A Fehérvár jutott a legjobb nyolc közé, hajrágóllal búcsúztatta az Újpestet

KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁNKOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2020.02.19. 17:20
A Mol Fehérvár hazai pályán 1–0-ra legyőzte az Újpestet, ezzel bejutott a legjobb nyolc közé a labdarúgó Magyar Kupában. A mindent eldöntő gól a 89. percben született.
Küzdelmes meccsen jutott tovább a Mol Fehérvár – A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE! (Fotó: Török Attila)
Küzdelmes meccsen jutott tovább a Mol Fehérvár – A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE! (Fotó: Török Attila)


MAGYAR KUPA, NYOLCADDÖNTŐ
VISSZAVÁGÓK
MOL FEHÉRVÁR FC–ÚJPEST FC 1–0
(0–0)
Székesfehérvár,
Mol Aréna Sóstó, 1794 néző. Vezette: Vad II István (Albert István, Buzás Balázs)
MOL FEHÉRVÁR:
Kovácsik – Tamás O., Muszliu, Stopira, Hangya – Pátkai, Elek Á. – Petrjak (Futács, 94.), Kovács I., Houri (Bamgboye, 68.) – Nikolics (Hodzic, 75.)
Vezetőedző:
Joan Carrillo
ÚJPEST:
Pajovics – Balázs B. (Pauljevics, a szünetben), Heris, Litauszki, Burekovic – Onovo, Szakály P. (Calcan, 62.) – Simon K. (Perosevic, 86.), Nwobodo, Zsótér – Novothny
Vezetőedző:
Nebojsa Vignjevics
Gólszerző:
Muszliu (1–0) a 89. percben
MESTERMÉRLEG
Joan Carrillo: –
Játékosaim a két mérkőzés alapján jobb teljesítményt nyújtottak az Újpestnél. A mostani találkozón is több lehetőségünk volt, ugyanakkor azt is el kell ismerni, néha a szív dominált, nem pedig az ész. Óriási pozitívum, hogy mindenki nyerni akart.
Nebojsa Vignjevics: –
Nem volt igazán magas színvonalú a mérkőzés. Sokat hibáztunk, sok esélyt adtunk ellenfelünknek. A rengeteg hiba valószínűleg a nyomásnak is betudható, de ha nyerni akarsz, meg kell tanulnod kezelni az ilyen helyzetet.
Továbbjutott: a Mol Fehérvár 1–0-s összesítéssel.

Ki nevet a végén? – tehettük fel a kérdést a Mol Fehérvár–Újpest Magyar Kupa-nyolcaddöntő visszavágója előtt. A két együttes rövid időn belül harmadszor csapott össze: a bajnokságban szenvedős mérkőzésen a hajrában nyert a Vidi a Megyeri úton, majd az MK-párharc odavágóján az újpesti Obinna Nwobodo lábában volt a győztes gól, ám a 90. percben ziccert hibázott. Egyvalami biztosnak tűnt ezek után: gólesőt és kiütéses különbséget nem várhatunk a harmadik felvonástól.

Aztán a Fehérvár bekezdett. Öt perc után már három nagy helyzete is volt a hazai együttesnek és az ember azt érezte: Joan Carrillo együttese 180 percen keresztül altatta az ellenfelet és a publikumot egyaránt. Mi több, az Újpest – túlélve az első pillanatokat kapott gól nélkül – ígéretes kontrajátékba kezdett, előbb Zsótér Donát, majd Novothny Soma került ígéretes helyzetbe a tizenhatoson belül.

Lüktetett a meccs!

Viszont a gól... no az csak nem akart megszületni. Az utolsó pillanatban hol a védők – hazai oldalon Viszar Muszliu, a vendégeknél pedig Litauszki Róbert és Jonathan Heris jeleskedtek – , hol a kapusok – különösen az újpesti kapuba meglepetésre bekerült Filip Pajovics – mentettek, hol pedig a fránya utolsó passz, labdaátvétel nem jött össze.

Eltelt fél óra, aztán negyven perc, és a félidő hajrájára hasonló kerékvágásba süppedt a találkozó, mint a már említett előző két „csörte.”

Fordulás után az Újpest kapcsolt rá, Nebojsa Vignjevics Balázs Benjamin helyére Branko Pauljevicset küldte be, ezzel fellendítve a jobbszárnyat. De középen csak nem sikerült megtalálni Novothnyt. A másik oldalon Nikolics Nemanja – aki visszatérése óta először volt a fehérvári kezdő tagja – kapott két ígéretes labdát is, ám az elsőt szinte hazaadta az újpesti kaput őrző – egyébként egykori fehérvári csapattársának – Pajovicsnak, a másodiknál pedig ismét Heris mentett nagyot.

A 72. percben a mezőny egyik, ha nem legalacsonyabb tagja, Zsótér Donát fejelhetett tisztán a tizenhatoson belülről, a labda alig kerülte el a jobb alsót.

Már-már a hosszabbításra készülhettünk mind, amikor a rendes játékidő utolsó előtti percében a csereként beállt Funsho Bamgboye kiharcolt egy szögletet, a sarokrúgást Petrjak ívelte be, majd az ötös bal sarkánál, Dzenan Burekovic hibáját kihasználva az érkező Muszliu a hálóba helyezte a Vidi győztes találatát. 1–0

Hiába jött a három percesnek ígért, végül az ápolások miatt majdnem hat percre nyúlt hosszabbítás, az Újpestnek nem volt válasza.

A Fehérvár ezzel a legjobb nyolc közé jutott a Magyar Kupában, míg az Újpest számára marad az, hogy a bajnokságra koncentráljon és minél hamarabb igyekezzen biztossá tenni a bennmaradást.

A fehérváriak nyerték a két csapat, futballra néha csak emlékeztető társasjátékát. Ma este ők nevethetnek.

Percről percre:

II. félidő

95. perc: VÉGE! A VIDI JUTOTT A LEGJOBB NYOLC KÖZÉ!

95. perc: Futács jön be Petrjak helyére!
94. perc: Zsótér íveli be kétségbe esve, Muszliu ment megint!
93. perc: Heris vágja előre a labdát, Litauszki már elől várja, de Muszliu menteni tud előle
91. perc: Egy veszélyes beadás balról, középen Onovo és Tamás O. ütközik, a fehérvári védő pedig a földön marad. Megáll a játék, ápolás jön!
90. perc: Három perc a ráadás!
89. perc: ÉS OTT A GÓÓÓÓL! Petrjak beadása után nem tud felszabadítani az újpesti védelem, Burekovic rúg el a labda mellett, majd Onovo is határozatlan, az ötös bal sarkánál Muszliu érkezik, és okosan kilövi a jobb alsó sarkot!
1–0!
88. perc:
Bamgboye kiharcol egy szögletet.
87. perc: Petrjak indítaná Hodzicot a 16-os vonalában, de Litauszki remek ütemben vált ki, és nagy lendülettel érkezve elkotorja a labdát, anélkül, hogy a fehérvári támadót is eltalálná!
86. perc:
Simon le, Perosevic be!
85. perc:
Érik a kétszer 15 perces ráadás. De éledezik megint a Vidi! Érzésre a hazaiak szeretnék kevésbé, ha hosszabbítás lenne.Vagy egyszerűen csak nekik maradt több erejük a hajrára, hogy tegyenek is ellene?
83. perc: Petrjak teszi vissza lövésre a labdát Hodzicnak, aki a 16-os vonalában cselekbe bonyolódik, Nwobodo pedig végül elpöcköli előle a labdát!
82. perc: Bamgboye kerül helyzetbe a 16-oson belül, passzolhatna, cselezhetne is, ehelyett kivár egy ütemet, majd laposan a blokkolni igyekvő Herisbe lő. Az újpesti bekk köszöni szépen. Megint Kovács adott nagy labdát.
81. perc: Kovács húzza meg a jobb szélen, a lapos centerezése is jó, Pauljevics vált középre és ment nagyot az érkező Hodzic elől!
80. perc: Bamgboye oszt ki egy csomagot Burekovic bokájára... az újabb sárgát megússza. 12 perce van pályán, de ha így folytatja, nem biztos, hogy a lefújáskor is ott lesz...
79. perc
: Bamgboye cselezgetett Burekoviccsal szemben, lopja a távolságot, majd éles szögből beadja, lecsúszik, így lesz veszélyes, szinte leborotválja a keresztlécet. Megúszták a lilák!
77. perc: Ha a klubok nevét nézzük, bárkitől búcsúzunk, hiányozni fog a Magyar Kupa legjobb nyolc csapata közül. Ha a játékot...
75. perc:
Nikolics befejezte mára, Hodzic jön be a helyére!
73. perc:
Muszliu ütközik Novothnyval, mind a ketten a fejüket fogják. A játék megállt, de ápolásra szerencsére nincs szükség.
72. perc: Zsótér! Fejel?! Még a Vidi védői is meglepődtek talán! Pauljevics beadása szenzációs, Zsótér túlugorja a védőjét, nyolc méterről a jobb alsó felé bólint, de centikkel elkerüli a kaput a labda.
71. perc: Zsótér képtelen átvenni a labdát a 16-oson belül, Pátkai megszerzi, majd eladja, Vad II. elcsúszik miközben fordulna a játékkal, Nwobodo passzol a bal szélen Calcanhoz, akinek nem kéne zavartatnia magát, kapásból még is méterekkel kapu fölé teker!
70. perc:
S Bamgboye másfél perc után kap egy sárgát. Calcannal szemben volt túl agresszív a félpályánál.
68. perc:
Houri számára vége a meccsnek, Bamgboye váltja!
67. perc: Houri beívelése után Stopira fejel kapu fölé a hosszúnál.
66. perc:
Petrjak, Kovács, Petrjak a labda útja, utóbbi felgyorsítana a kaputól 30-35 méterre, Nwobodo lerántja. Itt a meccs első sárga lapja!
62. perc:
Szakály le, Calcan be!
60. perc: Megint kezdi átvenni az irányítást a Vidi.
60. perc: Nikolics kap megint remek indítást, már csak Herisszel áll szemben, a belga bekk behátrál, majd a 16-os vonalában remek ütemben szúr közbe jobb lábbal és elpöcköli Nikolics elől a labdát. Nagy szerelés!
59. perc: Houri szabadrúgása után Pajovics jön ki magabiztosan és húzza le a beívelést a berobbanó Stopira elől.
58. perc: Kovács I. mutat be nagy szólót, három újpesti közt cselezi magát helyzetig, majd 17 méterről csúnyán kapu fölé durrant!
56. perc: Houri gyorsít fel, két újpesti közt megtartja a labdát, majd tökéletes ütemben szökteti Nikolicsot, aki ziccerben, 13 méterről mintegy hazaadja Pajovicsnak. Mondjuk öt éve valóban csapattársak voltak Fehérváron... Ha ez mentség ilyen helyzetben.
54. perc: Nikolics sarokkal húzza az ötös előterében érkező Petrjak elé a labdát, de az ukrán szélső kézzel veszi maga elé... itt vége is az akciónak.
52. perc: A sarokrúgás után Szakály tud fejelni a hosszúnál, de veszélytelen a kapura.
51. perc: Burekovic unja meg a tilitolit, 24 méterről lő, a labda megpattan, jöhet a harmadik újpesti szöglet.
49. perc: A második félidőben eddig az Újpest az aktívabb, de igazán komoly helyzetig nem jutott el. Az imént Nwobodót állították meg lesen, pedig ígéretesen indult az akció.
46. perc:
Folytatódik az összecsapás!

Balázs Benjamin helyén Pauljevics folytatja a lila-fehéreknél!

I. félidő:

45. perc: Vad II. nem hosszabbított, négy másodperc ráadással lefújja az első félidőt!
43. perc: Nagy játék a Viditől, Kovács majd Petrjak a labda útja, Nikolics kerül helyzetbe, a kaputól 13-14 méterre veszi célba a bal alsót, de Pajovics megint bravúrral véd! Eddig jó döntésnek tűnik Vignjevics húzása kapusposzton!
42. perc: Ez mi volt?! Litauszki fut alá egy előreívelésnek, Pajovics kijön a tizenhatoson kívülre, Petrjakkal ütközik a labdáért küzdve, majd felszabadít. Vad II. szerint nem volt szabálytalan a kapus. A Vidi-szurkolók nem annyira értenek egyet. Petrjak sem!
38. perc: Petrjak adja a labdát a 16-os vonalában helyezkedő Nikolicsnak, majd begyújtja a rakétákat, Nikolics lekészíti lövésre, ám kissé hosszú a passz, így Pajovics kimozdulva a kapujából megint tisztázni tud.
37. perc: Novothny kap remek labdát a 16-oson belül, csak épp nem sikerül levennie megint...
36. perc: Simon kényszerítőzik Szakállyal, utóbbi 18 méterről ismét nem vállalja el a lövést, inkább a beinduló Simonhoz teszi, aki aztán Tamás O. mellett a földre kerül a 16-oson belül. Vad II. szerint nincs tizenegyes.
35. perc: Houri csinál meg két cselt a bal szélen, majd kiugratná Nikolicsot, Pajovics azonban remekül jön ki a kapujából és ment a fehérvári támadó elől. Utólag az is kiderül, les miatt nem ért volna a gól, ha Nikolics ér is oda előbb...
34. perc: Novothny nem tudja levenni Onovo labdáját a 16-oson belül, aztán valahogy mégis csak kapura fordul, de ekkora Muszliu odaér elé, s blokkolja a kísérletét.
32. perc: Houri végezhet el szabadrúgást a 16-os bal oldalától, ígéretes szögből, de a labdája erőtlen lesz, alig száll el a jól helyezkedő Pajovics kezéig...
28. perc: Ígéretes újpesti beadás jobbról, Kovácsik kicsit aláfut, Zsótér vehetné át a 16-os bal szélénél, ám egyik lábával elrúgja a másik elől...
27. perc: A labdáért felugorva Burekovic találja el térddel Petrjak hátát. Megússza a sárgát.
25. perc: Most inkább a mezőnyjáték dominál a pályán. Hangya kezezése miatt az is megakad egy picit.
22. perc: Zsótér veri meg Tamás Olivért a bal szélen, ám hiába alakítja ki a helyzetet, a beadása lecsúszik...
20. perc: 1736 nap. Ennyi idő telt el az utolsó alkalom óta, hogy Nikolics a Vidi kezdőjében kapott helyet.
17. perc: Zsótér próbálkozik meg egy átlövéssel, megpattan, a lecsorgó pedig veszélytelen a kapura. 16. perc: Pajovics és Heris hozza a szívbajt a kevés kilátogatott újpestire, a kapus a rá támadó Petrjakot kijátszva az ötös bal sarkától passzol az ötös jobb oldalára visszazáró belgához, Heris kissé csacskán veszi át, az üresen álló kapu felé pattan a labda, de végül sikerül átvennie és megindulni a fehérvári térfél irányába...
15. perc: Kijelenthetjük, hogy 15 perc alatt több esemény volt a mérkőzésen, mint az odavágó 90 perce alatt összesen. Maradjon is így!
12. perc: Ígéretes kontra az Újpesttől, Szakály a kaputól 22 méterre, középen veszi át a labdát, egy ütemek kivár, inkább nem lő, hanem a védők között beinduló Novothnyt szökteti, a Dél-Koreából hazatért támadó azonban nem tudja átvenni a labdát, kissé esetlen mozdulata után pedig a bal alsó saroktól egy méterre gurul az el.
10. perc: Simon tűnik fel tőle szokatlan pozícióban, a 16-oson belül Hangya elől csípi el a labdát...
9. perc: Szakály, Novothny, Zsótér a labda útjra, utóbbi megkerüli Muszliut a 16-os bal sarkánál, majd kissé éles szögből lő. Kovácsik véd, kipattan róla, Simon közepén érkezik, de nem elég gyors, a fehérvári védő takarít.
7. perc: Petrjak jobbról érkező beadása centikkel megy el a középen érkező fehérvári támadó feje felett, majd Heris tisztáz szögletre.
5. perc: Nagyon bekezdett a Vidi, de az Újpest valahogy túlélte az első öt percet...
4. perc: Houri fejese száll néhány centivel a jobb kapufa mellé az újabb fehérvári szöglet után!
3. perc: A sarokrúgás után nem jut messzire a labda, jön jobbról a beívelés, Tamás O. veszi le az ötös sarkánál, egy csellel becsapja Herist, ismét Pajovics véd nagyot!
2. perc: Pajovics mutat be egy óriási bravúrt! Heris flegma hátul, Litauszki mögé adja a labdát, Petrjak lecsap rá, egyet igazít rajta, 10 méterről lő, de az újpesti kapus bravúrral kiszedi a rövid felsőből!
1. perc: Elkezdődött a találkozó!


Érkeznek a csapatok. Három igazi meglepetés a kezdőkben: a Vidinél először a kezdők között visszatérése óta Nikolics Nemanja, illetve ott van a középső védő Tamás Olivér, aki most debütál a felnőttek között. Az Újpest kapujában pedig Filip Pajovics, Banai Dávid megszokott helyén!

A fehérváriak piros-kék felsőben, kék nadrágban és sportszárban, az Újpest lila-fehér felsőben, fehér nadrágban és sportszárban.

A játékvezető Vad II. István.

Előzmények

Nem született gól az Újpest FC és a Mol Fehérvár összecsapásán a labdarúgó Magyar Kupa nyolcaddöntőjének első mérkőzésén, Szegeden. A találkozó legnagyobb ziccerét talán Vincent Onovo hagyta ki a 90. percben. Az összecsapás eseményeit ide kattintva idézheti fel!

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik