Lefelé vitt a lift – ezúttal nem menekülhetett meg a Haladás

VAJDA GYÖRGYVAJDA GYÖRGY
Vágólapra másolva!
2019.06.10. 07:07
null
A Haladás a 8. fordulóban visszacsúszott az utolsó, 12. helyre, és hiába próbálkozott a tavasszal, nem tudott megkapaszkodni az élvonalban (Fotó: Szabó Miklós)
Már a 2017–2018-as bajnokságban kiderült, hogy gondok vannak Szombathelyen – a csapat ezúttal nem menekülhetett meg, tizenegy élvonalbeli idény után alászállt a másodosztályba. A Nemzeti Sport NB I-es idényértékelő sorozatának utolsó része következik.

 

Noha 100 évvel ezelőtt vasutasok alapították, mégis inkább liftező klubnak hívhatjuk a Haladást. Cseppet sem véletlenül, hiszen a szombathelyiek csak ritkán kapaszkodtak meg tartósan az élvonalban. Az első hosszabb sorozat 1945-től 1960-ig tartott, majd évekig tartó liftezés után 1981-től kilencéves NB I-es tagság következett. Sovány vigasz a Haladás szurkolóinak, hogy a közelmúltban a legjobban teljesítő együttesnek szoríthattak, hiszen kedvenceik a 2008-as feljutás után tizenegy idényen át szerepeltek az élvonalban. Ráadásul sikeresen: a Csertői Aurél vezette Haladás 2009-ben a bajnokság 3. helyén végzett, s kiléphetett a nemzetközi porondra. Most azonban újabb szűk esztendő vár a megalakulásának 100. évfordulóját ünneplő klubra.

A gondok nem most kezdődtek. Már a 2017–2018-as idény végére is infarktusközeli állapotba kerültek a szombathelyiek, hiszen csak hajszálon múlt a bennmaradásuk. Akkor a csapat Mészöly Gézával kezdte bajnokságot, majd a korábban sikeresen dolgozó szakembertől megvált a vezetőség, és a tapasztalatlan Pacsi Bálintra bízta az együttest, 2017 telétől ugyanakkor már a kemény kezű szlovák Michal Hipp próbálta menteni a menthetőt. Sikerült kivívni a bennmaradást, ám az edző jelezte, ha a nyáron nem erősítik meg a keretet, nem tud csodát tenni. Igaza lett... Habár többek között Tamás László, Jurij Habovda és Vít Benes érkezett, majd augusztus végén Priskin Tamást kölcsönkapta a Fraditól a Haladás, jelentős erősítésnek egyik játékos sem számított. Így aztán nyolc forduló után a kisvárdai 4–1-es vereséget követően menesztették a szigorú szlovák szakvezetőt. Helyére Horváth Ferenc érkezett – és jött sorozatban öt vereség.

Ekkor megkondultak a vészharangok Szombathelyen, a hírek belső ellentétről, öltözői feszültségről, no meg a fizetések csúszásáról szóltak. Ennek ellenére az ősszel és a télen újabb beruházásra szánta el magát a tulajdonosi kör, így került Szombathelyre a szlovák válogatott Saláta Kornél, a Ferencvárosból Rui Pedro, továbbá Oleh Holodjuk, Murtaz Dausvili és Galin Ivanov. Nem világsztárok érkeztek, mégis stabilabb lett a Haladás, csak a gólok, no meg a győzelem hiányzott. S amikor talán már mindenki lemondott a csapatról, meglódult a szekér. Március elején a Hali idegenben verte meg a Bp. Honvédot (3–1), aztán hazai pályán felülmúlta az Újpestet is (0–2-ről 3–2 lett). A Fraditól elszenvedett 2–0-s vereségtől nem omlott össze az együttes, sorozatban három győzelem következett, pedig ekkor már nem játszott a keretből száműzött Halmosi Péter, de nélküle is felvillant a remény. Öt fordulóval a bajnokság vége előtt úgy vélték a derűlátó vasiak, ha nyernek Debrecenben, megmenekülhetnek. A nyomást azonban nem tudta elviselni a csapat, 2–1-re kikapott, s bár a következő fordulóban győzött Kisvárdán (2–1), már nem tudott megkapaszkodni a legjobbak között. Gyászos hangulatban, a Mol Vidi elleni 1–1-es hazai döntetlennel búcsúzott a Haladás az NB I-től, s alászállt a másodosztályba.

Adva van a kérdés: ezúttal hány év kell a felemelkedéshez?

BIZONYTALANSÁG

– Miként tekint vissza a bajnokságra?
– Szomorú szívvel... – kezdte Jagodics Márk, a Haladás védője. – Iszonyatos őszi szereplés után némi tavaszi fellendülés következett, ám nem sikerült meghosszabbítani az élvonalbeli tagságot. Végtelenül csalódott vagyok, s éppen a kiesés miatt nem mondhatom, hogy viszonylag jól teljesítettem.

– Mit gondol, a keret gyengeségére vagy inkább az anyagi okokra vezethető vissza a kiesés?
– Bár voltak a klubnak pénzügyi nehézségei, mégsem ennek tudható be a sikertelenség. Sajnos a kapkodás, a szakmai téren hozott rossz döntések befolyásolták leginkább a szereplésünket. Gyakori edzőváltás, nem kellő erősítés, s persze a pályán elkövetett egyéni és csapathibák okozták a vesztünket.

– Miként alakulhat a csapat és az ön további sorsa?
– Jó lenne addig ütni a vasat, amíg meleg, s azonnal visszajutni, ám a Zalaegerszeg és az ETO példája is mutatja, nem egyszerű a feladat. Ha együtt marad a csapat magja, sikerülhet, ha nem, akkor hosszabb távban kell gondolkodni. Nos, egyelőre nem tudni, melyik variáció lép életbe, a sorsomat is a tervek befolyásolhatják, egyelőre azonban bizonytalanságban élünk.


 

KEVÉS VOLT

Balszerencsésen kezdődött Horváth Ferenc szombathelyi munkája. Kinevezése után sorozatban öt meccsen kikapott a Haladás, mégpedig úgy, hogy az öt találkozó közül csupán egyen, a Paksi FC ellen szerzett gólt (1–2).

Nyilván a kiesés miatt jelentette be a 42 éves, 108-szoros válogatott Király Gábor, hogy felhagy az aktív labdarúgással. A kiváló kapust Orbán Viktor levélben köszöntötte, s gratulált 26 éven át tartó profi pályafutásához.

Úgy tűnik, kiapad a forrás. Amíg korábban számos labdarúgó került az Illés Akadémiáról a felnőttcsapatba, addig az elmúlt bajnokságban csupán egy fiatal, a 18 éves Nyári Patrik kapott kétszer lehetőséget.

IDŐ KELL

Stieber József, a Haladás korábbi labdarúgója:
„A csapat majd' minden hazai mérkőzését láttam, így aztán elmondhatom, hogy az ősszel gyengén szerepelt az együttes. Aztán jött az edzőváltás, és azt hittük, minden megváltozik. Sajnos a tavaszi rajt is rosszul sikerült, ám a folytatásban kezdett összeállni a csapat. A végére azonban úgy tűnt, hogy az állandó győzelmi kényszer, a nagy nyomás megviselte a játékosokat. Ennek ellenére a közönség megtapsolta a csapatot az utolsó meccsen, mert látta rajta az akaratot, az elszántságot. Úgy tudom, a Haladás külföldiek nélkül szerepel a másodosztályban, s így ismét idő kell ahhoz, hogy összerázódjon az együttes. Reméljük, egy vagy két éven belül újra NB I-es meccset láthatnak a labdarúgást szerető szombathelyiek.”

A JÁTÉKOSOK RANGSORHELYEZÉSE*
68. Jagodics Márk 5.320
73. Murtaz Dausvili 5.278
91. Tamás László 5.158
103. Funsho Bamgboye 5.118
110. Németh Milán 5.053
118. Priskin Tamás 4.947
120. Karol Mészáros 4.941
122. Jurij Habovda 4.867
*a legalább 17 értékelhető bajnokin pályára lépők

A KAPUS HELYEZÉSE
10. Király Gábor 5.111

HÁZI GÓLLÖVŐLISTA
7 gólos
Priskin Tamás
5 gólos
Gaál Bálint, Rui Pedro Couto Ramalho
4 gólos
Funsho Bamgboye
2 gólos
Galin Ivanov, Karol Mészáros, Michael Rabusic
1 gólos
Jurij Habovda, Oleh Holodjuk, Jagodics Márk, Németh Márió

A TELJES MÉRET MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
A TELJES MÉRET MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik