Horváth Ferenc: Fortuna egy nő, akinek folyamatosan udvarolni kell

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.03.31. 11:22
null
Horváth Ferenc elégedett lehetett, játékosai megalkuvás nélkül futballoztak (Fotó: Unger Tamás)
Legutóbbi négy bajnokija közül háromszor győzött a Haladás labdarúgócsapata (ezúttal a Puskás Akadémiát győzte le 3–0-ra), Horváth Ferenc edző szerint tizenegy harcosa tudja, hogy a túlélésért kell harcolni. Edzői nyilatkozatok az NB I szombati, 26. fordulójából.

 

 

MEZŐKÖVESD–HONVÉD 3–1

Kuttor Attila, a Mezőkövesd Zsóry vezetőedzője

– Csapata végül magabiztos győzelmet aratott. Így tervezte?
– Rendkívül értékes győzelmet arattunk, a nagyon erős, több válogatottal felálló kispesti csapatot sikerült legyőznünk. Ezzel stabilizáltuk helyünket a táblázaton. Nagy szó, hogy hátrányból sikerült megfordítani az eredményt, ezért rendkívül büszke vagyok a csapatomra.

– Mit kért együttesétől, mi volt az elképzelése?
– Azt hangsúlyoztam, hogy saját magunkat kell adnunk, mert csak az vezet jó eredményhez. Természetesen az ellenfél mindig befolyásolja, hogy mire vagyunk képesek, de ezúttal is kiütközött, hogy egységes együttesünk van, és óriási pozitívum, hogy hátrányban sem omlottunk össze, hanem mindenki felemelt fejjel harcolt tovább.

– Nem ez az első eset, hogy remekül cserélt. Mi a titka?
– Szó sincs titokról, és egyáltalán nem az én sikerem, hogy a beküldött cserejátékosok közül ketten is eredményesek voltak. Nálunk mindenki egyforma, nincs olyan, hogy kiegészítő ember, valamennyien azonos célokért küzdünk, és akik lehetőséghez jutnak, igyekeznek bizonyítani.

Supka Attila, a Bp. Honvéd vezetőedzője

– Ennyi volt ebben a mérkőzésben?
– Nagyon nehéz bármit is mondani, minden csak magyarázkodásnak tűnne. Tény és való, hogy többet reméltem, többre számítottam, különösen egy nullás vezetésünk után, amikor uraltuk a mérkőzést, és elérhetőnek tűnt a három pont.

– Hogyan vélekedik a helyzetek kialakításáról?
– Egyáltalán nem vagyok elégedett, hiába bontottuk meg többször is ellenfelünk védelmét, a befejezést többnyire elhibáztuk. Számtalanszor pontatlanul íveltük középre a labdát. Egyébként azért kaptunk ki, mert a védekezésben alapvető hibákat követtünk el, a Mezőkövesd pedig remekül kontrázott.

– Kétszer is méltatlankodott az elmaradó büntető miatt…
– Nem kétszer, hanem háromszor adtam hangot elégedetlenségemnek. Meggyőződésem, hogy a játékvezető ezekben a helyzetekben rosszul döntött, de mivel nála van a síp, természetesen jogában áll másként cselekedni. Csapatomat viszont ezekkel a döntésekkel hátrányos helyzetbe hozta.

PAKS–ÚJPEST 0–2

Csertői Aurél, a Paks vezetőedzője

– Hogyan értékeli a mérkőzést?
– Az első félidőben nekünk voltak nagyobb helyzeteink, megszerezhettük volna a vezetést. A kispadról azt láttam, hogy tizenegyest kellett volna kapnunk, de ez nem a mi napunk volt. A második félidőben két perc alatt lerendeztük saját magunkat.

– Nem lett volna meglepő, ha arra hivatkozik, kilenc játékosuk hiányzott, és Kulcsár Dávid még az első félidőben is megsérült…
– Nyilván jobb a helyzet, ha mindenki egészséges, de most ez van, ezt a helyzetet kell megoldanunk. Az nyilván nem jött jól, hogy újabb védőnk sérült meg úgy, hogy megrúgták.

– Elképesztő öngólt kaptak, amely döntően befolyásolta a mérkőzés kimenetelét – hogy élte meg ezt a kispadról?
– Nyilván nem mondtam ilyet az öltözőben, hogy ha lehet, rúgjuk be a saját kapunkba a labdát – de szó sincs arról, hogy Bobál Dávid lenne a bűnbak. A futballista életében ilyesmi előfordul, ez egy szerencsétlen pillanat volt. Túl sok technikai hibát követtünk el, ráadásul egy jó csapat ellen, s ezek a hibák nem férnek bele.

Nebojsa Vignjevics, az Újpest vezetőedzője

– Itt nem könnyű győzni…
– Valóban nem. Az eredményből talán az következik, hogy könnyű dolgunk volt, de ez nagy tévedés. Az első félidőben mindkét csapatnak egyformán esélye volt megszerezni a vezetést, márpedig egy ilyen szervezett, fegyelmezett csapat ellen kulcskérdés, ki kerül előnybe. Bevallom, nagyon elismerem Csertői Aurél munkáját, mindig nehéz a csapata ellen játszani és sokszor meglepett már a múltban.

– Mit kért a szünetben? Min próbált változtatni, és ezeknek volt-e szerepük abban, hogy meg tudták nyerni a találkozót?
– Arról beszéltünk, hogy a széleken időnként az ellenfél mögé tudtunk kerülni, és mert van egy 203 centiméter magas támadónk, több beadást, kapu elé játszott labdát kértem, valamint agresszív letámadást. A vezető gólunkhoz, elismerem, szerencse is kellett, de utána már kontrolláltuk a játékot és megérdemelten nyertünk.

– Mennyire volt nehéz a válogatott szünetben formában tartani a csapatot?
– Nekünk jól jött ez a kis pihenő, hiszen Lacina Traoré nemrég csatlakozott a kerethez, volt egy kis ideje ismerkedni a csapattal és a társaknak is vele. Régen játszott már tétmérkőzést mielőtt hozzánk szerződött volna, így az ő szempontjából volt jó ez a kis szünet, és most már megmutatta, milyen veszélyes tud lenni.

KISVÁRDA–FERENCVÁROS 0–1

Dajka László, a Kisvárda vezetőedzője

– Nagyszerűen küzdött a csapata, ám ezért nem jár pont…
– Az első félidőben a Ferencváros többet birtokolta a labdát, ugyanakkor mi szervezettek és fegyelmezettek voltunk. Vezettünk három-négy kontratámadást, amelyből a mi helyzetünkben legalább egyet illett volna góllal befejezni. A fordulás után figyelmetlenségből gólt kaptunk, majd jött a kiállítás, de tíz emberrel is próbáltunk fogást találni az ellenfelünkön.

– Nem először fordul elő, hogy a második játékrészt rosszul kezdi a Kisvárda. Mi lehet ennek az oka?
– Nem látok ebben tendenciát. Mindig úgy megyünk ki a pályára, hogy próbálunk koncentrálni, de nyilván ezt teszi az ellenfél is. Hiba nélkül nincs gól, ugyanakkor nem hibáztatom a játékosainkat.

– Fogynak a mérkőzések: a hátralévő bajnokik előtt mibe lehet kapaszkodni?
– Semmi okunk arra, hogy megroggyanjunk, összeessünk. Fel kell készülnünk, amennyire csak lehetséges, s annyi pontot szereznünk, hogy bent maradjunk. És ha sikerül, jövőre még stabilabbak lehetünk.

Szerhij Rebrov, a Ferencváros vezetőedzője

– A Kisvárda alaposan megnehezítette csapata dolgát.
– Így van, nehéz mérkőzést játszottunk a Kisvárdával, mint mindig. A hazai gárda a bentmaradásért küzd, az első játékrészben nagyon jól védekezett, meglehet, ebben kicsit el is fáradt. A szünet után már több helyzetet alakítottunk ki, nyertünk, és már készülhetünk is a Vidi elleni Magyar Kupa-mérkőzésre.

– Nem szerencsés, amikor a védelem tengelyében kell változtatni. Mi történt Miha Blaziccsal?
– Nemcsak ő, több játékosunk is tulajdonképpen a mérkőzés előtt jött vissza, ilyenkor mindig nagyobb nyomás van rajtuk.

– A találkozó hajrájában Davide Lanzafame nem passzolt a nála is nagyobb helyzetben lévő
Ivan Petrjaknak. Korábbi támadóként mi erről a véleménye?
– Ezt a játékhelyzetet még vissza kell néznem. Mindig azt mondom a futballistáknak, fejezzük be a támadást, és bár láttam, hogy Ivan valóban jó helyzetben van, Davide is ziccerben volt, így ellőhette a labdát.

HALADÁS–PUSKÁS AKADÉMIA 3–0

Horváth Ferenc, a Haladás vezetőedzője

– Mi történt csapatával a bajnoki szünetben?
– Semmi különös, csak átérezték a játékosok, hogy az életükért kell harcolniuk ahhoz, hogy sikeresek legyenek. A nehéz és nem várt körülmények ellenére tizenegy harcos futballozott és győzött.

– Bár az ellenfél készült a Haladás letámadásaira, mégsem tudott mit kezdeni velük.
– Azért, mert a játékosok tökéletesen végrehajtották, amit elterveztünk. Ráadásul mindenki annyit adott hozzá magából, amennyit bírt. A játékosok ki akarták szolgálni a közönséget, és el akarták hitetni a nézőkkel, hogy megalkuvás nélkül futballoznak, és nem adták fel. Az életünkért harcoltunk, s erre vevő volt a közönség, amely ismét sokat segített nekünk.

– Egyetért-e azzal, hogy bár a futball néha elvesz, de olykor vissza is ad valamit?
– Egy évvel ezelőtt még azt mondtam volna, hogy igen, ez igaz. Ám Fortuna egy nő, akinek folyamatosan udvarolni kell, és csak azon segít, aki tesz is a sikerért. Ne feledjük, a második gólunk előtt az ellenfél tizenhatosa előtt szereztünk labdát.

Radoki János, a Puskás Akadémia vezetőedzője

– Mitől szerepel ilyen hektikusan a csapata? Legutóbb három gólt rúgtak az MTK-nak, most pedig három gólt kaptak a Haladástól…
– Sajnos idegenben nem megy a csapatnak, ám tudjuk az okát. Ezúttal nemcsak azért kaptunk ki, mert gyengén futballoztunk, hanem azért, mert a csapatból többen elhitték, hogy könnyedén nyerhetünk az utolsó helyezett ellen. Most szép nagy pofont kaptunk.

– Nagyobb különbséggel is kikaphattak volna. Mi a véleménye erről?
– Egyetértek a megállapítással. Tudtuk, hogy a Haladás meghal majd a pályán a sikerért, mégis azt hittük, hogy akarat nélküli játéktudásban az ellenfél fölé nőhetünk. Ezután a meccs után olyan beszélgetés következik majd, amelyen sok mindent tisztázni kell azzal kapcsolatban, hogy ha a klub anyagi és egyéb körülményekben mindent megad a játékosoknak, miért nem kap tőlük vissza valamit.

– Sorsdöntő lehet a következő, a Kisvárda elleni találkozó.
– S ha akaratban nem szedik össze magukat a játékosok, nagyobb baj is lehet.

MTK–DVTK 2–1

Lucsánszky Tamás, az MTK Budapest vezetőedzője

– Gondolta volna Gera Dániel második gólja után, hogy izgulnia kell a végén?
– Az első félidőben talán megleptük a Diósgyőrt, megérdemelten kerültünk kétgólos előnybe, de csak az első fél órában játszottunk fölényben. Utána inkább a küzdelem jellemezte a játékunkat, de nem erőnléti okok miatt, hanem mert a vendégek jól reagáltak a taktikánkra,
a mezőnyben jobban futballoztak.

– A DVTK ellen változtatott a kapuban, és Lencse László sem volt a keretben. Miért?
– A Puskás Akadémia elleni három kettes vereségnél Artem Kicsak többször hibázott, és mivel a kapusoknál ugyanolyan versenyhelyzet van, mint a többi poszton, ezúttal az eddig keményen dolgozó Horváth Lászlónak adtam lehetőséget. Lencse László sérülés miatt csak egyszer edzett velünk a héten.

– Megkönnyebbült, hogy megvan az első győzelme az MTK élén?
– Az első élvonalbeli siker nekem is különleges, de ennek csak szombat estig örülhetek.

Fernando Fernández, a Diósgyőr vezetőedzője

– Miért maradt el a pontszerzés?
– Mert az első félidőben rosszul futballoztunk, könnyen eladtuk a labdát, s ezt ezen a szinten megbünteti az ellenfél.

– A fordulás után hiába birtokolták többet a labdát, nem tudtak ziccert kialakítani. Miért?
– Sajnos a második félidőben sem futballoztunk jól, nem tetszett, amit a csapatomtól láttam. A pálya középső részében és a kapu előtt jobb teljesítményre lett volna szükség, ott sokszor rossz döntéseket hoztunk, ezt a statisztika is megmutatja, ugyanis alig lőttünk kapura. Ha nem vállalkozunk, nincs esélyünk gólt szerezni.

– Továbbra is benn maradó helyen állnak. Egy fordulóval közelebb kerültek céljuk eléréshez?
– Nagyjából ez a helyzet, de a vereség után nem tudok ennek örülni. Elszalasztottunk egy esélyt, hogy eltávolodjunk a kieséssel fenyegető helyektől, és a következő héten sem számíthatunk könnyebb kilencven percre a Haladás ellen. A bentmaradás a célunk, de örülnék, ha nem az utolsó fordulóban dőlne el a jövőnk.

VIDI–DVSC 2–1

Marko Nikolics, a Mol Vidi FC vezetőedzője

– Miként értékelné a mérkőzést?
– Fontos meccset nyertünk meg! Haladunk tovább az úton, már kilenc mérkőzés óta veretlenek vagyunk. Az összes támadásunkban veszélyt hordoztunk, mi kontrolláltuk a meccset, megérdemelten nyertünk.

– Nem úgy festett a játék képe, hogy vezetést szerez a Loki – mégis így történt.
– Igen, kicsit belealudtunk a második félidő elejébe, ez meg is bosszulta magát, hiszen szabadrúgás után hátrányba kerültünk, de szerencsére még időben ébredtünk fel. Amíg van esélyünk a címvédésre, megyünk előre. Nincs sok idő a pihenésre, hiszen a Ferencváros elleni Magyar Kupa-negyeddöntő visszavágóját rendezik szerdán, kettő egyes előnyről tovább kell jutnunk.

– Hogyan értékelné Pátkai Máté teljesítményét?
– Bárhol játszik le háromszáz bajnokit valakit, az bizony nagy szó. Néhány napja az ország hőse volt, most meg a miénk. Középpályásunk rengeteget tesz bele a közösbe, tizenhatostól tizenhatosig robotol fáradhatatlanul – megérdemelte, hogy gólt szerezzen. S ki kell emelnem Kovácsik Ádámot is, kapusunk óriásit védett a hajrában.

Herczeg András, a Debreceni VSC vezetőedzője

– Nem sokon múlt, hogy nyerjenek vagy legalább egy pontot elvigyenek Fehérvárról.
– Sajnos túlságosan védtük az előnyünket, magunkra húztuk a Vidit. Olykor siettetük a játékot, máskor meg túl bonyolult megoldást választottunk. Több esélyünk is nyílt arra, hogy a védőik mögé, üres területre játsszuk be a labdát, de nem tettük meg.

– Mi kellett volna ahhoz, hogy megtartsák egygólos előnyüket, miben hibáztak?
– Bátrabb és pontosabb játék, sajnos sokszor rossz döntést hoztunk, több butaságot is elkövettünk, akkor is siettettük a támadást, amikor nem kellett volna. Van bennem hiányérzet, de mégiscsak a bajnokcsapat otthonában léptünk pályára. A végén még Zsóri Dániel előtt is adódott egy nagy helyzet, sajnos kimaradt.

– Kedden a Magyar Kupa-negyeddöntő visszavágója következik, és egygólos előnyről várhatják a Mezőkövesd elleni mérkőzést.
– Nehéz meccsre számítok idegenben, láttam a Kövesd Honvéd elleni bajnokiját, nem könnyű a kispestiek ellen három egyre nyerni. No de az előny valóban nálunk van, s azt meg is akarjuk tartani.

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 26 18 4 4 56–19 +37 58
2. Mol Vidi FC 26 15 5 6 42–26 +16 50
3. Újpest FC 26 11 10 5 33–18 +15 43
4. Debreceni VSC 26 11 7 8 31–29 +2 40
5. Budapest Honvéd 26 11 6 9 32–27 +5 39
6. Mezőkövesd Zsóry FC 26 9 8 9 37–33 +4 35
7. MTK Budapest 26 10 4 12 38–41 –3 34
8. Paksi FC 26 7 10 9 29–37 –8 31
9. Puskás Akadémia FC 26 9 3 14 30–37 –7 30
10. Diósgyőri VTK 26 7 6 13 25–47 –22 27
11. Kisvárda 26 6 7 13 24–42 –18 25
12. Szombathelyi Haladás 26 5 4 17 24–45 –21 19
NB I, 2018–2019, 26. FORDULÓ
MÁRCIUS 30., SZOMBATHELYSZÍNNÉZŐSZÁM
JÁTÉKVEZETŐ
Mezőkövesd–Bp. Honvéd 3–1
Mezőkövesd, Városi Stadion2377
Erdős József
Paks–Újpest 0–2
Paks, Városi Stadion1400
Farkas Ádám
Kisvárda–Ferencváros 0–1
Kisvárda, Várkerti Sporttelep3331
Iványi Zoltán
Haladás–Puskás Akadémia 3–0
Szombathely, Haladás Stadion2745
Berke Balázs
MTK–DVTK 2–1
Budapest, Új Hidegkuti Nándor Stadion2877
Andó-Szabó Sándor
Mol Vidi–DVSC 2–1
Székesfehérvár, Mol Aréna Sóstó3431
Pintér Csaba
TABELLA •GÓLLÖVŐLISTA

 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik