Mint korábban beszámoltunk róla, a Lombard Kézizálog Zrt. ügyével kapcsolatban a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai kedden egy személyt előállítottak. Úgy tudjuk, Bíró Péter, a pápai focicsapatot is magáénak tudó Lombard Zrt. tulajdonosa az előállított férfi, akinek előzetes letartóztatását indítványozzák a nyomozók.

„A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a társaság pénzügyi és működési helyzete miatt a mai nappal visszavonta a Kézizálog Pénzügyi Szolgáltató Zrt. pénzügyi szolgáltatási tevékenységre vonatkozó tevékenységi engedélyét. A jegybank egyúttal kezdeményezte a társaság felszámolását, illetve – a törvény előírása szerint – a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló (PSFN) Nkft. felszámolóként való kirendelését” – olvasható a portfolio.hu-n.

Az MNB azt írta, a társaság mérete, tevékenysége, sem az érintett refinanszírozó intézmények által esetlegesen elszenvedendő veszteség nem jelent kockázatot a hazai pénzügyi rendszerre vonatkozóan.

ELŐZMÉNYEK

Az év elején kapott nyilvánosságot a hír, mely szerint baj van a pápai focicsapat tulajdonosának egyik cégénél. A Magyar Nemzeti Bank felügyeleti biztost rendelt ki a Kézizálog Pénzügyi Szolgáltató Zrt.-hez a pénzügyi vállalkozás „helytelen hitelezési és refinanszírozási gyakorlata miatt.”

A felügyeleti biztos kirendelése után kiderült, hogy nagy a baj. A rendőrség tájékoztatása szerint ugyanis a „Kézizálog Zrt. tulajdonosa önfeljelentést tett”, ami után 4 milliárd forintnyi kárt okozó csalás gyanújával indult nyomozás.

A Kézizálog Zrt. a Lombard cégcsoport tagja, amelynek tulajdonosa Biró Péter, aki 1996 novemberében megjelent a magyar futball világában. A cégcsoporthoz tartozik a jelenleg a pápai futballklubot működtető Új Lombard Kft is.