Keménykezű, temparamentumos, nem haverkodós – milyen edző Sannino?

Vágólapra másolva!
2019.05.29. 16:21
null
Elegáns, sokat látott szakvezető érkezett Supka Attila helyére (Fotó: Getty Images)
Korábbi játékosai szerint Giuseppe Sannino személyében temperamentumos úriember, remek szakember érkezett Kispestre Supka Attila helyére.

 

 

Amiről az elmúlt napokban pletykáltak, hivatalossá vált: olasz edző, Giuseppe Sannino veszi át Supka Attila helyét a Bp. Honvéd kispadján. Mint beszámoltunk róla, Supka Attilával hétfőn közölték, hogy nem hosszabbítják meg nyáron lejáró szerződését – pedig elérte a klub által kitűzött célt, kijutott a nemzetközi kupaporondra, miután a 4. helyen zárt a bajnokságban, a Magyar Kupában meg a fináléba jutott, amelyben a Mol Viditől kapott ki (1–2). A kispesti vezetők azonban úgy döntöttek, új útra lépnek – az idő dönti el, hogy jó döntést hoztak-e.

De mit lehet tudni a 62 esztendős olasz szakemberről? Windecker Józsefnek friss élményei lehetnek Giuseppe Sanninóval kapcsolatban, a korábbi újpesti, jelenlegi paksi középpályás ugyanis dolgozott együtt vele. Giuseppe Sannino tavaly októberben került a görög Levadiakoszhoz, de nem melegedett meg a kispadon, januárban ugyanis már távozott is.

„Ami először eszembe jut róla, hogy nagyon kemény edző – mondta lapunknak Windecker József. – Sajnos nem tartott sokáig a közös munkánk, mert mire visszatértem a sérülésemből, ő nemsokára távozott. Körülbelül egy hónapig vehettem részt az edzésein, s felkészült szakembert ismertem meg benne. Görögországba teljes stábbal érkezett, jött videoelemző és erőnléti edző is, rengeteget gyakoroltuk a szöglet- és szabadrúgásokat. Igazi olasz edző, sokat kiabál az edzéseken, de nem feltétlenül azért, mert nem tetszik neki, amit lát, hanem azért, mert temperamentumos. Több játékrendszerben is futballoztunk, a háromvédős felállásban szerette a három–öt–kettes és a három–négy–hármas hadrendet is, de olykor négy védővel álltunk fel. A taktikával sokat foglalkoztunk, gyakoroltuk, amennyit csak lehetett, és a száraz futással sem fukarkodott – a játékosok erőnlétével biztosan nem lesz gond. Mindenki pontosan tudja majd, hová álljon vagy fusson, s ezt vehemensen fogja elmondani. Kétségtelen, Görögországban nem jött ki neki a lépés, de tudom, akadtak odakint más jellegű problémák is, amelyek miatt távozhatott.”

Sannino nemcsak a futball világában érzi magát otthon, hanem a pályán kívüli életben is.

„Az edző stílusosan öltözködik, sőt saját parfümmárkával is büszkélkedhet, be is ígért a csapatnak egyet-egyet. Sajnos nem kaptuk meg, mert meg kellett volna nyernünk két kijelölt mérkőzést, és csak az egyiket sikerült. Így az ajándék elmaradt. Ráadásul ekkor már tényleg feszült volt a viszony a klubnál, így ezzel már senki sem foglalkozott.”

Tőzsér Dániel is jól ismeri a kispestiek új edzőjét, a jelenleg a Debrecenben futballozó középpályást a sors még a Watfordban hozta össze az olasszal.

„Csupa jót mondhatok róla – mondta Tőzsér Dániel, a DVSC játékosa. – Tipikus olasz úriember. Keménykezű, nem az a haverkodós edző, de a pályán kívül mindig jókedvű, vicces ember. Sannino olyan fazon, aki a saját útját járja, nem szeret kompromisszumot kötni, lehet, ezért is váltott sokszor klubot. De összességében egyértelműen jó emlékeket őrzök róla.”

Játékosként nem futott be nagy karriert, alacsonyabb osztályokban futballozott. Edzőként már több siker jutott neki – igaz, eddig 19(!) klubnál dolgozott felnőttekkel, a kispesti klub a huszadik. Legutóbb az olasz harmadik ligás Novaránál volt idén február és május között. Edzői pályafutása során a Serie D-t egy alkalommal, a Serie C2-t kétszer, a Serie C1-et egyszer nyerte meg. Legnagyobb sikerét a Varesénél érte el, két esztendő alatt a Serie C2-ből két bajnoki címet nyerve a Serie B-be vezette, s első másodosztályú idényében a negyedik helyen végzett, az élvonalért vívott rájátszásban az elődöntőben a Padova ellen bukott el. A Bp. Honvéd történetében Giuseppe Sannino az ötödik olasz edző Aldo Dolcetti, Massimo Morales, Pietro Vierchowod és Marco Rossi után.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik