Az MLSZ elnöksége a szakmai bizottság munkáját figyelembe véve döntött az utánpótlást érintő kérdésekben.

Egyrészt az új kooperációs szerződés keretein belül az NB I-es csapatok 21 éven aluli játékosai adott hétvégén az NB II-ben is pályára léphetnek – ha klubjuk első csapatában nem, vagy csak keveset játszottak adott hétvégén. A pontos szabályokat és a részleteket később ismerteti a szövetség. A rendszer 2019 nyarától lép életbe, az elnökség egy év múlva megvizsgálja a tapasztalatokat.

Átalakulnak az utánpótlás-bajnokságok is. A színvonal és az iram javítása érdekében a korosztályok besorolásakor csak az adott évfolyam teljesítményét veszik figyelembe, azaz a különböző korosztályok eredményeit nem számítják össze. Ezt az újítást az MLSZ mielőbbi be akarja vezetni.

Fontos változás továbbá, hogy a 2020–2021-es szezontól – az UEFA-hoz és más európai ligákhoz hasonlóan – a szövetség szabályozni, illetve korlátozni fogja az NB I-es csapatok versenyengedéllyel rendelkező játékosainak számát.

A témáról bővebben az MLSZ honlapján olvashat, illetve a nemrég véget érő akadémia igazgatói és sportigazgatói képzés tapasztalatait is itt találja meg!