„Igyekszem nem kétségbeesni” – rejtélyes sérülés a Vasasnál

BODNÁR ZALÁNBODNÁR ZALÁN
Vágólapra másolva!
2018.01.10. 08:58
null
Kleisz Márk sem a futballpályán, sem a hétköznapi életben nem tudja használni a sérült lábát, de bízik benne, orvosolják a bajt (Fotó: Török Attila)
Kleisz Márkot már több specialista megvizsgálta, de egyelőre egyikük sem tudja diagnosztizálni, hogy mi okozhatja a tizenkilenc esztendős Vasas-labdarúgó elhúzódó sérülését.

 

A Vasas hétfőn elkezdte a felkészülést a tavaszra, majd egy edzés után el is utazott edzőtáborozni Mátraházára. Saját nevelésű 19 éves középpályása, Kleisz Márk a tréningen sem vehetett részt, és el sem utazott csapattársaival az alapozásra. Ennek oka, hogy makacs térdpanaszai tovább kínozzák, ráadásul kérdéseire sem kap megnyugtató válaszokat.

AZ IJESZTŐ BAKTÉRIUM
Kleisz Márk – mint mondta – az első műtét után kórházi fertőzést kapott, s ha a térdszalagját baktérium támadta meg, akkor a kórokozónak nem csupán az elnevezése borzasztó, hanem az általa okozott betegség is az tud lenni. A methicillin-rezisztens Staphylococcus aureus (MRSA) baktérium által okozott fertőzés nem reagál a staphylococcus fertőzés esetén alkalmazott antibiotikumra, ezért rendkívül nehéz a gyógyítása. Staphylococcusok egyébként normál körülmények között is élnek a bőrön vagy az orrüregben a népesség mintegy harminc százalékánál. A baktérium általában ártalmatlan, hacsak be nem jut egy sérülés, bőrseb felszínére – írja az Egészségkalauz nevű honlap. Az MRSA okozott már sok gondot a sportvilágban: az NFL-ben például 2013-ban a Tampa Bay Buccaneers létesítményeiben ütötte fel a fejét a baktérium, amely megfertőzött három játékost is, Johnathan Bankset, Carl Nickset és Lawrence Tynest. Utóbbi kettőnek emiatt vissza is kellett vonulnia, Tynes pedig húszmillió dollárra perelte be a csapatot, mert szerinte nem kezelték eléggé körültekintően a betegségét. Két évvel később a New York Giants játékosa, Daniel Fells szintén MRSA-fertőzést kapott, ami miatt majdnem amputálni kellett a lábfejét, és ő is kénytelen volt felhagyni a játékkal.

Emlékeztetőül: a fiatal labdarúgót augusztus elején műtötték meg először, akkor úgy tűnt, egyszerű porcleválásról van szó, a térdszalagok nem sérültek, mindenki bizakodó volt, senki sem tulajdonított nagy jelentőséget az esetnek. Néhány héttel később azonban bevizesedett a térde, újabb tisztító műtétre volt szükség. Október végén és november elején két bajnoki meccsre – egyszer csereként állt be a hajrában, egyszer kezdőként játszott végig – visszatérhetett a pályára, de újra jelentkeztek a fájdalmak, amelyek azóta sem múlnak. A játékos azóta orvosról orvosra jár, sorra felkereste a legnevesebb sportorvosokat és térdspecialistákat, de nem kapott megnyugtató választ a kérdéseire.

„Folyamatosan vannak fájdalmaim, és egyelőre nem tudok mit mondani, újabb vizsgálatok várnak rám – mondta a Nemzeti Sport megkeresésére Kleisz Márk. – A többiek elutaztak edzőtáborba, én itthon pihengetek, de a civil életemre is zavaró hatással van a baj. Nem azt mondom, hogy nem tudok átmenni a boltba a saját lábamon, de sétálás közben is érzem a szúró fájdalmat, és futni vagy passzolni nem tudok, nincs terhelhető állapotban a lábam. Igyekszem nem kétségbeesni, de eléggé frusztráló, hogy minden orvos lényegében mást mond, volt olyan is, aki szerint az MRI-felvételem nem is jól használható. Egyelőre fogalmam sincs, mikor tudok visszatérni a pályára.”

Kerestük dr. Lejkó Dezsőt, az angyalföldi klub csapatorvosát is, aki viszont semmi újat sem tudott hozzátenni az esethez, s elmondta, hogy a stáb minden igyekezetével azon van, hogy a labdarúgó mielőbb felépüljön.

Lapunk több forrásból is úgy értesült, a futballista térdét baktérium támadta meg. Erre vonatkozó kérdésünkre azonban Kleisz Márk azt felelte: „Nem tudom a nevét, de az biztos, hogy az első műtétem után kórházi fertőzést kaptam, amelyet antibiotikummal kezeltek, de abból ki is gyógyultam.”

A Vasasnál egyébként éppen egy éve volt egy sokáig szintén nagy fejtörésre okot adó térdproblémás eset, akkor Vida Máté panaszaira nem találták a gyógyírt hosszú időn át a magyar szakemberek, majd Michael Oenning, a Vasas német vezetőedzőjének közreműködésével egy német specialista is megvizsgálta a játékost, és nyomban megállapította, hogy lúdtalpas, így miután elkezdett lúdtalpbetétet használni, megszűntek a térdfájdalmai.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik