A Vidi 0–1-ről fordított, és parázs meccsen megnyerte a Magyar Kupát

SOMOGYI ZSOLTSOMOGYI ZSOLT
Vágólapra másolva!
2019.05.25. 19:27
null
Története során másodszor ünnepelhet kupagyőzelmet a Mol Vidi FC (Fotó: Tumbász Hédi)
A Mol Vidi FC 0–1-es hátrányból 2–1-re legyőzte a Budapest Honvédot a labdarúgó Magyar Kupa fináléjában, így 2006 után ismét, története során másodszor elhódította a trófeát.

MAGYAR KUPA
DÖNTŐ
BUDAPEST HONVÉD–MOL VIDI FC 1
2 (1–0)
Budapest, Groupama Aréna, 12 777 néző. Vezette: Iványi
BP. HONVÉD:
Gróf – Batik, Kamber, Lovric – Mezgrani, Heffler T., Gazdag (Ben-Hatira, 69.), Nagy G., Uzoma (Kukoc, 81.) – N'Gog (Danilo, 76.), Holender. Vezetőedző: Supka Attila
VIDI:
Kovácsik – Fiola (Kovács I., a szünetben), Juhász R., Vinícius, Stopira – Pátkai (Futács, 73.), Elek Á. (A. Hadzic, a szünetben) – Nikolov, Nego, M. Scsepovics – Huszti. Vezetőedző: Marko Nikolics
Gólszerző:
Holender (14. – 11-esből), ill. M. Scsepovics (80.), A. Hadzic (91.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Futballünnep!

Nem csak este, a Groupama Arénában juthatott ez eszünkbe... Már szombat dél körül, majd az idő előrehaladtával egyre inkább az lehetett az ember érzése, nagyon sok embernek különleges nap ez a májusi szombat. Miközben Székesfehérvárról különvonat indult és hozta Budapestre a Magyar Kupa döntőjére kíváncsi Vidi-szurkolókat, a kispestiek egy Duna-parti rendezvényközpontnál gyülekeztek. Ettek-ittak, jól érezték magukat, úgy voltak vele: az eredménytől függetlenül ők bizony felejthetetlenné teszik maguknak ezeket a pillanatokat.

A stadion környékén, másfél órával a meccs előtt hatalmas közlekedési dugó alakult ki, mondani sem kell, hogy a Heim Pál gyermekkórház előtt a lehető legrosszabb pillanatban történt baleset, a sávszűkítés miatt kialakult torlódásban bizony többen lekéshették a mérkőzés első perceit.

Bent az arénában viszont jó érzés volt körbepillantani. Az egyik kapu mögött ültek a Vidi hívei, körülbelül ötezren foglaltak ott helyet, és övék volt a felezővonalig valamennyi oldalsó szektor, a túloldalon pedig jól látható (és hallható) létszámfölényben a kispestiek figyelték az eseményeket. Azt láthatták, hogy Gróf Dávid kocog ki melegíteni, akit egy láthatóan bánatos, civilbe öltözött ember kísér – Horváth András. Ahogy lapunkban is beszámoltunk róla, lehetőséget kapott volna Supka Attilától a Honvéd kapujában, de a mérkőzést közvetlenül megelőző edzések egyikén megsérült, így nem vállalhatta a játékot, de talán vigasztalta a kispesti szurkolók vastapsa. S nem csak ő maradt le a fináléról. A VIP-teraszon futott össze Berecz Zsombor és Tischler Patrik, és kesernyés mosollyal rögzítették, egyiküket sem nevezte az edzője a mérkőzésre. Miközben a Bozsik-tornán pályára lépő gyerekek elfoglalták a helyüket a szögletzászlónál lévő szektorban, piros-fekete füstfelhő köszöntötte a kupadöntőnek nekivágó kispesti együttest, de tíz percet várni kellett, hogy valami izgalmas történjen a pályán, akkor Holender Filip lemaradt az élesen középre adott labdáról, és a svájci Luganóba szerződő támadó a fejét csóválta, vajon mikor lesz legközelebb gólszerzési lehetősége.

Fél percet sem kellett rá várnia.

A következő akciónál Vinícius nagyot taszított rajta, ráadásul miközben a csatár elesett, az arca Juhász Roland alkarjával is találkozott – Iványi Zoltán játékvezető pedig úgy döntött, mindez túllépte a szabályos szerelési kísérlet kereteit, és tizenegyest ítélt. A sértett végezte el a büntetőt, s bár elsőre úgy tűnt, nem találta el jól a labdát, az a jobb kapufáról a hálóba perdült.

Ami a stratégiát illeti: a Honvéd a tőle megszokott háromvédős, öt középpályást felvonultató szisztémában kezdett, amelyben a két szélsőnek kulcsszerep jutott, a vonalak mentén százméteres hosszúságban kellett bejátszaniuk a pályát. Érdekes volt a Vidi felállása, a védelem előtt Elek Ákos helyezkedett, Marko Scsepovics mögött pedig négy fedezet – köztük Loic Nego – játszott, de többször is feltűnt, hogy a középpályások a pálya középső zónája felé mozognak, a széleket pedig itt is a két védőnek, Fiola Attilának és Stopirának kellett bejátszania. Ezzel Marko Nikolics, a Mol Vidi vezetőedzője alighanem azt akarta elérni, hogy középen ne tudjon létszámfölényes helyzetet kialakítani a kispesti együttes. Az embernek mégis az volt az érzése, hogy a csapatok nagyon felkészültek egymásból, és mivel kevés váratlan húzás színesítette a játékot, a fegyelmezett védekezéssel mindkét együttes elérte, hogy az ellenfél ne tudjon a tizenhatoson belül veszélyes helyzetet kialakítani. Több mint fél óra eltelt, amikor Nego lövése után felhördült a fehérvári szurkolótábor, de a labda elkerülte Gróf Dávid kapuját, s a drukkerek csalódottan ültek vissza a helyükre. Ellenben a piros-feketéket láthatóan nem zavarta, hogy a pálya közepén dúl a harc, hiszen ők vezettek, nyugodtan játszottak.

Marko Nikolics a szünetben kettőt cserélt, ez pedig bizonyította, hogy nem volt elégedett az első félidőben látottakkal. A váltásoknak azonnal érződött a hatása, a Mol Vidi FC kapujához szegezte a Honvédot, s félpercenként alakultak ki forró pillanatok a fővárosiak kapuja előtt, Gróf azonban elképesztő formában repkedett a gólvonalon, különösen Anel Hadzic fejesénél ugrottak talpra a fehérváriak, de a kapus visszavetődve elérte a labdát. A Honvéd játékosainak erejéből ezekben a percekben csak arra futotta, hogy minél messzebb rúgják a kapujuktól a labdát, ha az nagy ritkán hozzájuk került, a felezővonalat nem nagyon lépték át a piros-feketék.

Aztán robbant a bomba!

A gyorsan elvégzett szabadrúgást követően Stopira a hálóba lőtt, tomboltak a Vidi hívei és játékosai, amikor Iványi Zoltán játékvezető jelezte, nem a szabálytalanság helyéről végezték el a szabadrúgást (Ring György partjelző mintha azt mutatta volna, mozgott a labda, amikor elvégezték a szabadrúgást), mindenesetre a játékvezető gól helyett a szabadrúgás ismételt elvégzését rendelte el. Az egyenlítés eufóriájából pillanat alatt zuhantak a pokolba a fehérváriak, az eset közelében lévő Vidi-kispadról mindenki a tetthelyre rohant, a futballisták körbevették a játékvezetőket – mindhiába, maradt az egygólos kispesti előny, de nem sokáig. (Miközben a reklamáló Nikolicsot Iványi elküldte a kispadtól.)

Tíz perccel a játékidő vége előtt a sokadik lehetőségéből egyenlített a Mol Vidi (1–1), s a hátralévő pillanatokban mindkét szurkolótábor teli torokból biztatta az övéit, hátha a hosszabbítás előtt megszületik a győztes gól, de Djordje Kamber fejesét Kovácsik Ádám védte. Közben mindkét edző cserélt, Supka Attila Enisz Ben-Hatirát és Danilót is bevetette, míg a vendégeknél Futács Márkó szállt be a támadók közé. Hatalmas harc folyt a pályán, a labdarúgók az utolsó erőtartalékaikat mozgósítva küzdöttek a kupagyőzelmet jelentő második gólért.

A rendes játékidő letelte után Anel Hadzic lett a nyerőember, szünetbeli becserélése kulcsfontosságúnak bizonyult, mert közelről a léc alá lőtt Huszti szabadrúgásból betett labdája nyomán, amivel a Mol Vidi FC kiharcolta a sikert, és megszerezte története második Magyar Kupa-győzelmét. 1–2

A meg nem adott gólnak nagy szerepe volt a Vidi győzelmében

Holender mellett Gróf is elköszönt társaitól az öltözőben a döntő után

PERCRŐL PERCRE

A Honvéd részéről azt reklamálják, hogy Iványi hamarabb fújta le a meccset.

94.

Vége a mérkőzésnek, 2–1-re nyert a Vidi! Kupagyőztes a fehérvári csapat!

94. Kovács Istvánnak is jár a sárga lap, mert megrúgta Grófot.

92. Újabb sárga lap, ezúttal a faultoló Kukocnak.

92. Sárga lap Anel Hadzicnak túlzott gólörömért.

91. Anel Hadzic közeli lövésével vezet a Vidi! Kamber lökte fel a tizenhatos jobb oldalánál, kívül Negót. A szabadrúgást Huszti ballal élesen középre lőtte, s Anel Hadzic a rövid saroknál 3 méterről jobbal a kapuba vágta. 1–2

4 perc lesz a ráadás.

90. A Vidi támad a győztes gólért. Huszti előreívelt szabadrúgását A. Hadzic bólintotta fölé.

86. Kovácsik hozta a frászt a Vidi-szurkolókra, mert belerúgta a labdát Holenderbe, de nem lett vészhelyzet a dologból.

85. Danilo forgolódott a tizenhatoson belül, de lövését blokkolta Vinicius. A szögletből Batik 6 méterről fejelt, de középre ment a labda és Kovácsik kezében halt el.

81. A sérült Uzoma helyett Kukoc folytatja.

80. Supka Attila azt reklamálta, hogy Kukocot nem engedte beállni a játékvezető.

80. Scsepovics közeli lövésével egyenlített a Vidi. Huszti jobb oldali szögletét Juhász Roland megcsúsztatta, Scsepovics pedig két méterről jobbal a hálóba passzolta. 1–1

79. Uzoma ült le a gyepre, és cserét kér.

77.Stopira lökte fel hátulról Holendert. Később a Honvéd-csatára célozta meg a kaput, a labda elment középen a bevetődő Danilo előtt.

76. Újabb Honvéd-csere: N'Gog megy le a pályáról, Danilo érkezik.

76. Huszti szabadrúgása elhalt a sorfalban.

75. Futácsot még éppen a tizenhatos előtt állította meg szabálytalanul Kamber, jó helyről rúghat szabadot a Vidi.

73. Csere a Vidinél: Pátkai helyére Futács áll be.

73. Visszatért Uzoma.

72. Uzoma görcsöt kapott, ápolni kell, áll a játék.

Továbbra is sok a szabálytalanság, és a reklamálás. Parázs a légkör.

69. Csere a Honvédnál: Gazdag le, Ben-Hatira be.

68. Iványi elküldte a kispadtól a reklamáló Marko Nikolicsot, a Vidi edzőjét.

68. Anel Hadzic elesett a tizenhatoson belül, de Iványi nem adott büntetőt.

66. Stopira
lövése után a labda a Honvéd kapujában, de Iványi nem ítélt gólt, miután a fehérváriak előrébbről végezték el a gól előtti szabadrúgást, mint ahonnan járt volna.

Nagy kérdés, meddig bírja ki a Honvéd a Vidi nagy nyomását.

62. Újabb Gróf-védés, ezúttal a jobb saroknál. Most Stopira fejesét kapta ki a jobb sarokból.

Amúgy parázs a hangulat a pályán.

60. Gróf hatalmasat védett! Vinícius beadása után Anel Hadzic 5 méteres fejesét ütötte oldalra.

59. Felborul a pálya.

58. Mezgrani visszatért az ápolásból. Nagyon nyom a Vidi. Most Hefflerbe fejelt bele Stopira, lenn maradt a földön a Honvéd játékosa.

58. Batiké a következő sárga lap, mert lenyomta Scsepovicsot.

56. Gróf védte bravúrral Nikolov közeli, bal alsór sarokra tartó lövését.

55. Mezgrani megsérült, letámogatják, valószínűleg cserélni kell.

Az M4 Sport statisztikája szerint az első félidőben mindkét csapat négyszer vette célba a kaput, a Honvéd kétszer, a Vidi egyszer találta el.

53. Lovric is besárgult, mert hátulról elkaszálta Kovács Istvánt.

52. Batik rúgott egy hatalmas lyukat a kapu előterében, majd Lovric felszabadított.

50. Holender a tizenhatos bal csücskéről jobb külsővel centikkel lőtt a felső léc fölé.

46. Fiolát Kovács István váltotta.

46. Elek Ákos helyére AnelHadzic állt be.

46. A szünetben kettőt cserélt a Mol Vidi.


Elkezdődött a második félidő.

Ezzel a góllal vezet a Honvéd – a tizenegyest megelőző ütközés és a büntető

Stopira sárga lapos belépője.

Vége az első félidőnek.

45+1. Holender elviharzott a bal oldalon, visszacenterezett, de N'Gog mögé érkezett a labda.

1 perc lesz a ráadás.

45. Marko Scsepovics lefordult Lovricról, majd 22 méterről ballal az égbe lőtt.

43. N'Gog éles szögből célozta meg a kaput a tizenhatos sarkáról, de Kovácsik könnyen hárított.

43. Visszaesett az iram a félidő végére.

37. Marko Scsepovicsnak is jutott egy sárga, reklamálásért.

36. Kovácsik fogta Holender lövését.

A Honvéd-szurkolók
A Honvéd-szurkolók

35. Elek is besárgult, mert rálépett Nagy Gergő lábára.

33. Nego 18 méterről tüzelt, de a bal lábas lapos löket elsuhant a bal alsó sarok mellett.

31. Nagy Gergő kapott sárga lapot, mert visszahúzta Stopirát.

29. Gazdag újra a pályán.

28. Gazdagnak nagyon fáj Stopira belépője, ápolni kell, emberelőnyben a Vidi.

26. Stopira páros lábbal csúszott be Gazdagnak az alapvonalnál, járt neki a sárga lap.

25.Fiola 22 méteres lövése Batikról pattant a bal sarok mellé. Gróftól bement volna… A szögletet Gróf bokszolta ki a kapu előteréből.

24. Bizonytalankodik a Vidi védelme, de végül felszabadul a fehérváriak kapuja.

20. Stopirát kellett ápolni, de visszatért a pályára.

Vidáman énekeltek a Honvéd szurkolói.

19.Huszti ívelt előre balról egy szabadot, Stopira rámászott Lovricra– szabadrúgás kifelé.

Holender értékesítette a büntetőt, ezzel szerzett vezetést a Honvéd (Fotók: Tumbász Hédi)
Holender értékesítette a büntetőt, ezzel szerzett vezetést a Honvéd (Fotók: Tumbász Hédi)

14. Holender büntetőjével vezet a Honvéd! A csatár jobbal a jobb sarkot célozta meg, a labda a kapufa tövéről pattant a kapuba. 1–0

Vinícius fellökte Holendert a tizenhatoson belül, Iványi határozottan mutatott a büntetőpontra, s a fehérvári játékosnak sárga lapot adott.

13. Tizenegyest végezhet el a Honvéd!

12. Holender hagyta ki a meccs első helyzetét! A balról érkezett labdát küldte jobbal 5 méterről a bal sarok mellé.

10.Batik ívelt előre, de túl hosszan, így Kovácsiké lett a labda.

8. Első szögletét rúghatta a Vidi, de nem lett belőle semmi.

7.Uzoma balról adott be, de N'Gog addig forgolódott a tizenhatos előtt, amíg szerelték.

7. Negót borította fel Heffler, szabadrúgás a Vidinek.

6.Holendert lesen állította meg a bíró.

5.Mezgrani szerelte bedobásra Stopirát a bal szélen.

Igazi kupadöntőt idézi a hangulat a Groupama Arénában.

2. A Honvéd kezdte aktívabban a találkozót.

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés. A Honvéd piros-fehér mezben és sportszárban, fekete nadrágban, a Vidi tiszta világos kékben játszik.

A csapatok a kezdés előtt (Fotók: Tumbász Hédi)
A csapatok a kezdés előtt (Fotók: Tumbász Hédi)

ELŐZMÉNYEK

Így vonultak a Honvéd-drukkerek a meccsre

A kispesti rajongók a magyar válogatott szövetségi kapitányát, a Honvéd korábbi vezetőedzőjét, Marco Rossit is éltették útközben, aki az erkélyről tapsolta meg a drukkereket.

„Hihetetlen ezt látni. Szavakkal nem leírható, mit jelent ez nekem. Teljes szívemből köszönöm!” – írta a szövetségi kapitány a videóhoz.

A mérkőzést Iványi Zoltán vezeti, a két partjelző Ring György és Vígh-Tarsonyi Gergő, az alapvonali játékvezetők: Solymosi Péter és Pintér Csaba.

A Vidinél Kovács István és Milanov ezúttal nem kapott szerepet a kezdőben, a középpályán Elek Ákos játszik.

A Honvéd összeállításában az az érdekesség, hogy a kupában végig védő Horváth András a hét közben megsérült, így Gróf Dávid került a kapuba.

A MÉRKŐZÉS ELŐTTI PÉNTEKI SAJTÓTÁJÉKOZTATÓRÓL ITT OLVASHATNAK.

Köszöntjük kedves olvasóinkat a Budapest Honvéd–Mol Vidi FC Magyar Kupa-döntő élő, szöveges online közvetítésében.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik