MLSZ: huhogás, gyalázkodás miatt repkednek a büntetések

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.04.23. 19:17
null
Hangosan, szenvedélyesen lehet buzdítani – gyalázkodás esetén viszont jön a fegyelmi bizottság... (Fotó: Mirkó István)
A Magyar Labdarúgó-szövetség fegyelmi bizottsága április 17-i ülésén a labdarúgó NB I 23. fordulójának, illetve a 20. forduló hétközi meccseinek történéseit is megtárgyalta. A DVTK–FTC mérkőzésen tapasztalt megnyilvánulások miatt mindkét csapat fizet, a Bp. Honvéd fanatikusai rasszista megnyilvánulásáért kell, hogy zsebébe nyúljon. Az alábbi döntések születtek – idézzük az MLSZ határozatait.

 

NB I

– Jirí Kabele (Eger) 1 soron következő felnőtt bajnoki mérkőzésre szóló eltiltást kapott.

– A FEB a Diósgyőr–FTC mérkőzésen a hazai szurkolók gyűlöletkeltő, megbotránkoztató megnyilvánulásai miatt a Diósgyőrt, mint visszaesőt 200.000 Ft, az FTC-t, mint visszaesőt szurkolóinak megbotránkoztató, rasszista megnyilvánulásai miatt 500.000 Ft pénzbüntetés megfizetésére kötelezi.

A Diósgyőri VTK szurkolói megbotránkoztató, gyűlölködő módon viselkedtek („Ki nem ugrál szar fradista”) a Ferencváros elleni mérkőzés során, ezért a FEB a hazai csapatot 200.000 pénzbüntetés megfizetésére kötelezte.

A Ferencváros 500.000 forint pénzbüntetés megfizetésére köteles, szintén szurkolói viselkedése miatt. A Diósgyőrbe szép számmal érkező Fradi-szurkolók nagy része hangosan, szenvedélyesen biztatta csapatát, ám egy részük szurkolóhoz méltatlan módon összesen 15 alkalommal gyűlöletkeltő, sportszerűtlen és a fegyelmi szabályzatot súlyosan sértő rigmusokat skandált. A röviden, de tömegesen felhangzó sportszerűtlen, megbotránkoztató, gyűlöletkeltő skandálások között volt kirekesztő jellegű (cigányozás), és gyalázkodó jellegű is (pl.: „mocskos, piszkos Diósgyőr"). Egyik sem való labdarúgó mérkőzésre, különösen azért nem, mert ezen súlyosan sportszerűtlen nézőtéri megnyilvánulások miatt az utóbbi fordulók mindegyikében komoly anyagi kárt okoztak a Ferencváros labdarúgó csapatának.

– A FEB a Győrt, mint visszaesőt szabályzati rendelkezés megsértéséért 50.000,- Ft pénzbüntetés megfizetésére kötelezi.

– A FEB a Honvéd – Kecskemét mérkőzésen a hazai szurkolók rasszista megnyilvánulása miatt a Honvédot 300.000 Ft pénzbüntetés megfizetésére kötelezi.

A Budapest Honvéd FC 300.000 ezer forint büntetést kapott szurkolói viselkedése miatt. A huhogás (azaz majom hang hallatásával gúnyolni afrikai, fekete játékost) az egyik legalantasabb, legprimitívebb lelátói közlésforma, amely kulturált szurkolóhoz nem méltó. A nemzetközi gyakorlatban is ez a leginkább tiltott, legsúlyosabb szankciókkal fenyegetett megnyilvánulás. A Honvéd szektorában egy társaság a 85. percben, a kecskeméti Mbengono Yannick szabálytalansága után hallatta a jellegzetes rasszista hangot mintegy 5 másodpercig. (Csak megjegyzés, hogy Yannick korábban a Honvéd játékosa is volt, a társaság tagjai ezúttal még erre sem voltak tekintettel.)

– A FEB tárgyalás megtartása után a Honvéd–FTC mérkőzéssel kapcsolatban a Honvédra kiszabott pénzbüntetést hatályában változatlanul fenntartotta.

– A FEB tárgyalás megtartása után a Diósgyőr–Fehérvár mérkőzéssel kapcsolatban a Diósgyőrre kiszabott pénzbüntetést hatályában változatlanul fenntartotta.

Magyar Kupa

– A FEB a Fehérvár – Győr mérkőzéssel kapcsolatban a Győrt, mint visszaesőt szabályzati rendelkezés megsértéséért 50.000,- Ft pénzbüntetés megfizetésére kötelezi.

NB II

– Földes Milán (Kaposvár) 1, Milos Stipe (Szigetszentmiklós) 1, Kálmán Attila (Győr) 1, Kemény Tamás (Mezőkövesd) 2, Varga Róbert (Orosháza) 3, Hadar Adrián (Békéscsaba) 3, soron következő felnőtt bajnoki mérkőzésre szóló eltiltást kapott.

– A FEB a Kazincbarcikát az ellene Enes Brnicanin labdarúgóval szembeni pénzügyi tartozás miatt elrendelt fegyelmi eljárásban felmentette.

A TOVÁBBI FEGYELMI HATÁROZATOKAT AZ MLSZ HIVATALOS HONLAPJÁN TEKINTHETI MEG!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik