Listavezetőként jön a PAFC, de nyer-e először az FTC otthonában?

M. G.M. G.
Vágólapra másolva!
2020.10.02. 13:34
null
Listavezetőként jön a PAFC, de nyer-e először az FTC otthonában? (Fotó: Dömötör Csaba)
Három napra széthúzott fordulóval folytatódnak a labdarúgó NB I küzdelmei. A 6. forduló nyitányán a két újonc mérkőzik meg (MTK–Budafok), a címvédő és immár Bajnokok Ligája-főtáblás Ferencváros a Puskás Akadémiát fogadja, a záró találkozó a Mol Fehérvár FC és az Újpest összecsapása lesz.

 

MTK BUDAPEST–BUDAFOKI MTE

♦ A Budafok egyetlen korábbi élvonalbeli idényében találkoztak kétszer: az MTK pályaválasztóként 5:1-re nyert, a Promontor utcában pedig 3:3-at ért el.

♦ Az előző NB II-es idényben az MTK hazai pályán 2–1-re győzött, a budafoki mérkőzésre pedig a koronavírus-járvány okozta leállás miatt nem került sor.

♦ Az MTK a címvédő Ferencváros elleni döntetlennel és a Honvéd magabiztos legyőzésével nyitotta az idényt, ám azóta nyeretlen: Diósgyőrben ikszelt (1–1), az előző két fordulóban viszont súlyos vereséget szenvedett a ZTE-től (0–3), illetve a Pakstól (0–4). Az utóbbi két mérkőzést már a súlyos sérülést szenvedő Myke Bouard Ramos nélkül játszotta az MTK, márpedig a támadónak kulcsszerepe van a csapatjátékban.

♦ A Budafok győzelemmel rajtolt, azóta viszont nyeretlen, legutóbbi két bajnokiját elveszítette. A budafokiak rövid NB I-es történelmük során még nem nyertek idegenbeli mérkőzést (az 1945–46-os idényben csak a Promontor utcában tudtak győzni, ebben az évadban 0–1–1 a mérlegük vendégként).

♦ Az ezt megelőző két fordulóban az MTK két vereséget szenvedett és gólkülönbsége ezeken 0–7 – legutóbb 2016 tavaszán fordult elő hasonló a fővárosi kék-fehérekkel, akik akkor a Videotontól 5–0-ra, a Vasastól 2–0-ra kaptak ki.

MEZŐKÖVESD–KISVÁRDA

♦ Eddig 6 élvonalbeli mérkőzésen találkoztak, a mérleg 3 mezőkövesdi győzelem, 2 döntetlen, 1 kisvárdai siker.

♦ Mezőkövesden még nem tudott nyerni a Kisvárda élvonalbeli bajnokit, egy mérkőzés 2–2-re végződött, egyet a házigazda nyert meg 1–0-ra.

♦ A két csapat legutóbbi három bajnokijának mindegyikén volt kiállítás, a Mezőkövesd 1, a Kisvárda 3 piros lappal „gazdagodott”. Meg még volt 14 sárga lap is…

♦ A Mezőkövesd legutóbbi 8 hazai bajnokijából csak kettőt nyert meg, a legutóbbi kettőn viszont veretlen maradt.

♦ Február 22. (Mezőkövesd–Ferencváros 3–0) óta nem fordult elő, hogy Kuttor Attila csapata kettőnél több gólt szerzett volna hazai pályán.

♦ A Kisvárda a legutóbbi öt fordulóban nem játszott döntetlent, és „sorminta” szerint játssza mérkőzéseit (győzelem–vereség–győzelem–vereség–győzelem).

♦ A Kisvárda a legutóbbi öt idegenbeli mérkőzéséből négyet megnyert, egyedül Budafokon maradt alul. A várdaiak február 5. óta nem játszottak vendégként döntetlent, az ikszmentes sorozat 10 mérkőzést számlál (5 győzelem, 5 vereség).

DVTK–PAKSI FC

♦ Majdnem teljesen kiegyenlített a mérlegük, 31 élvonalbeli mérkőzés után 11 diósgyőri győzelem, 8 döntetlen és 12 paksi siker áll a táblán.

♦ A két csapat legutóbbi hét, egymás ellen vívott bajnokijából ötöt megnyert a Diósgyőr és csak egyszer kapott ki – épp legutóbb, amikor 4–2-es vereséget szenvedett Pakson.

♦ A DVTK pályaválasztása mellett is viszonylag kiegyenlített a mérleg, 7 hazai siker, 4 döntetlen, 5 vendéggyőzelem. A Paks legutóbb 2017. szeptember 16-án tudott győzni a Diósgyőr vendégeként (2–4). A tolnaiak az azóta lejátszott négy mérkőzésen gólt sem értek el a DVTK Stadionban (hazai szemszögből a négy találkozó: 1–0, 0–0, 1–0, 2–0).

♦ A Diósgyőr a legutóbbi két NB I-es mérkőzését elveszítette (ráadásul 7 gólt kapott, egyszer négyet, egyszer hármat), a legutóbbi hármon nyeretlen. Sőt, a DVTK a legutóbbi 11 bajnokija közül csak egyet nyert meg, mérlege ebben a periódusban 1 győzelem, 2 döntetlen, 8 vereség. Minden vereség alkalmával legalább két gólt kaptak a borsodiak.

♦ A Paks 2020-ban csak úgy tudott bajnokit nyerni, ha legalább két gólt szerzett egy mérkőzésen, egy találat sosem volt elég.

♦ Ebben az évben a paksiak csak két idegenbeli bajnokijukat tudták megnyerni (Kaposváron 3–0-ra, Mezőkövesden 2–0-ra győztek), s a legutóbbi öt vendégjátékukon nyeretlenek maradtak (3 döntetlen, 2 vereség).

ZTE FC–BP. HONVÉD

♦ A két csapat eddig 76 NB I-es mérkőzésen találkozott egymással, az örökmérleg 23 ZTE-diadal, 16 döntetlen és 37 kispesti siker.

♦ A két csapat bajnoki mérkőzésein 2009 tavasza óta nem volt döntetlen – a legutóbbi kilenc találkozóból három Zete-, hat pedig Honvéd-sikert hozott.

♦ A zalaegerszegi találkozók legnagyobb szenzációját alighanem az 1998. május 23-i mérkőzés hozta, amikor a ZTE 6–1-re mosta le a kispestieket. A Honvéd legnagyobb különbségű zalaegerszegi sikere két 4–0, egy 1973-ból, egy 2011-ből.

♦ A ZTE a legutóbbi két bajnokiját megnyerte és a legutóbbi 16-ból csak kettőt veszített el. Hazai pályán a Zete a legutóbbi tíz NB I-es mérkőzésén csak egyszer kapott ki, a Ferencváros verte meg 2–1-re.

♦ A ZTE betalált a legutóbbi 12 hazai bajnokiján, a sorozat 2019. november 30. (ZTE–DVSC 0–2) óta tart.

♦ Az előző forduló előtt már foglalkoztunk a Honvéd „lyukas” védelmével, nos, az akkor említett negatív szériák az Újpest elleni mérkőzésen folytatódtak. A Honvéd a legutóbbi 8 bajnokiján 2 vagy több gólt kapott, s a legutóbbi 13 NB I-es mérkőzése mindegyikén betalált az ellenfél a kapujába. A sorozat 2020. március 7. (Paks–Honvéd 0–0) óta tart.

FERENCVÁROS–PUSKÁS AKADÉMIA

♦ Listavezető a címvédő ellen: a Puskás Akadémia 4 mérkőzésen szerzett 9 pontjával vezeti a tabellát a 6. forduló előtt, a BL-főtáblára jutó Ferencvárosnak 3 mérkőzésből 7 pontja van. Már csak két csapat őrzi veretlenségét, a Ferencváros és a Fehérvár.

♦ A két csapat eddig 16-szor mérkőzött meg egymással az NB I-ben, 7 alkalommal a Ferencváros, 3 alkalommal a Puskás Akadémia győzött, a döntetlenek száma 6.

♦ A Puskás Akadémia még sosem tudott bajnoki mérkőzést nyerni a Ferencváros vendégeként, a mérleg 6 Fradi-siker és 2 döntetlen. A felcsútiak minden vendégjátékukon kaptak gólt (8 mérkőzésen 19-et).

♦ A kontinens egyik leghosszabb hazai bajnoki veretlenségi sorozata a Ferencvárosé. A Fradi klubrekord-hosszúságú szériája 55 hazai bajnoki (44 győzelem, 11 döntetlen) óta tart (2017. április 15-én a Vasas tudta elvinni a három pontot a Groupama Arénából). Az angol bajnok Liverpool hasonló szériája 61 találkozónál tart.

♦ A Ferencváros megnyerte a legutóbbi kilenc hazai bajnoki mérkőzését, a legutóbbi ötöt úgy, hogy gólt sem kapott. Május 23-án a DVSC tudott betalálni a Groupama Arénában, azóta sem a DVTK (3–0), sem a Kisvárda (1–0), sem az Újpest (1–0), sem a Mezőkövesd (1–0), sem a Paks (5–0) nem tudta megrezegtetni a hálót. A DVSC elleni 2–1 előtt is volt egy 5 mérkőzéses kapott gól nélküli szériája a Fradinak. A legutóbbi NB I-es csapat, mely egynél több gólt tudott szerezni a Groupama Arénában, pont a Puskás Akadémia, mely 2019. december 8-án 2–2-es döntetlent ért el.

♦ A Fradi még veretlen tétmérkőzésen ebben az idényben, 9 találkozóból hatot megnyert, hármon döntetlent játszott. A fővárosi zöld-fehérek június 23-án, a Fehérvár otthonában szenvedtek legutóbb vereséget.

♦ A Puskás Akadémia csak egyet veszített el legutóbbi tíz bajnoki mérkőzéséből, mérlege ezeken 7 győzelem, 2 döntetlen, 1 vereség. A PAFC legutóbbi bajnoki vereségét – ugyanúgy, mint a Ferencváros – a Fehérvártól szenvedte el.

♦ A felcsútiak idegenbeli mérlege figyelemre méltó, 2019. augusztus 31. óta a PAFC 17 NB I-es mérkőzést vívott meg vendégként, és csak kettőt veszített el (7 győzelem, 8 döntetlen, 2 vereség).

♦ A Puskás Akadémia legutóbbi 10 bajnoki mérkőzésének mindegyikén betalált, legutóbb június 7-én, a ZTE otthonában maradt szerzett gól nélkül – s kapott ki 2–0-ra.

♦ Dibusz Dénes, a Ferencváros első számú kapusa 14 tétmérkőzésen védett a Puskás Akadémia ellen, és csak egyszer kapott ki csapata (8–5–1-es mérleg). A 14-ből 5-ször kapott gól nélkül zárt.

MOL FEHÉRVÁR FC–ÚJPEST FC

♦ A párharc történelme már 111 NB I-es mérkőzésre nyúlik vissza. Talán meglepő, de a Fehérvár javára billen az örökmérleg, mely jelenleg 47–24–40-en áll.

♦ Az Újpest veretlen a legutóbbi két, Fehérvár elleni idegenbeli bajnokiján (1 győzelem, 1 döntetlen), de előtte 2008 és 2019 tavasza között egyszer sem tudott győzni a Vidi vendégeként.

♦ Az utóbbi bő évtizedben óriási a Vidi fölénye. A fehérváriak 2008 ősze és 2020 között 29 bajnokin mérkőztek meg az Újpesttel, mérlegük 19 győzelem, 6 döntetlen és 4 vereség.

♦ A Fehérvár veretlen a legutóbbi hat bajnokiján (3 győzelem, 3 döntetlen) és legutóbbi 11 hazai bajnokiján (7 győzelem, 4 döntetlen).

♦ Simon Krisztián továbbra is kitűnő formában futballozik, az újpesti szélsőnek június óta 12 bajnokin 9 gól és 4 gólpassz a mérlege. Viszont a Fehérvár a mumusa! A Transfermarkt összesítése szerint Simon 12 tétmérkőzésen szerepelt eddig a Vidi ellen, s még sosem szerzett gólt, mérlege pedig 1 győzelem, 4 döntetlen, 7 vereség.

♦ Az Újpest legutóbbi 7 bajnokija mindegyikén szerzett gólt, hatszor kettőt vagy többet, egyedül a Budafok úszta meg kettő alatt. A lilák legutóbb június 20-án, a Ferencváros elleni idegenbeli bajnokin maradtak gólképtelenek.

♦ A Fehérvár legutóbbi 11 bajnokija mindegyikén szerzett gólt, legutóbb (május 30-án) a Paks tudta „lenullázni” (0–0). A Vidi hazai pályán, NB I-es mérkőzésen legutóbb január 25-én maradt gólképtelen, a Honvéd ért el nála 0–0-s döntetlent.

NB I, 2020–2021, 6. FORDULÓ
HELYSZÍNNÉZŐSZÁM
JÁTÉKVEZETŐ
OKTÓBER 2., PÉNTEK
20.00: MTK–Budafok (Tv: M4 Sport)
Budapest,Új Hidegkuti Nándor Stadion
Andó-Szabó Sándor
OKTÓBER 3., SZOMBAT
17.00: Mezőkövesd–Kisvárda (Tv: M4 Sport)
Mezőkövesd, Városi Stadion
19.30: DVTK–Paks (Tv: M4 Sport)
Miskolc, DVTK Stadion
OKTÓBER 4., VASÁRNAP
15.00: ZTE–Honvéd (Tv: M4 Sport)
Zalaegerszeg, ZTE Aréna
17.30: Ferencváros–Puskás Akadémia (Tv: M4 Sport)
Budapest, Groupama Aréna
20.00: Mol Fehérvár–Újpest (Tv: M4 Sport)
Székesfehérvár, Mol Aréna Sóstó
Az NB I állása és a góllövőlista itt!
AZ ÁLLÁS
1. Puskás Akadémia 4 3 1 8– 5 +3 9
2. Mol Fehérvár 4 2 2 11– 6 +5 8
3. Zalaegerszegi TE 5 2 2 1 11– 7 +4 8
4. Ferencvárosi TC 3 2 1 8– 2 +6 7
5. Mezőkövesd 5 2 1 2 5– 5 0 7
6. Újpest FC 5 2 1 2 9–10 –1 7
7. Kisvárda 4 2 2 7– 8 –1 6
8. MTK Budapest 5 1 2 2 5–10 –5 5
9. Paksi FC 5 1 1 3 7–10 –3 4
10. Diósgyőri VTK 4 1 1 2 6– 9 –3 4
11. Budafoki MTE 4 1 1 2 4– 7 –3 4
12. Budapest Honvéd 4 1 3 7– 9 –2 3
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik