Megint a Honvéd meccse adhatja a bajnokot – Fradi-dupla 24 év után?

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2020.06.16. 11:20
A labdarúgó NB I 30. fordulójának nagy kérdése, összejön-e már kedden a bajnokavatás – a Ferencváros ugyanis a Honvéd elleni győzelemmel biztosítaná be a 31. aranyérmét. A statisztikák szerint erre jó esély mutatkozik...
A Ferencváros megnyeri a bajnokságot, ha kedden legyőzi a Honvédot (Fotó: Szabó Miklós, archív)
A Ferencváros megnyeri a bajnokságot, ha kedden legyőzi a Honvédot (Fotó: Szabó Miklós, archív)
A Ferencváros megnyeri a bajnokságot, ha kedden legyőzi a Honvédot (Fotó: Szabó Miklós, archív)
A Ferencváros megnyeri a bajnokságot, ha kedden legyőzi a Honvédot (Fotó: Szabó Miklós, archív)
A Ferencváros megnyeri a bajnokságot, ha kedden legyőzi a Honvédot (Fotó: Szabó Miklós, archív)

 

BP. HONVÉD–FERENCVÁROS

♦ A Ferencváros kedd este, három fordulóval az idény vége előtt bajnoki címet ünnepelhet, ha legyőzi a Honvédot az Új Hidegkuti Nándor Stadionban. A Ferencváros szerdán lesz bajnok, ha nem veri meg a Honvédot (ikszel vagy kikap), de a Fehérvár is legfeljebb egy pontot szerez szerdán a Debrecen ellen. Ha a Ferencváros kedden ikszel, és a Fehérvár szerdán nyer, akkor matematikailag még lehet pontegyenlőség a két csapat között a bajnokság végén, abban az esetben a győzelmeik száma is egyforma lenne, és akkor gólkülönbséggel még kerülhetne az első helyre a Fehérvár (bár jelenleg ebben is a fővárosiak járnak előrébb, öt góllal). Ezért a keddi bajnokavatáshoz mindenképpen győznie kell az FTC-nek.

♦ Jó előjel lehet a Ferencváros számára, hogy 2017 óta mindig a Honvéd meccse után, vagy közvetlenül előtte dőlt el bajnoki cím sorsa. Három évvel ezelőtt az utolsó fordulóban a kispestiek ünnepelhettek azzal, hogy 1–0-ra legyőzték a 2. helyen álló Videotont. 2018-ban, a 32. fordulóban a Videoton biztosította be a bajnoki címét a Ferencváros előtt a Honvéd elleni 2–0-s győzelmével. Tavaly az FTC úgy lett bajnok (szintén a 30. fordulóban), hogy a Bp. Honvéd elleni meccse előtt bő fél órával már ünnepelhetett, akkor fejeződött ugyanis be a Vidi Puskás Akadémia elleni meccse, ami 1–1-re végződött, így az FTC aranyérmesként léphetett pályára a kispestiek ellen (s kikapott 3–2-re). Érdekesség, hogy akkor a Ferencvárosnak 67 pontja volt, a Vidinek a PAFC elleni iksszel 57, ha az FTC kedden ismét kikap a Honvédtól, a Fehérvár pedig szerdán döntetlent játszik a DVSC-vel, akkor megismétlődik az egy évvel ezelőtti forgatókönyv.

♦ Az FTC-vel 24 év után fordulhat elő újra, hogy két bajnokságot nyer egymás után, legutóbb az 1995–1996-os idényben tudta megvédeni címét a zöld-fehér csapat.

♦ A 30. fordulónál korábban csak egyszer avattak bajnokot, amióta 12 csapat szerepel az NB I-ben: a Ferencváros 2016-ban már a 28. fordulóban bajnok lett, akkor a debreceni 2–1-es veresége után ünnepelhetett, mert az akkor 2. helyen álló MTK is kikapott. (Ám az is igaz, hogy ha a Ferencváros a mostani fordulóban vagy a következő két forduló egyikében biztosítja a bajnoki címet, akkor elmondhatjuk, hogy az utóbbi öt – 12 csapatos – idényben csupán egyszer fordult elő, hogy az aranyérem sorsa az utolsó fordulóban dőlt el, a többi szezonban már a záró forduló előtt bajnokot avattunk – a szerk.)

♦ A keddi bajnokavatás esélyeit rontja, hogy az FTC 2019 februárja óta nem aratott sikert a Honvéd fölött (akkor Böde Dániel góljával 1–0-ra nyert). Azóta egyszer a kispestiek győztek, ebben az évadban pedig mind a kétszer 0–0-ra végeztek a felek. A Ferencváros vendégként legutóbb 2018 szeptemberében verte meg a Honvédot, 1–0-ra, már azt a meccset is a Hungária körúton rendezték. A Ferencváros a legutóbbi két győzelme alkalmával egyaránt 1–0-ra nyert a Honvéd ellen.

♦ A Ferencváros kilencmérkőzéses veretlenségi sorozatban van (6 győzelem, 3 döntetlen), legutóbb február 22-én, a Mezőkövesdtől kapott ki, viszont a legutóbbi két idegenbeli mérkőzésén, a Paks (2–2) és a Puskás Akadémia (1–1) ellen nem tudott győzni. A Honvéd a legutóbbi nyolc bajnoki meccséből csak kettőt nyert meg és pályaválasztóként is csak kétszer győzött az előző nyolc hazai találkozóján.

♦ A mostani lesz a két csapat 210. bajnoki mérkőzése, eddig 114-szer a Ferencváros, 61-szer a Honvéd győzött.

KISVÁRDA–ZALAEGERSZEGI TE FC

♦ Kisvárda–ZTE meccset másodszor rendeznek az NB I történetében, ősszel Kisvárdán 3–3-as döntetlen született, azóta Zalaegerszegen is összecsaptak a felek, de ott sem bírtak egymással, az a találkozó 1–1-gyel zárult.

♦ Ez a meccs akár sorsdöntő is lehet a bennmaradásért folytatott harc szempontjából, hiszen a tabellán a ZTE jelenleg egy ponttal és egy hellyel előzi meg a 9. Kisvárdát.

♦ Bódog Tamás, a Kisvárda vezetőedzője múlt szombaton több kulcsjátékosát is pihentette a Ferencváros ellen 1–0-ra elveszített találkozón, a hétközi, Mezőkövesd elleni meccshez képest a teljes kezdőcsapatot kicserélte. Hat újoncot is avatott, velük együtt immár 45 olyan játékos van, akik kisvárdai színekben, NB I-es mérkőzésen pályára léphettek. Persze ehhez az is hozzájárult, hogy egy fordulóval korábban Gosztonyi András és Claudiu Bumba is megsérült.

♦ A zalaegerszegi kulcsemberek viszont nem pihentek a 29. fordulóban a Paks elleni meccsen, melyen 0–1-ről fordítva 3–1-re is vezetett a ZTE, mégsem győzött (3–3). Az alapembernek számító Zoran Lesjak már a bemelegítésnél megsérült, így nem léphetett pályára, várhatóan Kisvárdán sem játszhat.

♦ A Kisvárda a legutóbbi három bajnokiján nyeretlen maradt, a három meccsen egy gólt és egy pontot szerzett (igaz, a jelenlegi dobogósok ellen – FTC, Fehérvár, Mezőkövesd – játszott). A ZTE február 22-én kapott ki legutóbb az NB I-ben (4–1-re a Fehérvártól), azóta hét bajnokin veretlen, abból négyet meg is nyert, viszont az előző két fordulóban a Pakssal és a DVTK-val is döntetlenre végzett.

PAKSI FC–KAPOSVÁRI RÁKÓCZI

♦ A Paks és a Kaposvár eddigi csatái meglehetősen kiegyenlített mérleget mutatnak: a tolnaiak hétszer, a somogyiak ötször győztek hat döntetlen mellett. Ugyanakkor ebben az idényben kétszer Böde Dánielék nyertek, Pakson 2–1-re, idegenben 3–0-ra.

♦ A Paks idénybeli leghosszabb, hatmérkőzéses veretlenségi szériájával várja a találkozót, de a hat meccsből öt iksz mellett csak egyszer győzött a tolnai gárda, a Mezőkövesd vendégeként. A Kaposvárnak nem sikerült jól az újraindulás, hiszen a 26. fordulóban hat gólt kapott a ZTE-től, azóta viszont három meccsen négy pontot gyűjtött, úgy, hogy öt gólt szerzett és hármat kapott. Vasárnap a DVTK ellen egy 12 meccses nyeretlenségi sorozatot zárt le Disztl László és Waltner Róbert együttese.

♦ A Paks hazai pályán legutóbb a szintén bennmaradásért küzdő DVSC ellen nyert, 4–2-re, még februárban. Azóta három felsőházi együttessel játszott otthon, és mind a hárommal ikszelt: a Honvédtól és a Fehérvártól gólt sem kapott, míg az FTC ellen 0–2-ről egyenlített. A paksiak egymás után két mérkőzésen is kétgólos hátrányból mentettek pontot, hiszen szombaton a ZTE már 3–1-re is vezetett. A Paksi FC a legutóbbi három fordulóban hét gólt szerzett, a csapat nagy erénye, hogy a hét gólon öt játékos osztozott, vagyis Könyves Norberttől Böde Dánielen, Windecker Józsefen és Balogh Balázson át Sajbán Mátéig bárkiben benne lehet a gól, de említhetjük a házi góllövőlistán öt góllal harmadik Hahn Jánost is.

♦ A Kaposvár egyik nagy problémája az idegenbeli meccseken, hogy rendkívül kevés gólt szerez, eddig összesen csak kilencet, ami a legkevesebb az NB I-ben (a Kaposvár után a Honvéd jön ebben a sorban 14 góllal).

DIÓSGYŐRI VTK–PUSKÁS AKADÉMIA FC

♦ Az 5. helyen álló Diósgyőr és a három ponttal, valamint egy hellyel előtte lévő Puskás Akadémia is a dobogóért harcol. Amennyiben a kaposvári fiaskó után javítani szándékozó DVTK megveri a PAFC-ot, több győzelmének köszönhetően meg is előzi a tabellán.

♦ A két csapat eddig 15-ször találkozott egymással, ebből ötször a DVTK, hatszor a PAFC szerezte meg a három pontot, négyszer döntetlennel zárult a találkozó, ebből kétszer ebben az idényben (tavaly októberben, Diósgyőrben 1–1-gyel, februárban, Felcsúton 2–2-vel). A diósgyőriek pályaválasztása mellett a mostani lesz a két együttes 10. találkozója, ebből négy diósgyőri és két vendégsiker született. A felcsútiak legutóbb 2018 áprilisában győztek a DVTK vendégeként.

♦ A DVTK a kényszerszünet utáni első meccsén megverte a Mezőkövesdet, azóta viszont három mérkőzésén is nyeretlen maradt, ráadásul a Ferencvárostól és a Kaposvártól is 3–0-ra kapott ki.

♦ A Puskás Akadémia a bajnokság május végi újraindulása óta két iksz (–FTC, –DVSC) mellett egyszer vereséget szenvedett (–ZTE) és egyszer győzött (–Kaposvár).

♦ A DVTK keretében Braniszlav Danilovics, Márkvárt Dávid, Kiss Tamás, Makrai Gábor és Molnár Gábor személyében öt olyan futballistát találunk, aki játszott a PAFC-ban is. Közülük Kiss a télen került Felcsútról Diósgyőrbe fél évre kölcsönbe. Danilovics és Kiss egyaránt játszott a Puskás Akadémiában 2018. november 3-án, amikor a PAFC legutóbb győzni tudott a Diósgyőr ellen (Felcsúton 2–1-re). Molnár pedig két évvel ezelőtt, azon az áprilisi találkozón szerepelt a PAFC-ban a DVTK ellen, amikor a felcsútiak legutóbb idegenben megverték a borsodiakat, míg idén februárban éppen a PAFC ellen mutatkozott be a Diósgyőrben, és rögtön gólt is szerzett. Az már a télen kiderült, hogy a nyártól Diósgyőrben folytatja a pályafutását a Puskás Akadémia lejáró szerződésű belső védője, Hegedűs János is, aki ebben az idényben egy bajnokin sem szerepelt Hornyák Zsolt vezetőedzőnél az NB I-ben, és amióta bejelentette, hogy klubot vált, a meccskeretbe sem került be.

MOL FEHÉRVÁR–DEBRECENI VSC

♦ A jelenleg kieső, 11. helyen álló DVSC kapcsán mondhatjuk, hogy győzelmi kényszerben lép pályára Fehérváron, csak éppen 2014 októbere nem tudta legyőzni bajnoki meccsen a piros-kékeket, akkor viszont idegenben nyert 2–1-re. Abból a Debrecenből már csak Bódi Ádám tagja a csapatnak ma is – aki azóta játszott a Fehérvárban is, egyébként a Vidi ellen 15 meccsen három gólt szerzett –, viszont a Loki vezetőedzőjét akkor is Kondás Elemérnek hívták.

♦ A DVSC és a Fehérvár 2014 októbere óta 15 meccset vívott egymással az NB I-ben, abból kettő zárult döntetlennel, 13-szor a Vidi győzött. Ebben az idényben Fehérváron 2–1-es hazai siker született, Debrecenben 1–1-es döntetlen.

♦ Érdekesség, hogy az elmúlt évek abszolút fehérvári fölénye ellenére az örökmérleg kiegyenlített képet mutat: 79 meccsből 33 Vidi-siker és 30 DVSC-győzelem született, 16 döntetlen mellett. Viszont a fehérváriak pályaválasztása mellett csak nyolcszor nyert a Loki, nyolcszor ikszeltek a csapatok, 25-ször a hazaiak győztek.

♦ Ugyanakkor jelenleg egyik csapat sincs kirobbanó formában: a 27. forduló után edzőt cserélő DVSC (akkor váltotta Vitelki Zoltánt Kondás Elemér) az előző hat bajnokiján csupán két pontot szerzett (egyet-egyet a Kaposvár és a Puskás Akadémia ellen). A Fehérvár pedig hét egymást követő tétmeccse közül csak egyet tudott megnyerni, a Kisvárda elleni bajnokit (2–0-ra). A Diósgyőrrel, a Pakssal, a Honvéddal, az Újpesttel és a Magyar Kupában kétszer a Mezőkövesddel ikszelt Joan Carrillo csapata.

♦ A Fehérvár a bajnokságban március 20. óta úgy játszott négy döntetlent, hogy három meccsen is megszerezte a vezetést, az Újpest ellen kétszer is, de nem tudta megtartani.

♦ Aminek örülhetnek a fehérvári szurkolók, hogy Nikolics Nemanja megtalálta a góllövő cipőjét, a legutóbbi három fordulóban háromszor talált be (még úgy is, hogy tizenegyest hibázott a Honvéd ellen), a téli hazatérése óta már öt gólnál jár. Viszont a DVSC nem tartozik a kedvenc ellenfelei közé, nyolc bajnokin csak háromszor talált be a Lokinak, legutóbb 2014 márciusában, amikor a debreceniek 2–1-re győztek Fehérváron.

ÚJPEST FC–MEZŐKÖVESD

♦ Az Újpest és a Mezőkövesd 13-szor találkozott eddig az NB I-ben. Hétszer az Újpest nyerte kettejük összecsapását, kétszer a Mezőkövesd örülhetett a győzelemnek, négyszer pedig egyik csapat sem. Intő jel lehet a liláknak, hogy a kövesdiek mind a kétszer a fővárosban, vagyis vendégként tudtak győzni.

♦ Az Újpest a jelenlegi idényben még nem tudta legyőzni Kuttor Attila tanítványait: októberben az Illovszky Rudolf Stadionban 2–1-re nyertek a borsodiak, idén februárban pedig fél órán át az Újpest vezetett 2–1-re, de Dino Besirovic a 88. percben egyenlített.

♦ A februári mérkőzésen gólt szerzett az Újpestben Novothny Soma, aki öt találatával a párosítás legeredményesebb gólszerzője.

♦ Mindkét csapatban találunk olyan játékost, aki szerepelt az ellenfélnél, csak amíg a Mezőkövesdben a tavaly nyáron Újpestről szerződtetett Nagy Dániel 29 bajnokin négy góllal és három gólpasszal segítette csapatát, addig a liláknál Koszta Márk csak 14 mérkőzésen kapott szerepet az NB I-ben, igaz így is eljutott két gólig és három gólpasszig.

♦ A Mezőkövesd a tavaszi szezon újraindulása óta még nem nyert tétmérkőzését, és március 11. óta kilenc tétmérkőzést játszott le nyeretlenül, ez a legtöbb meccset számláló, győzelem nélküli időszaka ebben az idényben, ebből öt volt bajnoki mérkőzés, az ötből háromszor ki is kaptak Cseri Tamásék, kétszer hazai pályán. Az Újpest FC azóta, hogy Nebojsa Vignjevics helyett Predrag Rogan lett a csapat vezetőedzője, három találkozón maradt veretlen, a háromból a két hazait, a Honvéd és a Debrecen elleni bajnokit megnyerte.

♦ Az utóbbi hetekben sokszor elhangzik, hogy a pihenésnek, a regenerálódásnak milyen fontos szerepe van a mostani „erőltetett menetben”. Ebből a szempontból ebben a fordulóban a Mezőkövesd a legszerencsésebb, a kövesdiek ugyanis kétnapos előnyben vannak az újpestiekkel szemben: a borsodiak az előző fordulóban pénteken este léptek pályára, míg a fővárosiak vasárnap este játszottak, így a lila-fehérek két nappal kevesebbet pihenhettek, mint a mezőkövesdiek.

NB I, 2019–2020, 30. FORDULÓ
JÚNIUS 16., KEDDHELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
19.00: Kisvárda–ZTE FC (Tv: M4 Sport)
Kisvárda,Várkerti StadionIványi Zoltán
21.05: Bp. Honvéd–Ferencváros (Tv: M4 Sport)Budapest,Új Hidegkuti Nándor StadionAndó-Szabó Sándor
JÚNIUS 17., SZERDA
16.55:Paks–Kaposvár (Tv: M4 Sport)
Paks, Paksi FC Stadion?
19.00: Fehérvár–Debrecen (Tv: Duna World)Székesfehérvár,Mol Aréna Sóstó?
19.00: Diósgyőr–Puskás Akadémia (Tv: M4 Sport)Miskolc, DVTK Stadion?
21.05: Újpest FC–Mezőkövesd (Tv: M4 Sport)Budapest,Szusza Ferenc Stadion ?
TABELLA •GÓLLÖVŐLISTA
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC29207254–23+3167
2. Mol Fehérvár FC29168552–26+2656
3. Mezőkövesd Zsóry FC29137939–27+1246
4. Puskás Akadémia FC291111744–37 +744
5. Diósgyőri VTK291251237–40 –341
6. Budapest Honvéd291181031–36 –541
7. Újpest FC291061337–42 –536
8. Zalaegerszegi TE FC29991146–41 +536
9. Kisvárda291051437–40 –335
10. Paksi FC29971337–47–1034
11. Debreceni VSC29951542–55–1332
12. Kaposvári Rákóczi FC29422324–66–4214

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik