Kaposvár, ZTE: hat légiós jött; Paks: továbbra is csak magyarok

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2020.01.21. 07:04
null
Nyolcpontos hátrányban a Kaposvár, de Waltner Róbert (jobbra) csapata nem adta fel a bennmaradásért vívott harcot (Fotó: facebook.com/rakoczifc)
Szokásunkhoz híven a Nemzeti Sport Online-on idén is négyrészes sorozatban foglaljuk össze az NB I-es csapatok téli felkészülését és a keretekben történt változásokat a hétvégi szezonrajt előtt. Az első részben fókuszban a négy téli gyakorlómeccséből hármat is megnyerő, két külföldi játékost igazoló Kaposvár, a négy légióst szerződtető ZTE, valamint a Paks, amelynél januárban három találkozón két gólt szerzett Böde Dániel.

 

KAPOSVÁR: MÉG ÉL A REMÉNY…

A legkisebb költségvetésből gazdálkodó, 12. pozícióban telelő Kaposvárt ugyan nyolc pont választja el a bennmaradást érő 10. helyen álló Pakstól, ám minden jel arra mutat, a somogyiak nem mondtak le arról, hogy meghosszabbítsák élvonalbeli tagságukat.

Ha belenyugodtak volna a kiesésbe, akkor fölösleges lett volna áldozni külföldi edzőtáborra és két új légiós szerződtetésére, fizetésére, hiszen helyettük játszhatnának a saját nevelésű fiatalok is. Kaposváron azonban nem adták fel a reményt: a somogyiak kilenc napot töltöttek el Törökországban, ahol a négy felkészülési mérkőzésükből hármat meg is nyertek, ráadásul a 29 éves, a Videotonnal korábban bajnoki címet nyerő horvát Dinko Trebotic és a 31 esztendős, védőként és védekező középpályásként is bevethető, Igors Tarasovs személyében két rutinos légiós is csatlakozott a csapathoz. A szakmai stábba pedig a korábbi háromszoros válogatott Szűcs Lajos érkezett (az eddigi kapusedző, Gyenes András a Bene Ferenc Labdarúgó Akadémián folytatja munkáját).

A télen négy magyar klub tréningezett török földön, a Rákóczi mellett a Honvéd, a Mezőkövesd és a Paks – a Kaposváron kívül mindegyik gárda legalább két vereséget szenvedett Törökországban, Waltner Róbert vezetőedző együttese viszont csak a török másodosztályú Menemensportól kapott ki. Azt persze nehéz megmondani, hogy a szintén helyi másodosztályú Altay SK-val szembeni 1–0-s győzelem vagy az azeri Sumqayit elleni 4–3-as siker mit ér szakmai szempontból, de az, hogy az osztrák első osztályú Mattersburgot (Waltner Róbert 2009 és 2012 között futballozott Nagymartonban) is legyőzte a Rákóczi, mindenképp jó előjel lehet a somogyiak számára a szombati, Puskás Akadémia elleni bajnoki rajtot megelőzően.

Ugyanakkor az is kérdés, az új szerzemények mennyit tudnak majd segíteni a csapatnak a hátralévő 17 fordulóban. Tarasovs Lettországban, a Spartaks Jurmalában védekező középpályásként végigjátszotta az őszt, három gólt is szerzett, ő azonnali erősítést jelenthet, a felkészülési meccseken középső védőként szerepelt. A fehérorosz Dinamo Minszktől kölcsönvett Trebotic viszont az ősszel csupán négy mérkőzésen futballozott. Waltner Róbert el is mondta vele kapcsolatban, hogy három-négy hétre van szüksége, mire erőnlétben utoléri magát.

Az már februárra kiderülhet, hogy a Kaposvárnak tavasszal valóban lesz-e reális esélye a bennmaradás kiharcolására, ugyanis a PAFC elleni hazai meccs után a közvetlen riválisnak számító DVTK-hoz utazik az együttes, amelyet ősszel otthon 2–1-re legyőzött, majd a jelenleg 10. Paksot fogadja, aztán pedig a 7. Kisvárdához látogat. Ha a felsoroltakból több meccset is meg tudnának nyerni Ádám Martinék, akkor maradna sanszuk.

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS A KAPOSVÁRI RÁKÓCZI FC-NÉL
Érkezők: Igors Tarasovs (lett, Spartaks Jurmala – Lettország)
Kölcsönbe érkezők: Dinko Trebotic
(horvát, Dinamo Minszk – Fehéroroszország)
Kölcsönből visszatérők:
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek:
Kiszemeltek:
Távozók: Vanja Markovics (szerb), Tóth Gergely Csaba (FC Ajka), Aljosa Vojnovic (horvát, befejezte a pályafutását)
Kölcsönbe távozók:

Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz: Tömösvári Bálint (Bp. Honvéd onnan ETO FC Győr, kölcsönbe)
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk:

A KAPOSVÁRI RÁKÓCZI TÉLI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA

A felkészülés kezdete:
január 3.
Edzőtábor: január 6–15., Antalya (Törökország)

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK

Január 7.: Menemenspor (török II. o.)–Kaposvár 2–1 (Csiki)
Január 11.: Altay SK (török II. o.)–Kaposvár 0–1 (Nagy J.)
Január 14.:
Kaposvár–FK Sumqayit (azeri I.) 4–3 (Balázs Zs. 2, Ádám M., Nagy R.)
Január 17.:
SV Mattersburg (Nagymarton, osztrák I. o.)–Kaposvár 1–2 (Szakály A., Zsiga – 11-esből)

Stieber Zoltán két gólt szerzett a felkészülési meccseken – a jó játékára a tavaszi szezonban is szükség lesz Zalaegerszegen (Fotó: ztefc.hu)
Stieber Zoltán két gólt szerzett a felkészülési meccseken – a jó játékára a tavaszi szezonban is szükség lesz Zalaegerszegen (Fotó: ztefc.hu)

 

ZALAEGERSZEG: STIEBER JÓ FORMÁBAN; AMERIKAI GÓLVÁGÓ ÉRKEZETT ÉSZTORSZÁGBÓL

A Kaposvárral ellentétben a Zalaegerszeg nem utazott külföldi edzőtábora – a zalaiak mellett csak a debreceniek készültek itthon –, ez persze véletlenül sem jelenti azt, hogy a 11. helyen álló ZTE-nél lemondtak volna a bennmaradás lehetőségéről. Már csak azért sem, mert a kék-fehéreknek ugyanúgy 17 pontjuk van, mint a 10., bennmaradó helyen telelő Paksnak. A Kaposvárhoz hasonlóan újonc Zete már decemberben bejelentette a 18 éves nigériai ígéret, Meshack Ubochioma megszerzését, múlt héten pedig a próbajátékon bizonyító, szintén szélső, horvát Stjepan Ostrek, valamint az amerikai támadó, Eric McWoods és az NB I első ciprusi légiósa, a védekező középpályás Fanosz Katelarisz is aláírt.

Viszont több kiegészítő emberrel együtt távozott az ősszel tíz meccsen szerepet kapó védő, Devecseri Szilárd, aki korábbi klubjához, az NB II-es Haladáshoz ment, az ő helyére a védelembe nem jött új játékos. Ráadásul összesen öten mentek el és „csak” négyen érkeztek, így ha egyszerre többen kiesnek sérülés vagy eltiltás esetén, akkor Dobos Barna vezetőedzőnek lehetnek nehézségei a kezdőcsapat kijelölésekor. Hogy mást ne mondjunk, Tamás Krisztián hosszan tartó sérülése miatt már így is kényszerből játszik balhátvédet az eredetileg védekező középpályás, Bedi Bence, továbbá a bokasérülésből gyógyuló Barczi Dávidra sem számíthat még a szakmai stáb.

Nagy kérdés lesz az is, mennyire gyorsan tudnak beilleszkedni az új játékosok, mert Katelarisz és McWoods is csupán a felkészülés hajrájában csatlakozott a gárdához. Ugyanakkor utóbbi nagy erőssége lehet a ZTE-nek, ha hasonló formát tud mutatni Magyarországon is, mint 2019-ben az észt JK Narva Transban, melynél 39 tétmeccsen 17 gólig jutott el.

A ZTE csak három felkészülési mérkőzést játszott januárban, és ha abból indulunk ki, hogy a Dinamo Zagreb elleni 2–0-s vereség után a muraszombati NS Murával ikszelt, a kaproncai Slaven Belupót pedig már meg is verte, akkor azt mondhatjuk, javuló formát mutat a csapat, melynek öt téli góljából kettőt Stieber Zoltán szerzett. Ez jó előjel lehet a zalaiak számára, mert a 26-szoros válogatott játékos az ősszel 13 bajnokin csak egyszer volt eredményes, márpedig a bennmaradás kivívásához az ő jó játékára, góljaira nagy szüksége lesz a Zalaegerszegnek.

A Kaposvárhoz hasonlóan a ZTE is meghatározó időszak előtt áll, ugyanis a következő három fordulóban sorrendben a DVTK-val (otthon), a Pakssal (idegenben) és a Kisvárdával (o) is megmérkőzik a bennmaradásért harcoló alakulatok közül.

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS A ZTE FC-NÉL
Érkezők: Eric McWoods (amerikai, Narva Trans – Észtország, szabadon igazolhatóként), Meshack Ubochioma (nigériai, szabadon igazolhatóként)
Kölcsönbe érkezők:
Fanosz Katelarisz (ciprusi, Omonia Nicosia – Ciprus), Stjepan Ostrek(horvát, NK Nafta Lendava – Lendva, Szlovénia)
Kölcsönből visszatérők:
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek:
Kiszemeltek:

Távozók: Devecseri Szilárd (Szombathelyi Haladás, szabadon igazolhatóként), Miroszlav Grumics (szerb-magyar, Szeged-Csanád GA, szabadon igazolhatóként), Oleh Hologyuk (ukrán), Hudák Martin (Szeged-Csanád GA, szabadon igazolhatóként), Kiss Máté (ETO FC Győr, szabadon igazolhatóként)
Kölcsönbe távozók:
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz:
Távozhatnak/
érdeklődnek irántuk:
Szépe János (szlovákiai)

A ZALAEGERSZEGI TE FC TÉLI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA

A felkészülés kezdete:
január 3.
Edzőtábor: idehaza készülnek

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK
Január 11.:
Dinamo Zagreb (horvát I. o.)–ZTE 2–0
Január 15.: NS Mura (Muraszombat, szlovén I. o.)–ZTE 3–3 (Stieber, Ikoba, Radó)
Január 18.: ZTE–NK Slaven Belupo Koprivnica (Kapronca, horvát I. o.) 2–1 (Stieber Z., Babati B.)

Böde Dániel szombaton ismét korábbi csapata, a Ferencváros ellen léphet pályára (Fotó: paksifc.hu)
Böde Dániel szombaton ismét korábbi csapata, a Ferencváros ellen léphet pályára (Fotó: paksifc.hu)

 

PAKS: MAGYAR IGAZOLÁSOK, BÖDE-GÓLOK

A Paksi FC-nél az elmúlt esztendőkben az adta a stabilitást, hogy évekig ugyanazzal az edzővel, Csertői Auréllal készült és a játékoskeretben sem volt sok változás. Az elmúlt fél évben azonban már kétszer is edzőt váltott a csapat, Csertői helyét Tomiszlav Szivics vette át, majd Osztermájer Gábor lett a vezetőedző, aki újonc szakembernek számít az élvonalban. Eközbenaz előző idényhez képest a játékoskeret is alaposan kicserélődött – ami nem változott, hogy csak magyar futballistákat szerződtetett a klub.

A télen az NB II-be távozott a két esztendeje még alapembernek számító Simon Ádám (ETO FC Győr) és az elmúlt másfél évben 35 bajnokin hat gólt szerző és öt gólpasszt jegyző Remili Mohamed (Siófok), de a védő Fejes Andrással sem számolt a szakmai stáb a téli edzőtáborban, nem utazott el a többiekkel. Visszatért viszont a klubhoz a középpályára a Pakson korábban már futballozó Bertus Lajos és Szakály Dénes, a védelembe pedig érkezett Békéscsabáról a 23 éves Szélpál Norbert, aki hosszú távon válhat meghatározó játékossá Pakson.

A tolnaiak is Törökországban készültek, a három felkészülési meccsükből kettőt elveszítettek a román Botosani-nal és az orosz Ahmat Groznijjal szemben, míg az azeri Sabah FK-t legyőzték. Ami jó hír lehet a szurkolóknak, hogy Böde Dániel két gólt szerzett a három találkozón, míg ősszel az NB I-ben 13 meccsen jutott el három találatig.

A nyáron a Ferencvárostól visszatérő csatár az első tavaszi fordulóban, szombaton éppen az FTC ellen, az Üllői úton bizonyíthatja, hogy sikerült formába lendülnie, majd következhetnek a közvetlen riválisok elleni mérkőzések, otthon a ZTE, idegenben a Kaposvár ellen. A paksiak dolgát nehezíti, hogy a sérülés után lábadozó Bartha László, Hahn János, Haraszti Zsolt, Papp Kristóf négyes várhatóan még hetekig nem lesz bevethető.

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS A PAKSI FC-NÉL
Érkezők: Bertus Lajos (Mezőkövesd), Szakály Dénes (BFC Siófok), Szélpál Norbert (Békéscsaba)
Kölcsönbe érkezők:
Kölcsönből visszatérők: –
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek:

Kiszemeltek: Kálnoki-Kis Dávid (Bp. Honvéd), Molnár Gábor (Mezőkövesd)
Távozók:
Remili Mohamed (BFC Siófok), Simon Ádám (ETO FC Győr)
Kölcsönbe távozók:
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz:
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk: Fejes András (érdeklődik iránta: Bp. Honvéd, ETO FC Győr)

A PAKSI FC TÉLI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA

A felkészülés kezdete:
január 3.
Edzőtábor: január 8–19., Belek (Törökország)

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK
Január 11.: Paks–Sabah FK (azeri I. o.) 2–0 (Poór, Böde)
Január 14.: Paks–FC Botosani (román I. o.) 1–2 (Kelemen)
Január 17.: Paksi FC–Ahmat Groznij (orosz I. o.) 1–2 (Böde)

NB I, 17. FORDULÓ
Január 25., szombat

14.55: Ferencváros–Paksi FC (Tv: Duna World)
17.00: Mol Fehérvár FC–Bp. Honvéd (Tv: Duna World)
17.00: Mezőkövesd–Kisvárda
17.00: ZTE FC–Diósgyőri VTK
17.00: Kaposvár–Puskás Akadémia
19.00: Debreceni VSC–Újpest FC

A BAJNOKSÁG ÁLLÁSA
1. Ferencvárosi TC 15 11 3 1 29–14 +15 36
2. Mol Fehérvár FC 16 10 2 4 31–17 +14 32
3. Mezőkövesd Zsóry FC 16 8 4 4 20–13 +7 28
4. Puskás Akadémia FC 16 7 4 5 26–20 +6 25
5. Újpest FC 16 7 3 6 23–22 +1 24
6. Budapest Honvéd 16 7 3 6 19–20 –1 24
7. Kisvárda 16 6 2 8 18–22 –4 20
8. Debreceni VSC 15 6 1 8 25–30 –5 19
9. Diósgyőri VTK 16 6 1 9 16–24 –8 19
10. Paksi FC 16 5 2 9 20–29 –9 17
11. Zalaegerszegi TE FC 16 4 5 7 23–22 +1 17
12. Kaposvári Rákóczi FC 16 3 13 15–32 –17 9
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik