Horváth Ferenc: Elhittük, hogy elég, ha a mez, a cipő, a sportszár ott van a pályán

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.04.21. 13:52
null
Horváth Ferenc (balra) csapata három győzelem után szenvedett ismét vereséget (Fotó: Kovács Anikó)
Szombaton lejátszották a labdarúgó NB I 29. fordulójának mérkőzéseit: az Újpest és a Budapest Honvéd nem bírt egymással, a DVSC megverte a sereghajtó Haladást. A Puskás Akadémia a Mezőkövesd, a Kisvárda az MTK, a DVTK pedig a Paks felett aratott 1–0-s győzelmet. Lássuk, hogyan értékelték a találkozót a vezetőedzők!

 

ÚJPEST–BUDAPEST HONVÉD 0–0

NEBOJSA VIGNJEVICS, az Újpest vezetőedzője
Hogyan élte meg az összecsapást? Láthatóan csalódott.
– Örülök, hogy nem kaptunk ki… Ha így játszol, ahogyan most mi is, akkor el fogod veszíteni a mérkőzést. Nem így akartunk volna futballozni, nagyon kevés helyzetet alakítottunk ki.

Túl sok hibát követtek el.
– Igen, nem futballoztunk kreatívan, nem nyomtuk be a kapuja elé a Honvédot. Sokszor egyénieskedő megoldásokat választottunk, így egyre több hiba csúszott a játékunkba. Nem úgy néztünk ki, mint egy igazi csapat. A Honvéd szervezetten, jól játszott, türelmesen várt a kontrákra.

Mi volt a legfőbb gond a csapatával?
– Bojan Szankovics és Obinna Nwobodo sérüléssel bajlódik, sajnos nem számíthatok rájuk, mindkettejük hiánya nagy érvágás. Utóbbi játékosommal direktebb a futballunk, attól függetlenül, hogy még sok hiba csúszik a játékába, vele sokkal veszélyesebben játszunk. Lacina Traoré is sok párharcot veszített el, egyénieskedett, s ez bizony rossz út.

HÍRES GÁBOR, a Honvéd pályaedzője (Supka Attila vezetőedző eltiltását tölti)
Hogyan látta a mérkőzést?
– Elégedettek lehetnénk, hiszen Újpesten, idegenben az egy pont nem rossz eredmény. Viszont van némi hiányérzetem, hiszen három-négy lehetőség adódott előttünk, elég Holender Filipét, Szendrei Norbertét vagy Enisz Ben-Hatiráét említenem. Valljuk be, egyet illett volna értékesítenünk.

Nagyon hiányoztak a kulcsemberek? Nagy Gergő és Djordje Kamber eltiltás, Gazdag Dániel és David N’Gog sérülés miatt nem léphetett pályára.
– Minőségi játékosokról beszélünk. Akik pályára léptek, mindent megtettek, a fiatalok is, a végén Szendrei Norbert mellé beállt Májer Milán és Banó-Szabó Bence is, mindhárman tizenkilenc esztendősek. Most bontogatják a szárnyukat, meg kell őket becsülni. Bár Supka Attila vezetőedző nem lehetett itt velünk, remekül megszervezte a taktikát, kis szerencsével nyerhettünk volna.

Szerdán Magyar Kupa-visszavágó vár a csapatra: mit vár a soroksári összecsapástól?
– Nagyképűség nélkül mondhatom, meg kell mutatnunk, melyik az NB I-es csapat, s magabiztosan kell továbbjutnunk. Be kell jutnunk a döntőbe!

DVTK–PAKS 1–0

FERNANDO FERNÁNDEZ, a DVTK vezetőedzője
Úgy alakult a mérkőzés, ahogyan tervezte?
– A találkozón csak egy csapat volt a pályán, sokkal jobb teljesítményt nyújtottunk, mint ellenfelünk. Természetesen emberelőnyben könnyebb futballozni, az viszont kifejezetten bosszant, hogy a találkozót három-négy góllal kellett volna megnyernünk, csakhogy ismét kihagytuk a helyzeteket.

A vezető gól és a kiállítás megnyugtatta?
– Egyáltalán nem, mert a labdarúgás sok bizonytalanságot rejt magában. Nekünk is voltak korábban hasonló eseteink, előnyben mindenesetre több terület nyílik a csapat előtt, és nagyobb számban adódnak gólszerzési lehetőségek.

Hogyan tovább? Erőt ad a siker a folytatáshoz?
– Természetesen, de most az a legfontosabb, hogy kifújjuk magunkat, és pihenjünk egy nagyot. A táblázat alja rendkívül sűrű, minden elképzelhető a folytatásban. Hétfőtől a Mezőkövesd ellen készülünk, szeretnénk ugyanis helytállni.

CSERTŐI AURÉL, a Paks vezetőedzője
Ennél azért nyilván többre számított…
– Igen, legalább egy pontot mindenképpen szerettünk volna megszerezni. Az a probléma, hogy egyik játékosunk a felelőtlen megmozdulásával gyakorlatilag megpecsételte a csapat sorsát. Az a véleményem, hogy több labdarúgónak át kell értékelnie a helyzetét, és most már nem szövegelésre van szükség, hanem cselekvésre.

Az első félidőben csapatának nem volt kaput eltaláló lövése…
– Igyekeztünk, és amikor lehetőséghez jutottunk, átmentünk támadásba. A problémát az okozta, hogy a végjátékban egy-két rossz passz miatt beszűkültek a lehetőségeink. Ezekben a helyzetekben jobb döntéseket kell hozni, mi sajnos határozatlanul viselkedtünk.

A szünetben gól- és emberhátrányban mit kért csapatától?
– Természetesen felhívtam a figyelmet a szervezett védekezésre, és arra buzdítottam játékosaimat, hogy ha lehetőség adódik, bátran vezessenek kontratámadásokat. Volt is néhány ilyen megmozdulásunk, de a befejezések nem sikerültek.

MTK–KISVÁRDA 0–1

LUCSÁNSZKY TAMÁS, az MTK vezetőedzője
Eddig öt meccsen ült az MTK kispadján, négyet elveszítettek. Feltételezhető, nem így képzelte el élvonalbeli edzősködését.
– Amikor elvállaltam a megbízatást, tudtam, hogy nehéz feladat vár rám. De valóban nem ilyen szereplésről álmodtam. A számok tények, öt meccsből csak egyet nyertünk meg.

Mi volt a gond a Kisvárda ellen?
– Leginkább az, hogy hiába bontottuk meg a vendégvédelmet a széleken, a beadásaink pontatlanok voltak, célt tévesztettek. De volt más baj is, például az, hogy lassan és körülményesen, kiismerhetően futballoztunk. Igazából különösebb veszélyt nem is jelentettünk a kisvárdai kapura.

Egyre nehezebb helyzetbe kerül az MTK. Mit gondol erről?
– Bizony nekünk is minden meccs élet-halál kérdéssé vált. Természetesen biztos vagyok a bennmaradásban. Sajnos Torghelle Sándorra izomhúzódás miatt nem számíthatok, igaz, már gyógyul, s lehet, hogy kényszerből, kicsit kockáztatva az épségét, be kell állítani a következő mérkőzésen.

DAJKA LÁSZLÓ, a Kisvárda vezetőedzője
Két év leforgása alatt ötször verte meg a Kisvárda az MTK-t. Minek tudható be a sorozatos siker?
– Nézze, mélyebb elemzésbe nem mennék bele, de tény, két év alatt ötször győztünk, ám megeshet, hogy a következő két évben egy meccset sem nyerünk. A mai három pont megszerzését a szervezettségnek, a taktikus futballnak köszönhetjük.

Mennyire érződik, illetve érződik-e egyáltalán csapatán a győzelmi kényszer?
– Nyilván számít, hogy a veszélyes zónában vagyunk, ennek ellenére meggyőződésem, hogy az a csapat érheti el a célját, amelyik nyugodtan és higgadtabban kezeli a helyzetet. Megmutattuk, hogy szervezettséggel és nyugalommal begyűjthető a három pont. Még az egyébként jó erőket képviselő MTK otthonában is.

Mennyire volt a taktika része a kontratámadások pontossága?
– Tudatosan adtuk át a területet, és természetesen építettünk gyors játékosainkra, a győztes gól is egy ilyen kontraakció végén született. Nagyon örülünk a három pontnak.

PUSKÁS AKADÉMIA–MEZŐKÖVESD 1–0

KOMJÁTI ANDRÁS, a Puskás Akadémia vezetőedzője
Mint egy falat kenyér, úgy kellett ez a győzelem csapatának.
– Az első félidőben egyik csapat sem talált fogást a másikon, többnyire lassú mezőnyjáték folyt a pályán. A fordulás után harcosabbak lettünk, s szép egyéni megoldás után megszereztük a vezetést. A három pont megszerzésénél ezúttal semmi sem lehetett fontosabb.

Megnyerték a meccset, a helyzetek kialakításával azonban mintha továbbra is gond lenne.
– Ez valóban így van. Amikor az oldalvonal mellett eljutunk a beadásig, mindig az egy szem védő fejeli vagy rúgja ki a labdát a középen érkezők elől, sokkal agresszívabb labdatámadásra lenne szükség.

Három bajnokin hét pontot szerzett Komjáti Andrással a csapat, ráadásul még gólt sem kapott. Meddig lehet a sorozatot nyújtani?
– A jövő héten a Mol Vidihez megyünk, aztán fogadjuk a Honvédot, vagyis nehéz párharcok előtt állunk. Nem bánnám, ha ezen a két meccsen is megmaradna a veretlenségünk, de talán az sem lenne baj, ha a két meccsen három pontot tudnánk szerezni.

KUTTOR ATTILA, a Mezőkövesd vezetőedzője
Feltételezzük, nem ilyen forgatókönyvről álmodott…
– A csapat a mezőnyben még csak-csak elfutballozott, a hazaiak kapuja előtt azonban meglehetősen figyelmetlenek voltunk. Így is voltak lehetőségeink, talán több is, mint az ellenfélnek. Fel kell ébrednünk.

Mi az oka annak, hogy a csapat nem tudta megismételni a múlt heti, Ferencváros elleni jó futballját?
– Ahogy már említettem, mezőnyben nem volt különösebb probléma a játékunkkal, de az átütőerő hiányzott. A lövések, befejezések nem sikerültek, mintha nem éreznénk a veszélyt.

Az utolsó négy fordulóban bennmaradásért küzdő csapatokkal játszanak. Egyetért abban, hogy javulniuk kell, ha nem akarnak veszélybe kerülni?
– Ez nem is lehet kérdés. A saját kezünkben van a sorsunk, ugyanakkor erőteljesebb küzdőszellemre lesz szükség, hogy megálljuk a helyünket.

DVSC–HALADÁS 2–1

HORVÁTH FERENC, a Haladás vezetőedzője
Mit gondol, miért szakadt meg a győzelmi sorozatuk?
– Kicsit elhittük, hogy elég, ha a mez, a cipő, a sportszár ott van a pályán. Az első félidőben nem láttam azt a pluszt, azt a tempót, azt az agresszivitást, amelynek köszönhetően eddig nyerni tudtunk. Hétmeccsenként beleférne egy ilyen kilencven perc, de a mi helyzetünkben ez nem igaz, nekünk minden pontra szükségünk lenne.

Szünet után viszont sokkal jobb felfogásban játszó Haladást láthattunk.
– A második félidő valóban jobbra sikeredett, de nem tudtunk igazán váltani, még akkor sem, ha volt lehetőségünk az egyenlítésre. Nem éreztem a megalkuvás nélküli küzdőszellemet, így megérdemelten nyert a DVSC.

Egyszer már eltemették a Haladást, mégis sikerült felzárkózniuk. Hogy érzi, maradt még esélyük?
– Abban biztos vagyok, hogy nem adjuk fel, mindent megteszünk azért, hogy a Haladás bent maradjon. Nem vehetjük el magunktól a lehetőséget, harcolunk tovább!

HERCZEG ANDRÁS, a DVSC vezetőedzője
Ilyen nehéz kilencven percre számított?
– Azt kaptuk, amit vártunk a meccstől, mármint tudtuk, hogy nehéz lesz, hiszen a Haladás az életéért küzd. A kapott gólig jól, okosan futballoztunk, ám sajnos egy gyors szabadrúgás után szépítettek a vendégek, pedig erre a veszélyre a szünetben felhívtam a figyelmet.

Bírja a csapat a kettős terhelést?
– A bajnoki meccseken pihent ellenfelekkel találkozunk, s ez nehézséget okoz, de figyelünk a regenerációra, igyekszünk úgy beosztani az erőnket, hogy eredményes maradhasson a csapat.

– Ennek tudható be, hogy ezúttal néhány alapembere a kispadra került, Tőzsér Dániel pedig teljes pihenőt kapott?
– Tőzsér Dániel térdével van némi probléma, ráfért a pihenés. Ennek ellenére olyan emberek játszottak, akik már sokszor bizonyítottak, s nagyszerűen megoldották a feladatukat.

A FERENCVÁROS–MOL VIDI FC MÉRKŐZÉS EDZŐI NYILATKOZATAIT IDE KATTINTVA OLVASHATJA EL!

NB I, 2018–2019, 29. FORDULÓ
ÁPRILIS 20., SZOMBATHELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐNÉZŐSZÁM
Puskás Akadémia FC–Mezőkövesd 1–0
Felcsút, Pancho Aréna
Vad II István
1038
Újpest FC–Bp. Honvéd 0–0
Budapest, Szusza Ferenc Stadion
Andó-Szabó Sándor
3884
MTK–Kisvárda 0–1Budapest, Új Hidegkuti Nándor StadionSolymosi Péter
1819
DVTK–Paksi FC 1–0
Miskolc, DVTK Stadion
Iványi Zoltán
3269
DVSC–Haladás 2–1 Debrecen, Nagyerdei StadionBogár Gergő
3600
Ferencváros–Mol Vidi FC 4–1 Budapest, Groupama Aréna Berke Balázs
16 127
TABELLA •GÓLLÖVŐLISTA
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 29 21 4 4 65–21 +44 67
2. Mol Vidi FC 29 17 5 7 46–31 +15 56
3. Debreceni VSC 29 13 8 8 37–32 +5 47
4. Újpest FC 29 12 11 6 36–21 +15 47
5. Budapest Honvéd 29 11 8 10 33–29 +4 41
6. Mezőkövesd Zsóry FC 29 9 8 12 39–38 +1 35
7. MTK Budapest 29 10 4 15 39–46 –7 34
8. Puskás Akadémia FC 29 10 4 15 31–41 –10 34
9. Kisvárda 29 8 8 13 30–43 –13 32
10. Paksi FC 29 7 11 11 29–41 –12 32
11. Diósgyőri VTK 29 8 7 14 27–49 –22 31
12. Szombathelyi Haladás 29 7 4 18 27–47 –20 25

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik