Lanzafame: Eszem ágában sem volt elkunyerálni a labdát!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.12.10. 17:13
null
Lanzafame Varga nyakában, miután a szélső megszerezte a Fradi harmadik gólját a Mezőkövesd ellen (Fotó: Földi Imre)
Címkék
A labdarúgó NB I 17. fordulója után is csokorba szedtük a játéknap „legjeit”. Fókuszban a csatárok, Davide Lanzfame, Böde Dániel és Novothny Soma, no meg a Haladás kapusa, Rózsa Dániel...    

A FORDULÓ LEGJOBBJA – DAVIDE LANZAFAME

Az olasz támadó duplázott a Mezőkövesd Zsóry ellen, egyértelműen vezére volt csapatának – már első labdaérintéséből gólt szerzett az első percben. Végig agilisan futballozott, kiemelkedett a mezőnyből. A neve mellett már nyolc gól áll, így átvette a vezetést a góllövőlistán a mezőkövesdi Molnár Gábortól. A légiós harmadik alkalommal duplázott a Fradi színeiben, a Haladás (3–1), a Debrecen (2–2), valamint a mezőkövesdiek (3–2) ellen egyaránt remekelt.

Hosszú percekbe telt, míg átverekedte magát a gyerekseregen. A lefújás, a tusolás és az öltözködés után több tucat kisfiú és kislány várta a kijáratnál, autogramokat osztott, közös képeket készített, matricás albumba kanyarította oda a nevét. A Mezőkövesd ellen 3–2-re megnyert találkozón két gólt szerző Davide Lanzafame hiába futotta ki magát a kilencven perc alatt, a kis szurkolók kiszolgálására is maradt energiája. Szombaton nem mindennapi gyorsasággal szerzett vezetést a Ferencvárosnak, 37(!) másodperc telt el az összecsapásból, amikor örömében máris magasba emelhette kezét.

„Első labdaérintésem volt – mondta mosolyogva Lanzafame. – A beadás remekül érkezett a szélről, és bár nem volt könnyű mozdulat, sikerült a labdát a mezőkövesdiek kapujába passzolnom. Örülök a szombati duplámnak, ezzel már nyolcgólos vagyok az idényben, nem lehetek elégedetlen. Pláne ha figyelembe veszem, hogy jó néhány gólpasszt is kiosztottam.”

A lefújás után egybehangzó vélemény volt, hogy a Mezőkövesd rendkívül szervezetten, kulturáltan futballozott, nem sokon múlt, hogy Kuttor Attila együttese kiharcolja a döntetlent. Az olasz futballista ezt a felvetést rövidre zárta, mondván: „Nem lehet mindig nálunk a labda. Néha védekezni is kell a sikerhez, úgy, ahogy szombaton a második félidőben. Hazai pályán kaptunk ugyan két gólt, de hármat szereztünk, és a lényeg végül is a három pont, a győzelem megszerzése.”

A „nem lehet mindig nálunk a labda” felvetéshez egy kis statisztika: a két csapat 50–50 százalékban birtokolta a labdát, másodpercben kifejezve pontosan kettő másodperccel többet volt a labda a Fradinál, mint a Mezőkövesdnél (1965–1963 mp – forrás: InStat).

A rutinos Lanzafame duplázott, ám mesterhármast is ünnepelhetett volna. Már két gólnál járt, amikor a zöld-fehérek büntetőhöz jutottak, a tizenegyespontra letett labda körül Varga Roland és az olasz csatár is sertepertélt, ám később kiderült, szó sem volt róla, hogy ő végezze el a büntetőt.

„Csak szerencsét kívántam Varga Rolandnak. Vezetőedzőnk, Szerhij Rebrov ezúttal Rolandot jelölte ki ítélet-végrehajtónak, eszem ágában sem volt a két gólom után elkunyerálni tőle a labdát. Az ő önbizalmának is jót tett az újabb gól, márpedig a jövő heti, Vidi elleni összecsapás előtt minél több erőtől duzzadó futballistára van szükségünk.”

A légiós tiszteli a székesfehérváriakat, nagy tettnek tartja, hogy bejutottak az Európa-liga csoportkörébe, azt pedig külön is értékeli, ahogy helytállnak ott. A piros-kékekre csütörtökön a Chelsea elleni találkozó vár, vasárnap az NB I-ben aztán következhet az idei utolsó felvonás, a Ferencváros elleni rangadó. Szerhij Rebrov vezetőedző némileg lazább programmal próbálja felfrissíteni labdarúgóit, az ukrán szakvezető a Mezőkövesd ellen begyűjtött három pontot követően negyvennyolc óra pihenőt adott futballistáinak. Ahogy fogalmazott: pihenjenek, kapcsolódjanak ki, készülődjenek a karácsonyra, ahogy a többi család is teszi.

„Szeretem a karácsonyt – mondta az olasz légiós. – Az ünnepekre általában hazautazunk Olaszországba, ahol együtt van a család. Szenteste napján együtt ebédelünk, és együtt is vacsorázunk a tágabb értelemben vett rokonsággal. Idén azonban rendhagyó lesz a karácsonyunk, mert a bajnokság után a feleségemmel és három kislányunkkal Dominikára utazunk. Mindannyiunknak hiányzik a meleg, a napsütés. Két hetet leszünk ott, az ünnepeket is ott töltjük. De erről egyelőre szót se többet, semmi más nem érdekel, mint a Vidi elleni mérkőzés, és hogy ott is valahogyan begyűjtsük a három pontot. Dominika addig még várhat.”

A LEGBOSSZÚSABB LECSERÉLT JÁTÉKOS – BÖDE DÁNIEL

A Ferencváros vezetőedzője, Szerhij Rebrov a 61. percben lecserélte Böde Dánielt a Mezőkövesd ellen, aki ezt meglehetősen rosszul viselte: Lanzafame hiába vigasztalta, a csatár a mezébe temette az arcát, majd a kispadnál a földhöz vágta a kabátját.

BENCZÉS HELYETT KOMJÁTI – A FORDULÓ VÁLTÁSA

Komjáti András az év utolsó bajnokiján ül le a kispadra, és abban bízik, hogy a Puskás Akadémia egységes csapatként küzd meg a Mezőkövesddel. A PAFC-nál a Paks elleni 1–1-es döntetlen után köszönték meg a csapatot nyár óta irányító Benczés Miklós munkáját.

A helyét a szombati, Mezőkövesd elleni mérkőzésig veszi át a Puskás Akadémia klubigazgatója.

„Egyetlen mérkőzésre kaptam felkérést – mondta a 65 éves, korábbi egyszeres válogatott szakember. – Hat edzés alatt nagy változást nem lehet elérni, de már gondolkodom rajta, hogy egy-két poszton cserélnék, és talán a hadrend is módosulhat – ez még alakulhat a héten. Nálam fiatalabbak ülnek ma már a kispadokon, vannak külföldi trénerek, így edzői ambícióim nemigen voltak. Az élet másik irányba vitt a futballban, klubvezetőként dolgoztam az elmúlt időszakban.”

Komjáti András 1981-ben Anglia ellen volt válogatott, a Vasas játékosaként 1973-ban és 1981-ben kupagyőztes, 1977-ben bajnok volt, 433 bajnokin lépett pályára, 1991 óta edző – a Puskás Akadémiánál tudták, ha hirtelen kell beugrania valakinek, ő lehet a tökéletes megoldás.

„Más, ha több meccsre kell szezon közben beugrani, és más, ha csupán egy mérkőzésről beszélünk – említette az ideiglenes vezetőedző. – Erőnléti problémákat eddig sem láttam, amúgy is ostobaság lenne az év utolsó bajnokija előtt széthajtani a játékosokat. Másra van szükség. Vasárnap már találkoztunk, elmondtam, hogy a váltás nem kizárólag az edző hibája, a kialakult helyzetért a játékosok is felelősek. Azt kértem, legyünk pontosak, egy közösség életében ez fontos. Nekem nem kell, hogy a pályán kívül minden idejüket együtt töltsék a srácok, de a pályán legyenek barátok, segítsék egymást, az idősebbek támogassák a fiatalabbakat, ők fogadják meg az intelmeket, mert csapatként így lehetünk sikeresek.”

A feladat nem egyszerű, a mindenkire veszélyes Mezőkövesdet fogadja a Puskás Akadémia a Pancho Arénában.

„A sikerek összekovácsolják a közösséget, ezt látom a szombati ellenfelünkön – mondta még Komjáti András. – Jó képességű játékosokból áll a Kövesd, tiszteletet parancsol, amit eddig elért a bajnokságban. Tisztességesen felkészülünk, és mindent megteszünk a győzelemért.”

A FORDULÓ POTYÁJA

Az MTK szélsője, Gera Dániel nem fordított hátat a Haladás kapusának, így megszerezte, majd a balszerencsésen menteni igyekvő Rózsa Dániel lába között a hálóba lőtte a labdát.

„Figyeltem, hogy Rózsa Dániel kidobja a labdát – mondta lapunknak a kék-fehérek futballistája, aki csapata harmadik gólját szerezte a Haladás elleni, 4–0-ra megnyert bajnokin. – A Hali mezőnyjátékosa maga elé engedte a labdát, nekem pedig sikerült megszereznem, és ez bizonyult kulcsmomentumnak. Érzékeltem, hogy a kapus kicsit kint áll, így próbáltam minél gyorsabban kapura lőni, s bár nem találtam el igazán jól, de a lényeg, hogy gól született belőle.”

Az más kérdés persze, hogy ehhez kellett Rózsa Dániel kapitális hibája is, hiszen a labda a lába között suhant be a kapuba – de ez semmit sem von le a fővárosiak labdarúgójának érdemeiből, aki szemfülesnek bizonyult.

„Mindenképp örömteli, hogy sorozatban három elszenvedett vereség után sikerült nyernünk. Hullámvölgybe kerültünk, miután a Diósgyőrtől és a Debrecentől is kikaptunk a bajnokságban, valamint vereséget szenvedtünk Ajkán a Magyar Kupában. Nagyon kellett ez a siker. Éreztem, hogy a szombathelyiek ellen biztosan győzhetünk, benne volt a levegőben, hogy most »csak azért is« behúzzuk ezt a bajnokit. A csapattársakban is éreztem a dacot és a bizonyítási vágyat. Teljesen megérdemelten nyertünk, így tartjuk a lépést az élbollyal. Hiszem, hogy odaérhetünk a dobogóra, képesek vagyunk rá.”

Főleg, ha Gera Dániel is tartja remek formáját. A fiatal futballistát ugyanis korábban több alkalommal is sérülés hátráltatta, de ez már a múlté.

„Nem mondhatom magam szerencsésnek ezen a téren, hiszen bajlódtam izomsérüléssel, ágysérvvel és a vállammal is. Nagy örömmel tölt el, hogy végre huzamosabb ideje játszhatok, ráadásul rendre kezdőként. Remélem, így is marad.”

A FORDULÓ ELHATÁROZÁSA

Megváltoztatná a szurkolók véleményét Novothny Soma, aki a Mol Vidi ellen elcsípte Fiola Attila rövid hazaadását, és kapuba talált. Novothny az ötödik gólját szerezte, és bár ehhez kellett a fehérvári Fiola hibája, az újpesti center nélkül a rövid hazaadásnak nem lett volna következménye.

„Gyermekkorom óta figyelek az ilyen helyzetekre – mondta a lila-fehérek támadója. – Ha halovány esélyt is éreztem, mindig elindultam, hátha… Ha százból egyszer gól lesz, már megéri kilencvenkilencszer feleslegesen elindulni a reménytelen helyzetekben. Hogy most mi történt? A beadás után a labda elment felettem, azt gondoltam, a fehérvári védő nincs olyan közel a kapuhoz, mint gondolja, s a kapus felé lépek. Amikor aztán mellel hazatette, már gondoltam, hogy nagy esélyem van beleérni, mielőtt Kovácsik Ádám odaér. Nagyon örültem, hogy így alakult.”

A közelmúltban sok kritikát kapott saját közönségétől, és bár korábban azt nyilatkozta, ezt tudni kell kezelni, az ilyesmi sohasem egyszerű. A szidalmat az ellenféltől sem mindig könnyű elviselni, a saját közönségtől pedig még nehezebb.

„Bánt, ami történik – mondta Novothny. – Tavaly harmadikok lettünk, megnyertük a kupát, boldog voltam, hogy tizenhét góllal járultam hozzá az eredményeinkhez. Én sem örülök, hogy ebben a szezonban nem úgy megy a gólszerzés, mint az előzőben, de ez szerintem nem ok arra, amit kiabálnak nekem. Akkor vagyok elégedett, ha az Újpest nyer, az a célom minden meccsen, hogy gólt szerezzek. Nem azért hibázok, hogy bosszantsam a saját szurkolóinkat. Rendesen készülök, hajtok, küzdök, próbálok jól teljesíteni. Szerintem semmit sem tettem a szurkolóink ellen. Ha gólt rúgtam, mentem hozzájuk, hogy közösen ünnepeljünk, a meccsek után megköszöntem a támogatásukat – nem tudom, miért történik mindez. Nem jó így futballozni, az ember próbálja kizárni a körülményeket, de ez nem mindig egyszerű. Dolgozom, mint eddig, és bízom abban, hogy a nézők véleménye megváltoztatható.”

Akár már a Bp. Honvéd ellen: ha az Újpest megnyeri a fővárosi klubok csatáját, a dobogón töltheti a telet.

„Ez a célunk, nagy eredmény lenne – mondta Novothny Soma. – Jó hangulat lehet azon a bajnokin, és ha úgy játszunk, mint a Vidi ellen, megszerezhetjük a három pontot. Megtesszük, ami tőlünk telik.”

A FORDULÓ BALHÉJA

A játékot nem kellett megszakítani a nagy füst miatt (Fotó: Pusztai Viola)
A játékot nem kellett megszakítani a nagy füst miatt (Fotó: Pusztai Viola)

Az Újpest–Mol Vidi találkozó második félidejének elején a hazai ultrák – akik a meccsen Roderick Duchatelet tulajdonosnak is üzentek a hétközi kupabúcsú után… – a szektorukban begyújtották a különböző pirotechnikai eszközöket, ami miatt felgyulladt egy molinójuk, nagy füst ömlött a pályára, s a lángra kapott drapériát el kellett oltani, végül rendőri beavatkozásra is szükség volt a helyzet rendezésére.

A szombati események után hétfőn a klub hivatalos közleményt jelentetett meg honlapján az eset után.

A FORDULÓ VITATOTT BÍRÓI ÍTÉLETEI

A Kisvárda–DVTK mérkőzés 48. percében, 1–1-es állásnál a DVTK játékosa, Vernes Richárd rendkívül keményen csúszott rá ellenfelére, Pavlo Lukjancsukra, amiért csak sárga lapot adott Berke Balázs játékvezető.

M4Sport

Hát őőőőő... Vernes nagyjából három méterről repült és kicsit elkésett. Távolugrásnak sem utolsó. Sárga lapot kapott. Részletek a DVTK-Kisvárdáról: http://bit.ly/2zPT8y6.

Hetven másodperccel később ismét kontaktusba került a két futballista. Ezúttal Lukjancsuk szabálytalankodott Vernessel szemben, itt viszont a negyedik játékvezető segítségével kiállították a kisvárdaiak labdarúgóját.

A találkozót követően a kisvárdaiak sportigazgatója, Révész Attila kemény kritikát fogalmazott meg a játékvezetéssel kapcsolatban.

Pavlo Lukjancsuk kiállítása már csak azért sem történhetett volna meg, mert egy perccel előtte a vele szemben durván szabálytalankodó Vernes Richárdot ki kellett volna állítania a játékvezetőnek. A felvételek megtekintésekor jól játszik, hogy a kiállítást megelőző szituációt Berke Balázs végignézte, és továbbengedte a játékot, láthatta, hogy annál az esetnél is Vernes provokálta ki, hogy Lukjancsuk hátrafelé rúgjon. Mégis csak a Berettyán nevű tartalék játékvezető jelzésére hozta meg a döntést, Berettyánt pedig egyértelműen a hazai kispad „dumálta meg”. Berettyán szerepvállalásának jogossága egyébként is megkérdőjelezhető volt, hiszen a korábbi meccseinken is éreztük, a szomszédos Hajdú-Bihar megyéből érkezve finoman szólva sem szimpatizál velünk, a törekvéseinkkel. Ha ezt a szituációt ilyen jól észrevette, miért nem segítette akkor is Berke Balázst, amikor Vernes beleszállt Lukjancsukba? Az is az ő oldalán történt, látnia kellett volna. Ha most Angliában lennénk, azért a szabálytalanságért a felvételek alapján legalább öt meccsre eltiltanák a diósgyőri támadót.”

A találkozót követően a Kisvárda ukrán légiósa sem nagyon értette, hogy állíthatták ki a csapattársát.

A lefújás után játékosunk, Artem Milevszkij meglepődve kérdezte tőlem, hogy Magyarországon miért kapnak ekkora hatalmat a negyedik játékvezetők és az alapvonali asszisztensek, akik lerontják a mérkőzést dirigáló bírók teljesítményét. Nem értjük, mi szükség van ennyi játékvezetőre a pálya környékén, mert vagy azt érezni, hogy átlépik a hatáskörüket, vagy pedig azt, hogy tologatják egymásra a felelősséget, miközben a végső döntés egyértelműen a játékvezetőé. A diósgyőri meccset amúgy Berke Balázs jól vezette, leszámítva, hogy Vernest nem állította ki, márpedig ha őt kiállítja, nem játszódhatott volna le mindaz, amiért egy perc múlva a mi játékosunknak piros lapot adott, hiszen a diósgyőri csatárnak akkor már nem lett volna szabad a pályán lennie. Tanulság, hogy a mi kispadunknak is harsányabbnak kell lennie, ki kell állnunk és reklamálnunk amellett, amit a pályán látunk és igazságtalannak érzünk.”

A FORDULÓ CENTENÁRIUMAI – DVSC

A DVSC-nél két játékos, Ferenczi János és Takács Tamás is 100. alkalommal lépett pályára az NB I-ben a Honvéd elleni találkozón, míg Herczeg András vezetőedző 200. alkalommal irányította a Lokit az élvonalban – tudatta a klub hivatalos honlapja, a dvsc.hu.

Herczeg András a Honvéd ellen 200. alkalommal dirigálta a Lokit az NB I-ben (Fotó: dvsc.hu)
Herczeg András a Honvéd ellen 200. alkalommal dirigálta a Lokit az NB I-ben (Fotó: dvsc.hu)

Herczeg András először 1997 tavaszán lett először a DVSC vezetőedzője. Tíz évvel később vette át újra a felnőttcsapatot, és irányításával sikert sikerre halmozott a gárda. Vezetésével a Loki két bajnoki címet, egy ezüstérmet, két Magyar Kupát, két Szuperkupát és egy Ligakupát nyert, emellett bejutott a Bajnokok Ligája, egy évvel később pedig az Európa-liga csoportkörébe. Három év után döntött úgy, hogy egy időre visszavonul, és a Debreceni Labdarúgó Akadémia ügyvezetőjeként dolgozott. A 2016–2017-es szezonban három mérkőzésen ült a kispadon. Ezenkívül az utolsó fordulóban, a Diósgyőr elleni bajnokin – Leonel Pontes távozása után – is ő irányította a gárdát. A következő idényt már az ő vezetésével kezdte el a DVSC. Herczeg András egyébként a klub edzőinek örökrangsorában az élen áll mérkőzés- és pontszám tekintetében egyaránt (200 mérkőzés, 245 pont) – derül ki a dvsc.hu összefoglalójából.

NB I, 2018–2019, 17. FORDULÓ
DECEMBER 8., SZOMBATHELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
NÉZŐSZÁM
DVSC–Honvéd 2–0
Debrecen,
Nagyerdei Stadion
Erdős József
1828
Ferencváros–Mezőkövesd 3–2 Budapest,
Groupama Aréna
Andó-Szabó Sándor
7054
Puskás Akadémia–Paks 1–1
Felcsút,
Pancho Aréna
Bognár Tamás
527
DVTK–Kisvárda 1–1
Miskolc,
DVTK Stadion
Berke Balázs
2513
MTK–Haladás 4–0
Budapest, Új Hidegkuti Nándor StadionKarakó Ferenc
1537
Újpest–Mol Vidi 2–0Budapest,
Szusza Ferenc Stadion
Farkas Ádám
1674
TABELLA • GÓLLÖVŐLISTA
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC17123235–13+2239
2. Mol Vidi FC1794428–15+1331
3. Budapest Honvéd1784519–13 +628
4. MTK Budapest1783627–24 +327
5. Újpest FC1776419–12 +727
6. Debreceni VSC1776423–19 +427
7. Mezőkövesd Zsóry FC1766525–21 +424
8. Paksi FC1757521–23 –222
9. Puskás Akadémia FC1753919–24 –518
10. Diósgyőri VTK1735916–28–1214
11. Kisvárda17341015–35–2013
12. Szombathelyi Haladás17231213–33–20 9
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik