MLSZ: a La Liga is a hazai szövetséghez fordult tanácsért

Vágólapra másolva!
2020.07.13. 11:15
null
A június 3-i Honvéd–Mezőkövesd MK-döntő után a La Liga munkatársa is az MLSZ-hez fordult tanácsért (Fotó: Török Attila)
A helyszíni menedzserek munkája is kellett ahhoz, hogy az OTP Bank Liga zökkenőmentesen érjen véget – a magyar módi jelentős nemzetközi érdeklődést váltott ki.

 

Magyarországon május 23-án újraindult a futball, sőt az idény június 27-én véget is ért – zökkenőmentesen. Mivel nyugtával lehet dicsérni a napot, megállapíthatjuk, ebben nagy szerepe volt a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ), az érintett férfi- és női klubok, illetve a tévé munkatársai jelentős erőfeszítéseinek, a lelátóra egy idő után visszatérő drukkerek többségének, nem utolsósorban pedig az idehaza eddig kevésbé ismert helyszíni menedzsereknek.

Hogy mit érdemes utóbbiakról tudni, arról Dinnyés Márton beszélt lapunknak. Elöljáróban annyit, hogy az MLSZ kommunikációs osztályvezetője 2010 óta az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) munkatársának, konkrétan helyszíni sajtófőnökének is vallhatja magát. Első meccse a 2009. november 24-én rendezett Debrecen–Liverpool (0–1) BL-csoportmérkőzés volt, később öt évig dolgozott a Juventus hazai mérkőzésein, majd 2018-ban a Manchester Cityhez „osztották be”.

MÁSUTT VANNAK GONDOK
Nem mindenhol megy olyan flottul, mint Magyarországon. Ezt az alábbi, az elmúlt napokban napvilágot látott esetek is bizonyítják:
• A Major Soccer League (MLS) bejelenése szerint az FC Dallasnál tíz játékos és egy stábtag fertőződött meg, emiatt a klub nem vehet részt a bajnokság folytatásában. Nem sokkal később a kilenc futballista megbetegedését bejelentő Nashville is kénytelen volt visszalépni.
• Laboratóriumi hiba áldozatául esett a Carszko Szelo játékosa, Martin Kavdanszki és további 19 labdarúgó. A bolgár élvonalban szereplő együttes futballistája negatív tesztet szolgáltatott, így pályára léphetett a Cserno More elleni bajnokin. A mérkőzést követően azonban kiderült, a labor hibázott, Kavdanszki lelete valójában pozitív volt. A tévedés tömeges fertőzést váltott ki: Kavdanszki csapatában még hárman, a riválisnál tizenhatan betegedtek meg.
• Spanyolországban bejelentették, az idény végéig biztosan nem engedik már be a szurkolókat a stadionokba, hogy ezzel is csökkentsék a koronavírus terjedésének kockázatát.
• A Real Madrid csatára, Luka Jovics házi karanténba vonult, miután találkozott egy barátjával, akiről később kiderült, hogy elkapta a koronavírust. A szerb támadót is tesztelték – az eredmény negatív lett

„A Bajnokok Ligájában, a Premier League-ben, a La Ligában és az NB I-ben közös, hogy dolgoznak a helyszíneken független szakemberek, de amíg a BL-ben négyen vannak egy meccsen, idehaza egy-egy fővel oldjuk meg a feladatokat – kezdte Dinnyés Márton. – Akit ebben a pozícióban alkalmaznak, annak egyszerűnek tűnő, mégis számos területre kiterjedő feladata van. Előre kell érzékelni az esetleges apró problémákat, mindenben támogatni kell a klubokat és a tévéközvetítést. Örülök annak, hogy évekkel ezelőtt az MLSZ vezetősége a nemzetközi minta alapján elindította ezt a projektet, így 2017 óta minden itthoni, a televízió által közvetített meccsen van helyszíni szakember. S mivel az újraindulás után az összes mérkőzést adta a tévé, az első játéknaptól fogva az utolsóig mindenhol ott volt egy kollégánk, a női mérkőzéseken egy hölgy. Egyébként a helyszíni menedzser nem a szervezésért felelős. Dolga, hogy segítse a klubok és a televízió együttműködését, felügyelje, hogy minden flottul menjen. Hogy csak egy példát mondjak: pontosan kezdődjön a találkozó vagy a második félidő. Ez egy meccs esetén is fontos, hát még akkor, amikor három követi egymást – merthogy az elmúlt hetekben erre is volt bőven példa. Utólag elmondható, két mérkőzés kivételével mind másodpercre pontosan indult. Az egyik kivételt a Mol Fehérvár–Ferencváros jelentette, amely Juhász Roland búcsúbeszéde miatt csúszott kicsit. Ez egyfelől érthető, másfelől a Vidi előre jelezte a helyszíni menedzserünknek, hogy a pályafutása utolsó meccsét játszó csapatkapitány szólna a közönséghez. Ennyi bőven belefért.”

Ami a protokollt illeti: az MLSZ munkatársai közül kikerülő tíz szakember általában három nappal az adott mérkőzés előtt vette fel a kapcsolatot a csapatokkal és a tévével. Miközben igyekeztek mindenre a legalaposabban felkészülni, mindent adminisztrálni, volt még egy lényeges teendőjük: május 23-tól kezdve újra és újra bejelentkezni a vírustesztre.

„Alapos és szigorú intézkedések álltak a magyar futball újraindulása mögött – folytatta Dinnyés Márton. – A sportzóna kialakítása extra terhet rótt az érintettekre, mivel oda csak azok léphettek be, akik rendelkeztek érvényes negatív teszttel. Tekintve, hogy a helyszíni menedzsereknek az öltözőfolyosón éppúgy volt dolguk, mint a pálya szélén, nekik is elengedhetetlen volt, hogy a mérkőzés előtti napon reggel hatkor megvizsgálják őket. Meg kell jegyeznem, remek partnerekre találtunk a klubokban, amelyek szintén óriási munkát végeztek az elmúlt időszakban. Két hónapon át folyamatosan csörögtek a telefonok. Mindenkiben tudatosult, milyen nagy szó, hogy nálunk újraindulhatott a játék, ha nem tévedek, a németek és az észtek után mi voltunk a harmadikok ezen a téren. Ugyanakkor Magyarországon engedtek be először nézőket – természetesen megfelelő óvintézkedések és korlátozások mellett. Aki nem tartotta be az előírásokat, saját elhatározásából tette, nem a klubok szervezési hiányosságai miatt. Azt, hogy a Magyar Kupa június harmadikán lejátszott döntőjét tízezren nézhették meg a Puskás Arénában, egy héttel korábban kevesen gondolták volna, hiszen az elődöntőket még zárt kapuk mögött játszották le a csapatok. Mindez nem jöhetett volna létre a megfelelő, sőt szinte tökéletes együttműködés nélkül, amelynek alapja volt a szigorú tesztelési protokoll: a kötelezően tesztelendők előzetes kijelölése, s ezzel az egészség megóvása, a bajnokságok befejezésének biztosítása.”

Dinnyés Márton kommunikációs osztályvezetőnek rutinja van a szervezés terén
Dinnyés Márton kommunikációs osztályvezetőnek rutinja van a szervezés terén

 

Tudni érdemes, az MLSZ elnöksége május 5-én kimondta: aki a sportzónába lép, legyen játékos, edző, csapatorvos, masszőr, pályaszéli riporter, fotós vagy éppen díj­átadó, annak szükséges a meccs előtt teszteltetnie magát. Az érintetteket először egy átfogó vizsgálatnak vetették alá. Több ezer tesztet végeztek el a szakemberek, az eredmények arról tanúskodtak, minimális volt azok száma, aki korábban átestek a megbetegedésen. A nyitó felmérés után – az orvosi bizottság útmutatása alapján – heti két teszthez ragaszkodott a szövetség, mert nem lehetett megkockáztatni, hogy valaki megfertőzzön másokat, netán gócpont alakuljon ki.

„A szövetség megfogalmazott egy részletes előírást, ajánlást is a klubok részére a szervezést illetően, és itt megint csak azt kell mondanom, hogy az egyesületek és az M4 Sport munkatársai, illetve a folyamatban részt vevő újságíró kollégák elismerést érdemlő módon reagáltak – árulta el Dinnyés Márton. – Kiderült, vannak tapasztalt és kevésbé tapasztalt klubok, de utóbbiak is mindent megtettek, hogy ne kerüljön porszem a gépezetbe. Szerintem ez egy remek tapasztalatszerzési folyamat volt mindenkinek, mi is sokat tanultunk a csapatoktól. A Ferencváros például kiváló ötlettel rukkolt ki a lefújást követő sajtótájékoztatóval kapcsolatban: a klubok közül elsőként úgy szervezte meg az eseményt, hogy egy mikrofon segítségével az újságírók a lelátó aljáról, az előírt távolságot betartva kérdezhették a pálya széléről válaszoló, szintén mikrofonnal felszerelkezett vezetőedzőket. Volt, ahol a világháló segítségével zajlott a sajtótájékoztató, máshol a kérdéseket el kellett küldeni, amelyekre amilyen gyorsan csak lehetett, feleltek az illetékesek, Mezőkövesden még a kivetítőt is használták. A lényeg az volt, hogy ne kerüljenek fizikai kontaktusba a sportzónához, illetve a nézőtéri zónához tartozók. Sikerült megoldani ezt is, a bajnokság végigment, köszönet érte mindenkinek. Persze az sem hétköznapi, hogy az újraindítás után több külföldi szakember kereste meg a szövetséget, számoljon be a tapasztalatokról. Nyilván nekünk az a legfontosabb, hogy hála a szigorú intézkedéseknek, hazai pályán minden rendben zajlott, de az is büszkeségre adott okot, hogy a Budapest Honvéd győzelmével végződő kupadöntő után a La Liga munkatársa kérte, beszéljek a tapasztalatokról, a szurkolói hangbejátszásoktól a sajtókiszolgáláson át a tesztelésekig, miközben kollégáim más nemzetek szakembereinek számoltak be a magyar futball újraindulásának hátteréről. Jó érzés volt, hogy ebben a magyar foci a példa.”

AMIKOR A JÁTÉKOS IS LEHET LABDASZEDŐ
A május 5-i elnökségi ülés határozatait ötven vagy száz év távlatából bizonyára kortörténeti dokumentumként kezelik majd, hiszen ezek mondták ki a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos egészségügyi és rendezési előírásokat. Kevesen tudják, de a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) jóval a „rajt” előtt létrehozta az infócentert, amelynek lényege az volt, hogy választ adjon az összes felvetődő kérdésre – az adott napon 16 óráig beérkező felvetésekre még aznap igyekezett felelni. A kluboktól több száz kérdés futott be, néhányat ismertetünk – a válasszal együtt.
A pályamunkások tesztelése feltétlenül szükséges-e abban az esetben, ha nem tartózkodnak egy légtérben a csapatokkal, és a pályán is csak akkor végeznek munkát, amikor mindenki más bent van?
Minden személynek, aki a sportzónába belép, aktuális negatív teszttel kell rendelkeznie.
• A klub sajtómunkatársának melyik zónában kell vagy érdemes elhelyezkednie?
A szabályzat szellemének megfelelően az a szerencsés, ha egy személy a hazai csapat részéről a sportzónában tartózkodik, egy pedig a protokollzónában a sajtóügyek intézésére. Ezen két személy természetesen nem változtat zónát a mérkőzés szervezésének teljes lezárásáig. A sportzónában dolgozót, függetlenül attól, hogy nem ülhet le a kispadra, érdemes a stáb tagjaként kezelni abban az értelemben, hogy a tesztelés mindhárom fázisában részt vesz a vizsgálatokon.
• Vasárnapi mérkőzésünk lesz. Ha a labor nem tudja megoldani szombaton a tesztelést, akkor pénteki teszt elfogadható-e, ebben az esetben ki lehet-e tolni a 24-36 órát 24-48-ra, vagy a mérkőzés napján kell akkor változtatni?
Több olyan laboratórium is van, amelyik hétvégén is vállalja a mintavételt és az eredmény megküldését. A vasárnapi mérkőzés előtt nem fogadható el a pénteki mintavétel.
• Lehet-e a gyerek labdaszedők helyett a felnőttcsapatból a mérkőzéskeretbe be nem kerülő játékost labdaszedőnek alkalmazni?
Kötelező minden mérkőzésen labdaszedőket alkalmazni. A labdaszedő a labdarúgó-szakosztály 14 évnél idősebb igazolt játékosa lehet, aki rendelkezik 24-36 órán belüli negatív PCR-teszttel. Lehet ifjúsági játékos, de lehet akár a felnőttcsapat mérkőzéskeretből kimaradó tagja. A szervező sportegyesület döntheti el.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik