Horror az alvégen, még öt csapat retteghet a kieséstől!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.06.02. 10:12
null
A Haladás és a Mezőkövesd játékosai nemcsak egymás ellen, hanem a bennmaradásért is küzdenek majd (Fotó: Meder István)
Az NB I utolsó fordulóját rendezik szombaton, mind a hat mérkőzés egy időben, 19 órakor kezdődik. A bajnoki cím sorsa már az előző körben eldőlt, a bronzéremért és a még kiadó egy Európa-ligás helyezésért nagy csata várható. Annál is nagyobb lesz a harc a bennmaradásért, még öt csapat retteghet a kieséstől... A párosításoknál részletesen leírjuk, melyik csapat miként maradhat bent, valamint néhány statisztikai érdekesség is olvasható.

BP. HONVÉD–VASAS FC

♦ Mind a két csapat számára van tétje – nem is kicsi – a szombati mérkőzésnek. A Honvéd még „felléphet” a dobogó legalsó fokára, de csak abban az esetben, ha legyőzi a Vasast, és közben az Újpest–DVSC találkozó döntetlenre végződik. Ha a kispestiek maguk mögött tartják a Paksot, és az utolsó fordulóban több pontot gyűjtenek, mint a Debrecen (azaz megelőzik a tabellán a Lokit), akkor Európa-liga-indulást érő pozícióban végeznek. A Vasas számára a bennmaradás a tét: ha az angyalföldiek győznek Kispesten (37 pont), akkor biztosan meghosszabbítják élvonalbeli tagságukat. Ha kikapnak (34 pont), akkor kiesnek. Döntetlen esetén 35 pontjuk lesz, ebben az esetben csakis akkor maradnak bent, ha a mögöttük álló DVTK nem nyer (ikszel vagy veszít), valamint a Balmazújváros otthon kikap a Ferencvárostól.

Davide Lanzafame 17 góllal – a ferencvárosi Varga Rolanddal holtversenyben – vezeti az NB I góllövőlistáját. A kispestiek számára az is motiváló tényező lehet, hogy csapattársukat gólkirályi címhez segítsék.

Az előző négy bajnokijából csupán egyet nyert meg a Honvéd (Pakson győzött 2–1-re), ám az is igaz, hogy nem volt könnyű sorsolása, hiszen az utóbbi két fordulóban az első két helyezett csapattal, a Ferencvárossal (1–1) és a Videotonnal (0–2) mérkőzött meg.

♦ Április 7. óta, azaz csaknem két hónapja nyeretlen otthon a Honvéd. Akkor 2–0-ra legyőzte a Balmazújvárost, azóta négy meccset játszott a Bozsik József Stadionban, s kikapott a Videotontól (1–4), ikszelt az Újpesttel (0–0), veszített a Debrecen ellen (1–3), valamint döntetlent játszott a Ferencvárossal (1–1). Vereség, döntetlen, vereség, döntetlen – íme, a hazai sorminta. Ha ez folytatódik, akkor ezen a hétvégén veszít a kispesti együttes…

♦ Legalább négymeccses hazai nyeretlenségi sorozata ezt megelőzően legutóbb a 2014–2015-ös idényben volt a Honvédnak: 2014 szeptembere és 2015 májusa között egymás után nyolc otthoni bajnokiján nem sikerült nyernie az együttesnek. A negatív széria a Kecskemét 2–0-s legyőzésével zárult le.

♦ A statisztikák alapján sokgólos mérkőzésre számíthatunk: pályaválasztóként a Honvéd kapta a legtöbb gólt az NB I-ben (29-et), míg vendégként a Vasas kapuját vették be a legtöbbször az ellenfelek (35-ször).

♦ Két olyan hazai bajnokija volt a kispesti csapatnak, amelyen négy gólt szedett be, a Videotontól és éppen szombati ellenfelétől, a Vasastól kapott ki 4–1-re. A kispestiek hazai mérlege: 6 győzelem, 4 döntetlen, 6 vereség.

Csupán 13 pontot szerzett vendégként a Vasas, ennél kevesebbet csak a Haladás gyűjtött idegenben. Az angyalföldiek mutatója látogatóként: 3–4–8. A három siker közül kettőt Hajdú-Bihar megyében, Balmazújvárosban és Debrecenben arattak, valamint 4–1-re nyertek a Honvéd vendégeként. A másik két fővárosi csapat otthonából összesen egy ponttal távoztak: Újpesten az ősszel 1–0-ra, a tavasszal 4–2-re kaptak ki, a Ferencváros vendégeként szeptemberben 5–2-es vereségbe szaladtak bele, míg három héttel ezelőtt 1–1-es döntetlent játszottak a Groupama Arénában.

♦ Idénybeli 15 idegenbeli bajnokijából csupán két meccsen nem kapott gólt a Vasas: az ősszel Balmazújvárosban (1–0-s siker) és a PAFC ellen (0–0). A 2018-as naptári évben mind a hat idegenbeli fellépésén legalább egyszer bevette a Vasas kapuját az aktuális ellenfél.

♦ Bár a Vasas gyengén szerepel látogatóként, az előző két idegenbeli meccsével elégedettek lehetnek a szurkolók, hiszen előbb Debrecenben 3–2-re nyert az angyalföldi csapat, majd ikszelt a Ferencváros otthonában.

A forduló legpatinásabb párharca a Honvéd és a Vasas egymás elleni csatározása: az élvonalban 1916 óta 176-szor mérkőztek meg egymással, a mérleg némi Vasas-fölényt mutat: 61-szer a kispestiek, 70-szer az angyalföldiek győztek, 45 találkozójuk döntetlenre végződött. 14 évvel ezelőtt, a 2003–2004-es idényben a másodosztályban (NB I B) találkoztak egymással, a kispesti meccsüket a Honvéd nyerte meg 1–0-ra, a Fáy utcai összecsapásuk 1–1 lett.

♦ Előző három meccsüket a Vasas nyerte meg, a kispestiek legutóbb 2016 novemberében győzték le a piros-kékeket, 2–1-re. A Vasas számára reményt keltő lehet, hogy a Honvéd pályaválasztásával lejátszott legutóbbi tíz meccsükből a hazaiak csupán kettőt nyertek meg, míg a vendég angyalföldiek ötöt.


ÚJPEST FC–DEBRECENI VSC

Az Újpest–Debrecen rangadót nyugodt szívvel titulálhatjuk bronzmeccsnek, a tabella 3. és 4. helyezettje találkozik egymással. A képlet viszonylag egyszerű, amelyik együttes győz, az végez a bajnokságban a harmadik helyen. Kicsit pontosítva: ha az Újpest nyer, mindenképpen bronzérmes; ha a DVSC gyűjti be a három pontot, akkor szinte biztosan harmadik, csak abban a teljesen extrém esetben szorul le a negyedik helyre, ha a Honvéd 12-vel nagyobb különbségű győzelmet arat a Lokinál. Szemléltetve egy példával: ha mondjuk a debreceniek 1–0-ra nyernek Újpesten, akkor a kispestieknek legalább 13–0-ra kell megverniük a Vasast ahhoz, hogy bronzérmesek legyenek… Ha az Újpest–Debrecen mérkőzés döntetlenre végződik, akkor a DVSC nem lehet bronzérmes, ebben az esetben a Honvéd–Vasas meccs eredményétől is függ a harmadik hely sorsa: kispesti siker esetén a Honvéd a dobogós (hiszen több győzelmével megelőzi az ikszelő Újpestet), döntetlen vagy Vasas-győzelem esetén a lila-fehérek nyakába akasztják a bronzérmeket. Fontos megjegyezni, hogy a bajnokság harmadik helyezettje jogosult indulni az El-ben, ha a kupagyőztes Újpesté lesz a bronzérem, akkor a negyedik helyezett együttes lép ki a nemzetközi porondra – tehát adott esetben a 4. helynek is van értéke.

A KUPAGYŐZTES ÚJPESTI CSAPATOK BAJNOKI HELYEZÉSEI

Az már biztos, hogy az Újpest megnyerte a Magyar Kupát, s az is biztos, hogy a bajnokságban a legjobb esetben bronzérmes lesz, míg a számára legrosszabb forgatókönyv szerint az 5. helyen végez.

Megnéztük, hogy a korábbi kupagyőztes újpesti csapatok az NB I-ben hogyan szerepeltek. Nos, az első három MNK-győzelem (1969, 1970, 1975) idényében a bajnokságot is megnyerték, majd még egyszer végeztek a dobogón, 1987-ben, amikor a kupa elhódítása mellett az NB I-ben ezüstérmesek lettek. 1987 óta – azaz több mint harminc éve – azokban az idényekben, amelyekben kupagyőztesek lettek a lila-fehérek, egyszer sem végeztek olyan előkelő helyen a bajnokságban, mint most.

IDÉNY
BAJNOKI
HELYEZÉS

VEZETŐEDZŐ
1969
1.
Baróti Lajos
1970 1.Baróti Lajos
1974–75 1.
Várhidi Pál
1981–82
5.Temesvári Miklós
1982–83 5.Temesvári Miklós
1986–87 2.Göröcs János
1991–92
8.Kovács Ferenc
2001–02
6.Glázer Róbert
2013–14
13.Nebojsa Vignjevics
2017–18
3., 4.
vagy 5.
Nebojsa Vignjevics

Kupadöntőbeli ellenfelével, a Puskás Akadémiával együtt az Újpest játszotta a legtöbb tétmérkőzést a 2018-as esztendőben az NB I-es csapatok közül. Az eddigi 20 idei meccsből 13 bajnoki, 7 Magyar Kupa-találkozó volt, az összmérleg: 9 győzelem, 6 döntetlen, 4 vereség, valamint egy kupadöntős siker, a finálét tizenegyesrúgásokkal nyerte meg a csapat. A debreceniek sem lesznek sokkal kevésbé fáradtak, ők eggyel kevesebb, azaz 19 tétmérkőzésen (13 bajnoki, 6 MK-meccs) léptek pályára 2018-ban, a kupában az elődöntős párharcot bukták el. A mérlegük gyengébb, mint az Újpesté: 6 győzelem, 5 döntetlen, 8 vereség.

Ebben az idényben az Újpest játszotta a legtöbb döntetlent: a lila-fehérek 13-szor ikszeltek a bajnokságban, ebben a „műfajban” egyik rivális sem versenyezhet velük. Pályaválasztóként is az újpestiek döntetleneztek a legtöbbször (7), az otthoni ikszek számában a Balmazújváros (6) még utolérheti őket. Az újpestiek hazai mérlege 5–7–3, a liláknál csak az otthon veretlen Videoton és Ferencváros kapott ki kevesebbszer vendéglátóként.

♦ Túlzás lenne azt állítani, hogy nagyon jól hajrázott az Újpest, de az tény, hogy a legutóbbi hét bajnokijából csupán egyet veszített el: otthon 1–0-ra kikapott a PAFC-tól. Emellett háromszor győzött és háromszor ikszelt.

♦ Az Újpest 15 hazai bajnokija közül három volt olyan, amelyen a lila-fehérek nem szereztek gólt. Kétszer 0–0-t játszottak (Paks, FTC), egyszer 1–0-ra kikaptak (Puskás). Otthon kettőnél több gólig csak egy mérkőzésen jutottak, a Vasast 4–2-re verték meg.

♦ Előző két mérkőzésén a két újonc ellen lépett pályára a Debrecen, és összesen egy pontot szerzett: Balmazújvárosban 4–0-ra kikapott, majd a Puskás Akadémiával 1–1-et játszott. Két forduló óta nyeretlen az együttes, előtte viszont kétszer győzött (Honvéd 3–1, DVTK 2–1).

A DVSC pontosan ugyanannyi pontot gyűjtött idegenben, mint otthon, vendégként és házigazdaként is 6–4–6 a mutatója. A mérleg annyiban billen az idegenbeli szereplés felé, hogy látogatóként jobb a gólkülönbsége (25–20). Vendégségben csak a Videoton (29) szerzett több gólt a Lokinál (25).

A párharc közelít a századik összecsapáshoz, az 1943-as debütálás óta 96 bajnokit játszottak egymás ellen. Az összmérleg: 45 újpesti győzelem, 31 döntetlen, 20 debreceni siker. Meg kell említeni, hogy az egyik Újpest-győzelem „a zöld asztalnál született meg”. Az 1950 tavaszán Debrecenben lejátszott mérkőzésük ugyanis 1:1-es állásnál, a második félidőben szurkolói rendbontás miatt félbeszakadt, és a találkozót a lila-fehérek győzelmeként könyvelték el: a két pontot 0:0-s gólaránnyal az Újpest kapta meg.

♦ Az Újpest pályaválasztásával eddig 47 bajnokit játszottak: 46-ot a Megyeri úton, egyet – 2016 decemberében – Kecskeméten. Nagy a lila-fehérek fölénye, hiszen 28-szor győztek. 15 meccs döntetlennel zárult, 4-szer a debreceniek nyertek. A lilák pályaválasztásával lejátszott legutóbbi nyolc bajnokijuk fele (4) iksz lett, emellett a házigazdák és a vendégek is kétszer győztek. A Loki legutóbb 2013 november 3-án nyert az Újpest vendégeként, Nebojsa Vignjevicsnek az volt a második bajnokija a lila-fehérek vezetőedzőjeként. Azóta otthon veretlen az Újpest a DVSC ellen.

♦ Március 10-én az Újpest Novothny Soma és a helyére csereként beállt Tischler Patrik góljával 2–1-re legyőzte a DVSC-t a Nagyerdei Stadionban. A debreceniek gólját Könyves Norbert szerezte. Tischler azóta sem bajnokin, sem MK-meccsen nem volt eredményes, Novothny viszont még harcban áll az NB I-es gólkirályi címért.

Az újpesti Tischler Patrik legutóbb épp a DVSC ellen szerzett gólt

PUSKÁS AKADÉMIA FC–PAKSI FC

♦ Ezen a találkozón a 6. és a 7. helyezett játszik egymás ellen. Lehet helycsere is közöttük: ha a 40 pontos Puskás Akadémia FC legyőzi a 42 pontos Paksot, akkor megelőzi riválisát. Ennek is van jelentősége: a 6. helyezett a következő bajnokságban 17-szer játszik otthon és 16-szor idegenben, míg a 7. helyezett már azok közé a csapatok közé tartozik, amelyek 16-szor lépnek pályára odahaza és 17-szer vendégként. Döntetlennél mindkét csapat marad a most elfoglalt helyén. Paksi siker esetén a tolnaiak (45 pontjuk lesz) akár két csapatot is megelőzhetnek (bronzérmesek már nem lehetnek, csak a 4. helyig léphetnek előre), hiszen a DVSC és a Honvéd is csak két ponttal (44) áll előttük. Amennyiben a paksiak nyernek, és a másik két meccsen úgy alakulnak az eredmények, hogy megelőzik a kispestieket és a debrecenieket is, akkor indulhatnak az Európa-ligában. Ez ugyanis azt jelentené, hogy a kupagyőztes Újpest lenne a bronzérmes (a lilák az MK-trófea elhódítása jogán El-indulók), és a negyedik helyezett – azaz a Paksi FC – is kiléphetne a nemzetközi porondra.

♦ Ha az Újpestnél megemlítettük, akkor a PAFC-nál is leírjuk: a 2018-as esztendőben az újpestiek mellett a felcsútiak játszották a legtöbb tétmérkőzést, 20-at. Pintér Attila együttese 13 bajnokin és 7 Magyar Kupa-meccsen lépett pályára. Az összmérleg: 7 győzelem, 5 döntetlen, 7 vereség, és egy kupadöntős vereség tizenegyesekkel.

Két forduló óta nyeretlen a PAFC. Az Újpest Megyeri úti legyőzése után odahaza kikapott a Mezőkövesdtől (1–2), majd ikszelt Debrecenben (1–1).

Előző öt hazai mérkőzéséből csak egyet nyert meg a felcsúti együttes (a Balmazt győzte le 3–1-re), igaz, csak egyet is veszített el (a Mezőkövesdtől kapott ki 2–1-re), háromszor döntetlent játszott. Hazai mérlege teljesen kiegyenlített: 5 győzelem, 5 döntetlen, 5 vereség.

Pályaválasztóként a PAFC szerezte a legkevesebb gólt, 15-öt. A felcsútiak hazai bajnokin kettőnél többször csak a Balmazújváros elleni meccsen találtak be (3–1).

♦ A paksiak vezetőedzője, Csertői Aurél fogalmazott a legutóbbi mérkőzés után úgy, hogy csapatából néhány játékos már a nyári szabadságát tölti. A tolnaiak elvesztették előző három mérkőzésüket (Honvéd, Diósgyőr, Balmazújváros), pedig előtte jól passzban voltak: legyőzték a Videotont és a Vasast, s a 29. forduló után a 3. helyen álltak…

♦ A bajnokságban egymás után három vereséget ezt megelőzően 2017 áprilisában szenvedtek el a paksiak, érdekes, hogy akkor is a Honvédtól és a DVTK-tól (valamint a Haladástól) kaptak ki. Ha szombaton sem szereznének pontot, akkor a 2016 áprilisi sorozatukat ismételnék meg, amikor egymás után négyszer veszítettek (FTC, DVSC, MTK, Videoton).

♦ Legutóbbi vendégjátékán – Diósgyőrben – kikapott a Paks, ezzel négymeccses idegenbeli veretlenségi sorozata zárult le. Látogatóként 5–4–6 a mérlege.

♦ A két csapat az NB I-ben eddig 9-szer játszott egymással: 3 PAFC-győzelem, 1 döntetlen és 5 Paks-siker van a mérleg „serpenyőjében”. Ebben a kiírásban Felcsúton és Pakson is a tolnaiak győztek (2–1-re, majd 3–1-re). Egyik meccsen sem jött össze a „testvérharc”, szeptemberben, a felcsúti összecsapáson Szakály Pétert ugyan benevezték a hazaiaknál, de nem cserélte be őt Pintér Attila. Öccse, Szakály Dénes a 93. perben állt be a győztes paksi együttesbe. A márciusi találkozón egyikük sem került be a meccskeretbe.

♦ A Puskás Akadémia pályaválasztásával eddig 5 bajnokit játszottak (az elsőt Székesfehérváron, a másik négyet Felcsúton), háromszor a PAFC, egyszer – éppen legutóbb – a Paks győzött, egy meccs döntetlen lett.

♦ A Paksi SE a 2005–2006-os idény végén, az NB II Nyugati csoportjának megnyerésével jutott fel az első osztályba, éppen az ezüstérmes Felcsút SE-t előzte meg a tabellán. Abban a kiírásban mind a két meccsüket a paksiak nyerték meg 3–2-re. Egy évvel korábban mind a két együttes a harmadosztálynak számító NB II Nyugati csoportjában szerepelt, és a Felcsút SE lett az első, a Paksi SE a második, mind a ketten a másodosztályba léptek. Ebben a 2004–2005-ös idényben Felcsúton 1–0-ra győztek a vendégek, Pakson 1–1-re végeztek a felek. Tudunk még visszább is menni az időben: a 2002–2003-as kiírásban az NB III Duna-csoportjában játszottak együtt , a Paks 3., a Felcsút 4. lett, és mind a két egymás elleni meccsüket a paksiak nyerték meg.

BALMAZÚJVÁROS–FERENCVÁROS

♦ A Ferencváros számára nincs különösebb tétje a mérkőzésnek, a Fradi már nem lehet bajnok, biztosan ezüstérmes. Viszont Varga Rolandot gólkirályi címhez segíthetik a társak. A támadó a kispesti Lanzafaméval holtversenyben vezeti a góllövőlistát 17 találattal.

A 10. helyen álló Balmazújvárosnak – ahogy mondani szokták – élet-halál harc lesz ez a találkozó, az újvárosiak a bennmaradásért lépnek pályára. Ha győznek, biztosan NB I-esek maradnak. Szerencsés esetben döntetlennel, sőt vereséggel is meghosszabbíthatják élvonalbeli tagságukat, ehhez az kell, hogy a mögöttük álló Vasas és Diósgyőr közül egyik se előzze meg őket a tabellán. Ha a DVTK ikszel vagy kikap, akkor biztosan a Balmazújváros mögött végez. Diósgyőri győzelem esetén viszont a Balmaznak a Fradi elleni döntetlen nem elég a DVTK megelőzéséhez, mert azonos pontszámnál a diósgyőriek vannak előnyben a több sikerük miatt. Ha a Vasas kikap a Honvédtól, akkor a Balmazújváros mögött marad, ha döntetlent játszik, akkor a Balmaznak is kell minimum egy pontot szereznie, hogy a Vasas előtt zárjon. Angyalföldi siker esetén csakis akkor maradnak a balmazújvárosiak a Vasas előtt, ha legyőzik az FTC-t. Van még újabb opció is: ha a Balmazújváros ikszel a Fradival és a Haladás kikap a Mezőkövesdtől, akkor a Balmaz megelőzi a Halit, és ebben az esetben az újvárosiak akkor is bennmaradnak, ha a Vasas, DVTK kettős közül az egyik megelőzi őket.

♦ A 30. forduló után – a mezőkövesdi vereségét követően – még az utolsó helyen állt a Balmazújváros, ám előző két bajnokiját megnyerte, így elmozdult a kiesőzónából, s a saját kezébe vette a sorsát.

Legutóbbi két mérkőzését nemcsak megnyerte a Balmaz, hanem gólt sem kapott: a Debrecent 4–0-ra, a Paksot 1–0-ra verte meg. Ennél hosszabb kapott gól nélküli sorozata csak egyszer volt, amióta feljutott az NB I-be: az őszi szezon végén 0–0-t játszott a Mezőkövesddel, majd a téli szünet után 2–0-ra legyőzte a DVSC-t, és 0–0-t ért el a Paks ellen. Tehát akkor is a Debrecen és a Paks ellen őrizte meg kapott góltól a kapuját – rossz hír, hogy az akkori szép sorozatot éppen a Fradi zárta le egy ötössel, a Groupama Arénában 5–0-ra kiütötte a Balmazt.

♦ Ha nem is lett „oroszlánbarlang” a balmazújvárosi stadion, a csapat odahaza az utóbbi hónapokban sokkal jobban szerepel, mint az idény elején. Az újvárosiak az első hét hazai bajnokijukból ötöt elvesztettek, a Honvédtól 2017 októberében elszenvedett vereség óta viszont odahaza veretlenek. Azóta nyolc bajnokit vívtak meg hazai pályán, háromszor győztek, ötször döntetlent játszottak. Otthoni mérlegük 4–6–5, a védelmük csupán 16-szor kapitulált, ennél kevesebb gólt csak a Videoton (8) és az FTC (13) kapott pályaválasztóként.

Csak az a sok iksz ne lenne! – sóhajthatnak fel az újpestiekhez hasonlóan a Ferencváros szurkolói, a lila-fehérek (13) után ugyanis az FTC játszotta a második legtöbb döntetlent (11) a szezonban. Elsősorban a tavaszi pontvesztések miatt maradt le a bajnoki címről a Fradi, előző kilenc meccséből hat döntetlennel zárult. Tegyük hozzá, a szombati ellenfél, a Balmazújváros is döntetlen specialistának számít, ugyanúgy 11-szer ikszelt, mint a Ferencváros.

A Ferencváros az egyetlen NB I-es csapat, amely az előző öt fordulóban nem szenvedett vereséget. A zöld-fehérek legutóbb március 3-án kaptak ki (Debrecenben a DVTK-tól 2–1-re), azóta – immár sorozatban 11 bajnokin – veretlenek. Összességében (3) és vendégként is (3) a legkevesebb vereséget szenvedték el az NB I-es csapatok közül. Viszont látogatóként szokatlanul hosszú nyeretlen szériát építettek, hiszen a Vasas decemberi legyőzése óta egymás után öt idegenbeli bajnokin nem tudtak nyerni. Előbb kikaptak a Diósgyőrtől, majd négyszer ikszeltek (Újpest 0–0, Debrecen 1–1, Videoton 0–0, Honvéd 1–1). 2018-ban tehát még nyeretlenek idegenben, az öt meccsükön mindössze három gólt szereztek – igaz, csak négyet kaptak.

A Ferencváros eddig kétszer játszott bajnokit az abszolút NB I-es újonc Balmazújvárossal, és mind a kétszer legyőzte. A márciusi, Üllői úti meccsük sima volt (5–0), az ősszel, szeptember 30-án viszont a Fradi megszenvedett Balmazújvárosban, 2–0-s hazai vezetésről fordított 3–2-re. A fővárosi csapat harmadik gólját Varga Roland szerezte tizenegyesből, a büntető jogosságát vitatták az újvárosiak…

DIÓSGYŐRI VTK–VIDEOTON FC

♦ A Videoton számára már nincs különösebb tétje a mérkőzésnek, a fehérváriak a múlt vasárnapi fordulóban a Honvéd legyőzésével bajnokok lettek. A diósgyőrieknek viszont rendkívül fontos a szombati találkozó. A házigazdák nagyon nehéz helyzetben vannak, döntetlen vagy vereség esetén kiesnek. Egyetlen reményük van: le kell győzniük a Videotont, és közben szurkolniuk kell azért, hogy a közvetlen riválisok ne nyerjenek. Jelenleg 33 pontjuk van, ha győznek, 36 pontjuk lesz. A bennmaradáshoz legalább két csapatot kell megelőzniük. Az egyik a Vasas (34 pont) lehet, az angyalföldiek elé akkor tudnak kerülni, ha Michael Oenningék nem nyernek Kispesten. Ugyanígy a balmazújvárosiakat (35 pont) is meg tudnák előzni, ha a Balmaz ikszelne a Fradival vagy kikapna tőle. S 36 ponttal még a jelenleg 35 pontos Haladás elé is kerülhetnek, ha a szombathelyiek nem verik meg a Mezőkövesdet. Győzelme esetén tehát akár három csapatot is megelőzhet a DVTK – ahogy írtuk, legalább kettőt meg kell előznie a bennmaradáshoz –, de az is benne van a pakliban (és lehet, hogy erre van nagyobb esély), hogy hiába nyer a Diósgyőr, mégis kiesik, ha a többi rivális mérkőzésének eredménye a diósgyőriek számára kedvezőtlenül alakul.

♦ A Ferencváros márciusi legyőzése után mély gödörbe (vagy inkább szakadékba) került a DVTK, kilenc fordulón keresztül nyeretlen volt, a legrosszabb időszakban sorozatban hat bajnoki meccset veszített el. A Paks elleni hazai győzelemmel aztán lezárult ez a borzalmas széria, de a múlt héten megint kikapott a csapat (a Fradi otthonában 4–0-ra), így roppant nehéz helyzetbe került.

Új stadionjában eddig két mérkőzést játszott le a DVTK, az avatón 1–0-ra kikapott a megyei rivális Mezőkövesdtől, majd 1–0-ra legyűrte a Paksot. Korábban Debrecenben, illetve Mezőkövesden rendezte hazai meccseit, pályaválasztóként 6–2–7 a mérlege. Otthon a legkevesebb döntetlent (2) a Diósgyőr játszotta.

SZELEKTÍV EMLÉKEZET

Szerdán, 84 éves korában elhunyt Kovács Ferenc, a Videoton legendás edzője, tiszteletbeli elnöke. A hétvégi labdarúgó-mérkőzéseken – így a DVTK–Videoton találkozón is – egyperces gyászszünettel emlékeznek rá.

Kovács Ferenc több klubnál (MTK, Egri Dózsa, Vasas, Debreceni MVSC, Szeged SC, Újpest, külföldön Las Palmas) is dolgozott vezetőedzőként, volt szövetségi kapitány, s nyert Magyar Kupát az Újpesttel (1992), ám a legnagyobb eredményeit a Videoton mestereként érte el. Az 1975–1976-os szezonban az NB I-ben ezüstérmes lett a Vidivel, az 1983–1984-es és az 1984–1985-ös kiírásban egyaránt bronzérmet szerzett a fehérvári együttessel, a '84–85-ös idényben döntőig vezette a csapatot az UEFA-kupában! Három ciklusban, összesen kilenc idényben irányította a Videotont, a székesfehérvári csapatot 273 bajnokin és 24 nemzetközi kupamérkőzésen dirigálta. Minden bizonnyal ő a Videoton történetének legnagyobb formátumú vezetőedzője, olvasóink közül többen is azt írták hozzászólásukban, hogy az lenne a legméltóbb, ha Kovács Ferencről neveznék el az új Sóstói Stadiont.

A fiatalabb, az internetes szavazásokon aktívabb generáció viszont vagy nem emlékszik már rá, vagy nem értékeli kellőképpen a Vidivel elért eredményeit, ugyanis másfél évvel ezelőtt, a Videoton FC honlapján elindított játékban az elmúlt 75 év álomcsapatának vezetőedzőjévé – a fehérváriakat másfél idényen keresztül irányító – Paulo Sousát szavazták meg a szurkolók…

♦ A 28. fordulóban a Videoton 1–0-ra kikapott Pakson, és átadta a listavezető pozíciót a Ferencvárosnak. Egy héttel később odahaza ikszelt a Fradival (0–0), 2018-ban ez volt az egyetlen alkalom, hogy egymás után két meccsen nyeretlen maradt. Azóta százszázalékos, sorozatban három mérkőzésen nyert. Ez a leghosszabb aktív győzelmi sorozat az NB I-ben.

A tavaszi 13 bajnokijából kilencen nem kapott gólt a Videoton, a másik négy találkozón is mindig csak egyszer kapitulált a védelme. Legutóbb a Paks–Videoton mérkőzés 67. percében Haraszti Zsolt talált be a fehérváriak kapujába (a Fehérvári úti stadionban…), azóta, azaz összesen 383 játékperce érintetlen a piros-kékek kapuja.

Vendégként a Videoton nyerte meg a legtöbb meccset (7), gyűjtötte be a legtöbb pontot (25) és szerezte a legtöbb gólt (29) az NB I-ben. A fehérváriak idegenbeli mérlege 7–4–4. A Vidinél csak a Fradi veszített kevesebbszer és kapott kevesebb gólt látogatóként.

♦ A két csapat 1968-tól, a Videoton első feljutása óta vívja párharcait az élvonalban (előtte 1965-ben az NB I B-ben találkoztak, Székesfehérváron a VT Vasas néven szereplő fehérváriak nyertek 2:0-ra, Diósgyőrben 1:1-et játszottak). Eddig 66 első osztályú bajnokin mérkőztek meg egymással, 20 diósgyőri és 37 fehérvári siker mellett 9 meccsük döntetlennel ért véget. Előző három találkozójukat a Videoton, az azt megelőző hármat a DVTK nyerte meg, előtte sorozatban négyszer a Vidi győzött, utóbbi tíz bajnokijuk tehát nem végződött döntetlenre. Legutóbb 2014 júniusában ikszeltek egymással (Sóstói Stadion: Videoton–DVTK 1–1).

♦ A diósgyőriek pályaválasztásával az eddigi 33 élvonalbeli meccsen igencsak kiegyenlített a mérleg: 14–4–15. A Videoton azzal vette át a vezetést, hogy az utóbbi kilenc diósgyőri összecsapásukból ötöt megnyert, s az ősszel a Debrecenben rendezett mérkőzésükön is győzött (3–2-re).

HALADÁS–MEZŐKÖVESD

Ennek a mérkőzésnek is óriási a tétje. Amelyik csapat győz, az a többi találkozó eredményétől függetlenül bennmarad az NB I-ben. A Mezőkövesdnek már az iksz is tökéletesen elég a kiesés elkerüléséhez, ám ha veszít, akkor még bajba kerülhet. Ebben az esetben 37 pontja marad, és ha a Balmazújváros, valamint a Vasas is nyer, akkor a Kövesd búcsúzik az NB I-től (a DVTK már nem előzheti meg a kövesdieket). Ha a Mezőkövesd kikap Szombathelyen, de a Balmaz, Vasas duó közül csak az egyik csapat nyer (vagy egyik sem), akkor a kövesdiek bent maradnak. A Haladásnak csak abban az esetben jó a döntetlen, ha a mögötte lévő három csapat (a Balmazújváros, a Vasas és a DVTK) közül legalább kettő nem nyer. Merthogy ha a Hali ikszel a Mezőkövesddel, 36 pontja lesz, és a fent említett három együttes mindegyikének lesz esélye megelőzni őt, igaz, mind a háromnak csakis győzelemmel. Tehát Haladás-döntetlen esetén még az is előfordulhat, hogy a Balmaz, Vasas, DVTK trió mindegyik tagja megelőzi a szombathelyi együttest, és a Hali utolsó lesz. Döntetlenje esetén akkor is kieshet a Haladás, ha az említett hármasból csak ketten előzik meg, ebben az esetben 11. lesz a Hali. Ha viszont csak egy gárda kerül a Vas megyeiek elé, akkor a Haladás bennmarad. Nincs még végre a variációknak. Ha a Haladás kikap a Mezőkövesdtől, és marad 35 pontja, akkor szintén mind a három mögötte lévő csapat megelőzheti, sőt a Balmazújvárosnak ebben az esetben iksz is elég ahhoz, hogy a Hali elé kerüljön, a Vasasnak és a DVTK-nak kell a győzelem. De bent is maradhat a Haladás vereség esetén is, ha a mögötte lévők közül csak egy csapat előzi meg. Ha például a DVTK és a Vasas sem nyer, akkor a Hali még vereséggel is elkerüli a kiesést.

Továbbra is bevehetetlen „vár” a Haladás új stadionja, amióta a csapat visszaköltözhetett Szombathelyre, hét mérkőzést játszott az impozáns létesítményében, és még nem kapott ki: négyszer győzött, háromszor ikszelt. Igaz, a legutóbbi négy hazai meccséből csak egyet sikerült megnyernie (PAFC 3–2), a másik három döntetlen lett.

♦ Ha nemcsak a hazai, hanem az összes bajnokit nézzük, akkor az aktuális forma nem sok jót ígér a szombathelyieknek: előző hat mérkőzésükből csupán egyet nyertek meg, a fentebb említett, PAFC elleni otthoni meccset. A hat találkozón megszerezhető 18 pontból mindössze ötöt gyűjtött be a Haladás – ezért nem biztosította eddig be a bennmaradást.

A Mezőkövesd idegenben jól szerepel, vendégként sokkal több pontot gyűjtött (23), mint odahaza (14). Hatszor nyert idegenben, ennél többször csak a Videoton (7) győzött látogatóként.

♦ Jó szériája ért véget a Mezőkövesdnek a múlt vasárnap, amikor otthon 1–0-ra kikapott az Újpesttől. Előtte ugyanis zsinórban három bajnokin győzött, a DVTK-t, a Balmazújvárost és a PAFC-ot verte meg. 2018-ban másodszor ért el hárommeccses győzelmi sorozatot, márciusban az Újpestet, szombati ellenfelét, a Haladást, valamint a Debrecent verte meg. Látogatóként a tavaszi hat meccséből négyet megnyert, csak az FTC otthonában kapott ki és a Vasas vendégeként ikszelt.

♦ A két csapat eddig hét bajnoki mérkőzést játszott egymással, a Haladás szempontjából 3–2–2 a mérleg. A szombathelyiek pályaválasztásával négy meccset játszottak, kétszer a Hali nyert, két meccs iksz lett. A négy találkozóból az elsőt a régi Rohonci úti létesítményben játszották le, a másik hármat Sopronban. Az új Haladás Stadionban először vendégeskedik a Mezőkövesd.

Ebben az idényben a Haladás egyszer sem tudta legyőzni a Kövesdet. Előbb Sopronban 2–2-re végeztek a felek, majd Mezőkövesden 2–1-re a borsodiak nyertek.


NB I, 2017–2018, 33. FORDULÓ
JÚNIUS 2., SZOMBAT
HELYSZÍN
JÁTÉKVEZETŐ
19.00: Budapest Honvéd–Vasas FC
Budapest, Bozsik József Stadion Solymosi Péter
19.00: Újpest FC–Debreceni VSC
Budapest,Szusza Ferenc StadionSzabó Zsolt
19.00: Puskás Akadémia–Paksi FC
Felcsút,Pancho ArénaErdős József
19.00: Balmazújváros–FerencvárosBalmazújváros, Városi StadionSzőts Gergely
19.00: Diósgyőri VTK–Videoton FC
Miskolc, Diósgyőr, DVTK StadionIványi Zoltán
19.00: Haladás–MezőkövesdSzombathely,Haladás Stadion Farkas Ádám
Az M4 Sport körkapcsolással közvetít.
TABELLA •GÓLLÖVŐLISTA

AZ ÁLLÁS
1. Videoton FC 32 20 8 4 64–26 +38 68
2. Ferencvárosi TC 32 18 11 3 66–28 +38 65
3. Újpest FC 32 11 13 8 39–37 +2 46
4. Debreceni VSC 32 12 8 12 52–45 +7 44
5. Budapest Honvéd 32 12 8 12 47–52 –5 44
6. Paksi FC 32 11 9 12 43–47 –4 42
7. Puskás Akadémia FC 32 10 10 12 40–46 –6 40
8. Mezőkövesd Zsóry FC 32 9 10 13 35–51 –16 37
9. Szombathelyi Haladás 32 10 5 17 34–50 –16 35
10. Balmazújváros 32 8 11 13 36–43 –7 35
11. Vasas FC 32 9 7 16 37–58 –21 34
12. Diósgyőri VTK 32 9 6 17 42–52 –10 33

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik