Labdarúgás: Van igény a tanulásra – Prukner László

Vágólapra másolva!
2018.01.17. 10:25
null
Prukner László optimista a magyar futball jövőjét illetően (Fotó: Török Attila)
A Testnevelési Egyetemen tavaly ősszel elinduló szakedzői képzést vezető Prukner László szerint lehet honnan meríteni labdarúgásunk jobbá tételéhez

 

Tizenkét év elteltével tavaly szeptemberben újra elindította a szakedzői képzést a Testnevelési Egyetem. Ennek kapcsán Mocsai Lajos, a TE rektora októberben lapunknak elmondta: az intézmény 26 sportágat hirdetett meg, 22 indult el négy nappali tagozaton. A labdarúgó-szakedzői képzés levelező tagozaton zajlik, amelynek vezetője Prukner László mestertanár, a Kaposvár, a Ferencváros, a Zalaegerszeg és a Budafok korábbi edzője. A szeptemberben induló kurzust tizenketten kezdték el a Testnevelési Egyetemen, köztük van UEFA-licences és kezdő edzőjelölt is.

„Jelenleg csak a Magyar Labdarúgó-szövetség van feljogosítva az UEFA-licenc megadására – mondta lapunknak Prukner László. – Mivel voltam már az MLSZ edzőképzési vezetője is, mind a kettőnek ismerem a struktúráját. A hazai szövetséggel kötött megállapodás értelmében törekszünk rá, hogy összhangba hozzuk az MLSZ-nél, illetve a Testnevelési Egyetemen zajló képzést. A TE labdarúgó-szakedzői alapképzésén (BA) végző hallgatók főiskolai diplomával egyenértékű papírt, valamint B-licencet kapnak.”

E képzés kapcsán döntés született arról, hogy az egyetem 2018 őszén is elindítja a következő kurzust, ezzel szintén kifejezve szándékát a magyar futball jobbá tételére.

„Úgy érzékelem, van igény a tanulásra – folytatta Prukner László. – Igenis megvan a potenciál a magyar edzői társadalomban. Mindamellett paradigmaváltást tartok szükségesnek, amelynek fontos része – amint arra az imént utaltam – a tanulás, valamint az, hogy a megfelelő szaktudással felvértezett edzők megőrizzék szakmai kompetenciájukat, önállóságukat, és senki se vonja ezeket kétségbe. A futballt körülvevő tudományos közeg megváltozott, a technológia fejlődésével sokkal több információ és statisztikai adat áll az edzők rendelkezésére a fizikai analízishez, alapvetően máshogy lehet vizsgálni a játékot. A meccsekről szerzett új ismeretek nagymértékben változtattak az edzésmódszereken, amit az új edzőgenerációnak mindenképpen követnie kell. Az adatokból világosan látszik, hogy a játék dinamikája a labdarúgók gyors gondolkodásán és döntéshozatalán, no meg elsősorban a játéktudáson múlik. Ehhez tisztában kell lenni a labdarúgás hagyományaival is, elvégre a letámadást vagy a kontrajátékot sem tegnap fedezték fel.”

Ami napjaink magyar futballját illeti, a négy nagy európai élvonalbeli bajnokságban (német, spanyol, olasz, angol) csupán négy honfitársunk szerepel, Szalai Ádám a német Hoffenheimben, Gulácsi Péter a szintén német Leipzigben, Nagy Ádám az olasz Bolognában, Bogdán Ádám a Liverpoolban.

Ráadásul e négy ország másodosztályú bajnokságában is kevés a magyar, Megyeri Balázs és Pintér Ádám a német Greuther Fürth, Hidi Patrik a spanyol Oviedo, míg Balogh Norbert az olasz Palermo játékosa.

„Egy-egy magyar tehetség magasan jegyzett külföldi bajnokságba szerződéséhez jelentős mértékben hozzájárulhat klubfutballunk eredményessége, amelynek feltétlenül javulnia kell” – tette hozzá Prukner László.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik