José Gomes: Csak a Teremtő tudja, mit hoz a mérkőzés

Vágólapra másolva!
2014.03.30. 11:01
null
A debreceniek is tudják, nem számít a forma, egy rangadón bármi megtörténhet. (Fotó: NS archív)
A labdarúgó NB I 22. fordulójának vasárnapi rangadóján a harmadik Videoton a listavezető DVSC-Tevát fogadja. A hazaiak portugál vezetőedzője, José Gomes pályafutása legfontosabb mérkőzésére készül, míg a vendégek szakvezetője, Kondás Elemér szerint nem rajtuk van a nyomás, saját játékukat fogják játszani.

VIDEOTON–DVSC-TEVA

„Némelyek azt mondják, az elmúlt hetekben kiderült, jól viselem a kritikát. Erre csak azt felelhetem, hogy ez a munkám része, edzőként nem „robbanhatok fel”, nyugalmat kell árasztanom a futballisták felé. Hogy belül marcangolom-e magam a bírálatok miatt? Akadtak olyan megjegyzések, amelyeket nem tartottam korrektnek, szerencsére, sok időm nem volt rajtuk rágódni. Sokkal fontosabb dolgom volt a napokban, igyekeztem úgy felkészíteni a csapatot, hogy legyőzhessük a Debrecent” – beszélt a nem túl sikeres tavaszi kezdet lélektanáról a Videoton vezetőedzője, José Gomes a Nemzet Sportnak.

A VASÁRNAPI HARMADIK FÉLIDŐ TARTALMÁBÓL

– az NB I 22. fordulójának mérkőzései közül kiemelt figyelmet kap a Videoton–DVSC-TEVA rangadó, valamint a Ferencváros első 2014-es bajnoki diadala

– a műsor vendége lesz többek között José Gomes, a Videoton vezetőedzője, valamint Rekop György, a Trollfoci szóvivője

– az események elemzésében Nyilasi Tibor, Bognár György és Puhl Sándor segít a nézőknek

– a két műsorvezető ezúttal Lipcsei Betta és Molnár Mátyás lesz

A Videoton hosszú idő után tudott újra három pontnak örülni bajnoki mérkőzésen (az MTK otthonában nyert 2–1-re), ám a portugál szakember szerint jó úton járnak.

„A hátrányunk hét pont, ami kétségkívül sok, de reményeink szerint vasárnap estére már csak négy marad belőle. A tavaszi szezon kezdetén természetesen abban bíztam, hogy mire eljön hozzánk a Loki, jóval kisebb lesz a különbség, azonban néhány meccsen nem úgy futballoztunk, ahogy tudunk, arról nem beszélve, hogy a pontvesztéseknek voltak más, mondjuk úgy, extrém okai is… Ennek ellenére meggyőződésem, jó úton járunk. Mindent elkövetünk annak érdekében, hogy nyerjünk a Debrecen ellen, ám azt senki ne feledje, a rangadót éppen az teszi rangadóvá, hogy bármi megtörténhet. Azt nem jelenteném ki, hogy az aranyérem múlik ezen a meccsen, de tény, hogy a szezon egyik legfontosabb mérkőzése előtt állunk. Ha megnyerjük a mérkőzést, teljesen nyílttá tesszük a bajnoki címért folyó harcot, ha nem, akkor tovább nehezítjük a helyzetünket” – nézett a találkozó elé Gomes.

A Videoton vezetőedzőjének nem kell bemutatni a listavezető debrecenieket, és úgy érzi, a Loki idegenben is győzelemre játszik.

„Egy ponttal természetesen nem egyezek ki a kezdés előtt, hiszen az első helyet akarjuk megszerezni, de hogy mit hoz az összecsapás, azt most még csak a Teremtő tudja. Noha ellenfelünknek valószínűleg megfelelne a döntetlen is, nem gondolom, hogy Kondás Elemér a védekezésre helyezi a hangsúlyt. Láttam a Debrecen összes meccsét, megítélésem szerint egyszer sem lépett úgy pályára, hogy megelégedett volna egy ponttal. Rutinos, egységes, szervezett csapat a DVSC, de a Videoton igenis legyőzheti. Marco Caneira úgy nyilatkozott, hogy az egyéni képességek terén jobban állunk, és ha ez még igaz is, senki se feledje, a labdarúgás csapatjáték. Egy-egy villanás persze eldöntheti a mérkőzést, ahogyan egy-egy hiba is.”

A múlt szombati, MTK elleni győzelmet a százegyedik születésnapját a mérkőzés napján ünneplő nagypapájának ajánlotta José Gomes, reméli, vasárnap is üzenhet hasonlót valakinek.

„Ami az érzéseimet illeti, talán elég, ha annyi árulok el, hogy székesfehérvári pályafutásom legfontosabb meccsére készülök. A Loki elleni sikerünket kinek dedikálnám? Ezen még nem gondolkodtam, de vasárnap este fél hét tájban szívesen törném rajta a fejemet.”

A Debrecen úgy készülhet a Videoton elleni rangadóra, hogy ha nyerni tud, végleg leszakíthatja a székesfehérváriakat a bajnoki címért folyó harcban. Kondás Elemér vezetőedző ettől függetlenül nem misztifikálja túl a találkozó jelentőségét, a fehérváriakkal szembeni hét pontos előnyük elég nyugalomra adhat okot.

„Nem gondolom, hogy számunkra az év meccse jön, bár kétségtelenül fontos mérkőzés a vasárnapi. Csakhogy én úgy vagyok ezzel, hogy mindig az előttünk álló feladat a leglényegesebb, ezúttal természetesen a Videoton legyőzése. Nyerni szeretnénk, aztán persze a találkozó alakulhat úgy, hogy a döntetlen sem kudarc. Mindenesetre a saját futballunkat próbáljuk játszani. Talán mi lehetünk a nyugodtabbak, elvégre a Videoton a ponthátránya miatt eredménykényszerben futballozik” – beszélt a rangadó tétjéről a debreceniek vezetőedzője, Kondás Elemér.

HALADÁS–ÚJPEST
„Lesz egy kis változás a csapatban, mert egy-két játékost szeretnék kicsit pihentetni. Erre most van is lehetőségem, hiszen a kupameccs is megmutatta, hogy milyen sok jó játékos van a keretben. Sok fontos meccs áll még előttünk, vannak sérültek és eltiltások is, de most nagyon éles a versenyhelyzet a kereten belül, úgyhogy ez nem lesz probléma. Az előző két meccsen szerintem jól játszottunk, hasonló teljesítményt várok Szombathelyen is a csapattól” – nyilatkozta Nebojsa Vignjevics az ujpestfc.hu-nak.

A szakember szerint az is eldönthet egy ilyen mérkőzést, hogy melyik együttes marad higgadtabb, bár jól tudja, hogy a rangadók velejárója, hogy magas hőfokon égnek a résztvevők, a játékosok és az edzők egyaránt.

„Magam is izgatottabb vagyok a szokásosnál, más kérdés, kifelé mit mutatok. Elárulhatom, sokkal kevesebbet, mint ami valójában lejátszódik bennem. Esetemben ez a felfokozott állapot leginkább csak a kilencven percre korlátozódik, szóval ugyanúgy alszom egy rangadó előtt és után, mint bármikor máskor. A nyugalom mellett az egyéni forma is dönthet, mindenesetre tisztességesen felkészültünk a fehérváriakból.”

Kondás Elemér jól tudja, hogy a múltból nem lehet megélni, éppen ezért nem téveszti meg ellenfelének gyengébb formája, megfelelően felkészült belőlük.

„Hiába ismerjük az ellenfelet, muszáj naprakésznek lenni, ami két hete, három hónapja, egy éve volt, immár a múlt, történelem. Ugyanígy vagyok azzal, amikor azt kérdezik, a mai Loki van-e olyan jó, mint a két éve veretlenül bajnokságot nyerő. Nem foglalkoztat a téma. Tudom, hogy jó csapatunk van, és azt is, hogy a múltból nem lehet megélni, nekünk napról napra úgy kell dolgoznunk, hogy sikeresek maradjunk. A Videoton elleni esetleges siker például biztosan nagy lökést adna. Persze, tartanánk már ott, hogy miénk a három pont” – tette hozzá a szakember.

„Mi azért, ismétlem, próbáljuk a saját futballunkat játszani. Hallom, hogy gyengébb formában lévőnek tartják sokan a Videotont, de ezzel sem foglalkozom, épp elég remek labdarúgó alkotja a Fehérvárt, márpedig ők bármikor, bárkire veszélyesek lehetnek. És azt sem árt elfelejteni, hogy a futball már csak olyan, hogy mindig tartogat meglepetéseket. Olyan eseményeket, amelyekre előzetesen képtelenség felkészülni. Mi azért megpróbáltunk minden eshetőségre, remélem, sikerült.”

LABDARÚGÓ NB I, 22. FORDULÓ
IdőpontMérkőzés (Tv)
Március 28., péntek
19.00
Mezőkövesd–Budapest Honvéd 1–0
Solymosi Péter
Március 29., szombat
14.00
Diósgyőri VTK–Puskás Akadémia FC 2–3
Németh Ádám
16.00Kaposvári Rákóczi–MVM Paks 0–0Fábián Mihály
16.00
Pécsi MFC–Kecskeméti TE-Phoenix Mecano 0–0Vad II István
18.00Ferencváros–Lombard Pápa 4–0Becséri Dániel
20.00Győri ETO–MTK 3–0Farkas Ádám
Március 30., vasárnap
16.30
Videoton–Debreceni VSC-Teva(Tv: M1)
Iványi Zoltán
18.30
Haladás–Újpest FC(Tv: Sport2) Andó-Szabó Sándor
TABELLA ♦ GÓLLÖVŐLISTA ♦ MENETREND ♦ EREDMÉNYEK
AZ ÁLLÁS
1. Debreceni VSC-Teva21136246–21+2545
2. Győri ETO22117436–26+1040
3. Videoton FC21115538–20+1838
4. Budapest Honvéd2296732–25 +733
5. Ferencváros2296735–31 +433
6. Pécsi MFC2296734–31 +333
7. Diósgyőri VTK2289535–29 +633
8. Haladás2188529–24 +532
9. Újpest FC2177736–35 +128
10. Puskás Akadémia FC2276930–39 –927
11. Kecskeméti TE2269726–33 –727
12. Lombard Pápa FC22751025–33 –826
13. Mezőkövesd22641223–38–1522
14. MVM Paks22481025–35–1020
15. MTK Budapest22471122–29 –719
16. Kaposvári Rákóczi22271318–41–2313

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik