Honvéd: Tichy Lajos nevét viselhetné az akadémia – fotók

SOMOGYI ZSOLTSOMOGYI ZSOLT
Vágólapra másolva!
2018.11.21. 10:23
null
Csütörtökön ünnepélyesen is átadják a Honvéd új létesítményét (Fotó: Nemzeti Sport)
A Bozsik-stadion elnevezést egy cseles megoldással sikerre vitte a rendszerváltás idején Asztalos Zoltán, most a Tichy Lajos Akadémiára tett javaslatot, és az elképzelését rengetegen támogatják.

Bene Ferenc, Bozsik József, Fehér Miklós, Grosics Gyula, Illés Béla, Kubala László, Puskás Ferenc, Sándor Károly – rejtvény is lehetne, mi köti össze a magyar labdarúgás különböző időszakaiban tündöklő labdarúgókat.

A PÁLYÁKAT A KLUB LEGENDÁIRÓL NEVEZIK EL

A honvedfc.hu beszámolója szerint a komplexumban öt füves és két műfüves pálya mellett műfüves kispályák, konditerem és erdei futópálya is helyet kapott.

A hét, szabvány méretű pályát a Budapest Honvéd a klub korábbi legendáiról nevezi el, így a játékosok a beköltözést követően Puskás Ferencről, Budai II Lászlóról, Détári Lajosról, Kozma Mihályról, Bozsik Józsefről, Tichy Lajosról, illetve Kocsis Sándorról elnevezett pályákon készülhetnek majd.

A csütörtöki átadó ünnepséget követően a Budapest Honvéd hamarosan beköltözhet az új utánpótlásközpontba, ami pedig azt is jelenti, hogy megkezdődik majd a Bozsik Stadion bontása és újjáépítése, a tervek szerint a 2020–2021-es bajnokság elejére kész is lehet az új stadion.

Az utánpótlás a kulcs, ugyanis a felsoroltakról futballakadémiát neveztek el.

Csütörtökön ünnepélyesen átadják a Honvéd új létesítményét. A Magyar Futball Akadémia eddig Kispesten, a Bozsik-stadion területén működött, mostantól sokkal jobb körülmények között nevelkedhetnek a kispesti gyerekfocisták – tegyük hozzá, a képzést eddig sem akadályozták a feltételek, a Honvéd 2017-ben saját nevelésű játékosaira támaszkodva lett bajnok az NB I-ben.

A kérdésünk: mi lesz az új sportközpont neve?

Lenne egy ötletem – mondta erre az egyik legismertebb Honvéd-drukker, Asztalos Zoltán, aki a rendszerváltás idején az első, futballklubnál dolgozó sajtófőnök volt, felismerve, mennyire fontos egy labdarúgócsapat esetében is a kommunikáció, a megjelenés. – Ha rajtam múlna, a klub legendás játékosáról, Tichy Lajosról neveznék el az új létesítményt.”

Névadásügyben érdemes Asztalos Zoltánt meghallgatni, rajta múlt ugyanis, hogy a Honvéd stadionját a 101-szeres válogatott Bozsik Józsefről nevezték el.

Tichy Lajos is boldog lenne: 
Puskás Ferenc szobra áll az új futballakadémia előtt
Tichy Lajos is boldog lenne: Puskás Ferenc szobra áll az új futballakadémia előtt

A nyolcvanas évek közepén újították fel a kispesti futballpályát. Akkor a Magyar Rádió külsős munkatársa voltam, egyúttal tagja a Honvéd Baráti Körnek. Nyolcvanhatban költözött vissza a csapat, amikor megtudtam, hogy a nem sokkal korábban elhunyt honvédelmi miniszterről, egykori hadseregtábornokról tervezik elnevezni a stadiont. A rádió munkatársaként ott voltam a bajnoki rajtot megelőző szurkolói ankéton, amelyen az egyik szurkoló felvetette: Bozsik Józsefről, a Honvéd legendás játékosáról nevezzék el a stadiont. Tudni kell, a nyolcvanas években nem jöhetett szóba, hogy Puskás Ferenc legyen a névadó. Nem tagadom, a szurkolót én győztem meg arról, hogy az ankéton álljon elő ezzel az ötlettel, majd erről a témáról interjút is készítettem vele, és be is került a Sportvilág adásába. Jókora botrány kerekedett, de már nem volt mit tenni, a magas rangú honvédelmi vezetők is elfogadták, Bozsik Józsefről nevezzék el a kispesti stadiont.”

Asztalos Zoltán azt mondja, nem minden terve járt sikerrel. A kilencvenes években, még Öcsi életében többször is javasolta, a stadionhoz vezető út Puskás Ferenc nevét viselje – akkoriban lapunk online szavazás keretében több tízezer támogatót állított az ügy mellé –, de sem a kispesti önkormányzat, sem a főpolgármesteri hivatal nem engedte ezt, végül a stadion melletti kis utcát nevezték el a Honvéd és a Real Madrid egykori világsztárjáról.

Szerintem az az utca méltatlan Puskás Ferenchez. A sokkal hosszabb, szélesebb pedig maradt Ady Endre út. A nagy költőnek tudomásom szerint semmi köze sincs a kerülethez, az egykori Sárkány úton sem járt soha, ellentétben Puskás Öcsivel, aki gyerekként, majd Madridból hazatérve mindennap járt erre. Akkoriban megszámoltam, tizenhét utca viselte Ady Endre nevét, de nem sikerült elérni, hogy a Puskás Ferenc úton mehessünk a Honvéd hazai meccseire.”

Asztalos Zoltán azt mondja, Tichy Lajos méltó névadója lehetne a kispesti utánpótláscentrumnak, amelyet információink szerint csütörtökön Orbán Viktor miniszterelnök avat fel. Tichy Lajos 1953 és 1971 között 320 bajnokin 247 gólt szerzett, 72 válogatott meccsén 51 gól a termése. Az egykori sajtófőnök nem tudja, ebben az ügyben ki az illetékes, de a közösségi oldalon sokan támogatják a javaslatát.

Gondolkodom azon, hogy Kocsis Lajosról is el kellene nevezni valamit. Nem ápoljuk megfelelően a régi klasszisok emlékét.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik