Kiegyenlített mezőny, 218 gól - mérlegen az NB I

T. SZABÓ GÁBORT. SZABÓ GÁBOR
Vágólapra másolva!
2010.10.14. 11:15
null
Szoros versenyfutás: a Videoton első, az FTC negyedik, de gyorsan lehet pozíciókat veszteni (Fotó: Németh Ferenc)
Az elmúlt hétvégén lejátszották az elmaradt mérkőzéseket a labdarúgó NB I-ben, így a tabellán végre valamennyi csapat neve után ugyanannyi meccs szerepel. Kiegyenesedett a táblázat, s ez alkalmat ad arra, hogy elemezgessük a kilenc forduló után kialakult helyzetet. Sőt, megnéztük, hogy az utóbbi években hogyan festett a tabella az egyes szezonok ugyanilyen szakaszában, így – statisztikailag – össze tudjuk hasonlítani a most folyó bajnokságot a korábbiakkal.  

 

 

KÉT ROSSZ MECCSEL NAGYOT LEHET ZUHANNI

NSO-VÉLEMÉNY

Vannak biztató jelek, csak közben elfogy a közönség!

 

Az elmúlt másfél-két év történéseit vizsgálva több, régen látott pozitív jelet is felfedezhetünk a magyar labdarúgásban (persze legalább annyi negatívat is, csakhogy azokat nem érdemes külön összegyűjteni, hiszen tele van velük a padlás).

 

Bronzérmesek lettünk az U19-es Eb-n és az U20-as vb-n; van olyan csapatunk, amely túléli az augusztusi tűzijátékot a nemzetközi porondon – a magyar bajnok hosszú idő után először ismét bejutott a BL-csoportkörébe, idén pedig az El-csoportban találkozhatunk a DVSC nevével – és a mienknél gyengébb csapatokon kívül végre mást is meg tud verni a válogatottunk idegenben. Emellett említést érdemel, hogy tavaly minden korábbinál nagyobb összegért kelt el az NB I televíziós közvetítési jogdíja, illetve az sem elhanyagolható szempont, hogy a debreceni Szima Gábor mellett más üzletemberek, gazdasági szereplők is kezdik felismerni, hogy megfelelő befektetéssel egy magyar futballklub is nyereséges vállalkozássá tehető. Ezt a jövőben segítheti az az állami szabályozás is, mely szerint a futballra költött támogatás az adóból leírhatóvá válik.

 

Örömtüzek gyújtására persze semmi okunk nincs, de legalább vannak biztató jelek. Ilyen biztató jel az is, hogy az első kilenc forduló után úgy tűnik, nagyon kiegyenlített, izgalmas bajnokságot láthatunk, amelyben a „nincs előre lefutott meccs" kezdetű mondat nem csak üres szólam marad. Legalábbis ezt támasztja alá a szezon előtt előre lesajnált Siófok Debrecen-verése, a Kaposvár remeklése, vagy éppen a Paks idegenbeli győzelmi szériája (a tolnaiak a legutóbbi három idegenbeli meccsüket megnyerték). Ráadásul már néhány sokáig emlékezetes, közönségszórakoztató (például: Újpest–Ferencváros 6–0, Siófok–DVSC 4–1) meccset is láthattunk, míg a DVSC–Videoton (3–1) találkozó még a magyar pályákon megszokottnál jobb színvonala miatt is említést érdemel, igaz, ez utóbbi kategóriát szinte lehetetlen mérni. Éppen ezért nem mondhatjuk ki egyértelműen, hogy a mostani bajnokság színvonala bármivel is jobb lenne, mint mondjuk tíz évvel ezelőtt, de talán nem is rosszabb, csak a néző kevesebb...

 

Egy dolog ugyanis egészen biztosan mérhető, méghozzá a nézőszám (még ha Magyarországon ez nem is olyan könnyű feladat, hiszen a klubok többsége ezt nem tartja nyilván, erről nem vezet statisztikát). Az pedig nem emelkedik, sokkal inkább csökken...

 

Pedig a Kaposvár történetének talán legszebb időszakát éli (ehhez képest a legutóbbi hazai bajnokin csak kb. kétezer szurkoló foglalt helyet a somogyi megyeszékhely stadionjában), a Videoton (hazai pályán) két-háromezer néző előtt harcol a bajnoki címért, de Szolnokon is csak háromezren voltak kíváncsiak a 62 év utáni első hazai NB I-es bajnokira. Ráadásul a Ferencváros idegenbeli találkozói is jóval kevesebb embert mozgatnak meg, mint mondjuk nyolc-tíz éve, amikor a zöld-fehérek vendégjátékára a legtöbb vidéki nagyvárosban (elnézést a sajátosan magyaros szóhasználatért – ezt a szóösszetételt ugyanis máshol nem ismerik...) legalább tízezren kilátogattak. És akkor a bajnokcsapat szurkolóinak érdektelenségéről még nem is szóltunk (a DVSC-nél ebben a szezonban a Videoton elleni 5500 néző jelentette a csúcsot), a Vasas ötszáz és az MTK nyolcszáz nézője pedig sajnos a kabaré kategóriája.


Hiába tehát minden biztató jel, ha közben a magyar bajnokikra lassan már a kutya sem kíváncsi (a helyszínen)...

 

Pór Károly

Örömteli tény, és mindenképpen izgalmasabbá teszi a küzdelmeket, hogy viszonylag kiegyenlített a mezőny, jelenleg az 1. és a 13. helyezett csapat között csupán 10 pontnyi a különbség, ami kilenc forduló eltelte után nem nevezhető tetemesnek.

2004 nyara óta szerepel ismét 16 gárda az élvonalban (akkor emelték fel tizenkettőről újból tizenhatra az NB I létszámát), így a 2004–05-ös bajnokságtól kezdődően érdemes megnézni, hogy az egyes szezonokban a 9. forduló után pontszámban mekkora eltérések voltak a csapatok között.

Nos, ennél kisebb különbség egyszer sem volt az elmúlt hat kiírásban – azaz nem volt ennyire kiegyenlített a mezőny az utóbbi években, mint most.

A 2006–07-es szezonban például kilenc forduló alatt 18 ponttal gyűjtött többet az élen álló ZTE a 13. helyezett Kaposvárnál, míg egy évvel korábban 17 pont volt a különbség a listavezető Fehérvár és a 13. helyen szerénykedő Ferencváros között.

De felhozhatnánk példának a 2004–05-ös és a 2007–08-as szezont is, amikor a kilenc forduló után első helyen álló csapat (a Ferencváros, illetve a Bp. Honvéd) 15 pontot vert a 13. pozícióban lévő gárdára (a Vasasra, illetve a Paksra).

Ebben az összevetésben leginkább a 2008–09-es bajnokság állja a versenyt a mostanival, akkor csupán tizenegy pont volt a különbség az éllovas (Újpest) és a 13. helyezett (Bp. Honvéd) között, vagyis kilenc fordulót követően majdnem olyan szoros volt a mezőny, mint most.

Ha egy kicsit szűkítjük a kört, a 20 pontos Videotont, valamint a 19 pontos Kaposvárt kinevezzük az „élmezőny" tagjának, és csak a 3–13. helyezettekkel, azaz a „középmezőny" gárdáival foglalkozunk, akkor még szorosabb, még sűrűbb csoportosulásról beszélhetünk, hiszen a harmadik pozíciót elfoglaló Bp. Honvéd és a 13. helyen álló Vasas között mindössze hat pont a különbség, ami gyakorlatilag két forduló alatt ledolgozható hátrány.

Ez pedig azt jelenti, hogy nem lehet lazítani, egy-két meccset könnyedebben venni, mert a nemzetközi szereplést jelentő dobogós helyek környékéről pillanatok alatt le lehet csúszni a kiesőzóna közelébe (lásd a Vasast, amely az 5. fordulót követően még a negyedik helyen állt, ugyanannyi pontot gyűjtve, mint a listavezető, most viszont már csak a 13.!). Ez pedig gyorsan válsághangulatot idézhet elő az adott csapat körül – ennek leginkább a vezetőedző issza meg a levét... (A Vasasnál le is váltották Giovanni Dellacasát, akitől Komjáti András vette át a szakmai munka irányítását.)

Mindennek persze a fordítottja is igaz, két-három jól sikerült meccsel gyorsan előre lehet ugrani akár hat-nyolc helyet is – mindez nem lenne lehetséges, ha nem volna ilyen kiegyenlített a mezőny.

SOK A GÓL, BÁR TAVALY ILYENKOR MÉG TÖBB VOLT

Az is jó hír, hogy a bajnokságban sok, pontosabban az utóbbi évek átlagánál több gól esett, mindez azt jelzi, hogy egyre több csapat vállalja fel a támadófutballt. (Mostanában ezt divat „őszinte", „szerethető" futballnak nevezni, a kérdés csak az, hogy az évtizedekkel ezelőtti játék az nem volt „őszinte" és „szerethető"?...)

Az eddigi kilenc fordulóban lejátszott 72 mérkőzésen 218 gól született, ez 3.028-as átlagnak felel meg. Az utóbbi hat kiírásban kétszer voltak termékenyebbek a csapatok az első kilenc fordulót követően: a 2005–06-os szezonban 219, tavaly 231 gólnál jártunk ilyenkor, a többi bajnokság góltermését fölülmúlja a mostani idény.

A kiegyenlítettebb erőviszonyokat jelzi, hogy amíg az előző hat bajnokság közül ötben mindig volt legalább egy, de inkább két olyan csapat, amely ebben szakaszban már húsz szerzett gól fölött járt, addig ezúttal (a 2008–09-es szezonhoz hasonlóan) nincs ilyen kiugró teljesítmény, a legeredményesebb együttes, a Videoton 19 találatnál tart.

Ehhez kapcsolódik az az összehasonlító adat is, amely szerint az utóbbi hat kiírásban a 9. forduló után élen álló csapat rendre több pontot gyűjtött (azaz jobban ellépett a középmezőnytől), mint most a Videoton (a 2006–07-es szezonban például a ZTE FC ekkor már 25 pontnál járt), ez alól egyedül a már említett 2008–09-es kiírás a kivétel, amikor az éllovas Újpest – a mostani Vidihez hasonlóan – 20 pontot szerzett.

HÁRMAN KISSÉ LESZAKADTAK

Az már nem pozitívum, hogy három csapat – a Kecskemét, a Szolnok és a Szombathelyi Haladás – leszakadt a középmezőnytől, és bár a trió hátránya nem ledolgozhatatlan, nem lenne meglepő, ha ez a három együttes végig a kiesés elkerülésért harcolna. A statisztika is erre utal: az utóbbi hat bajnokságban a 9. forduló után a 15. és 16. helyen álló csapatok közül vagy az egyik, vagy mindkettő kiesett a szezon végén.

A Haladás helyzete azért is aggasztó, mert a szombathelyi gárda még nyeretlen. Az utóbbi hat bajnokságban öt olyan csapat volt, amely kilenc fordulót követően győzelem nélkül állt. Közülük három – a Nyíregyháza (2004–05), a Lombard Pápa (2005–06) és a Tatabánya (2007–08) – a bajnokság végén ki is esett, ez a szombathelyiek számára nem túl biztató előjel. Ketten viszont megúszták a búcsút (a 2005–06-os kiírásban a REAC, két évvel később a Diósgyőr) – akad tehát követendő példa is a Haladás előtt. A REAC-nak 2005 őszén a 9. forduló után mindössze egyetlen pontja volt, a bajnokság végén mégis bentmaradt.

A NEMZETKÖZI KUPASZEREPLÉS NEGATÍVAN HAT AZ ITTHONI TELJESÍTMÉNYRE

Abban, hogy most még igencsak kiegyenlített a bajnokság, a nemzetközi kupában való szereplésnek is köze van, ez az elvileg legerősebb magyar csapatokat érinti.

Az előző szezonban dobogón végző három együttes (a Debrecen, a Videoton és a Győr), valamint a Magyar Kupában döntős Zalaegerszeg idei teljesítményén meglátszik, hogy a kupaindulás miatt a nyáron kevesebb idő maradt a pihenésre, illetve a gyakorlásra.

A Videoton ugyan vezeti a bajnokságot, de jóval megnyugtatóbb lenne a fehérváriak előnye, ha a szezon elején nem bukdácsolnak, nem hullajtanak el pontokat. Emlékezetes a siófoki döntetlenjük és a Fradi elleni hazai pontvesztésük, de alighanem a debreceni vereséget is szívesen elfelejtenék Sándor Györgyék. Az utóbbi négy mérkőzésüket viszont megnyerték, ez elég is volt ahhoz, hogy jelenleg az első helyen álljanak.

Az éllovas pozíció viszont nem biztos, hogy jó előjel! Az utóbbi hat kiírásban ugyanis csupán egyszer fordult elő, hogy a 9. forduló után első helyen álló csapat meg is nyerte a bajnokságot.

Ez az előző szezon volt, amikor a Debrecen lett az aranyérmes. Ám tegyük hozzá gyorsan: a tavalyi bajnokság abból a szempontból speciális volt, hogy a BL-ben induló DVSC az első kilenc fordulóból két mérkőzését is elhalasztotta, és csak később, az őszi szezon végén játszotta le. Mi ezt a két meccset (Bp. Honvéd–Debrecen 1–2, Debrecen–ZTE 5–3) beszámítottuk a táblázatba, hogy az teljes (és a többi bajnoksággal összevethető) legyen, így állt a 9. forduló után az élen a Loki, amely aztán a bajnokság végét is az első helyen zárta.

A Debrecennek most nincs halasztott mérkőzése, a bajnoki címvédő teljesítményén pedig igencsak meglátszik, hogy sűrűbb a programja, az Európa-ligában is helyt kell állnia.

Az előző hat bajnokságban a Loki egyszer sem szerzett ilyen kevés pontot és egyszer sem állt ilyen rossz (5.) helyen a 9. forduló után, mint most. Ám szerencséje, hogy az előtte lévők nem tudtak tetemes előnyre szert tenni, így még semmi sincs veszve. Talán éppen a siófoki 4–1-es pofon ébresztette rá a debrecenieket, hogy a hazai porondon is teljes erőbedobással kell küzdeni, mert egyébként elmarad a címvédés.

A másik két kupacsapatunk közül a gólerős Artjoms Rudnevset kiárusító ZTE rossz rajtot vett, de már magára talált, és fokozatosan jön fel a táblázaton, míg az Európa-ligában várakozáson felül teljesítő, de a csoportkörről végül lemaradó Győr a bajnokságban egyelőre eléggé szeszélyesen szerepel, és csak a 11. helyen áll. De nem úszott még el a hajó, hiszen csupán nyolc pont a lemaradása az első helyezettel szemben.

Csak ismételni tudjuk: a mezőny igen kiegyenlített – és a bajnokságnak több mint a kétharmada még hátra van.

Ráadásul a sportág szereplői közül már többen lenyilatkozták, hogy az idén bárki bárkit legyőzhet– lesz itt még nagy liftezés a táblázaton…

 

AZ NB I ÁLLÁSA KILENC FORDULÓ UTÁN (2004-TŐL)
2004–05
1. Ferencváros 9 7 1 1 21– 8 22
2. Debreceni VSC 9 7 2 18– 8 21
3. Újpest FC 9 5 3 1 18–11 18
4. MTK Budapest 9 5 1 3 11– 6 16
5. Győri ETO FC 9 5 1 3 13–10 16
6. Zalaegerszegi TE FC
9 4 3 2 18–11 15
7. Lombard Pápa TFC
9 4 2 3 15– 9 14
8. Kaposvári Rákóczi FC
9 4 2 3 13–17 14
9. FC Fehérvár 9 3 3 3 11– 9 12
10. Pécsi MFC 9 3 1 5 8–12 10
11. Matáv Sopron 9 2 4 3 12–17 10
12. Budapest Honvéd 9 2 2 5 13–19 8
13. Vasas 9 2 1 6 10–15 7
14. Diósgyőri VTK 9 2 7 9–18 6
15. Békéscsaba 9 1 3 5 9–18 6
16. Nyíregyháza Spartacus
9 5 4 10–21 5
Bajnok: Debreceni VSC
Kiesett: Nyíregyháza, Békéscsaba
209 gól = 2.902-es átlag
Az 1. és a 13. helyezett között 15 pont különbség
Az 1. és a 16. helyezett között 17 pont különbség

 

2005–06

1. FC Fehérvár 9 8 1 17– 3 24
2. MTK Budapest 9 6 3 25–10 21
3. Debreceni VSC 9 6 3 19–11 21
4. Újpest FC 9 5 3 1 21–11 18
5. Budapest Honvéd 9 4 4 1 15–10 16
6. Győri ETO FC 9 4 2 3 16–14 14
7. Zalaegerszegi TE FC
9 4 1 4 17–14 13
8. Vasas 9 3 3 3 14–12 12
9. FC Tatabánya 9 3 3 3 13–15 12
10. Pécsi MFC 9 3 6 13–17 9
11. FC Sopron 9 2 3 4 8–12 9
12. Diósgyőri VTK 9 2 2 5 6–14 8
13. Ferencváros 9 1 4 4 13–16 7
14. Kaposvári Rákóczi FC
9 1 4 4 6–10 7
15. Lombard Pápa TFC
9 4 5 9–26 4
16. REAC 9 1 8 7–24 1
Bajnok: Debreceni VSC
Kiesett: Vasas, Lombard Pápa (a Vasas végül bentmaradt, mert a Ferencváros nem kapta meg az NB I-es licencet, és a zöld-fehéreket egy osztállyal lejjebb sorolták)
219 gól = 3.042-es átlag
Az 1. és a 13. helyezett között 17 pont különbség
Az 1. és a 16. helyezett között 23 pont különbség

 

2006–07

1. Zalaegerszegi TE FC
9 8 1 22– 8 25
2. MTK Budapest 9 8 1 21– 5 24
3. Debreceni VSC 9 6 1 2 17– 7 19
4. Újpest FC 9 5 2 2 11– 5 17
5. Győri ETO FC 9 4 3 2 15–11 15
6. FC Tatabánya 9 4 2 3 17–14 14
7. FC Fehérvár 9 4 1 4 13–11 13
8. Vasas 9 4 1 4 11–17 13
9. Diósgyőri VTK 9 4 5 10–13 12
10. Budapest Honvéd 9 3 2 4 14–16 11
11. FC Sopron 9 3 6 8–16 9
12. Paksi FC 9 2 2 5 9–14 8
13. Kaposvári Rákóczi FC
9 2 1 6 9–16 7
14. Pécsi MFC 9 1 4 4 12–16 7
15. Dunakanyar-Vác 9 1 2 6 9–17 5
16. REAC 9 1 2 6 13–25 5
Bajnok: Debreceni VSC
Kesett: Pécsi MFC, Dunakanyar-Vác
211 gól = 2.931-es átlag
Az 1. és a 13. helyezett között 18 pont különbség
Az 1. és a 16. helyezett között 20 pont különbség

 

2007–08

1. Budapest Honvéd 9 7 1 1 22–10 22
2. MTK Budapest 9 5 4 21– 9 19
3. Debreceni VSC 9 5 2 2 18–11 17
4. FC Fehérvár 9 5 1 3 20–14 16
5. Újpest FC 9 4 4 1 16– 9 16
6. Győri ETO FC 9 4 3 2 12– 9 15
7. Zalaegerszegi TE FC
9 4 2 3 16–13 14
8. Nyíregyháza Spartacus
9 3 3 3 7– 8 12
9. Vasas 9 3 3 3 11–13 12
10. Kaposvári Rákóczi FC
9 3 3 3 12–16 12
11. REAC 9 3 1 5 10–14 10
12. FC Sopron 9 2 4 3 7–10 10
13. Paksi FC 9 2 1 6 13–20 7
14. BFC Siófok 9 1 3 5 11–15 6
15. Diósgyőri VTK 9 6 3 9–16 6
16. FC Tatabánya 9 1 8 8–26 1
Bajnok: MTK Budapest
Kiesett: FC Tatabánya, FC Sopron (utóbbi tavasszal megszűnt)
213 gól = 2.958-as átlag
Az 1. és a 13. helyezett között 15 pont különbség
Az 1. és a 16. helyezett között 21 pont különbség
2008–09
1. Újpest FC 9 6 2 1 17–12 20
2. Szombathelyi Haladás 9 6 1 2 18– 7 19
3. Vasas 9 6 3 18–14 18
4. Debreceni VSC 9 5 3 1 18– 9 18
5. Nyíregyháza Spartacus 9 4 2 3 12– 8 14
6. MTK Budapest 9 4 2 3 17–14 14
7. Győri ETO FC 9 4 1 4 18–12 13
8. Kecskeméti TE 9 4 1 4 15–12 13
9. FC Fehérvár 9 4 1 4 8– 9 13
10. Paksi FC 9 3 3 3 15–19 12
11. Kaposvári Rákóczi FC 9 3 2 4 12–13 11
12. Zalaegerszegi TE FC 9 3 2 4 13–15 11
13. Budapest Honvéd 9 2 3 4 11–15 9
14. Diósgyőri VTK 9 2 2 5 10–19 8
15. REAC 9 1 2 6 12–21 5
16. BFC Siófok 9 1 1 7 2–17 4
Bajnok: Debreceni VSC
Kiesett: BFC Siófok, REAC
216 gól = 3.000-s átlag
Az 1. és a 13. helyezett között 11 pont különbség
Az 1. és a 16. helyezett között 16 pont különbség

 

2009–2010

1. Debreceni VSC 9 7 1 1 21–12 22
2. Videoton FC 9 6 1 2 24–15 19
3. Lombard Pápa TFC 9 6 3 15– 7 18
4. Újpest FC 9 5 2 2 16–10 17
5. MTK Budapest 9 5 2 2 15– 9 17
6. Győri ETO FC 9 5 2 2 13– 7 17
7. Vasas 9 5 4 13–19 15
8. Paksi FC 9 3 2 4 8–11 11
9. Kecskeméti TE 9 3 1 5 18–22 10
10. Zalaegerszegi TE FC 9 3 1 5 13–22 10
11. Ferencváros 9 2 4 3 13–13 10
12. Kaposvári Rákóczi FC 9 2 3 4 12–15 9
13. Nyíregyháza Spartacus 9 2 2 5 15–17 8
14. Szombathelyi Haladás 9 2 2 5 14–21 8
15. Budapest Honvéd 9 2 1 6 9–15 7
16. Diósgyőri VTK 9 2 7 12–16 6
Bajnok: Debreceni VSC
Kiesett: Nyíregyháza, Diósgyőri VTK
231 gól = 3.208-as átlag
Az 1. és a 13. helyezett között 14 pont különbség
Az 1. és a 16. helyezett között 16 pont különbség
AZ NB I ÁLLÁSA
xml_url=http://tudositas.nso.hu/tablebox.php?t=lab,nbi,2010/09,,f&xml|
nso_dms_cikkbe
nso_dms_cikkbe Ez a blokk a cikkszerkesztőben nem tud megjelenni, de a front-enden látszani fog ebben a pozícióban
mceBlockPasteEnd


218 gól = 3.028-as átlag
Az 1. és a 13. helyezett között 10 pont különbség
Az 1. és a 16. helyezett között 16 pont különbség

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik