍTÁSÉRT KATT A KÉPRE!


Pedig volt, a svájci másodosztályú Vaduz 2–0-ra nyert, és továbbjutott…

„Ez eddigi edzői karrierem legnagyobb bukása, természetesen vállalom a felelősséget a történtekért” – nyilatkozta a mérkőzést követően Marko Nikolics. Szavaiból arra is lehetett következtetni, hogy a kudarc után felajánlja lemondását – de nem tette meg. Noha azokban a napokban arról is lehetett hallani, hogy ha már benne nem, a vezetőkben felvetődött a váltás gondolata, a szakember korábbi érdemeire tekintettel (lásd még: bajnoki cím, Magyar Kupa-győzelem, Európa-liga-csoportkör) folytathatta munkáját.

Eleinte úgy tűnt, jó döntés volt meghagyni tisztségében. Marko Nikolics úgy belenyúlt a csapatba, mint az azt megelőző két évben soha, olyan játékosoknak adott bizonyítási lehetőséget, akiket korábban ritkán állított csatasorba. Ők pedig éltek a lehetőséggel, ami odáig vezetett, hogy a gárda többnyire látványosan futballozva hat győzelemmel indította a bajnokságot. Ráadásul közben a Ferencváros „lépett abba a folyóba”, amelyikbe a Vidi egy évvel ezelőtt: a zöld-fehérek tapasztalhatták meg, nem olyan könnyű egyszerre helytállni a hazai és a nemzetközi porondon.

Mígnem jött az újabb törés. A 7. fordulóban, az Újpest ellen odahaza elszenvedett vereséggel mély gödörbe került a Fehérvár. Hét mérkőzésen mindössze nyolc pontot szerzett, ami egy kiesés ellen küzdő csapattól még elfogadható, ám a bajnoki címre hajtó együttestől elfogadhatatlan. S akkor még nem szóltunk arról, hogy az FTC és a Puskás Akadémia is nyerni tudott a Mol Aréna Sóstóban. A felcsútiaktól elszenvedett vereség volt az utolsó csepp a pohárban, november 25-én a klub megvált Marko Nikolicstól.

Fehérváron most abban bíznak, hogy a váltás nem jött későn. Ha azt vesszük, hogy az őszi szezont a második helyen záró csapat hátránya négy pont az egy meccsel kevesebb játszó Fradival szemben, biztatónak éppenséggel nem nevezhető a helyzet, ugyanakkor van mibe, vagyis kibe kapaszkodni: négy és fél év után visszatért a kispadra Joan Carrillo, aki tudja, hogyan kell bajnokságot nyerni a Vidivel. Elvégre a 2014–2015-ös idényben sikerült neki.

A katalán tréner második korszakának eddigi mérlege két győzelem és egy vereség, de azzal ő is tisztában van, ha csapatával előzni akar, több fiaskó nemigen fér bele. Ha a folytatásra új szellemiségű, a támadófutballt preferáló együttest ígérő szakvezető valóban képes lesz rá, hogy a tavaszi hadjáratot sikerrel levezényelje, a Ferencváros nem lehet nyugodt.

MINIINTERJÚ
JUHÁSZ ROLAND : LEGYEN REND A FEJEKBEN

– Miután kiestek az Európa-ligából, volt, aki felvetette: nézzék a jó oldalát, hiszen „csak” a bajnokságra és a Magyar Kupára kell összpontosítaniuk.
A kiesésnek sosincs jó oldala! Azt követően, hogy egy évvel ezelőtt megmérettünk az Európa-liga csoportkörében, feltett szándékunk volt, hogy az idén is eljutunk odáig. Sajnálom, hogy nem sikerült – reagált Juhász Roland, a Mol Fehérvár védője.

– A bajnokság közben elejtett egy-két nyilatkozata arról árulkodott, nem feltétlenül elégedett.
– Nem is lehetek az, hiszen a Ferencváros előttünk áll a tabellán. Voltak jó és kevésbé jó periódusaink, a bajnokság elején úgy tűnt, mindenki okult a Vaduz elleni kudarcból. Becsületbeli ügynek tekintettük, hogy az NB I-ben és a kupában is a maximumot hozzuk ki magunkból, de el kell ismerni, az ősz második felében nem mindig nyújtottuk azt, ami elvárható tőlünk. S igen, csapatkapitányként időnként hangot adtam annak, hogy rendet kell tenni a fejekben – remélem, a mondandóm nyitott fülekre talál.

– Megelőzhetik a Fradit?
– Ez a tervünk. Lehet, hogy profi pályafutásom utolsó szezonja következik; ha úgy alakul, hogy nem lesz folytatás, szeretnék szépen búcsúzni. A Mol Aréna Sóstóban még nem ünnepelhettem bajnoki címet – remélem, megadatik.

Amire nem lehet panasz: meccsenként csaknem két gólt szerez a Vidi, az eddigi 16 fordulóban 31-szer volt eredményes. A prímet természetesen a támadók vitték: Futács Márkó és Armin Hodzic egyaránt hét gólig jutott.

Amire lehet panasz: a piros-kékek védelme nem olyan stabil és magabiztos, mint azt korábban megszokhatták a szurkolók. Jellemző, hogy a Fehérvár két mérkőzésen, a ZTE és a PAFC ellen is három gólt kapott.

A nyáron a csapathoz igazoló Zsóri Dániel szeptember 23-án első magyarként vehette át a legszebb gól szerzőjét megillető Puskás-díjat, aminek köszönhetően december 22-én szülőfalujában, a partiumi Simonyifalván díszpolgárrá avatják.

AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC15113 129–14+1536
2. Mol Fehérvár FC16102 431–17+1432
3. Mezőkövesd Zsóry FC16 84 420–13 +728
4. Puskás Akadémia FC16 74 526–20 +625
5. Újpest FC16 73 623–22 +124
6. Budapest Honvéd16 73 619–20 –124
7. Kisvárda16 62 818–22 –420
8. Debreceni VSC15 61 825–30 –519
9. Diósgyőri VTK16 61 916–24 –819
10. Paksi FC16 52 920–29 –917
11. Zalaegerszegi TE FC16 45 723–22 +117
12. Kaposvári Rákóczi FC16 31315–32–17 9

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik