Közel 20 éve nem látott gödörbe eshet Újpesten a Debrecen

M. G.M. G.
Vágólapra másolva!
2020.06.09. 11:31
null
Az Újpest kulcsmeccset játszik a DVSC-vel (Fotó: Szabó Miklós)
Alig ért véget a 27. forduló a labdarúgó NB I-ben, már itt is van a 28.: kedden és szerdán játsszák ennek a körnek a mérkőzéseit, hogy aztán péntektől már újból a pályán legyenek a csapatok. A listavezető Ferencváros Pakson léphet még közelebb a bajnoki címhez, a Mol Fehérvár FC a Honvédhoz látogat, s kulcsfontosságú lehet a kiesés elleni küzdelemben az Újpest FC–DVSC csata.

Mindenekelőtt tekintsük át a dobogósokat és a kiesés ellen harcolókat! Ezzel a mezőny nagy részét ki is pipáljuk... A 27. fordulóban biztossá vált, hogy elbúcsúzik az NB I-től a Kaposvár, mely a Debrecenben elért döntetlennel a Lokit is kieső helyre rántotta. A Kisvárda, ZTE, Újpest, Paks, DVSC ötös 3 ponton belül van, egyiküknek ki kell esnie. Az élen a helyzet elég tiszta: a Ferencváros előnye 9 pont a Fehérvárral szemben, a Vidit pedig szintén 9 ponttal követi a Mezőkövesd, melynek ötpontos fórja van a DVTK, Puskás Akadémia duóval szemben. A 3.–7. helyezett csapatok mindegyike vereséget szenvedett az előző körben. Még 18 pontot lehet szerezni – bajnokavatás legkorábban a 29. fordulóban lehetséges.

KISVÁRDA–MEZŐKÖVESD

♦ Eddig 5 NB I-es mérkőzést játszottak egymással, a házigazda Kisvárda szemszögéből a mérleg 1–1–3. Ebben az idényben mindkét mérkőzést a Mezőkövesd nyerte meg.

♦ A Kisvárda 34 pontjából 23-at hazai pályán szerzett, mérlege 7 győzelem, 2 döntetlen, 4 vereség – a harmadik legjobb a mezőnyben, csak a Ferencváros és a Fehérvár gyűjtött több pontot otthonában. A Mezőkövesd hárommal több pontot szerzett idegenben, mint otthon, a matyóföldieké a harmadik legjobb mérleg vendégként, 7 győzelem, 3 döntetlen, 3 vereség.

♦ A Mezőkövesd idegenben 13 mérkőzésen csupán 12 gólt kapott, ennél csak a Fehérvár védelme zár jobban.

♦ A Kisvárda négymérkőzéses hazai veretlenségi sorozatban van (3 győzelem, 1 döntetlen). A kisvárdaiak ebben az idényben az összes hazai vereségüket felsőházi csapattól szenvedték el: a dobogósokon (Ferencváros, Fehérvár, Mezőkövesd) kívül még a Puskás Akadémia tudott győzni a Várkertben.

♦ A Mezőkövesd az újraindulás óta nem nyert tétmérkőzést, s legutóbbi három találkozóját (két bajnokit és a Honvéd elleni kupadöntőt) elveszítette. A bajnokságban legutóbbi három mérkőzésén nyeretlen maradt Kuttor Attila csapata, és gólt sem szerzett ezeken. A 2019–2020-as idényben még nem volt hárommeccsesnél hosszabb nyeretlenségi sorozata a Mezőkövesdnek.

♦ A bajnokságban egyetlen csapat van, amely hárommérkőzésesnél hosszabb gólképtelenségi szériát „hozott össze”, a kieső Kaposvár. Az Újpest és a Kisvárda mellett most már a Mezőkövesdnek van három meccse egymás után szerzett gól nélkül.

♦ Ha a Kisvárda vezetést szerzett ebben a bajnokságban, akkor még nem veszített mérkőzést (10 győzelem, 4 döntetlen).

ÚJPEST FC–DVSC

♦ A forduló kulcsmérkőzése ez, hiszen a hétszeres és a hússzoros bajnok is a kiesés ellen harcol. A két csapat már 102-szer mérte össze tudását a magyar élvonalban, az örökmérleg 47 újpesti sikert, 34 döntetlent és 21 debreceni győzelmet mutat. Ebben a bajnokságban mindkétszer a házigazda nyert: a fővárosban 3–2-re a lilák, Debrecenben 4–0-ra a Loki.

♦ A DVSC-nek hagyományosan az egyik leggyengébb pontja az Újpest elleni idegenbeli párharc: 1943 óta 51 bajnokit játszott a fővárosban a két csapat, a Loki csak négyszer győzött (1982-ben 2–3, 2003-ban 0–3, 2012-ben 1–5, 2013-ban 1–4).

NB I-ES EDZŐVÁLTÁSOK A 2019–2020-AS IDÉNYBEN
2020. június 7.
DVSC Vitelki Zoltán helyett Kondás Elemér
2020. június 1.
Újpest
Nebojsa Vignjevics helyett Predrag Rogan
2020. március 19.
Honvéd
Giuseppe Sannino helyett Pisont István
2020. február 10.ZTE Dobos Barna helyett Márton Gábor
2020. február 6.
KisvárdaDajka László helyett Bódog Tamás
2019. december 27.
DVSC
Herczeg András helyett Vitelki Zoltán
2019. november 25.
Fehérvár
Marko Nikolics helyett Joan Carrillo
2019. november 3.
Paks
Tomiszlav Szivics helyett Osztermájer Gábor
2019. október 16.Kisvárda
Miriuta László helyett Dajka László
2019. szeptember 4.
DVTKFernando Fernández helyett Feczkó Tamás

♦ Az Újpest több mint hat éve veretlen hazai pályán a Debrecen ellen, a 2013. november 3-i 1–4 óta ötször nyert, háromszor döntetlent játszott.

♦ Predrag Rogan, az Újpest vezetőedzője győzelemmel mutatkozott be a Honvéd ellen, kérdés, milyen lesz a DVSC-hez visszatérő Kondás Elemér belépője? Ebben az idényben már láttunk különös dolgokat (hogy mást ne mondjunk, a Puskás-díjas Zsóri Dániel az NB I-ben, az NB II-ben és az NB III két csoportjában is játszott), az egy újabb lesz, hogy Kondás az idényt a harmadosztályban kezdte a DEAC kispadján, majd a másodosztályban szereplő ETO FC Győrhöz szerződött, és most visszatért az élvonalbeli Debrecenbe.

♦ Kondás Elemér irányította a második legtöbb NB I-es mérkőzésen a DVSC-t (162). Az 56 esztendős szakember 2016. július 25-én ajánlotta fel lemondását, s távozott, egy nappal azt követően, hogy csapata 3–1-es vereséget szenvedett a Vasastól. Kondás mérlege igen jó a Loki kispadján, 86 győzelem, 44 döntetlen, 32 vereség.

♦ Az Újpest mérlege pályaválasztóként 3 győzelem, 3 döntetlen, 7 vereség, a liláknál csak a Kaposvár szerzett kevesebb pontot. Elsősorban a góllövéssel adódik probléma, az újpestiek 13 találkozón 13-nál járnak – ebben a mutatóban is csak a Kaposvár rosszabb. A DVSC vendégként szerepel pocsékul, mérlege 3–1–9. Csak a Kaposvár szerzett kevesebb pontot és kapott több gólt idegenben.

♦ A DVSC négymérkőzéses nyeretlenségi sorozatban van (1 döntetlen, 3 vereség), legutóbbi 8 bajnokiján csak 4 pontot szerzett.

♦ A Loki elveszítette legutóbbi négy idegenbeli mérkőzését, s mindannyiszor legalább két gólt kapott. Ha most is kikapnak a debreceniek, akkor a 2000–2001-es idény óta először lesz ötmérkőzéses idegenbeli vereségsorozatuk (akkor nyolcig „jutottak”).

♦ A DVSC mérkőzésein esik a legtöbb gól (3.30-as átlag), az Újpest a skála másik végén van (2.63 gól átlagban, a harmadik legkevesebb az NB I-ben).

BP. HONVÉD–MOL FEHÉRVÁR FC

♦ Eddig 105-ször csapott össze élvonalbeli mérkőzésen egymással a két csapat, a mérleg 46 kispesti siker, 19 döntetlen, 40 székesfehérvári győzelem.

♦ A Honvéd 2017. május 27-én 1–0-ra legyőzte a Videotont, megszerezve ezzel a bajnoki címet. Azóta viszont szinte teljes a fehérvári dominancia: a Vidi 8 bajnoki óta veretlen a kispestiekkel szemben (6 győzelem, 2 döntetlen).

♦ Hosszú gólképtelenségi sorozatban van a Honvéd a Fehérvár ellen: a legutóbbi 6 találkozón nem talált a kapuba (0–2, 0–3, 0–2, 0–1, 0–1, 0–0), a széria 2018. április 11. óta tart. Davide Lanzafame köszönt be legutóbb a Vidinek kispesti játékosként.

♦ A Honvéd mérlege pályaválasztóként 5 győzelem, 3 döntetlen, 6 vereség, ez a 8. a vonatkozó NB I-es rangsorban. A Vidi szerepel a legjobban idegenben ebben az idényben: mérlege 8 győzelem, 4 döntetlen, 1 vereség, a székesfehérváriak csupán 7 gólt kaptak eddig vendégként a 13 találkozón.

♦ A Fehérvár február 15-én 1–0-ra kikapott a Ferencvárostól, azóta veretlen, sorozata 6 mérkőzést számlál (4 győzelem, 2 döntetlen). Ez a második leghosszabb aktív veretlenségi sorozat az NB I-ben.

♦ A fehérváriak 19 bajnokin szereztek vezetést ebben az idényben, és még nem vesztettek mérkőzést, amelyen előnybe kerültek (16 győzelem, 3 döntetlen).

♦ Ez a két csapat játszotta a legtöbb gól nélküli döntetlent a mostani idényben, a Honvéd ötször, a Fehérvár háromszor végzett 0–0-ra.

DVTK–ZTE FC

♦ 46 első osztályú mérkőzés után a mérleg 17 diósgyőri győzelem, 14 döntetlen, 14 zalaegerszegi diadal. A ZTE 2010 májusa óta nem tudta legyőzni a DVTK-t, igaz, az előző évtized nagy részét a másodosztályban töltötte.

♦ A két város közötti távolságot figyelembe véve aligha meglepő, hogy a ZTE 23 kísérletből csak háromszor (1981-ben 0–1, 1984-ben 1–2, 2006-ban 1–4) tudott nyerni Diósgyőrben. A legutóbbi zalaegerszegi siker óta 3 DVTK-győzelem és 2 döntetlen a mérleg.

♦ A Diósgyőré a negyedik legjobb hazai mérleg az NB I-ben, 7 győzelem, 1 döntetlen, 5 vereség. A ZTE idegenbeli mutatója 5 győzelem, 2 döntetlen, 7 vereség.

♦ A ZTE kitűnő sorozatban van, legutóbbi három bajnokiját kapott gól nélkül megnyerte (gólkülönbsége 8–0), és a legutóbbi 5 NB I-es mérkőzésén veretlen (4 győzelem, 1 döntetlen). Ilyen jó szériája 2010 ősze óta nem volt a Zetének az élvonalban.

♦ A DVTK megnyerte a legutóbbi három hazai mérkőzését, a ZTE megnyerte a legutóbbi három idegenbeli mérkőzését, valamelyik sorozat (vagy mindkettő) megszakad.

♦ A 2019–2020-as bajnokságban a ZTE szerezte a legtöbb pontot (12), miután hátrányba került egy mérkőzésen. A ZTE 19 alkalommal került hátrányba és nyolcszor pontot vagy pontokat tudott szerezni.

PUSKÁS AKADÉMIA–KAPOSVÁRI RÁKÓCZI

♦ Eddig négy NB I-es mérkőzést játszottak egymással, a felcsútiak még veretlenek, a mérleg 2–2–0. A Puskás Akadémia kétszer játszott pályaválasztóként a Rákóczival, mindkétszer nyert, és gólt sem kapott.

♦ A Puskás Akadémia a dobogón lehetne, ha jobb lenne hazai mérlege. A felcsútiak mutatója a Pancho Arénában 4 győzelem, 4 döntetlen, 5 vereség, 16 pont, ennél csak az Újpest és a Kaposvár gyűjtött kevesebbet. A PAFC 40 pontjából 24-et idegenben szerzett.

♦ A Kaposvár idegenbeli mérlege 1–1–11, a Rákóczi vendégként kizárólag Debrecenben tudott pontot szerezni ebben az idényben.

♦ A Kaposvár nyeretlenségi sorozata immár 11 mérkőzéses (ligarekord ebben az idényben), ám a kilencmérkőzéses vereségszériát a Nagyerdei Stadionban meg tudta szakítani a Rákóczi. A kaposváriak legutóbb a DVSC-t tudták legyőzni, 2019. december 14-én.

♦ A Puskás Akadémia négymérkőzéses nyeretlenségi sorozatban van, legutóbb még február végén, az Újpest ellen tudott három pontot szerezni. Ebben az idényben ez a második legrosszabb sorozata a PAFC-nak.

PAKSI FC–FERENCVÁROS

♦ Sokszor nem ünnepelhettek eddig a paksiak: 26 NB I-es mérkőzésen a mérleg 4–9–13 a pályaválasztó szemszögéből.

♦ A Ferencváros 2017. április 12. óta veretlen a Paks ellen (5 győzelem, 3 döntetlen), legutóbbi három mérkőzését megnyerte a tolnai városban.

♦ A Paks hazai mérlege 5 győzelem, 3 döntetlen, 5 vereség. A Ferencváros idegenbeli mutatója 8 győzelem, 3 döntetlen, 2 vereség, a listavezető mindkét kudarca háromgólos idegenbeli vereség volt (a Puskás Akadémia 4–1-re, a Mezőkövesd 3–0-ra győzte le).

♦ Mindkét csapat jó szériában van, a Ferencváros veretlen legutóbbi hét bajnokiján – ez az NB I leghosszabb aktív veretlenségi sorozata –, a Paks nem kapott ki legutóbbi négy meccsén, igaz, háromszor döntetlent játszott.

♦ A Paks legutóbbi négy bajnokiján csak négy gól esett – a tolnaiak háromszor kapott gól nélkül hozták találkozójukat.

♦ A Fradi 2018. augusztus 18. óta nem kapott gólt a Pakstól, azóta négy bajnoki, négy nagy különbségű fővárosi siker: 3–0, 3–0, 4–0, 4–0. A párharc történetében négyesnél hosszabb győzelmi sorozata még nem volt a Ferencvárosnak, most lehet.

♦ A Ferencváros 27 mérkőzéséből 24-szer meg tudta szerezni a vezetést, s ezek után csak ötször veszített pontokat (mérlege 19–4–1).

NB I, 2019–2020, 28. FORDULÓ
JÚNIUS 9., KEDDHELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
16.55: Kisvárda–Mezőkövesd
Kisvárda,Várkerti StadionBogár Gergő
19.00: Újpest–DVSCBudapest,Szusza Ferenc Stadion Berke Balázs
21.05: Bp. Honvéd–Mol Fehérvár
Budapest,Új Hidegkuti Nándor StadionCsonka Bence
JÚNIUS 10., SZERDA
16.55: DVTK–ZTE
Miskolc, DVTK Stadion?
19.00: Puskás Akadémia–Kaposvár
Felcsút, Pancho Aréna?
21.05: Paks–FTCPaks, Paksi FC Stadion?
Az M4 Sport az összes mérkőzést élőben közvetíti.
GÓLLÖVŐLISTA
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 27 19 6 2 51–21 +30 63
2. Mol Fehérvár FC 27 16 6 5 49–23 +26 54
3. Mezőkövesd Zsóry FC 27 13 6 8 37–24 +13 45
4. Diósgyőri VTK 27 12 4 11 36–36 0 40
5. Puskás Akadémia FC 27 10 10 7 40–34 +6 40
6. Budapest Honvéd 27 10 7 10 28–34 –6 37
7. Kisvárda 27 10 4 13 36–38 –2 34
8. Zalaegerszegi TE FC 27 9 7 11 42–37 +5 34
9. Újpest FC 27 9 5 13 32–39 –7 32
10. Paksi FC 27 9 5 13 32–42 –10 32
11. Debreceni VSC 27 9 4 14 39–50 –11 31
12. Kaposvári Rákóczi FC27 3 22220–64–4411

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik