Kisvárda: „Az Arsenalnál is előfordult már, hogy nem volt a kezdőben angol”

Vágólapra másolva!
2019.07.01. 09:31
null
Ki mit mond? Gosztonyi András (jobbra) eddig nem érzett kommunikációs nehézségeket Kisvárdán (Fotó: Meder István)
Rutinból lehetetlen megoldani a profi futball kihívásait, és Gosztonyi András úgy érezte, a légiósok közül többen nem voltak tisztában azzal, milyen erős a magyar élvonal.

 

A közelmúltban kinevezett Miriuta László vezetőedző egyebek mellett kijelentette, szeretné, ha a magyar lenne az elsődleges nyelv a Kisvárdánál. A kezdeményezés dicséretes, bár jelenleg is 17 külföldi labdarúgó tagja a második élvonalbeli idényére készülő klub keretének, úgyhogy kérdés, a szakember szándéka valóban megvalósítható-e a tervezett decemberi dátumig…

„Az Arsenalnál is előfordult már, hogy nem szerepelt a kezdőcsapatban angol játékos, szóval felesleges ekkora feneket keríteni ennek – kezdte Gosztonyi András, a Kisvárda Master Good 28 esztendős középpályása. – Ugyanakkor támogatom, hogy legalább a futballhoz kapcsolódó alapszavakat megtanulják a légiósok. Amikor Olaszországban vagy Lengyelországban futballoztam, senki sem szólt hozzám angolul az edzésen, úgyhogy még így is előnyben lehetnek az itteni külföldi játékosok, mert Miriuta László először magyarul mondja el, mit szeretne látni a pályán, aztán lefordítják a szavait angolra, Petranics Szergej, korábbi kapus és kapusedző pedig ukránra. Egyébként minden külföldi csapattársamon látszik a szándék, hogy alapszinten elsajátítsa a magyart, sőt az általában egy sorral mögöttem játszó Bohdan Melnikhez magyarul szoktam beszélni, és tökéletesen megérti.”

A középpályás hozzátette, egyáltalán nem a nemzetiségi sokszínűség és a kommunikáció hiánya miatt kezdték gyengén az előző idényt.

„Mellbevágó volt, hogy az első négy bajnokin gólt sem szereztünk, ellenben tizenegyet kaptunk. Az ötödik fordulóban szereztük az első gólunkat, a hetedikben pedig az első győzelmünket. Több tapasztalt légióst is szerződtettünk, akik talán azt gondolták, rutinból lejátsszák a mérkőzéseket, de éles szituációban szembesültek azzal, ez nem fog menni. Amikor tisztázódtak az erőviszonyok, belátták, ha erőnlétben nincsenek topon, esélyük sincs a magyar élvonalban. Amint ez a kérdés rendeződött, a győzelmek sem maradtak el. Brana Ilics és Gheorghe Grozav a kreativitásával, hátvédeink testfelépítésükkel és fizikumukkal segítettek, hogy előrébb léphessünk. A tavaszi szezonban már idegenbeli győzelmekre is futotta.”

A Kisvárda keretében brazil, görög, horvát, kameruni, portugál, szerb és ukrán légiós is szerepelt az előző idényben, szokatlan módon azonban a különböző nációk jól megfértek egymással.

„Különleges rigolyákról, furcsa szokásokról nem tudok beszámolni, nem voltak ilyenek. Talán a bentmaradásban is ez segített, hogy egységesek voltunk, és olyan légiósok kerültek a klubhoz, akik elfogadták, hogy újonccsapat tagjaként alaposan meg kell szenvedni minden pontért. Kisvárdán valóban mindenki, az elnöktől a szertárosig azon dolgozott, hogy bent maradjunk.”

A légiósokat tekintve a nyáron eddig három ukrán, Andrij Cserepko, Pavlo Lukjancsuk és Hrihorij Zanko hagyta el a klubot, s szinte biztosra vehető a román Mihai Minca, a kameruni Patrick Mevoungou és a horvát Mateja Misic távozása is.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik