Marko Nikolics: Ez nem vall profi hozzáállásra

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.04.28. 11:13
null
Marko Nikolics csalódottan értékelt (Fotó: Szabó Miklós)
Szombaton lejátszották a labdarúgó NB I 30. fordulójának mérkőzéseit: a Mol Vidi döntetlenre végzett a Puskás Akadémia ellen, ami után Marko Nikolics a fehérvári futballisták hozzáállását kritizálta. A bronzcsatában nem bírt egymással az Újpest és a DVSC, miközben a Mezőkövesd a Diósgyőrt, a Paks az MTK-t győzte le. Lássuk, hogyan értékelték a találkozókat a vezetőedzők!

>>A HONVÉD–FERENCVÁROS MÉRKŐZÉS EDZŐI NYILATKOZATAIT ITT, A KISVÁRDA–HALADÁS TALÁLKOZÓÉT PEDIG ITT OLVASHATJÁK!

MOL VIDI–PUSKÁS AKADÉMIA 1–1

Marko NIKOLICS, a Mol Vidi vezetőedzője:
– Gyanítjuk, nem elégedett a döntetlennel.
Ezen a mérkőzésen hiányzott valami speciális motiváció, ez nem vall profi hozzáállásra. Fölényben voltunk, de olyan volt, mintha barátságos meccset játszanánk, amelynek nincs tétje.

– Az idény hátralévő részében nyilván a Budapest Honvéd elleni Magyar Kupa-döntő élvez elsőbbséget. Mennyire nehéz így motiválni a labdarúgókat a hátralévő három bajnokira?
Nem könnyű feladat, de megoldást kell találnunk rá. Több olyan játékosunk van, aki sok meccset játszott az idényben, sajnos jöttek a sérülések is, és nem tudtuk kellően forgatni a csapatot. Természetesen fontos, hogy a bajnokság hátralévő részében is jó képet mutassunk magunkról.

– A Puskás Akadémia ellen három találkozón csak egy pontot szerzett a Vidi. Ezen ment el a bajnoki cím?
– Ennek nyilván több oka is van, ebbe most ne menjünk bele. Amikor az ősszel európai kupameccsen jól futballoztunk, és három nappal később bajnoki várt ránk, többször előfordult, hogy mentálisan nem voltunk frissek.

KOMJÁTI András, a Puskás Akadémia vezetőedzője:
– Nem érdemtelenül szereztek pontot a címvédő otthonában.
– Ezúttal igazi csapatként működtünk, valamennyi labdarúgó motiváltan futballozott. Előfordultak hibák, főleg védekezésben, a Vidi pontrúgásainál. A kapott gól után még inkább próbáltunk mindent elkövetni, hogy legalább egy pontot szerezzünk. Nem vagyok elégedetlen, nekünk minden pont sokat ér.

– A hazaiak büntetője előtt Nagy Zsolt a tizenhatoson kívül szabálytalankodott Kovács Istvánnal szemben. Ön miként látta a kispadról a helyzetet?
– Onnan nem tudtam megítélni, de utólag megtudtam, hogy valóban a tizenhatoson kívül történt a szabálytalanság. Nem foglalkozom ezzel, a játékvezető megadta a büntetőt, nyilván csalódottabb lennék, ha nem sikerül legalább egy pontot szerezni.

– A múlt héten azt mondta, szeretne legalább két pontot szerezni csapatával a Vidi és a Honvéd elleni találkozókon. Feltételezzük, most már ennél többre vágyik.
– Hazai pályán egyértelműen győzelemre játszunk majd a Honvéd ellen. Ebben a fordulóban számunkra viszonylag jól alakult a többi mérkőzés, ha a hátralévő fordulókban négy pontot szerzünk, szerintem nem lesznek kiesési gondjaink.

ÚJPEST–DEBRECEN 1–1

Nebojsa VIGNJEVICS, az Újpest vezetőedzője:
– Nem lenne meglepetés, ha a második félidőben kihagyott helyzetekkel magyarázná, miért maradt el csapata győzelme.
– Valóban, ez jellemző ránk: sok ígéretes helyzetet kidolgozunk, de nem használjuk ki. A vezetésünk után kétgólosra növelhettük volna az előnyt, ez elmaradt, és megkaptuk érte a büntetést: jött Tőzsér Dániel szép egyéni villanása, és máris odalett a győzelem.

– Két játékosa is hibát követett el, ráadásul a csereként beállt Alassane Diallo passzolt rosszul...
– Kovács Lóránt megsérült, ő kérte a lecserélését, de a megállapítással nem tudok vitatkozni. Mi birtokoltuk a labdát, semmi sem utalt rá, hogy probléma lehet, ám ilyen a futball: egyetlen ilyen hiba elég volt a Debrecennek, hogy elérje a céljait.

– Szinte senki sem értette, miért hozta le Zsótér Donátot, mert utána sokkal kevesebb kreativitás volt a lila-fehérek játékában. Miért így váltott?
Úgy láttam, csapatunk teljesítménye már akkor elindult lefelé, amikor Zsótér Donát a pályán volt – és szerintem semmivel sem voltunk gyengébbek a helyére lépő Simon Krisztiánnal –, megítélésem szerint elfáradt, előre még meg-megindult, de visszafelé már kevesebb lelkesedéssel futott. Sokkal nagyobb probléma volt számunkra Kovács Lóránt kiválása, az ő agresszivitása hiányzott a játékunkból a második félidőben.

HERCZEG András, a Debrecen vezetőedzője:
– A mérkőzés lefújásának pillanatában láthatóan boldog volt: elégedett ezzel az egy ponttal?
– Ha azt vesszük, hogy a legnagyobb riválisunk otthonában szereztük, akkor igen, az vagyok. Az első félidőben az Újpest jobb volt, agresszívabban játszott, többet birtokolta a labdát, és megnyerte a párharcokat. Szerencsére a második félidőben már veszélyesebbek voltunk, s bár a gólon kívül több jó lehetőségünk volt, értékesnek gondolom az itt megszerzett egy pontot.

– Milyen elképzelésekkel érkeztek Újpestre, és milyen módosításokat kért csapatától a két félidő között?
– Számunkra az volt a kulcskérdés, hogy a széleken hogyan tudunk védekezni a hazaiak ellen, de több támadójátékost is pályára küldtünk, és óriási erőfeszítéseket tettek a labdarúgóink, hogy legalább az egyik pontot megszerezzék. Különösen azért értékes számunkra ez az eredmény, mert a hétközi kupameccs nemcsak fizikailag, hanem lelkileg is megviselte a társaságot.

– Mi dönthet e két együttes között a bronzéremért folytatott küzdelemben?
– Az Újpest is, és a miénk is egységes, szervezett, jó csapat. Nem tudom, mi dönthet... Most a dobogón vagyunk, magától értetődik, hogy ott is szeretnénk maradni, büszkék vagyunk rá, hogy ebben az idényben így szerepeltünk.

MEZŐKÖVESD–DIÓSGYŐR 3–0

KUTTOR Attila, a Mezőkövesd Zsóry vezetőedzője:
– Megnyugodhatnak?
– Csapatom kitett magáért. Fontos mérkőzést játszottunk, nagyon értékes győzelmet arattunk. Tudtuk, hogy nehéz lesz, harcos szellemben kellett futballozni. Csak a vége lett egyértelmű, a játékosok akarata, hozzáállása és a jó csapatmunka eredményezte a sikert. Megnyugodni természetesen még nem lehet, hiszen egyelőre nem húzták meg a vonalat.

– Viszonylag kevés támadót jelölt a kezdőbe. Nem volt ebben kockázat?
– Felkészültünk a DVTK játékából, tudtuk, mire számíthatunk. Készítettünk egy tervet, amely szerint éppen annyi támadó felfogású labdarúgó volt a pályán, amennyire szükségünk volt. Hátrányt egyáltalán nem szenvedtünk miatta, ezt az eredmény is tükrözi.

– Milyen utasítással küldi pályára cserejátékosait?
– Szó sincs semmiféle varázslatról! Mindenki adott feladattal lép pályára és ezúttal például a csapatkapitány, Cseri Tamás mutatott példát, hogyan is kell kritikus helyzetekben viselkedni. Egyébként nálunk a keret minden tagja egyforma, a játékosok arra várnak, hogy bizonyíthassanak.

Fernando FERNÁNDEZ, a Diósgyőri VTK vezetőedzője:
– A győzelem most is elmaradt, nyilván nem erre számított...

Sajnos nem úgy alakultak a dolgok, ahogyan elterveztük. Nehéz napon vagyunk túl, amikor nem tudtunk megfelelni az elvárásoknak. A Mezőkövesdnek az első félidőben egy helyzete volt, azt értékesítette és előnybe került. Játékunkból az agresszivitást hiányoltam, úgy gondolom, a második gól előtti percekig közelebb álltunk az egyenlítéshez, mégsem sikerült felállni a padlóról. Ugyanakkor ezúttal Fortuna mellénk állt, mert a többi eredmény kedvezően alakult.

– Az első félidőben egyetlen szabadrúgással veszélyeztették a mezőkövesdi kaput. Nem kevés ez?
A számok azt mutatják, hogy a Mezőkövesd sem rúgott többet a kapura, csak a hazaiak az egy kísérletükből gólt értek el, nekünk viszont ez nem sikerült. Egyébként az első félidő gyenge ritmusú játékot hozott, a hazaiak a biztonságra helyezték a hangsúlyt, jobbára kontratámadásokra építettek. Sajnos belőlünk hiányzott a győzelmi szellem és az akarat is kívánnivalót hagyott maga után.

– A kapu előtt általában határozatlannak bizonyulnak a játékosai. Nem tart a bajnoki folytatástól?
Kétségtelen tény, hogy nagyon kevés gólt szerzünk, és ez nem túlságosan jó ajánlólevél a hátralévő mérkőzésekre. A bajnokság kezdete óta vészes gólínséggel küzdünk. A Paks ellen például huszonháromszor vettük célba a kaput, mégis csak egyetlen gólt szereztünk. Továbbra is bízom a futballistáimban, velük kell elérni a célunkat, a bennmaradás kiharcolását.

PAKS–MTK 1–0

CSERTŐI Aurél, a Paksi FC vezetőedzője:
– Megkönnyebbültnek tűnik.

– Eléggé stresszes meccs volt, a két csapat tabellán elfoglalt helyezéséből látszott, mekkora a tét. Ennek megfelelően meglehetősen feszült volt a találkozó, látványos futballra nem számítottam, és ez a várakozásom be is igazolódott. Szereztünk egy gólt, de a szerencsére is szükségünk volt, hogy megnyerjük a mérkőzést.

– A győzelem mellett, gondolom, annak is örül, hogy végre gólt szereztek.
Értelemszerűen szerzett gól nélkül nem lehet meccset nyerni, de valóban szükségünk volt már egy önbizalom-növelő gólra.

– Említette a szerencsét, de vajon a második félidőben miért esett vissza csapata teljesítménye?
– Szünet után pontosabban kellett volna futballoznunk, a támadásoknál az utolsó passzokba rengeteg hiba csúszott, így aztán helyzetet sem alakítottunk ki. Az MTK folyamatosan ívelgette a kapunk elé a labdát, jól fejelő védői pedig bármikor gólt szerezhettek volna. Ezért mondtam, hogy szerencsénk volt ezzel a győzelemmel.

LUCSÁNSZKY Tamás, az MTK Budapest vezetőedzője:
– Sorozatban négy vereség nem éppen jó előjel a hajrára fordulva, nem gondolja?

Így van, nagyon rossz sorozatban vagyunk, de valójában tizenöt-húsz mérkőzés óta nem teljesít hírnevének megfelelően az MTK. Más csapatoknak is volt hasonlóan rossz sorozatuk, ám ennyire hosszú talán egyiknek sem.

– Vass Ádám kikerült a keretből. Miért?
– Játékosaimtól százszázalékos teljesítményt várok el, és többedmagammal úgy ítéltük meg, hogy sem a jelenben, sem a jövőben nem lenne a csapat segítségére. Egyértelműen szakmai döntés született, s bár a nyáron valóban lejár a szerződése, azt egyik fél sem szándékozta meghosszabbítani.

– Ulysse Diallo sem tagja a keretnek. A mali légiós mit vétett?
– Nála erőnléti problémák vetődtek fel, abban a pillanatban, ahogy visszanyeri a megfelelő kondícióját, újra kerettag lehet.

NB I, 2018–2019, 30. FORDULÓ
ÁPRILIS 27., SZOMBATHELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐNÉZŐSZÁM
Újpest–DVSC 1–1
Budapest, Szusza Ferenc StadionBerke Balázs
3557
Mol Vidi–Puskás Akadémia 1–1
Székesfehérvár, Mol Aréna SóstóKassai Viktor
2585
Mezőkövesd–DVTK 3–0
Mezőkövesd, Városi Stadion
Andó-Szabó Sándor
3425
Paks–MTK 1–0
Paks, Városi Stadion
Vad II István
1153
Kisvárda–Haladás 1–2
Kisvárda, Várkerti Sporttelep
Erdős József 2620
Honvéd–FTC 3–2
Budapest, Új Hidegkuti Nándor Stadion
Iványi Zoltán
3090
GÓLLÖVŐLISTA
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC (b)
30 21 4 5 67–24 +43 67
2. Mol Vidi FC 30 17 6 7 47–32 +15 57
3. Debreceni VSC 30 13 9 8 38–33 +5 48
4. Újpest FC 30 12 12 6 37–22 +15 48
5. Budapest Honvéd 30 12 8 10 36–31 +5 44
6. Mezőkövesd Zsóry FC 30 10 8 12 42–38 +4 38
7. Puskás Akadémia FC 30 10 5 15 32–42 –10 35
8. Paksi FC 30 8 11 11 30–41 –11 35
9. MTK Budapest 30 10 4 16 39–47 –8 34
10. Kisvárda 30 8 8 14 31–45 –14 32
11. Diósgyőri VTK 30 8 7 15 27–52 –25 31
12. Szombathelyi Haladás 30 8 4 18 29–48 –19 28

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik