Magyar vezetőség, magyar kulcsjátékosok, sok gól – kell ennél több?

PAUNOCH PÉTER (BLOG)PAUNOCH PÉTER (BLOG)
Vágólapra másolva!
2020.07.11. 09:28
null
A zalaiak már a bajnokság utolsó fordulója előtt ünnepelhettek, mert biztossá tették a bennmaradást (Fotó: Szabó Miklós)
A futballszervezés, játékospolitika és scouting területén általában külföldi példákon keresztül szoktam szemléltetni az általam követendőnek gondolt irányokat, de természetesen külön örömmel emelem ki, ha itthon is találkozom ilyennel – Sallói István zalaegerszegi, sportigazgatói tevékenysége, illetve a ZTE futballfelfogása és játékospolitikája feltétlenül ebbe a kategóriába tartozik.

 

Adott az ország egyik legtehetségesebb klubvezetője, akinek ambíciójáról sokat elmond, hogy UEFA Pro edzői végzettsége mellett, sportmenedzseri végzettsége is van, de elsőként végezte el oktatási intézményünk, a FEC scout tanfolyamát is (melyből jövő héten rendezzük a következőt). Sallói István nagyon jól látja a futballt, nyomott költségvetés mellett is nagyszerű érzékkel rakta össze a zalaegerszegi csapatot, amely az érkezése előtt kis híján kiesett az NB II-ből, az érkezése után egy évvel viszont feljutott az NB I-be. A sportigazgató az élvonalban is versenyképes csapatot rakott össze, melynek a szekere ugyan az őszi szezonban még döcögött, de már akkor is szervezetten futballozott, még ha nem is annyira eredményesen. Viszont mind az NB II-ben, mind az NB I-ben jó ütemben váltott edzőt és az edzőváltás utóbbi esetben annyira sikeres volt, hogy a csapatot nagyszerű tavaszi teljesítménnyel benntartó Márton Gáborra a zalaegerszegi munkájának köszönhetően figyel fel a bajnokaspiráns Mol Fehérvár.

Más kérdés, hogy a csapatépítést kezdheti elölről a ZTE, a klub ugyanis felvállalta a kockázatot, hogy rövid távú szerződést köt a kulcsemberekkel, mert több légiós mellett olyan kulcsjátékosokat is csak így tudtak Zalaegerszegre csábítani, mint Stieber Zoltán, vagy az NB I-es gólkirályi címig jutó Radó András.

„Elsősorban olyan futballistákat tudtunk szerződtetni, akik korábbi klubjaiknál nem kaptak annyi lehetőséget, amennyit szerettek volna, mi pedig rövid távon esélyt jelentettünk számunkra a bizonyításra, ezért érkezett több kölcsönjátékos isnyilatkozta a napokban a zalaegerszegi kiválasztásról Sallói István a Nemzeti Sport Online-nak.Olyan edzőket is választottunk, akik kevésbé számítottak ismertnek a szakmában, éppen ezért nagyon motiváltak voltak és passzoltak ahhoz a filozófiához, amit szerettünk volna játékban látni.Zalaegerszegen imádják a focit, a látványos játékot, amilyet anno a bajnokcsapat játszott. Igyekeztünk sok kreatív játékost igazolni az edzőink számára.”

A fentiek jól mutatják: Zalaegerszegen nem a gombhoz keresik a kabátot, hanem van egy elképzelt, célul kitűzött játékstílus, egy támadószellemű csapat képe, és ahhoz keresik a megfelelő játékosokat és edzőt. És az NB II-ben például azért váltotta le hamar a vezetőség a 2018–2019-es idény elején Nagy Tamás vezetőedzőt, mert az általa játszatott futball nem felelt meg az elvárásoknak – őt váltotta a támadófutballt játszató Dobos Barna, akivel fel is jutott a csapat (még ha véleményem szerint a feljutás Nagy Tamással is sikerült volna). Azzal persze Sallói is tisztában van, hogyhosszú távon változtatni kell a játékospolitikán, mert a hosszú távú élvonalbeli tagsághoz szükség van egy bizonyos állandóságra, olyan labdarúgókra, akikre több évig építeni lehet.

„A túl gyors feljutás nem hagyott időt az építkezésre, és ez lehet, hogy kicsit visszaüt, de most, hogy a labdarúgók látják, érdemes Zalaegerszegre szerződni, mert van jövőképe a csapatnak, nálunk fejlődni tudnak, el tudjuk kezdeni az új ZTE építését. Innentől már hosszabb távú szerződésekben gondolkodunk, olyan csapat alapjait szeretnénk lefektetni, hogy az eredmény mellett a játékosok eladásával hasznot termeljünk a klubnak. Ehhez a jövőben is keressük a sikerre éhes fiatalokat” – mondta Sallói ezzel kapcsolatban, és itt megint érdemes megállni egy kicsit, mert ha egymás mellé rakjuk a mozaik darabjait, jól kirajzolódnak az eredményes munka összetevői.

Úgy mint a sok rétűen képzett, külföldi tapasztalatokkal is rendelkező, a futballpiachoz jól értő és kimondottan eredmény centrikusan gondolkodó sportigazgató, adott egy előre lefektetett,látványos és lendületes, közönségszórakoztató támadófutball,adott egy, az „előírt” stílusnak megfelelő edző és adottak a többségében fiatal, labdaügyes, a párharcokban erős, sikeréhes magyar játékosok, akiket máshol leírtak vagy nem vettek számításba, de a ZTE-nél folyamatosan a pályán lehettek és ennek meg is lett az eredménye. A már említett Radó mellett a kapus Demjén Patrik, a Fehérvárról kölcsönkapott Tamás Krisztián és Bolla Bendegúz, valamint Bobál Gergely vagy az FTC-től kölcsönkapott Bőle Lukács is ebbe a kategóriába tartozik.

A feltételek megteremtéséhez Végh Gábor személyében adott egy évek óta elkötelezett tulajdonos, aki a saját pénzét is kockáztatva hajlandó áldozni a labdarúgásra. Továbbá adott egy stabil szurkolótábor(3814-es hazai átlaggal a ZTE nézőszáma a 4. volt az NB I-ben a 2019–2020-as idényben), egy szépen felújított stadion.

Összefoglalva: magyar tulajdonos, magyar klubvezető, magyar edző, magyar kulcsjátékosok, újoncként 7. hely az NB I-ben, bátor támadójátékkal (az FTC, a Fehérvár és a PAFC után a ZTE szerezte a legtöbb gólt, 52-t), boldog szurkolók – kell ennél több Zalaegerszegen 2020 nyarán?!

Mindezek ismeretében pedig senki ne csodálkozzon azon, hogy egyre többpártatlan futballszerető is nagyon szívesen néziZetemeccseit, a magamfajta játékosügynökről nem is beszélve, szívesen utaztamBudapestről több alkalommal Zalaegerszegre, hogy élőben láthassam a csapatot. És őszintén megmondom, örülök, hogy jövőre is láthatoma csapatot az NB I-ben.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik