Lanzafame: Nagyon szenvedtem, amikor kikerültem a keretből

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.04.23. 16:42
null
Lanzafame örömében kiugrott a családhoz (Fotó: Török Attila)<br />
A labdarúgó NB I 29. fordulóját követő visszapillantónkban fókuszban Davide Lanzafame és az FTC–Vidi (4–1) mérkőzés, melyen csereként beállva, két góljával főszerepet játszott az olasz csatár, akit egy héttel korábban, fegyelmi okokból egy meccsre kitett a Fradi keretéből Szerhij Rebrov vezetőedző.

A FORDULÓ CSERÉJE – DAVIDE LANZAFAME

– Koncerten ünnepelte a győzelmet?
– Inkább a gyermekeim élvezték a zenét, a meccs másnapjának délelőttjén matinéra mentünk a családdal – felelte lapunknak Lanzafame, a Ferencváros 32 esztendős olasz támadója. – A lakásunkhoz közel volt a rendezvény, nem kellett messzire menni, és a gyerkőcök is jól érezték magukat.

A FORDULÓ MÉRKŐZÉSE

– Milyen gondolatok kavarogtak a fejében húsvétkor?

– A fehérváriak elleni siker után mindenki felszabadult. Szinte befejezettnek nyilváníthatjuk a bajnoki versenyfutást, a hétvégén talán már a bajnoki címet is megünnepelhetjük. Érdemes kiélvezni ezeket a pillanatokat, mert semmi sem hullott az ölünkbe, megdolgoztunk a tizenegy pontos előnyért.

– Mi zajlott a Fradi-öltözőben a szombati győzelem után?
– Mivel nagyon fontos három pontot szereztünk, érthető, ha a lefújás után szólt a zene, és énekelgettünk – de ennyi történt, semmi egyéb. Bár a tizenegy pontos előnyt már aligha dolgozza le a Vidi, a bajnoki cím ünnepelésével még legalább szombatig várnunk kell.

A FORDULÓ ÜNNEPLÉSE

– Egy fordulóval korábban fegyelmi okok miatt kizárták az első csapat keretéből. Szombaton visszatért, két góllal vette ki a részét a sikerből, és a szabadrúgásból lőtt gólja után felszaladt a nézőtéren ülő családjához. Mire gondolt azokban a pillanatokban?
– A feleségem és a három lányom mindig mellettem állt, a nehéz időkben is, márpedig a Vidi elleni meccset megelőző másfél hétben életem egyik legnehezebb időszakát éltem át. Nagyon szenvedtem, amikor kikerültem az első csapat keretéből, de a szeretteim végig támogattak, ezért megígértem nekik, hogy ha visszatérek és gólt szerzek, elsőként nekik köszönöm meg.

A FORDULÓ GÓLÖRÖME


– Mit kért öntől Szerhij Rebrov vezetőedző, mielőtt pályára küldte?
– Az instrukció szinte mindig ugyanaz: mutassam meg, mire vagyok képes. Ez nem könnyű, de ezúttal kijött a lépés, és két gólt szereztem.

– Az öltözőben beszélt az ukrán szakvezetővel?
– Gratulált a győzelemhez és a teljesítményemhez, de ugyanezt tette a többi játékossal is. Az öltözőben nem szokott egyenként kiemelni senkit, ez nem is baj, elvégre abban igaza van, hogy a győzelem nem egy-egy játékos, hanem a teljes keret érdeme.

– A Ferencvárosban több labdarúgó verseng a támadó-, valamint a szélsőpozíciókért. Mennyire nehezen viselte, hogy míg korábban alapembernek számított, a tavasszal többször is a kispadon várta a kezdő sípszót?
– A többi játékoshoz hasonlóan én sem szívesen ülök a kispadon. Játszani szeretek, az első perctől kezdve segíteni a csapatomat. Mindenesetre dolgozom tovább, és meglátjuk, mit hoz a folytatás.

– Mit érzett, amikor kikerült az első csapat keretéből?
– Ahogy mondtam, nagyon nehéz időszak volt. Egyedül készültem, de a testem karbantartásánál fontosabb volt, hogy fejben feldolgozzam a történteket. Mentálisan össze kellett szednem magam, mert csak így volt esélyem arra, hogy visszatérhessek. A Vidi elleni meccs azt mutatta, hogy sikerült.

– A korábbi négy nyeretlen egymás elleni meccs után presztízskérdés volt, hogy legyőzzék a Vidit?
– Sokan beszéltek a fehérváriak elleni mérlegünkről, de a bajnokságot nem az egymás elleni meccsek döntik el. Az a csapat szerez aranyérmet, amelyik a legtöbb pontot szerzi a mezőny többi tagja ellen. Nem az egymás elleni meccsek miatt vezetünk tizenegy pontos előnnyel, hanem mert a többi fordulóban kevesebbet hibáztunk. Ezzel együtt elismerem, kicsit már frusztrált minket ez a nyeretlenségi sorozat.

A FORDULÓ CSELE – ISAEL

– A szombati, Honvéd elleni idegenbeli, vagy az azt követő, Újpest elleni hazai bajnokin lenne nagyobb öröm bajnoki címet ünnepelni?
– Az biztos, hogy ezekben a napokban senkit sem kell külön motiválni. Több ezer néző előtt léphetünk pályára, a bajnoki arany a tét, az adrenalin az egekben… Az ilyen meccsekért érdemes futballozni. Ami a kérdést illeti: sokat köszönhetek a Honvédnak, a mai napig tisztelem a klubot, ám profi futballistaként szeretném minél előbb biztossá tenni az aranyérmet. Vagyis remélem, hogy szombaton már ünnepelhetünk.

AZ 1–2. HELYEZETT HÁTRALÉVŐ MECCSEI
30.31.
32.
33.
VidiPAFC (o)DVTK (i)MTK (o)Haladás (i)
FTCHonvéd (i)Újpest (o)DVSC (o)PAFC (i)
A DOBOGÓÉRT KÜZDŐK HÁTRALÉVŐ MECCSEI
30.31. 32.
33.
ÚjpestDVSC (o)FTC (i)PAFC (o)DVTK (i)
DVSCÚjpest (i)Kisvárda (o)FTC (i)Paks (o)
HonvédFTC (o)PAFC (i)DVTK (o)MTK (i)

A FORDULÓ FELISMERÉSE – HA HORVÁTH ZOLTÁN A TAVASSZAL GÓLT SZEREZ, MINDIG NYER A VÁRDA

Ahogy a kisvárdaiak korábbi három tavaszi győzelméhez, az MTK Budapest elleni sikerhez is szükség volt arra, hogy Horváth Zoltán a kapuba találjon. Locsolkodik vagy a gólösszefoglaló ismétlését nézi? – vetődött fel a kérdés, amikor húsvéthétfőn kerestük Horváth Zoltánt, a Kisvárda szombati, MTK Budapest elleni győztes (1–0) góljának szerzőjét.

„Ha nem is locsolkodtam, családi körben töltöttem a napot, miután a hétfőre kapott futásadagot letudtam – mondta a kisvárdaiak támadója. – A gólomat még vasárnap visszanéztem, és azért tetszett igazán, mert nem volt egyszerű a kapuba rúgni. A helyszínen is éreztem, hogy vagy nagyon a kapu fölé rúgom, vagy bevágom a léc alá. Nem is azért volt nehéz megoldani a helyzetet, mert az elvileg gyengébb, bal lábamra jött a labda, hanem mert egyből a lövést kellett választanom.”

A kisvárdai csapat a bajnokság 2019-es szakaszában négy győzelmet jegyzett (Haladás 1–0, DVSC 3–0, Puskás Akadémia 4–0, MTK 1–0) – Horváth Zoltán ezen a négy meccsen szerezte tavaszi négy gólját. A 29 éves center egyébként is specialistája az 1–0-ra megnyert meccseken szerzett góloknak, a felsoroltakon kívül decemberben a Puskás Akadémia ellen is ő döntötte el a pontok sorsát (1–0).

„A tavaszi győztes meccsek és a góljaim közötti összefüggésre eddig még fel sem figyeltem, de úgy tűnik, tényleg nem jelent rosszat a csapatnak, ha beveszem az ellenfelek kapuját – reagált Horváth Zoltán. – Azt szokták mondani, hogy győztes gólt nehéz szerezni, és ha nem is minden gólom ért három pontot, az idénybeli nyolc gólomat nyolc meccsen értem el. Az elmúlt hetekben előfordult, hogy kiszorultam a kezdőből – de talán nem is ez a jó kifejezés, hanem az, hogy a követendő taktika az enyémtől más stílusú játékot kívánt meg.”

A BENNMARADÁSÉRT KÜZDŐ CSAPATOK HÁTRALÉVŐ MECCSEI
30.31.32.33.
MezőkövesdDVTK (o)MTK (i)Haladás (o)Kisvárda (i)
MTKPaks (i)Mezőkövesd (o)Vidi (i)Honvéd (o)
PaksMTK (o)Haladás (i)Kisvárda (o)DVSC (i)
PAFCVidi (i)Honvéd (o)Újpest (i)FTC (o)
KisvárdaHaladás (o)DVSC (i)Paks (i)Mezőkövesd (o)
DVTKMezőkövesd (i)Vidi (o)Honvéd (i)Újpest (o)
HaladásKisvárda (i)Paks (o)Mezőkövesd (i)Vidi (o)
o=otthon; i=idegenben

A FORDULÓ VESZTESE – A PAKSI FC

Mélyrepülés – a legutóbbi tíz bajnokin egyetlen győzelem (a DVSC ellen 2–1) mellett négy döntetlen és öt vereség a Paksi FC szerény mérlege. A tolnai együttes alig talál magára. És a kaput sem találja: egymás után tizenegy félidőt játszott le szerzett gól nélkül, legalábbis olyan gól nélkül, amit a játékvezető meg is adott… Ilyet legutóbb Könyves Norbert szerzett az első félidő végén – még március 9-én a Mol Vidi ellen (2–2)…

Ilyen mutatókkal nem csoda, ha Csertői Aurél együttesét egyetlen pontra közelítette meg a már kieső helyen lévő DVTK. Pánikhelyzet?

„Nem vagyok ideges – mondta Simon András, a paksiak támadója. – Valóban, mindenki ettől tartott, amikor sorra kiestek a kulcsemberek, és egyszer sem tudott a csapat kétszer egymás után ugyanabban a felállásban pályára lépni. Hullámvölgybe kerültünk, a legrosszabbkor, ez igaz, mégsem érzem azt a feszültséget, hogy kiesünk. Azt érzem, hogy nagyon oda kell figyelni, dolgozunk, mindent megteszünk, hogy a hátralévő mérkőzéseken szerezzünk annyi pontot, amennyivel meghosszabbítjuk az élvonalbeli tagságunkat.”

Tény: tavasszal az is megesett, hogy a teljes védelem hiányzott. Hiába tervezte volna Csertői Aurél, hogy a hátvédsorban Vági András, Gévay Zsolt, Fejes András és Szabó János játszik, ha egyikükre sem számíthatott – ráadásul Kulcsár Dávid is súlyosan megsérült, Simon Ádámot hetek óta Münchenben kezelik, az Üllői úton Simon András, most Diósgyőrben Könyves Norbert kapott piros lapot. Van-e valaki, aki képes kirántani a válságból a közösséget? Vagy a csapategységben bízhatnak a paksiak? Az állandóság hiányzik, de az osztályváltásról nyilván lemondanának.

„Az év mérkőzése következik” – szögezte le a futballista. Ami érdekes: Simon András 2006-ban egy Vidi elleni bajnokin a bátyja, Simon Attila helyére beállva a következő ellenfél, az MTK színeiben mutatkozott be az első osztályban, 16 évesen, még mielőtt Liverpoolba szerződött volna.

„Jön az MTK, megyünk Szombathelyre, fogadjuk a Kisvárdát, majd Debrecenben fejezzük be a bajnokságot – sorolta. – Vagyis, ahogy mondani szokás, a saját kezünkben van a sorsunk, esélyünk van a riválisok ellen megszerezni a bennmaradáshoz szükséges pontokat. Érthetően nem jó hangulatban utaztunk haza Miskolcról, de a társakkal megbeszéltük: mindenkinek a lehető legtöbbet kell adnia, hogy elkerüljük a kiesést.”

Mélyrepülés? Ez bizony az. Majd kiderül, meg lehet-e állítani a zuhanást.

NAGYÍTÁSÉRT KATT A KÉPRE!
NAGYÍTÁSÉRT KATT A KÉPRE!
NB I, 2018–2019, 29. FORDULÓ
ÁPRILIS 20., SZOMBATHELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐNÉZŐSZÁM
Puskás Akadémia FC–Mezőkövesd 1–0
Felcsút, Pancho Aréna
Vad II István
1038
Újpest FC–Bp. Honvéd 0–0
Budapest, Szusza Ferenc Stadion
Andó-Szabó Sándor
3884
MTK–Kisvárda 0–1Budapest, Új Hidegkuti Nándor StadionSolymosi Péter
1819
DVTK–Paksi FC 1–0
Miskolc, DVTK Stadion
Iványi Zoltán
3269
DVSC–Haladás 2–1 Debrecen, Nagyerdei StadionBogár Gergő
3600
Ferencváros–Mol Vidi 4–1Budapest, Groupama Aréna Berke Balázs
16 127
TABELLA •GÓLLÖVŐLISTA
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC2921 4 465–21+4467
2. Mol Vidi FC2917 5 746–31+1556
3. Debreceni VSC2913 8 837–32 +547
4. Újpest FC291211636–21+1547
5. Budapest Honvéd2911 81033–29 +441
6. Mezőkövesd Zsóry FC29 9 81239–38 +135
7. MTK Budapest2910 41539–46 –734
8. Puskás Akadémia FC2910 41531–41–1034
9. Kisvárda29 8 81330–43–1332
10. Paksi FC29 7111129–41–1232
11. Diósgyőri VTK29 8 71427–49–2231
12. Szombathelyi Haladás29 7 41827–47–2025
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik