Kamber gólja döntött, nyolcadszor kupagyőztes a Budapest Honvéd!

ZOMBORI ANDRÁS (összefoglaló), HATÁR DÁVID (percről percre)ZOMBORI ANDRÁS (összefoglaló), HATÁR DÁVID (percről percre)
Vágólapra másolva!
2020.06.03. 19:45
A labdarúgó Magyar Kupa döntőjében a Budapest Honvéd 2–1-re legyőzte a Mezőkövesdet, így története során nyolcadik alkalommal hódította el a trófeát.
Djordje Kamber gólja döntött, nyolcadszor kupagyőztes a Budapest Honvéd (Fotó: Török Attila) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK
Djordje Kamber gólja döntött, nyolcadszor kupagyőztes a Budapest Honvéd (Fotó: Török Attila) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK

MAGYAR KUPA
DÖNTŐ
BUDAPEST HONVÉD–MEZŐKÖVESD ZSÓRY 2–1 (1–1)
Budapest, Puskás Aréna, 10 000 néző. Vezette: Bognár Tamás (Tóth II Vencel, Vígh-Tarsonyi Gergő – Andó-Szabó Sándor, Berke Balázs)
Honvéd: Tujvel – Batik, Kamber, Lovric – Ikenne-King (Aliji, 84.; Niba, 98.), Gazdag (Nagy G., 84.), Hidi, Szendrei, Uzoma – Ugrai (Kesztyűs, 79.), Lanzafame (George, 84.). Mb. vezetőedző: Pisont István
Mezőkövesd: Szappanos – Eperjesi (Farkas D., 70.), Neszterov, Pillár, Silye (Vadnai, 70.) – Cseri, Karnyicki, Berecz, Besirovic – Zivzivadze, Pekár (Jurina, 78.). Vezetőedző: Kuttor Attila
Gólszerző: Neszterov (33. – öngól), Kamber (56.), ill. Pekár (37.)

Nem lehet kérdés, a múlt a Budapest Honvéd mellett szólt. Az 1909-ben alapított klub a 19. Magyar Kupa-döntőjére készült, és ha csak a kettőezres éveket nézzük, hatodszor jutott el a sorozat utolsó meccséig, és arra számított, hogy 2009 után ismét ünnepelhet. Ellenfele, a Mezőkövesd Zsóry először jutott be a sorozat fináléjába (addigi legjobb szereplése a 2017-es elődöntő volt), igaz, azt is tegyük hozzá, története első NB I-es bajnokiját is csak 2013. július 27-én játszotta (3–0-s vereség az MTK Budapest vendégeként).

Ami a mostani idényt illeti, pályaválasztóként mindkét együttes 2–1 elveszítette a riválisa elleni mérkőzést (a harmadik találkozóra június 12-én Mezőkövesden kerül sor), a Kuttor Attila irányította csapat 26 forduló alatt nyolc pontot „vert” fővárosi riválisára a bajnokságban. A sorozatban a Mezőkövesd érkezett nehezebb ágról a döntőig, hiszen három élvonalbeli ellenfelet, a Kaposvárt, a Puskás Akadémiát és a Mol Fehérvárt is búcsúztatnia kellett, szemben a Honvéddal, amely az NB I-es csapatok közül csak a Pakssal találkozott. Csakhogy…

A Magyar Kupát sohasem a múlt nyeri meg, mi több, a döntőben nem feltétlenül az számít, melyik klubnak jobbak az aktuális lehetőségei, melyik csapat játszott addig – a szurkolók vagy éppen a szakemberek szerint – tetszetősebb, eredményesebb futballt a szezonban. A kupa egyik varázsa, hogy egyetlen találkozón bármi megtörténhet, pláne a döntőben, azonos osztályból érkező csapatok esetében. Hivatalosan a Budapest Honvéd számított az összecsapás házigazdájának, ráadásul Hidi Patrikéknak már volt lehetőségük tesztelni a Puskás Aréna pazar játékterét: május 26-án az MTK Budapest elleni elődöntőben tizenegyesekkel harcolták ki a fináléba kerülést. Bár azon a bizonyos elődöntőben a Honvéd mestere, Pisont István a négyvédős felállást választotta, ezúttal ismét három belső védőt jelölt a kezdő tizenegybe, a széleket pedig Patrick Ikenne-King és Eke Uzoma zárta le. Természetesen ott volt a pályán a Debrecen (3–1) elleni bajnokit kihagyó Davide Lanzafame is, méghozzá a Loki ellen jó teljesítményt nyújtó Ugrai Roland csatártársaként.

Az első igazi lehetőség a Mezőkövesd előtt adódott: Cseri Tamás a rá jellemző laza bokamozdulattal emelte a kapu előterébe a labdát, az eltiltása után visszatérő Berecz Zsombor kapásból lőtt – kevéssel a jobb sarok mellé. Noha a Kövesd korábban nemegyszer két szűrővel és három támadó középpályással állt fel, ezúttal Dino Besirovic és Pekár László is fellépett Budu Zivzivadze mellé, vagyis sokkal inkább 4–3–3-as felállás volt ez, mint 4–2–3–1. Azt is tegyük hozzá, a csapat kapitánya, Cseri Tamás ezúttal is megkapta azt a szabadságot, amit korábban mindig, így a középpálya jobb oldaláról indulva gyakran lépett vissza a tengelyben labdáért, de ha a helyzet úgy kívánta, balszélsőszerűen rohamozott.

A 26. percben nagy lehetőséghez juthatott volna a Honvéd, Bognár Tamás játékvezető azonbannem vette észre, hogy az eleső Cseri kézzel ér a labdába a saját tizenhatosának vonala előtt, márpedig abból a pozícióból Lanzafamét nemegyszer láttuk már a kapuba találni. Látni kellett azt is, hogy mivel Besirovic és Pekár a megszokottól feljebb foglal el pozíciót, a Mezőkövesd két szélső védőjének, Eperjesi Gábornak és Silye Eriknek nem igazán marad lehetősége mélységből „megfutni” a széleket, márpedig ez a fegyver a Mol Fehérvár elleni elődöntőben nagyszerűen működött.

Bő fél óra futballt követően, egy szögletrúgás után szerzett előnyt a Honvéd: Djordje Kamber lövése után az Ivan Lovriccsal harcoló Andrij Neszterovról a saját kapujába pattant a labda. 1–0

Neszterov öngólja

Néhány perccel később Pekár László távoli szabadrúgását az MTK elleni két elődöntős mérkőzésen nagyszerű teljesítményt nyújtó Tomás Tujvel „benézte”, így az első játékrész döntetlennel zárult. 1–1

Pekár szabadrúgásgólja

A szünetben egyik szakvezető sem változtatott, ugyanakkor egyértelműen a Mezőkövesd kapta el jobban a folytatást: az 50. percben két jobb oldali támadás kivédekezése is jelentős próba elé állította a Honvédot. A jó kövesdi rajt ellenére ismét a Honvéd szerezte meg a vezetést – kell-e mondani, ezúttal is rögzített játékhelyzet végén. Ne hallgassuk el, az addig meglehetősen keveset mutató, a hajrában lecserélt Lanzafame harcolta ki a szabadrúgást, Ugrai nagyszerű technikával rúgta középre a labdát, és ki más, mint az öt elveszített kupadöntőt megélő Djordje Kamber fejelt a kapuba. 2–1

Kamber gólja

A Mezőkövesd ezt követően azt tette, amit az első kapott gól után, vagyis nem esett pánikba, hanem sokszor szemre is tetszetős, rövid passzos játékkal építkezett, a Honvéd pedig, ha lehetősége nyílt, próbálta lassítani a játékot. A két vezetőedző közül Kuttor Attila szánta el magát előbb változtatásra, és, bár a Mezőkövesd mindent elkövetett, hogy a hátralévő időben eltüntesse hátrányát, nem járt sikerrel. A borsodi klub közel járt ahhoz, hogy története során először a csúcsra érjen a sorozatban, de a finálé után – immár nyolcadszor – a Honvéd örülhetett. Pisont Istvánnak 31 évvel azután, hogy játékosként is kupagyőzelmet ünnepelhetett a Honvéddal, vezetőedzőként is megadatott a diadal.

2020-ban kupagyőztes a Budapest Honvéd! (Fotó: Szabó Miklós)
2020-ban kupagyőztes a Budapest Honvéd! (Fotó: Szabó Miklós)

PERCRŐL PERCRE

Hidi Patrik és Djordje Kamber emelte magasba a kupát.

Az érmeket Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Csányi Sándor MLSZ-elnök adja át a mezőkövesdi, majd a kispesti játékosoknak és stábtagoknak.

Kamber négy vesztes kupadöntőt (egy Szerbiában, három Magyarországon) követően nyert ismét finálét.

A Mezőkövesd története első kupadöntőjét elveszítette, míg a Honvéd a 19. kupadöntőjében a nyolcadik győzelmét aratta.

Kispesti öröm a lefújás után (Fotó: Szabó Miklós)
Kispesti öröm a lefújás után (Fotó: Szabó Miklós)

Pisont kupát nyert, de még nem tudja, folytathatja-e; Kuttoréknak nagyon fáj

MÁSODIK FÉLIDŐ

100. perc: EZ A VÉGE, A HONVÉD MEGNYERTE A MAGYAR KUPÁT!

100. perc: Ziccer, de kimarad! George lépett ki óriási helyzetben, elrúgta a kapus mellett a labdát, amely végül a bal oldali kapufa mellett is elsuhant.

98. perc: Aliji nem tudja folytatni, Macdonald Niba állt be a helyére.

96. perc: Aliji és Zivzivadze ütközött a tizenhatoson belül, mind a ketten a labdát nézték. Mind a kettejüket ápolni kell, előbbit lejet hogy le is kell cserélni.

95. perc: Egy jobb oldali mezőkövesdi szöglet után Batik csúsztatta el a labdát a tizenhatoson belülről, majd szabadrúgást kapott a Honvéd.

93. perc: Elképesztő jelenetsor! Szappanos vett át majdnem a felezővonalnál egy hosszan előrevágott labdát, George megtámadta, és elvette tőle, majd kis híján az üres kapuba lőtte. A kapus egyszer szabálytalankodott vele szemben, de a csatár felállt, a játékvezető pedig így nem ítélt szabadrúgást.

93. perc: Ezúttal Kamber fejelte el a labdát a tizenhatoson belülről.

92. perc: Cseri felívelése után Tujvel húzta le a labdát, majd rutinosan rá is feküdt.

90. perc: Hat perc a hosszabbítás.

90. perc: Besirovic is besárgult, túl sokáig és hevesen reklamált a játékvezetőnél.

89. perc: Vadani Dániel rántotta le a Honvéd térfelének közepén Uzomát, villant a sárga lap.

88. perc: Tizenegyest reklamálnak a kövesdiek, miután Besirovic kapáslövését követően a mellette álló Batik kezéhez ért a labda. A játékvezető szerint ezért nem jár büntető.

84. perc: Egyszerre hármat cserélt a Honvéd. Lanzafamét Mayron George, Gazdagot Nagy Gergő, Ikenne-Kinget pedig Naser Aliji váltotta.

80. perc: Egy jobb oldali Besirovic-szöglet után Zivzivadze fejelte a kapu fölé a labdát.

79. perc: A kispestiek is változtattak, Ugrai helyére Kesztyűs Barna állt be.

79. perc: Cseréltek a mezőkövesdiek, Pekárt Marin Jurina váltotta.

78. perc: Karnyicki lövése után szögletre pattant a labda egy védőről.

76. perc: Cseri tizenhatoson kívülről eleresztett lövése megpattant egy Honvéd-játékoson, így a felpörgő labdát Tujvel könnyedén megszerezte.

74. perc: Mind a ketten visszatérhettek a pályára.

72. perc: Lanzafame maradt a földön, ápolni is kell. Sőt, Pillárnak felszakadt a szemöldöke, őt is ápolni kell. Egy fejpárbaj során fejeltek össze.

71. perc: Ugrai jobb oldali szabadrúgása után Szappanos húzta le a labdát.

70. perc: Kuttor Attila lecserélte a két szélső védőjét, Silye és Eperjesi hagyta el a pályát, helyükre Vadnai Dániel és Farkas Dániel állt be.

68. perc: Egészségügyi szünet, frissíthetnek egyet a játékosok.

66. perc: Ugrai bal oldali szöglete után Szappanos húzta le az élesen az öt és felesen belülre érkező labdát.

65. perc: Hidi harcolt ki egy szögletet.

61. perc: Ugrai jobb oldali beadása után elrúgták a labdát a mezőkövesdiek.

59. perc: Pekár sarokrúgása után elfejelték a labdát a kispestiek a tizenhatoson belülről.

59. perc: Karnyicki bal oldali beadása után Szendrei rúgta ki szögletre a labdát.

Kamber gólja:



56. perc: GÓÓÓL! ISMÉT VEZETÉST SZERZETT A HONVÉD! Ugrai bal oldali szabadrúgása után Zivzivadze fejjel, Karnyicki pedig valószínűleg kézzel ért a labdába, amely így pont Djordje Kamber elé pattant, ő pedig három méterről közvetlenül a léc alá fejelt. 2–1

55. perc: Gazdag Dániel kapott sárga lapot reklamálásért.

54. perc: Ugrai jobbról befelé húzva betört volna a tizenhatoson belülre, de Neszterov egy remek szereléssel megakadályozta.

53. perc: Eperjesi jobb oldali beadása után a labda a háló tetején landolt.

50. perc: Eperjesi volt erőszakos a tizenhatoson belül, ám az alapvonal közeléből visszatett beadása nem talált csapattársat.

49. perc: Egy jobb oldali beadás után Cseri kis híján lövésig jutott, végül azonban szerelték.

Csere egyik oldalon sem történt.

46. perc: Újra útjára indult a labda, a mezőkövesdiek kezdték a második félidőt.

A Honvéd gólja után jött a gyors kövesdi válasz (Fotó: Szabó Miklós)
A Honvéd gólja után jött a gyors kövesdi válasz (Fotó: Szabó Miklós)

ELSŐ FÉLIDŐ

45+2. perc: Véget ért az első félidő, a szünetben 1–1-es döntetlen az állás.

45+2. perc: Silye bal oldali beadása után Zivzivadze csúsztatta a kapu mellé a labdát.

45. perc: Két perc a ráadás.

43. perc: Zivzivadze lépett ki ziccerben, lövése után Tujvel védett, de a grúz csatár lesről indult, a játékvezető lefújta a támadást.

41. perc: Besirovic kísérletezett 19 méterről, de lapos és erőtlen lövése után a labda elment a jobb oldali kapufa mellett.

38. perc: Ivan Lovric kapott utólag egy sárga lapot, Cserit rúgta fel a Honvéd térfelének közepén.

38. perc: Berecz távoli lövése után Tujvel nem tudta megfogni a labdát, de Batik kisegítette: a védő elrúgta a labdát a berobbanó Zivzivadze elől.

Ezzel a szabadrúgásgóllal egyenlített a Mezőkövesd:



37. perc: GÓÓÓL! OTT AZ EGYENLÍTÉS! Pekár László 26 méterről, jobbal lőtt kapura egy szabadrúgást, Tujvel pedig csak belekapni tudott a labdába, amely így a kapu jobb oldalában kötött ki. 1–1

Ezzel az öngóllal szerzett vezetést a Honvéd:



33. perc: GÓÓÓL! VEZETÉST SZERZETT A HONVÉD! Ugrai jobb oldali szöglete után Batik csúsztatott, Kamber mellel levette a labdát és ballal lőtt, végül a Lovriccsal harcoló Andrij Neszterovon úgy pattant meg a labdába, hogy az a kapu jobb oldalába pattant. Szappanos a másik sarok felé vetődött, nem volt esélye a védésre. 1–0

Honvéd-öröm az első gól után (Fotó: Szabó Miklós)
Honvéd-öröm az első gól után (Fotó: Szabó Miklós)

32. perc: Lanzafame lekészítése után Ikenne-King tört be a tizenhaoson belülre, majd kiszorított helyzetből lőtt, e Karnyickiről szögletre pattant a labda.

31. perc: Uzoma bal oldali beadása nem talált csapattársat, Silye senkitől sem zavartatva vehette le a labdát a tizenhatoson belül.

30. perc: Berecz indítása nem volt pontos, Zivzivadze elől Tujvel szedte fel a labdát.

26. perc: Egy jobb oldali beadás után Gazdag esett el a tizenhatoson belül, de ezért nem járt tizenegyes, majd Ugrai lőtte a blokkba a labdát.Hidi is próbálkozott egy lövéssel, de nem találta el a kaput.

25. perc: Folytatódik a játék.

23. perc: Elérkeztünk az első félidő feléhez, ezért egészségügyi szünetet rendelt el a játékvezető.

21. perc: Ugrai egymás után még két szögletet végezhetett el a jobb oldalról, a második után Szappanos húzta le a labdát.

20. perc: Ugrai jobb oldali szöglete után Kamber nem tudott fejelni, majd Ugrai harcolt ki egy újabb sarokrúgást.

Természetesen Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya, a Honvéd korábbi vezetőedzője is a helyszínen van (Fotó: Török Attila)
Természetesen Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya, a Honvéd korábbi vezetőedzője is a helyszínen van (Fotó: Török Attila)

16. perc: Besirovic bal oldali szabadrúgása után Neszterov nem tudott fejelni Batik mellett.

A Puskás Arénában elég jó a hangulat, a kispestiek jóval hangosabbak, többen is vannak, de a kövesdiek is kitesznek magukért.

12. perc: Ugrai kezdett szólózni, de a harmadik mezőkövesdi védő, már a tizenhatoson belül megállította.

10. perc: Lövés! Cseri balról érkező beívelése után Berecz jobbal, kapásból, az öt és feles sarkától lőtt, de a labda elsuhant a jobb alsó mellett.

9. perc: Egy bal oldali mezőkövesdi szabadrúgás után Lovric fejelte el a labdát a tizenhatoson belülről.

7. perc: Ikenne-King jobb oldali indítása pontatlan volt.

4. perc: Besirovic jobb oldali szöglete után Karnyicki fejelte a kapu fölé a labdát.

A fővárosiak vörös-fekete, a mezőkövesdiek kék-sárga csíkos mezben léptek pályára.

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés, a kispestiek indították útjára a labdát.

A játékosok megérkeztek a pályára, majd felcsendült a magyar himnusz.

Köszöntjük kedves olvasóinkat, hamarosan kezdődik a Budapest Honvéd–Mezőkövesd Zsóry Magyar Kupa-döntő. Tartsanak velünk!

ELŐZMÉNYEK

A Mezőkövesd története első kupadöntőjére készül. Ezzel szemben a Honvédnak ez lesz a 19. Magyar Kupa-döntője – az eddigi 18-ból hetet nyertek meg a kispestiek.

A Mezőkövesd vezetőedzője,Kuttor Attilaelmondta: a hosszabb ideje sérült Guzmics Richárdon kívül mindenki bevethető lesz a szerdai kupadöntőben.

„A Honvéd kipróbált, harcos csapat, sok csatát megéltek már a játékosai, nyertek bajnokságot, kupát, ismerős nekik a helyzet. Nekünk is vannak olyan tapasztalt labdarúgóink, akik átéltek ilyet, ők is tudják, hogy mit kell tenni ebben a helyzetben. Ott voltam a Puskás Aréna nyitó meccsén, természetesen eljátszottam a gondolattal, hogy egy ilyen találkozón edzőnek lenni felemelő érzés.”

A szakember arra a felvetésre is reagált, hogy hét év után először biztosan magyar tréner fogja kupagyőzelemre vezetni csapatát. (Kondás Elemérnek sikerült 2013-ban a Debrecennel, egyébként bajnokságot is ő nyert legutóbb magyarként, még 2014-ben.)

„A magyar edzők renoméját próbáljuk visszaállítani arra a szintre, amelyben az előző évtizedekben volt, ez jó lépés lehet ezen az úton.”

A kupagyőzelem a tét a Puskás Arénában (Fotó: mlsz.hu)
A kupagyőzelem a tét a Puskás Arénában (Fotó: mlsz.hu)

A Budapest Honvéd vezetőedzője,Pisont Istvánis a sérültekről beszélt először: a Debrecen ellen lecserélt kapus, Tomás Tujvel állapotáról kedden kapnak visszajelzést.

10 EZREN A DÖNTŐN

Szerda reggeli állás szerint már csak valamivel több mint 200 eladó jegy volt a Budapest Honvéd–Mezőkövesd kupafináléra, valamivel 11 óra után pedig márarról tájékoztatott a szövetség, hogy minden jegy elkelt a döntőre,melyre a Puskás Arénaalsó és középső karéját nyitják meg. A hatályban lévő jogszabályok szerint legalább 1.5 méteres távolságot kell biztosítani a nézők között, így csak minden negyedik ülőhely foglalható el, vagyis három széket üresen kell hagyni két ember között, illetve a közvetlenül egymás mögötti ülőhelyeket sem lehet használni. Az MLSZ-től kapott tájékoztatás alapjántízezren lesznek a lelátókon.

„Bízom benne, hogy rendben lesz. Egy-két játékosunknak, például George-nak van kisebb problémája, de bízom benne, hogy mindenki a rendelkezésemre áll majd.”

Az edzőt arról kérdezték: mennyit számíthat, hogy ők vasárnap, míg a Mezőkövesd szombaton lépett pályára a bajnokságban?

„Sokat számít, biztosan frissebbek lesznek. Próbálunk kompenzálni, de akár befolyásoló tényező is lehet a döntőben.”

Az viszont biztos, hogy motiválni nem kell a játékosokat...

„Kamber már öt kupadöntőt veszített el, Lanzafame pedig még nem nyert egyet sem, úgyhogy nagyon magas az adrenalin, inkább nyugtatni kell mindenkit, mint felpörgetni.Egységes a csapat, ez a két-három eredmény összehozta a társaságot.”

Sok múlhat a két kapuson: így készül a fináléra Szappanos Péter (Mezőkövesd) és Tomás Tujvel (Honvéd). Részletek és interjúk itt!

„Csak az FTC elleni meccsek előtt szokott ennyi barátom lenni”Tóth Lászlóval, a Mezőkövesd szakmai igazgatójával készült interjúnkat ide kattintva hallgathatják meg.

A döntő játékvezetője Bognár Tamás lesz. A 41 éves sárvári játékvezető 2006 óta NB I-es kerettag, 2009 óta FIFA-bíró. A Honvéd–Mezőkövesd lesz az első MK-fináléja. A munkáját a Puskás Arénában Tóth II Vencel és Vígh-Tarsonyi Gergő partjelzőként, Andó-Szabó Sándor és Berke Balázs alapvonali játékvezetőként, Szert Balázs pedig tartalék játékvezetőként segíti.

Ami a mérkőzés utáni ünnepélyes átadót illeti: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden bejelentette, az MLSZ felkérte, hogy a Magyar Kupa döntőjét követően adja át a trófeát.

Eddig mindkét döntős valamivel több mint ötvenmillió forintot „futballozott össze” a Magyar Kupában. A szövetség versenykiírása szerint ugyanis minden mérkőzés után ötmillió forint jár a csapatoknak, s győzelem esetén további négymillió. A döntetlenért nem jár díjazás.A döntőben nagyobb a tét, a győztes 51 millió forintot kasszírozhat, egy évig őrizheti a díszes kupát, valamint 40 aranyozott érmet vehet át a finálé után.A vesztes nem kap pénzt, csupán 40 darab ezüstözött érmet vihet haza. A kupagyőztes az Európa-ligában indulhat.

A kövesdiek különvonata 14.55-kor, mintegy 400 szurkolóval indult el Mezőkövesdről. A csapat nem utazott fel korábban a fővárosba, a játékosok és a stáb fél ötkor indult el autóbusszal Mezőkövesdről Budapestre.

NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik