Kisvárda máris történelmet írt az NB I-ben; ez az MTK nem az az MTK…

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2018.07.17. 14:18
null
A Kisvárda és a DVTK a felkészülési időszakban már összecsapott, könnyen lehet, hogy az új idényben éppen egymás riválisai lesznek a bennmaradásért folyó küzdelemben (Fotó: dvtk.eu/ Szabó Krisztián)
A labdarúgó NB I szezonnyitányai előtt már megszokhatták olvasóink, hogy az aktuális idényt négyrészes sorozatban vezetjük fel, melyben csapatról csapatra végignézzük a nyári felkészülést, a keretben történt változásokat. Kezdésként következzen az abszolút újonc, az NB I történetének a jelen határok között valaha volt legészakibb csapata, a Kisvárda, az élvonalba egy év kihagyás után visszatérő, 23-szoros bajnok MTK, illetve az előző idényben épphogy benn maradó Diósgyőr.

 

SÖTÉT LÓ, TELE LÉGIÓSOKKAL ÉS EGY FÖLDRAJZI REKORDDAL – KISVÁRDA

A sötét ló kifejezést a lóversenysportban a fogadásra nem feltétlenül ajánlott négylábúakra szokták használni, akik ismeretlenek, ezért nagy kockázatot jelent pénzt tenni a győzelmükre. A szombati szezonrajt előtt a 12-es mezőnyben ez a meghatározás leginkább a Kisvárdára illik, több szempontból is. A 2003-ban alapított Kisvárda FC egyrészt az egyik legfiatalabb klub az élvonalban (csak a 2005-ben létrehozott Puskás Akadémia FC „ifjabb” nála), másrészt abszolút újoncnak számít. Az NB II-ben tavasszal elért 2. hely, és az ezzel járó feljutás a klub történetének legnagyobb sikere.

De nem csak a rövid múltja miatt mondhatjuk úgymond sötét lónak Kondás Elemér vezetőedző együttesét, hanem azért is, mert a nyári szünetben tíz, Magyarországon teljesen ismeretlen külföldi labdarúgó érkezett a csapathoz. Olyan játékosok, akik szabadon igazolhatóként érkeztek, nem kellett fizetni értük, előző klubjaik nem ragaszkodtak hozzájuk annyira, hogy idejében szerződést hosszabbítsanak velük.

Hogy például a 34 éves brazil kapus, Felipe,vagy az elmúlt két szezonban 16 tétmeccsen három gólt szerző ukrán csatár, Anton Sinder jelenthet-e erősítést az NB I-ben, még nem tudjuk megmondani. Csak azt rögzíthetjük, hogy a tíz, most igazolt légiós mellett további kilenc olyan, külföldről érkezett futballista is van a keretben, akik magyar származásúnak mondják magukat, ezért szerepelhettek már a másodosztályban is. Ide tartozik például a meghatározó emberek közül az NB II-ben 35 bajnokin 10 gólt szerző, egyszeres szerb válogatott Brana Ilics, vagy éppen a másfél éve hazájából, Ukrajnából szerződtetett védő, Mihajlo Rjasko. Összesen kilenc (részben vagy egészen) ukrán – ez a szám alighanem rekord, ennyi ukrán játékosa más klubnak még nem volt –, négy brazil, három szerb, egy-egy román, görög és horvát található a keretben. Ebből a nemzetközi társaságból egységes gárdát gyúrni a bajnoki rajtra nem kis edzői feladat a korábban a DVSC-vel két bajnoki címet és két kupagyőzelmet felmutató Kondás Elemér számára.

Erről árulkodnak a nyári gyakorlómeccsek is, mert bár előbb a szlovák másodosztályú Lokomotíva Kosicét, majd a DVTK-t legyőzte a Kondás-csapat, az ezt követő három mérkőzésen viszont játszott két gól nélküli döntetlent (az egyiket a DVSC-vel), majd zárásként 2–1-re kikapott az NB II-es Nyíregyházától. Vagyis az utóbbi három találkozóján mindössze egy gólt szerzett.

Ráadásul nem ígérkezik könnyűnek a Kisvárda sorsolása sem, hiszen az első négy fordulóban megmérkőzik a legutóbbi három szezon bajnokával, a Vidivel, a Honvéddal és a Fradival, valamint a Magyar Kupában címvédő Újpesttel. Mi több, az első három fordulót még idegenben játssza az együttes, viszont a negyedik körben már az új stadionjában fogadhatja a Ferencvárost, amelyet az előző idényben kiejtett az MK-ból. Az új létesítményt a napokban már birtokiba vehette a csapat,és egy újabb, Ferencváros elleni siker igazi futballünnepet teremthetne az új arénában, no meg aztán a 16 ezres városban is, amely a jelen határok mellett az NB I történetének legészakibb települése lesz, az eddigi éllovas Ózdot kicsivel megelőzve. Kisvárdánál csak az 1939–1940-es kiírásban induló felvidéki Kassai AC és az 1944–1945-ös évadban három meccset játszó kárpátaljai Ungvári AC volt északabbra. Egyébként a jelen határok mellett Kisvárda a legkeletebbi NB I-es csapat is lesz.

Bizonyos szempontból tehát máris nyomot hagy szereplésével az NB I történetén a Kisvárda, de a klubnál alighanem annak örülnének igazán, ha nem járnának úgy, mint az előző esztendők abszolút újoncai, a Balmazújváros és a Gyirmót, amelyek egy év után rögtön búcsút is intettek az élvonalnak.

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A KISVÁRDÁNÁL
Érkezők:Anderson Pico(brazil, SC Sao Paulo – Brazília, szabadon igazolhatóként),Teodorosz Beriosz (görög, PASZ Jannina – Görögország), Luiz „Felipe” Ventura dos Santos(brazil, Uberlandia EC – Brazília, szabadon igazolhatóként), Roman Karaszjuk (ukrán, FK Veresz Rivne – Ukrajna, szabadon igazolhatóként), Pavlo Lukjancsuk (ukrán, Dinamo Kijev II, legutóbb Veresz Rivne kölcsönben – Ukrajna), Mihai Minca (román, FC Voluntari – Románia), Vuk Mitosevics (szerb, FK Radnik Szurdulica – Szerbia, szabadon igazolhatóként), Temur Parcvanija(ukrán, Olimpik Doneck – Ukrajna, szabadon igazolhatóként), Sassá(brazil, AA Portuguesa – Brazília, szabadon igazolhatóként),Anton Sinder(ukrán, Tobol FK – Kazahsztán, szabadon igazolhatóként), Zöldesi Illés (Mol Vidi FC)
Kölcsönbe érkezők:
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek: –
Kiszemeltek:
Távozók: Délczeg Gergely (szabadon igazolható), Heffler Norbert (Gyirmót FC Győr, szabadon igazolhatóként), Lukács Raymond (romániai, Kazincbarcika, szabadon igazolhatóként ), Molnár-Farkas Tamás (szabadon igazolható), Molnár Róbert(szolnoki kölcsön után Soroksár), Papucsek Barna (Balmazújváros, szabadon igazolhatóként), Oláh Gergő (Szeged-Grosics Akadémia), Sergiu Oltean (román-magyar, Kazincbarcika, szabadon igazolhatóként), Marek Strestík(cseh-magyar, Gyirmót FC Győr, szabadon igazolhatóként), Toma György (ukrajnai, cigándi kölcsön után Kazincbarcika), Vermes Krisztián (visszavonult)
Kölcsönbe távozók: Zöldesi Illés(Zalaegerszeg)
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz: –
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk: Fodor Ákos (ZTE-kölcsön után Dorog?)

A KISVÁRDA NYÁRI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
A felkészülés kezdete:
június 18.
Edzőtábor:

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK

Június 30., Hernádszentistván (Szlovákia): FC Lokomotíva Kosice (Kassa, szlovák)–Kisvárda 0–1 (Vári B. – 11-esből)
Július 4.: Diósgyőri VTK–Kisvárda 1–2 (Sinder, Kovácsréti)
Július 7.: Debreceni VSC–Kisvárda 0–0
Július 11., Ókemence (Kamjenica, Ukrajna): Voliny Luck (ukrán)–Kisvárda 0–0
Július 14.: Nyíregyháza Spartacus–Kisvárda 2–1 (Vári B.)

EZ AZ MTK MÁR NEM AZ AZ MTK...

A legmagasabb osztályban 23-szoros bajnok MTK a 2017-es kiesés után egy év alatt visszajutott az NB II-ből az élvonalba, ráadásul bajnokként. A kék-fehérek a kisvárdaiakkal ellentétben nemcsak külföldi játékosokat szerződtettek a nyáron, hanem tapasztalt magyarokat is, akik vezéregyéniséggé válhatnak a Sándor Károly Akadémiáról kikerülő tehetségek mellett.

A Mezőkövesdről igazolt középpályás, Bognár István abszolút ebbe a kategóriába tartozik, ahogy a 27-szeres válogatott, a klubhoz nyolc év után visszatérő szűrő, Pintér Ádám is. Továbbá rutinos légiósokkal is erősödött az együttes a Honvéddal tavaly bajnoki címet nyerő, 26 esztendős nigériai jobbhátvéd, Patrick Ikenne-King ésa 30 éves, 15-szörös ukrán válogatott védő, Jevhen Szelin személyében. A csatársort leszámítva minden csapatrészbe érkeztek új erők, hiszen két kapus is jött, Balmazújvárosból a 29 éves Horváth László, az ukrán élvonalból pedig a 30 esztendős Artem Kicsak.

A gólszerzés első számú felelősének pedig továbbra is a Torghelle Sándor, Lencse László duó számít majd, utóbbi az előző szezonban 22 találattal (a békéscsabai Birtalan Botonddal holtversenyben) gólkirály lett a másodosztályban, és a nyári edzőmeccseken is ő volt a kék-fehérek legeredményesebb játékosa, de ugyancsak három gólt szerzett Kanta József. A felsoroltak mind húzóemberei lehetnek az MTK-nak.

Csakúgy, mint a vezetőedző, a fiatal magyar trénergeneráció jeles képviselője, Feczkó Tamás, aki először irányíthat élvonalbeli klubot. A szakmai körökben is elismertségnek örvendő, több évig a másodosztályban dolgozó 40 esztendős edző tavaly már az első osztályba vezette a Balmazújvárost, de a feljutás után elfogadta az MTK ajánlatát, mert hosszú távon nagyobb lehetőségeket látott a fővárosi munkában, és most igazolódni látszik, hogy jól döntött, hiszen a kék-fehérekkel is feljutott, s egy jelentősen megerősített, tapasztalt csapattal vághat neki az NB I-nek.

A felkészülési időszakban háromszor nyert, kétszer veszített, egyszer pedig döntetlent játszott az MTK, 16 gólt szerzett, de tízet kapott is. A szlovák élvonalbeli FK Senica elleni 4–0-s győzelem kimondottan jó ajánlólevél lehet a rajt előtt, ám azért a „cseresor" Monor elleni 3–1-es veresége (ugyanazon a napon), vagy éppen a Vasastól elszenvedett 2–1-es fiaskó óvatosságra intheti a gárdát, amely rögtön két fővárosi rangadóval kezdi az idényt. Előbb Újpestre látogatnak Vass Ádámék, majd a Fradit fogadják.

A nyári igazolások fényében elmondhatjuk, ez az MTK már nem az a csapat, amelyik tavaly kiesett: több lábon álló, máshol már bizonyító játékosokkal megerősített együttes, amely a szezon közben akár komolyabb célokat is kitűzhet maga elé, mint a bennmaradás...

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS AZ MTK BUDAPESTNÉL
Érkezők: Bognár István (Mezőkövesd – szabadon igazolhatóként), Horváth László (Balmazújváros), George Patrick Ikenne-King (nigériai, Bp. Honvéd – szabadon igazolhatóként), Karacs Dániel (Monor), Artem Kicsak (ukrán, Olimpik Doneck – Ukrajna), Pintér Ádám (Greuther Fürth – Németország), Jevhen Szelin (ukrán, Aszterasz Tripolisz – Görögország, szabadon igazolhatóként)
Kölcsönbe érkezők:
Kölcsönből visszatérők:
Forgács Péter (Budafoki MTE, ?), Kovács Botond (Mosonmagyaróvár, ?), Lustyik Levente (Békéscsaba, ?), Myke Bouard Ramos (brazil, Haladás), Szatmári István (Békéscsaba, ?), Tóth Milán (Szeged 2011, ?), Varga Szabolcs (Vác FC, ?), Vogyicska Bálint (Vasas)
Az utánpótlásból felkerültek: Mezei Szabolcs, Törőcsik Péter
Kiszemeltek:
Távozók: Asztalos Dávid (Ceglédi VSE, kölcsön után végleg), Borbély Bálint (Vasas), Bori Gábor (Monor, szabadon igazolhatóként), Fadgyas Tamás (Nyíregyháza, szabadon igazolhatóként), Hrepka Ádám (Vasas, szabadon igazolhatóként), Jakab Dávid (ETO FC Győr), Khaly Iyane Thiam (szenegáli, Levszki Szófia – Bulgária, kölcsön után végleg)
Kölcsönbe távozók: Bese Balázs (Vasas), Demjén Patrik (Budaörs, újabb egy évre), Hinora Kristóf (nyíregyházi kölcsön után Vasas), Karacs Dániel (Monor), Mezei Szabolcs (Békéscsaba), Palincsár Martin (budaörsi kölcsön után Monor), Sági Milán (Monor, ismét kölcsönbe), Szabó Dominik (Monor), Szerencsi Miklós (Monor), Szuhodovszki Soma (Monor)
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz: –
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk:
Adorján Gergő
(Monor)

AZ MTK BUDAPEST NYÁRI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
A felkészülés kezdete:
június 20.
Edzőtábor:
FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK

Június 23., Horvátország, felkészülési torna
Június 27., Monor: MTK–Komárom 3–1 (Takács R., Bognár I., Vogyicska)
Június 30., Üllő: MTK–MFK Zemplín Michalovce (Nagymihály, szlovák) 1–1 (Szelin)
Július 4., Székesfehérvár: MTK–Vasas 1–2 (Kanta)
Július 7., Székesfehérvár: MTK–FC Nitra (Nyitra, szlovák) 3–3 (Lencse, Kanta J., Kulcsár T.)
Július 7., Székesfehérvár: MTK–Csákvár 3–0 (Gréczi, Bidzilya, Takács R.)
Július 14., Üllő: MTK–FK Senica (Szenice, szlovák) 4–0 (Lencse 2, Bognár I., Kanta J.)
Július 14., Üllő: Monor–MTK Budapest 3–1 (Kovács)

MILYEN LESZ A FERNANDÓS DIÓSGYŐR? TUD-E TÖBBET EZ A KERET?

A DVTK-nál ebben a szezonban mutathatja meg magát igazából az új vezetőedző, a spanyol Fernando, aki tavasszal, az előző idény hajrájában vette át a csapat irányítását Bódog Tamástól, de akkor nem jutott elegendő ideje arra, hogy a saját elképzelései szerint alakítsa át az együttes játékát, elég esetleges volt a diósgyőriek futballja, a bennmaradást azonban így is sikerült kiharcolniuk.

Nagy kérdés viszont, hogy a DVTK jelenlegi kerete tud-e többet annál, hogy éppen csak megkapaszkodik az NB I-ben, mert a legutóbbi két szezonban egyaránt csupán az utolsó fordulóban tudta meghosszabbítani az élvonalbeli tagságát, és a keret ezen a nyáron sem változott sokat: cikkünk írásáig hárman érkeztek.

A 28 esztendős középső középpályás, Tomislav Mazalovic az előző idényben 30 meccsen négy gólt szerzett a horvát élvonalbeli Inter Zapresicben, neki alighanem vezérszerepet szánnak Diósgyőrben. Rajta kívül új szerzemény még a tavasszal a ZTE-vel az NB II-ben maradásért küzdő szélső, Vernes Richárd és a sportigazgató, ifj. Tajti József fia, a Málagától hazatérő, U-válogatott Tajti Mátyás, aki felnőttek között még nem sok rutint szerzett. Eközben a spanyol középpályás, Diego Vela és a DVTK-nál másfél év alatt 36 mérkőzésen 3 gólig jutó csatár, Szarka Ákos távozott. Ugyanakkor valószínűsíthető, hogy lesznek még változások a keretben.

Már csak azért is, mert a felkészülési időszakban is hullámzó volt a csapat teljesítménye. Kétszer győzött, háromszor viszont kikapott, például az NB I-ben újonc Kisvárdával szemben is alulmaradt. Tény ugyanakkor, hogy az izraeli Maccabi Netanya elleni 1–2 után Fernando már úgy nyilatkozott, hogy a vereség ellenére látja a fejlődést, jó úton járnak.

Ha már itt tartunk, az biztosan kedvező lesz a DVTK számára, hogy ebben az idényben már nem kell annyit útra kelnie, mert a saját stadionjában rendezheti a hazai mérkőzéseit, aztán hogy ez az eredmények tekintetében mennyit jelent majd, tud-e többet annál a Diósgyőr, amit az elmúlt két évadban mutatott, hamarosan kiderül.

Az 1. fordulóban rögtön a Ferencváros otthonában kell helytállnia, majd azt a Puskás Akadémiát látja vendégül, amelynél a nyáron Benczés Miklós lett a vezetőedző, aki az előző két évben Diósgyőrben dolgozott sportigazgatóként. Utána pedig egy debreceni és egy fővárosi vendégjáték (MTK) következik. Ezekből a meccsek már lehet majd következtetni, milyen is lesz a fernandós Diósgyőr.


NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A DIÓSGYŐRI VTK-NÁL
Érkezők:
Tomislav Mazalovic (horvát, Inter Zapresic – Horvátország), Tajti Mátyás (Málaga – Spanyolország), Vernes Richárd (ZTE FC, szabadon igazolhatóként)
Kölcsönbe érkezők: –
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek: –
Kiszemeltek: Antal Barna (romániai, FK Csíkszereda, Románia – próbajáték), Szofian Dzsebari (marokkói-spanyol, FK Csíkszereda, Románia – próbajáték)
Távozók: Diego Vela Vázquez (spanyol), Szarka Ákos (szlovákiai, Gyirmót – szabadon igazolhatóként)
Kölcsönbe távozók: Boros Gábor (kazincbarcikai kölcsön után Budafok), Kitl Krisztián (soproni kölcsön után Ceglédi VSE), Szabó Balázs (siófoki kölcsön után Balmazújváros), Ternován Patrik (Balmazújváros)
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz: Kocsis Gergő (FC DAC 1904 – Szlovákia)
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk: Fülöp István (romániai, Sepsi OSK – Románia, kölcsön után végleg?), Lipták Zoltán (ETO FC Győr, ZTE FC)

A DIÓSGYŐRI VTK NYÁRI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
A felkészülés kezdete:június 18.
Edzőtábor:
FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK
Június 30.: DVTK–Kazincbarcika 4–2 (Brkovics, Makrai, Hasani, Boros G.)
Július 4.: DVTK–Kisvárda 1–2 (Makrai)
Július 7.: DVTK–Partizan Bardejov (Bártfa, szlovák) 4–0 (Hasani 2, Busai, Tóth Barnabás)
Július 11.: DVTK–FK Poprad (Poprád, szlovák) 1–2 (Joannidisz)
Július 14., Telki: DVTK–Maccabi Netanya (izraeli) 1–2 (Mazalovic)

NB I, 2018–2019, 1. FORDULÓ
JÚLIUS 21., SZOMBAT
HELYSZÍN
17.00: Puskás Akadémia–Debreceni VSC (Tv: M4 Sport)Felcsút,Pancho Aréna
20.15: Mol Vidi FC–Kisvárda (Tv: M4 Sport)Felcsút,Pancho Aréna
20.15: Mezőkövesd–PaksMezőkövesd, Városi Stadion
20.15: Bp. Honvéd–HaladásBudapest, Bozsik József Stadion
JÚLIUS 22., VASÁRNAP
HELYSZÍN
17.30: Ferencváros–Diósgyőri VTK (Tv: M4 Sport)Budapest, Groupama Aréna
19.30: Újpest–MTK Budapest (Tv: M4 Sport)Budapest,Szusza Ferenc Stadion
TABELLA •GÓLLÖVŐLISTA

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik